Hétszázan mulattak a soltszentimrei falunapon

Óriási sikere volt az idei falunapnak Soltszentimrén, annak ellenére, hogy kétszer is közbeszólt az eső. A második alkalommal megrendezett népi forgatagon közel hétszáz ember ebédelt, a résztvevők száma elérte az ezret is. Az összefogás és a figyelmes szervezés most is jeleskedett.

Hetek óta lázasan készülődtek a falu apraja-nagyja, hiszen a legnagyobb volumenű esemény lett a községben a tavaly debütált falunap. Reggel óta sürögtek az alkalmi szakácsok a falu központjában, 27 bográcsban főtt a sokféle finomság. Ki-ki kedvére választott menüt, azzal kínálta a baráti, munkatársi vendégeit.

A szakavatott zsűrinek nem volt könnyű dolga, hiszen megannyi finomság között kellett a legjobbat értékelni. A település vezetői, a rendezvény szervezői ezúton mondanak köszönetet minden főzést felvállaló csapatnak, hogy finom étkeikkel hozzájárultak a nap sikeréhez.

A háziasszonyok sem pihentek a falunap előtt, sütőversenyre gyártották a szebbnél szebb, finomabbnál finomabb édességeket, melyet a művelődési házban meg is tekinthetett az érdeklődő tömeg. A kistelepülések önkormányzatai is versengtek, az idén a vándorkupa Szentimrén maradt, „lefőzték” Bócsát.

Bár az eső kétszer is félbeszakította a programokat, a népes társaság ebből vajmi keveset érzékelt. Akkora sátrakkal készültek a szervezők, hogy szinte mindenki feje fölé megbízható fedél került. A nagy színpadon sorra adták a stafétát a fellépők, az óvodától az iskolásokig, a néptáncosokon át a dalkórusokig. A nagyrészt helyi előadókkal tarkított községi vígadalom jó alkalmat adott a tehetségek bemutatkozására.

Délután a Csonka Kör Színkör tartott egy közel egyórás előadást a művelődési házban, melyre dugig megtelt a terem. Este tűzijáték, majd reggelig tartó utcabál bizonyította a szentimreiek összefogását egy jó ügy érdekében. Nagy István polgármester és Rakonczay Hermina jegyző elmondta, bár saját finanszírozással kellett megoldani a rendezvény megszervezését, még is megérte, hiszen alkalmat adott arra, hogy a mindennapi gondokat legalább egy napra félretegye a falu összes lakója.

forrás: Régió Napló

*

Nemzetbiztonsági technikával figyelik Kiskőrös utcáit

Több tucat kamerából álló, ultramodern térfigyelő video-rendszer őrködik ezentúl Kiskőrösön személyi biztonságunk és vagyonunk felett. A rendszeren keresztül minden látható, ami a városban történik, az átmenő autóforgalom, a házalók vagy a munkaidőben a parkban szotyolázók. A nyomozók reményei szerint a kamerák segítségével jelentősen megnövekszik majd a felderített bűnesetek száma.Helyi vállalkozók kezdeményezésére és támogatásával a Kiskőrösi Bűnmegelőzési Bizottság vállalta a kamerák telepítésének koordinálását. A szakemberek szerint ilyen biztonságos és magas színvonalú térfigyelő rendszer ilyen sok kamerával egész Dél-Magyarország területén csak Kiskőrösön működik.

Az alapítvány árajánlatot kért több biztonságtechnikával foglalkozó cégtől is, akik közül a legkedvezőbb ajánlatot az Alarm Biztonságtechnika adta, így ők nyerték el a kivitelezés jogát. A térfigyelő kamerarendszert az önkormányzat működteti, a diszpécserközpont pedig a rendőrkapitányságon kapott helyet. Itt mutatták be a kivitelezők a rendszert működés közben. A találkozón nemcsak a bűnüldöző szervek voltak jelen, hanem több környékbeli település polgármestere is eljött, hogy ismerkedjen napjaink legmodernebb térfigyelő rendszerével.

Ugyanilyen típusú, megbízható, több területen eredményesen és nagy hatékonysággal működő kamerákkal felszerelt rendszer védi például Amerikában a Fehér Házat is.

A zárt, rádiós internethálózatra épülő, minden elvárásnak maximálisan megfelelő rendszer fenntartása költségmentes, kiadást csak a kamerák és a diszpécserközpont működtetésének áramigénye jelent. A későbbiekben nyolcas kameracsoportokban tovább bővíthető a rendszer, így ha valaki úgy gondolja, hogy lakókörnyezetét, vagy vállalkozását szeretné védeni kamerákkal, igényét jelezze azt a rendőrségen, vagy az önkormányzatnál.

