Az első körös ÚMVP III-as tengelyből támogatott első elkészült beruházás a Zsombói Római Katolikus Plébánia toronysüvegének felújítása

A Déli Napfény Nonprofit Kft. meghívást kapott a 2010. április 13-án, kedden, 19 órától a zsombói Művelődési Házban megtartott ünnepi vacsorára.

A tavalyi évben az egyházközség képviselő testülete pályázatot nyújtott be az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programon belül az első körben meghirdetett III. tengely, vidéki örökség megőrzése jogcímre, mely pályázat tárgyát képezte a Római Katolikus Plébánia templomtornyának felújítása.

A zsombói Kisboldogasszony templom tornyát 2010. február végén állványozni kezdték a szakemberek. A több mint 81 éves román stílusú templomtorony nyolcszög alakú gúla fedése már nagyon elöregedett, így nagy szükség mutatkozott a toronysisak fedésének felújítására.
A pályázat összege 2.657.863 Ft, melyet 100 %-os támogatással nyert meg a Plébánia.

A vacsora előtt dr. Kispéter Gábor Tibor - Zsombó alpolgármestere - köszöntötte a meghívottakat. Majd a projekt létrejöttének kronológiai sorrendjében mindenkinek köszönetet mondott, aki a projektben részt vett és munkájával segített.

Köszönetnyilvánítását Horváth Ágnessel kezdte, aki koordinálta a pályázat összeállítását, majd elkészítését. Ezt követően a Déli Napfény Nonprofit Kft. munkáját köszönte meg az alpolgármester Úr.

Bemutatásra kerültek a szakemberek, kivitelezők - Architecton4 Tervező és Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. képviseletében Mihálffy Zsolt, megtörtént a mesterek részére történő köszönetnyilvánítás, végül, de nem utolsó sorban azoknak az önkéntes mesterembereknek köszönte meg a munkáját az alpolgármester Úr, akik társadalmi munkában felújították a templomtorony tetején lévő keresztet, illetve a villámhárító rendszert.

Ezután Kispéter Úr átadta a szót Mádi György plébános úrnak a Zsombói Római Katolikus Plébánia vezetőjének, aki szintén mindenkinek megköszönte a mérhetetlen sok segítséget, külön köszönetet mondott Zsombó Község Önkormányzatának, a település polgármesterének - Gyuris Zsoltnak, majd megáldotta Pancza István egyházközség világi elnöke által elkészített vacsorát.

Cserényi Szilvia Bernadett

*

Hagyományörző tábor

Helyszín: Wesselényi Népfőiskola - 6792 Zsombó, Szatymazi út 105.
Nyári tábor

Időpontja: 2010. július 9-14.

Helyszín: Zsombó, Wesselényi Népfőiskola
Szállás: kőépületben, hálózsákban
Étkezés: napi háromszor
Résztvevők: 7-14 éves általános iskolások
Szervező: Szivárvány Nagycsaládos Egyesület a József Attila Közösségi Ház együttműködésében
Tartalma: kézműves foglalkozások, sport, kirándulások, közösségépítő játékok
Táborvezető: Mészáros Csaba

A rendezvény a LEADER program keretében valósul meg.

*

Rétesfesztivál Újszentivánon

Immáron III. alkalommal rendezték meg az Újszentiváni Rétesfesztivált 2010. 04. 16 – 18 között.

Pénteken a rétes evő verseny zajlott le, mely mellett fogathajtó versenyt is szerveztek. Szombaton 10:15 től a vendég települések mutatták be rétes készítő tudományukat. Ezen a napon lépett fel a Tápéi Néptánckör, a Nosztalgia Népi Tánccsoport, Bach Szilvia és Éles István, Leblanc Győző és Tóth Éva, valamint Josh és Jutta is. A látogatók megismerhették a hagyományos rétes készítés minden csínját – bínját.

Vasárnap a rétes készítő versenyen Rumos-meggyes-mákos-gubás, gesztenyés, spárgás és körözöttes rétest is sütöttek az újszentiváni Rétesfesztiválon a versenyzők, ahol 14 csapat mérte össze tudását és ügyességét.
A verseny során Putnik Lázár polgármester mutatta be a közönségnek a csapatokat, illetve próbálta megtudni a versenyzők titkát.

A verseny célja a hagyományos rétes készítés bemutatása, ahol a csapatoknak a helyszínen kellett bemutatni a munkafolyamatokat, és kizárólag helyben előállított alapanyaggal lehetett dolgozni.

Az öt kategóriának megfelelően öt zsűri volt. A döntnökök között volt például Leblanc Győző operaénekes, Veprik Róbert - a Szegedi Vadaspark igazgatója, Kovács Ferenc - kistérségi tiszti főorvos, Nógrádi Zoltán - Mórahalom polgármestere, országgyűlési képviselő, Bodó Imre - Tiszasziget polgármestere, országgyűlési képviselő, illetve Rácz Túrkevei Lajos mesterszakács.
A versenyen a Déli Napfény Nonprofit Kft. helyi akciócsoport is részt vett meggyes kategóriában Bartusek Irén, Cserényi Szilvia Bernadett és Terhes Csaba részvételével.

Nevezett csapatok névsora:
„Hivatalos Rétes” - Újszentiván
Déli Napfény Nonprofit Kft - Szeged
„Rózsa Rétes” - Mórahalom
Mesztegnyő Önkormányzat
Törökkanizsa - Novi Knezevac
Bástya Nyugdíjas Klub - Mórahalom
Újvárosi Nyugdíjas Klub - Makó
„Éles késsel vágó géresi bélest sütők” - Kisgéres
Szentiváni Charta - Gulács
„Kertesi Ügyesek” - Erdőkertes
Rádió Plusz - Szeged
"Deszki Süt-tök" – Deszk
„Öttömösi ötök ötletei”
„Más tészta” - Szeged

*

Gasztronómiai projekt indul Domaszéken

Domaszék a román Pécska településével közösen indít turisztikai és gasztronómiai projektet – tájékoztatta portálunkat Kispéter Géza, Domaszék polgármestere. A határontúli együttműködés keretén belül egy román-magyar szakácskönyvet is ki fognak adni.

Az együttműködés első eleme egy nyitó konferencia, amelyet pénteken tartanak Domaszéken. Az eseményen a két település gasztronómiai kultúrája lesz a téma. A projekt egyik célja, hogy jobban megismerje egymás életét, kultúráját a két település.

A projekt keretében több esemény is meg fog valósulni, ezek egy része a falunapon kerül megrendezésre, Répafesztivált szerveznek, de lesz böllérnap is. Valamint egy közös szakácskönyv is megírásra kerül, amelynek magyar része a domaszéki répaételeket fogja tartalmazni.

Forrás: promenad.hu

*

Bölcsőde épül Zsombón

Jövő szeptemberben már lesz bölcsőde Zsombón: a 165 millió forintos beruházás támogatási szerződését holnap írják alá. Hosszú távon akár 60 kisgyereket is el tudnak majd helyezni, így nemcsak a zsombói, hanem a környékbeli kicsik is helyet kaphatnak az intézményben.

Egy év múlva bölcsőde nyílik Zsombón. A 3500 fős településen eddig csupán egy térítési díjas, 10 kicsi befogadására alkalmas családi napközi működött. Jövő szeptembertől több mint négyszer ennyi 3 év alatti kisgyerek elhelyezésére lesz lehetőség, amitől a polgármester egyrészt a gyerekvállalási kedv erősödését, másrészt népességmegtartást remél.

– A jelenlegi törvényi szabályozás alapján az édesanyáknak két év után vissza kell menniük dolgozni, nagy szükség van tehát arra, hogy valahol el tudják helyezni kisgyermeküket – magyarázta Gyuris Zsolt polgármester. – Sokan éppen a kevés bölcsődei férőhely miatt nem vállalnak több babát, vagy azért, mert féltik a munkahelyüket. Ráadásul a napidíjas családi napközit – akármilyen barátságos áron üzemel is – nem mindenki engedheti meg magának. Ezen problémák mindegyikén segít majd az új bölcsőde.

A 165 milliós beruházás támogatási szerződését holnap írják alá. Az óvoda és az iskola épületének szomszédságában helyet kapó 592 négyzetméteres intézményben 3 csoportszobát alakítanak ki, olyan megoldással, hogy szükség esetén még eggyel lehessen bővíteni. Így jövő szeptembertől 45 kisgyerek bölcsődei elhelyezésére lesz lehetőség, de igény esetén a létszám 60-ig felmehet.

– Zsombón évente 30–40 kisgyerek születik, akik a bölcsődét várhatóan megtöltik, de ha marad szabad hely, szívesen fogadunk gyermekeket a környező településekről is, hiszen több helyen egyáltalán nincs ilyen intézmény – mondta Gyuris Zsolt.

A közbeszerzési eljárás után augusztusban vagy szeptemberben el is kezdődnek az építési munkák a telken, amelyen jelenleg egy üres önkormányzati bérlakás áll. A tervek szerint jövő nyárra pedig már el is készül az új bölcsi, amely nem mellékesen 9 új munkahelyet is teremt a faluban.

Forrás: delmagyar.hu

*

Megújul a teleház Röszkén

„Falumegújítás és -fejlesztés" címen 7 millió 760 ezer forintot nyert a Kaláka Egyesület az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban.
A pályázat a röszkei teleház épületének külső felújítását, tető- és homlokzatjavítását, részleges akadálymentesítését és a külső nyílászárók cseréjét foglalja magába.