*

Alapkőletétel a kiskőrösi Közúti Szakgyűjteményben

Ünnepélyes alapkőletétellel indult az ország egyetlen közúti szakgyűjteményének 370 millió forintos beruházása Kiskőrösön. Már csak fotók és emlékeink őrzik a múzeum régi arculatát, hiszen teljesen új, modern külsőt kap.

A felújítás költségeinek 80 százalékát az Unió biztosítja. Az országosan egyedülálló, ritkaságnak számító eszközparkkal rendelkező kiállítás az út- és hídépítés történetét mutatja be az ókortól napjainkig. A szakemberek szerint a térség turisztikai vonzerejét is nagymértékben növeli a beruházás, melynek során új kiállítási csarnok épül, a park és a kiállító terület is nagyobb lesz.

A múzeumra egyébként a városi rendezvények lebonyolításában is számítanak, valamint múzeumpedagógiai foglalkozásokat, rendhagyó tanórákat is szerveznek diákok részére. A teljes kényelem kedvéért múzeumi kávézót és boltot is kialakítanak. Ha minden jól megy még ebben az évben átadják az új objektumot a látogató közönségnek.

forrás: Régió Napló

*

Díszpolgár- találkozó Vadkerten

Díszpolgárait látta vendégül a soltvadkerti önkormányzat június első vasárnapján. Szám szerint 32 kitüntetettel büszkélkedhet a város, akik közül sajnos többen már nem lehettek ott a Városháza dísztermében rendezett találkozón.

Olyanok is voltak, akik levélben üdvözölték a közösséget, de egészségi állapotuk miatt nem tudnak már osztozni abban az örömben, amit ez az összejövetel jelent. Lehoczki Ferenc polgármester és Bezsenyi László alpolgármester fogadták a vendégeket, majd a polgármester történelmi visszatekintésében emlékezett a cím alapításának körülményeire és megköszönte Nagy Péternek, illetve Mogyorósi Józsefnek, hogy életre hívták és hagyományt teremtettek a díszpolgári találkozóból. Amint mondta Soltvadkert büszke arra, hogy 1989 óta minden évben vannak a címre érdemes polgárai, akik munkájukkal, személyiségükkel, a köz érdekében kifejtett tevékenységükkel, példaképekké váltak a város minden lakója előtt. A családias program ünnepi ebéddel és délutánba nyúló kötetlen beszélgetéssel folytatódott.

*

A kiskőrösi rendőrök is segítik az árvízkárosultakat

Az elmúlt évtizedek legnagyobb rendőri mozgósítását éltük át az elmúlt napokban. Az ország több területén kialakult árvízi veszélyhelyzet kezelésében rendőrök ezrei vettek részt, a gátak, emberéletek, házak, anyagi javak mentése érdekében. A rendőrök azonban nem csak a veszélyhelyzet elhárításában, hanem azt követően az árvízkárosult lakosság életkörülményeinek javításában is aktív szerepet vállalnak, így elindítottak egy önálló segélyezési rendszert.

Június 16-tól a kiskőrösi rendőrkapitányságon is létesítettek adománygyűjtő helyet, ahol a lakossági felajánlásokat - elsősorban tartós élelmiszer, tisztítószer, ágynemű, takaró, építőanyag, informatikai, híradástechnikai eszköz, bútor stb. - fogadják – lehetőség szerint becsomagolva - minden nap 08.00 – 20.00 óra közötti időben. Ezeket a karitatív szervezetekkel és az érintett önkormányzatokkal egyeztetve juttatják majd el a bajba jutottak számára.

Készpénz adomány elfogadására a BM által létesített „segítsünk az árvízkárosultakon” számlán van lehetőség, amelynek száma: 10032000-01220122-50004009.

*

Önkéntes munkával újult meg a Batthyány úti óvoda Kiskőrösön

A kiskőrösi Batthyány úti óvoda és a Budapest Bank helyi fiókjának munkatársai a Törődés napja önkéntes program égisze alatt szépítették június 12-én az óvoda udvarát.

A közös akció eredményeként egy kerti pavilon is épült. A meleg idő beköszöntével, a nyári szünet előtt hétvégenként minden csoport, ovisok és szüleik egyaránt kerti partikat tartanak az udvaron ideiglenesen felállított sátorban. Ennek a sátornak a pótlására épült most fel fából a pavilon, mely év közben udvari játéktérként is használható lesz. Az önkéntes munka mellett a bank 100 ezer forinttal járult hozzá a felújításhoz szükséges eszközök beszerzéséhez.

A segítségnyújtás nem újdonság a bankfiók munkatársai számára, hiszen évek óta aktív szerepet vállalnak a helyi közösség életében, harmadik alkalommal vesznek részt valamely helyi intézmény támogatásában. Legutóbb a kiskőrösi Petőfi Általános Iskola Kisoroszi Tábora szépült meg az önkéntes akciójuk eredményeként. ”Nagyon örülök, hogy munkatársaim szívügyüknek tekintik, hogy a bank anyagi hozzájárulása mellett személyes közreműködésükkel is segítsék a város civil szervezeteit, gyermek- és ifjúsági intézményeit. A program népszerűségét mutatja, hogy évről évre több kollégánk vesz részt családjával együtt az önkéntes akcióban” – mondta Szlanka Pálné, a Budapest Bank kiskőrösi fiókjának vezetője.

*

Klasztert alapítottak az építőipar szereplői

A gazdasági válság ellenére a térségben tevékenykedő építőipari cégek bizakodóak. Nemrégiben 15 taggal Építőipari-technológia Fejlesztési Klasztert alapítottak, amely mentőöve lehet az ágazat környékbeli szereplőinek. Major József építész koordinálta a szakmai közösség létrehozását, amely piaci és nem piaci szereplőket tömörít. A klaszter tagjai közösen jobban ráláthatnak a piaci igényekre és a lehetőségekre.

„A klaszter olyan együttműködő partnerek köre, amelyeket közös érdekkör köt össze, bizonyos projektek köré szerveződnek, azonban a felek továbbra is megőrzik önállóságukat” – vázolta Prof. Dr. Lengyel Imre, a SZTE tanára, az MTA doktora, aki nemrégiben előadást tartott Kiskőrösön. - Együtt jobb eséllyel indulhatnak a például közbeszerzési pályázatokon, kistérségünkön kívüli, esetleg külföldi tulajdonban lévő, nagy építőipari cégek mellett.

Az előadó hangsúlyozta, az is lényeges szempont, hogy a felek együttműködésének eredményeként bizonyos típusú költségek - marketing, szerződéskötési díj, nyomon követés - is csökkenhetnek. Lengyel Imre emlékeztetett arra, hogy a térségi vállalkozások közötti együttműködés erősítésének gondolata először 2001-ben, a Széchenyi-tervvel jelent meg hazánkban.

Hangsúlyozta, hogy a több évtizedes múltra visszatekintő külföldi klaszterek mintája jó példaként szolgálhat más ipari, termelő és szolgáltató szférában tevékenykedő szervezetek közötti együttműködésre is. Mint azt Major József elmondta, az építészeti klaszter létrehozását két ok motiválta: az egyik, a tagok között már meglévő együttműködési, üzleti kapcsolatok, a másik pedig annak felismerése, hogy a kistérségben az építőipar kitörési pontot jelenthet, amennyiben az érdekelt vállalkozások megfelelően összefognak.

*

LEADER pénzből megvalósított rendezvények az ÜDE-KUNSÁG Vidékfejlesztési Nonprofit Kft. Területén - Honfoglaló jurta-tábor Kaskantyún

Izgalmas időutazás, amely négy turnuson keresztül tart Kaskantyún! Mi az? Jurta-tábor, ahol a honfoglaló magyarok életével ismerkedhetnek az érdeklődök "testközelből". Akit az iskolai tananyagon kívül is érdekel a honfoglalás, és az időben visszalépve át is akarja élni, egy hétig kipróbálni eleink életmódját, valamint szokásait, használná eszközeiket, annak ebben a táborban a helye!

Idén 84 kistérségben élő iskolás számára nyílt lehetőség arra, hogy a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetéhez kapcsolódva az ÜDE Kunság kiskőrösi akciócsoportjának közreműködésével a tábor programjait ingyenesen vehesse igénybe. Mindenki kipróbálhatja, hogy milyen egy eredeti jurtában lakni, hiszen a tábor ideje alatt 4 jurtában szállásolják el a táborlakókat.

A színes programok is a honfoglalás korához, az államalapításhoz, a magyarsághoz kötődnek, így játékos formában, szinte észrevétlenül ívódik a gyerekekbe a magyarságtudatuk. A tábor ideje alatt minden nap íjászkodnak az „ifjú honfoglalók”, de közösen elkészítik és megkóstolják a honfoglaló magyarok kedvenc fogásait, vagy éppen megtanulják a rovásírás alapjait. Természetesen nem marad ki a lovaglás sem, és számtalan kézműves foglalkozás (nemezelés, agyagozás, gyertyaöntés, csuhézás, kosárfonás, fafaragás, körmönfonás), lovaskocsis és gyalogtúra is színesíti majd a programot. (plusz egy kép a cikkek alatti galériában)

*

Megérett a meggy Kecelen

Hatalmas érdeklődés kísérte az első Meggyfesztivált június 11-12-én. A főszervező Fruitmarketing Kft és társrendezői, a Civil Műhely Egyesület és a Fresh Fruit TÉSZ, a LEADER Program és több támogató, valamint civil önkéntesek segítségével két napon keresztül szervezett a meggyhez kapcsolódó szakmai és szórakoztató programokat.