– Áprilisban cserélte a tetőt a kivitelező: a szakszerű és ütemes munkavégzésnek köszönhetően az átalakítás alatt is zavartalanul üzemelt a teleház – tudatta az intézmény vezetője, Perlakiné Ács Mária. A felújítás nyáron is tart.

A napokban ért véget a röszkei Kaláka Egyesület által 50 év fölöttiek részére meghirdetett számítástechnikai képzés a Socrates/Grundtvig-programban. A környező településekről is jelentkeztek – 30-an vettek részt az önkormányzat Képzési- és Konferencia Központjában megtartott tanfolyamon, amelyen a számítógép kezelését, a táblázatkészítést, az elektronikuslevél-írást is megtanulhatták a résztvevők. Szeptembertől pályázatírással kapcsolatos tudnivalókkal folytatódik a program.

Forrás: delmagyar.hu

*

Napkollektor kerül az óvodára Algyőn

A nagyközség önkormányzata pályázatot nyújtott be a helyi Szivárvány óvoda napkollektorral való felszerelésére, valamint a két óvodaépület külső nyílászáróinak a cseréjére.

A pályázat 7 millió 960 ezer forint támogatásban részesült, amelyet önerőből további 2 millió forinttal egészítettek ki. A beruházásban 2 síkcsöves napkollektort szerelnek fel, amellyel az óvoda melegvíz-szükségletét tudják költséghatékonyabbá tenni. A pénzből kicserélik a két épület összes nyílászáróját.

Forrás: delmagyar.hu

*

Új buszmegállók Domaszéken

A Homokháti Önkormányzatok Kistérség-fejlesztési Társulása a Dél-alföldi Operatív Programban pályázott közösségi közlekedéshez kapcsolódó összehangolt infrastruktúra-fejlesztésre – s nyert 276 millió forint támogatást a 336 millió 589 ezer forintos összköltségű projekthez.

7 település – Ásotthalom, Domaszék, Mórahalom, Pusztamérges, Röszke, Ruzsa, Zákányszék – fogott össze buszvárók, hulladékgyűjtők és kerékpártárolók beszerzésére. – Domaszéken 27 utasváró építése vagy cseréje, 33 térburkolat építése, 15 burkolat felújítása, 19 járdasziget akadálymentesítése, 3 járdasziget építése, 3 kerékpártároló telepítése valósul meg, parkosítanak, valamint a Bajai út és a főutca csatlakozásánál közvilágítást építenek. A kivitelezés határideje június 10. A 60-as, 70-es években készült régi buszvárók már jócskán leromlottak – pedig a Homokhátságon napi 520 buszjárat közlekedik, 8986 utassal. A buszmegállók mellé kerékpártárolók is épülnek. Az akadálymentesített létesítmények a települések tulajdonába kerültek, ezek felelősek a fenntartásért is.

Forrás: delmagyar.hu

*

Táborokban szervezett programok célterület támogatási határozatai!

A Májusi hónapban kiküldték a nyertes kérelmek támogatási határozatait.

LEADER pályázatok:

A Déli Napfény Nonprofit Kft. taggyűlést tartott május 4.-én melyen a Rendezvény jogcímen belül a „Táborokban szervezett programok” célterületre beérkezett pályázatok előzetes támogatási rangsorának elfogadása volt napirenden.
A taggyűlés elfogadta az előzetes támogatási rangsort, amely után az Irányító Hatóság kötelezettség vállalása megtörtént, így még a májusi hónapban kiküldésre kerülnek a nyertes kérelmek támogatási határozata.

*

Új bölcsőde, megújuló művelődési ház Szatymazon

Szatymaz - Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alaptól a szatymazi római katolikus plébánia 7 millió forint támogatást kapott.

A pénzből díszburkolat került a templom előtti sétautakra, és bővült a díszkivilágítás; a templomkertbe új padokat, kerékpártárolókat és szemeteseket helyeztek ki.

A kistelepülés nemcsak templomára, hanem leendő 20 férőhelyes bölcsődéjére is pályázaton nyert pénzt: a DAOP 148 millió forinttal járult hozzá az építéshez. A kiviteli tervek június végére készülnek el, majd közbeszerzési pályázatot írnak ki.

A nyertes kivitelező jövő év elején kezdi el a munkálatokat, a bölcsőde 2011 szeptemberében nyitja meg kapuit. Megújul a Dankó Pista művelődési ház is, amelyre az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program segítségével 52,5 millió forintot nyert el a település. Az összegből többek között felújítják az épület bejáratát és előterét, a nagyteremben padlót cserélnek, valamint akadálymentesítik az épületet.

Forrás: delmagyar.hu

Forrás: Déli Napfény Nonprofit Kft.

Cikk megosztása