A rendezvényen fővédnökséget vállalt Font Sándor, körzetünk országgyűlési képviselője. A fesztivál célja nem kevesebb volt, mint hogy felhívja a figyelmet a meggyre, illetve az egyes programokon keresztül arra, hogy mennyire egészséges és sokoldalú gyümölcs.

A pénteki szakmai napon Juhos Csaba, a főszervező Fruitmarketing Kft ügyvezető elnöke üdvözölte az ország minden részéből érkezett TÉSZ vezetőket, kül- és nagykereskedőket, meggytermelőket, valamint feldolgozókat, s mutatta be a négy véglegesen elismert Tész másodszintű szerveződésével, keceli központtal létrejött kft-t. Ezt követően Haszilló Ferenc, a város polgármestere Kecel nevében mondott köszönetet a szervezőknek, s fejezte ki reményét, hogy új hagyományt indítottak el a településen. A szakmai konferencián a FRUITVEB Terméktanács és Szakmaközi Szervezet szervezésében a művelődési ház aulájában neves előadók beszéltek a rendezvény főszereplőjéről, a meggyről.

A kétnapos rendezvényen kicsiknek és nagyoknak egyaránt hasznos időtöltést biztosítottak a keceli piactéren rendezett, ingyenes kulturális sport-, családi és szórakoztató programok, melyek között olyan ismert fellépők is színpadra léptek, mint a Csík zenekar, de bemutatkozott a helyi Hetrec Néptáncegyüttes, a Tüskös Együttes, Black Sys együttes, a kiskunhalasi 5 non Bonds, a budapesti Jeanne Carroll and the Turnaround is.

A vendégek szórakoztatásáról a Tabdi Színjátszó csoport és DJ RPM is gondoskodott. Gérné Mezősi Aranka faszobrász kiállítását is sokan megtekintették. Nagy érdeklődés kísérte az amatőr kerékpáros körtúrát Kecel- Soltvadkert és Kiskőrös között, és a vízifoci pálya sem árválkodott üresen egy percig sem, mint ahogyan a meggymagköpő- és a lepényevő versenyre, valamint az arcfestésre, a kvízjátékra és a kézműves foglalkozásokra is mindig akadt jelentkező. A gyermekek aszfaltrajzai és a Suligyümölcs akció plakátpályázatának kiállítása szemet gyönyörködtető látványt nyújtottak.

Két program közt pihentetésül pedig népi iparművészek portékáiból vásárolhattak a nézelődők. És persze mindenütt meggy, meggy és meggy. Ehetett itt mindenki gyümölcsöt, amennyit csak bírt, nyersen, befőttet, szörpöt, lekvárt. Kenyérre, lepényre kenve, pitébe sütve, a nagyobbak sörnek, bornak, pálinkának elkészítve. A szervezők elképzelése valóra vált, a jókedv és a vidámság jegyében sikerült felhívniuk a figyelmet a meggyre, erre a rendkívül értékes, egészséges és sokoldalú gyümölcsre.

Több vonalról indult a szervezés- mondta Juhos Csaba, a rendezvény koordinátora, a Fruitmarketing Kft. ügyvezető elnöke. A gyümölcsös gazdákat összefogó, legfőképpen meggytermesztésre és kereskedelemre specializálódott Fresh Fruit TÉSZ Szövetkezet, valamint a keceli Civil Műhely Egyesület társvezetőivel gondoltunk arra, hogy egy olyan keceli szerveződésű kulturális rendezvényt szeretnénk megvalósítani, amely országos viszonylatban is megállja a helyét. A TÉSZ elnökeként arra gondoltam, hogy jó lenne ezt a rendezvényt egy olyan termékhez kötni, amely az egyik legjellemzőbb térségünk mezőgazdaságára.

Így esett a választás a meggyre, amely hagyományosan kötődik környékünkhöz. Az utóbbi két évben rettentő alacsonyra estek a feldolgozói árak, nem igazán érte már meg a megygyet termeszteni. Ez is kiindulópontja volt a fesztivál elgondolásának, hogy hogyan lehetne még inkább felhívni a figyelmet a meggyre, erre a rendkívül egészséges, ízletes és finom gyümölcsre, ami itt terem helyben, és nem utolsó sorban munkát, megélhetést is biztosíthat sok családnak.

A két nap mottója: mindent a meggyről! Erről szólt a szakmai napunk és a kísérő rendezvényeink is. Örömmel tapasztaltuk a rendezvény sikerességét, úgy gondolom, nyugodtan elmondhatjuk, hogy új hagyományt teremtettünk városunkban, a térségben, s jövőre mindenkit szeretettel várunk a II. Keceli Meggyfesztiválra.

*

Szarvas-ház épül Kiskőrösön

Ünnepélyes alapkő letétellel kezdődött a Szarvas-ház beruházása Kiskőrösön. Az inkubátorház alapkövét Domonyi László polgármester helyezte el.

Köszöntőjében hangsúlyozta a város arculatát is meghatározó épület jelentőségét, és köszönetet mondott a beruházást végző vállalkozóknak. A jelenlévő polgármestereket, vállalkozókat Major József tájékoztatta a beruházás folyamatáról, az inkubátorház feladatáról. Mint mondta, a 142 millió forintos uniós pályázati forrást nyert építkezés tizenhét induló vállalkozást segít majd.

A Szarvas Kft jelentős támogatást ad az ide települő vállalkozóknak: működteti a házat és különböző szolgáltatási lehetőségeket nyújt. Major József leszögezte: az önkormányzat támogatása nélkül nem jött volna létre a program, hiszen a város a tulajdonában lévő telket nagy kedvezménnyel adta át a beruházóknak.

*

Tűzugrás, tánc és vigalom Kaskantyún

Június 24-én immáron negyedik alkalommal rendezték meg Kaskantyún a Szent Iván napi ünnepséget, ahol többek között parázsugrás, örömtánc, sütés-főzés és kollektív varázslás fogadta az érdeklődőket. Berényiné Szász Katalin, a művelődési ház vezetője ekképp számolt be a nagy sikerű estről:

- Az általános iskolás és a jurta táboros gyerekekkel lovaskocsin határjárást végeztünk, rózsaszirmokat, csirkecsontokat hajigáltunk, hogy a következő évben jó termés legyen a faluban. Ezután az iskola udvarában a gyerekek szentiváni játékokat játszottak, parazsat ugrottak, énekeltek. Ezt követően a frissem megalakult asszonytánc csoport énektudását is megcsillogtatta.

A műsor után a javasasszonyoktól varázsfüvet lehetett vásárolni mindenféle nyavalyára, majd a fő javasasszony egy kollektív varázslattal kérte a mai napon a világunkba látogató varázslényeket, hogy óvja meg a falunkat, annak minden lakosát a különféle bajoktól, elemi károktól, viszálykodásoktól és hozzanak örömet, gazdagságot, egészséget, jólétet mindenkire. Meghívta őket a tűzhöz, hogy ők is érezzék jól magukat. Majd egy úgynevezett örömtánc vette kezdetét, s a hozott szalonna és kolbász sütése sem váratott magára a tűznél.

Éjszaka aztán a bátrak tüzet is ugrottak, hiszen ezen a napon tüzet átugrott párok összekerülhetnek, akik házasok, ők megerősítik a kapcsolatukat, s akik egyedül ugranak tüzet, azok mentesek lesznek egy évre a betegségektől.

*

Négymilliárdos beruházás - tiszta víz lesz a térségben

Konzorcium szerveződött az ivóvíz minőségének javítására. Domonyi László kiskőrösi polgármester, a kistérségi társulás elnökének tájékoztatása szerint tizenkét település összefogásával alakult meg a konzorcium, mivel pályázni kizárólag ebben a formában lehet. Kistérségi szinten négymilliárdos beruházást jelent a program, mellyel az uniós elvárásoknak megfelelő minőségű ivóvize lesz majd a kistérségnek. Kiskőrösnek közel ötszázmilló forintos ráfordítással lesz minőségi ivóvize. A pénz húsz százalékát lehet vezetékek cseréjére fordítani. Jelenleg egyébként főként a vas és az arzéntartalom magasabb a megengedett értéknél.

A polgármester azt is elmondta, hogy sajnos a beruházási összeg nem teszi lehetővé a teljes vezetékcserét, de a legkritikusabb pontokat mindenképpen kezelni tudják. Hozzátette: az utóbbi hetekben további három település Kunszállás, Császártöltés és Soltvadkert csatlakozott a konzorciumhoz.

Forrás: ÜDE-KUNSÁG Vidékfejlesztési Nonprofit Kft.

Cikk megosztása