Végső fázisához érkezett a kiskunhalasi régi szeméttelep rekultivációja

Az új és korszerű hulladékkezelő központok üzembe helyezését követően,a régi, elavult települési szilárdhulladék-lerakók bezárásával, és a 2008 őszén megkezdett rekultivációs munkálatok beindításával végsőfázisához érkezett a Homokhátsági Regionális Települési Hulladékgazdálkodási Projekt.

A Dél-Alföld egyik legnagyobb beruházásának munkálatai során 82 település 83, összesen kb. 220 ha alapterületű korszerűtlen hulladéklerakóját számolják fel, és állítják helyre a területet a tájjelleg esztétikai szempontjai és a tájba illesztés feltételeinek figyelembe vételével.

*

Pályázati pénzből szépül a Kiskun Múzeum

A Kiskun Múzeumban az oktatási és kulturális minisztérium pályázatának köszönhetően elkezdődött a börtön kiállítás felújítása. A múzeum udvarában álló Pajkos-Szabó-féle szélmalom pedig egy másik nyertes pályázat kapcsán öltözhet új köntösbe.

Az oktatási és kulturális minisztérium minden évben kiír egy olyan pályázatot az önkormányzatok számára, melyből a múzeumok és közgyűjtemények szakmai támogatása valósulhat meg. A Bács-kiskun megyei önkormányzat a Kiskun Múzeummal közösen 2009-ben az országban kuriózumnak számító börtön kiállítás felújítására pályázott sikeresen. Amennyiben a múzeum a támogatás második ütemére is sikeresen pályázik, a teljes felújítás is megvalósulhat, így burkolatcserére, valamint az épület termeinek festésre is sor kerülhet. A tervek szerint sikeres pályázat esetén ősszel elindulhat a munka és jövő tavaszra, vagy nyárra egy új köntösbe öltözött börtön kiállítással találkozhatnak az érdeklődőket.

A felújítások a múzeum udvarán álló Pajkos-Szabó-féle műemlék szélmalmot sem kerülik el. Egy másik pályázatnak köszönhetően a 150 éves malom viharkárban letört vitorláját 1millió 900ezer forintból kicserélik. A malom idén 150 éves, hiszen 1860 augusztus 18-án építették. A múzeum vezetősége szeretné az évforduló alkalmából teljesen felújítani a szélmalmot.

A pályázati pénz azonban csak a vitorla cseréjére elegendő. Így kérik a lakosságot, hogy aki tud adományával segítse a megvalósulást. Az adományokat a Kiskunfélegyházi Takarékszövetkezet 51900018-11500511 számlaszámára lehet befizetni "szélmalom" megjelöléssel.

A tervek szerint a beérkező adományokból a malom külső falának vakolását és festését valósítanák meg, valamint a szélmalom belsejében régi képek és ismertető szövegek is helyet kapnának, melyek révén a látogatók betekintést nyerhetnének a malom 150 éves múltjába.

forrás: Trió Tv Kiskunfélegyháza honlapja

*

Pálmonostorai ravatalozó felújítása és bővítése

Pálmonostorán az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatásával 2010. május 16-án (vasárnap) a Pálmonostorai ravatalozó felújításának és bővítésének átadó, megáldó ünnepségére került sor.

Pálmonostora község Bács-Kiskun megyében, a kiskunfélegyházi kistérségben található tipikus alföldi településszerkezettel, kiterjedt tanyavilággal. A köztemető fontos szerepet tölt be a település életében, ezért a község képviselete a helyi védett értékek közé emelte. A ravatalozó, megépítése óta (40 éve) nem esett át jelentősebb felújításon. A leromlott állapotú hullámpala tetőzetnek köszönhetően, átnedvesedtek a falak, az épületben található bútorok és drapériák teljesen tönkrementek.

A ravatalozó épületének felújítása és átalakítása a temetések zavartalan, színvonalas és kegyelet teljes lebonyolítása szempontjából elengedhetetlen volt. A fejlesztés célja, hogy a ravatalozó praktikus és esztétikus felújítása által, méltó környezetben vehessenek végső búcsút szeretteiktől a gyászolók.

(forrás: Kiskunok Vidékéért Egyesület hivatalos honlapja)

*

Törpeharcsából készül a paprikás Kunfehértón

A Pünkösdi Falunap alkalmából megválasztották Kunfehértó hagyományos ételét, melyet ezentúl mindenki a településsel fog azonosítani. A Gasztrobrand pályázat részeként keresték meg "Kunfehértó ízét", mely hivatalosan is a törpeharcsából készített paprikás lett.Mivel a település mellett található tavakban nagy számban található meg a törpeharcsa, talán nem is lehetett kérdéses, hogy ebből a halból kell készülnie Kunfehértó ételének. A finomságot Soós Dezső mesterszakács főzte meg az érdeklődőknek a Pünkösdi Falunapon.

A jelenlévők egyetértettek abban, hogy kitűnő választás volt a harcsapaprikás. A tervek szerint a település egyik ismert vendéglőjében az év bármely napján meg lehet majd kóstolni a helyi specialitást.

Forrás:www.hirosindex.hu Szöveg: Szőri Attila

*

A sétáló utcán is zöldenergiával világítunk

Az ÚMVP III. tengely falufejlesztési pályázatainak köszönhetően Kunszálláson is lehetőség nyílt a napenergia hasznosítására oly módon, hogy a Rózsa Ferenc utcai játszótér sétányát, valamint az iskola előtti új sétáló utca ipari formatervezett ivókútját is korszerű zöldenergiával üzemelő led-es fényforrások világítják meg,nem beszélve a térburkolatba szerelt szintén ledes fényforrásokról, melyekben a kivitelező jóvoltából még a település címere is világít.

Forrás: www.kunszallas.hu

*

Új sportkomplexum épül Kiskunmajsán

A kiskunmajsai Kálvária utcai sportlétesítményt két éve üzemeltető Furafol Hungary Kft. az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programra benyújtott pályázat sikerének köszönhetően, májusban elkezdi a sporttelepen a 80 millió forintot meghaladó Kálvária Vendégház és Rekreációs Központ építését – mondta a Kft. ügyvezetője, Ifj. Ábrahám Fúrús András.

A 6 hektáros sporttelepet szeretnénk egy sportkomplexummá alakítani, ennek része volt, hogy a múlt évben építettünk egy fedett teniszpályát és szeretnénk további fejlesztésekkel kiegészíteni ezt a csodás zöldövezetben lévő területet, többek között szálláshellyel, hogy esetleg edzőtáborozásra is alkalmas legyen a sportközpont.

Az új létesítményen belül megvalósulna egy műfüves pálya, valamint egy 8x24 méteres medence is. Továbbá az épület első részében egy közösségi hely kerülne kialakításra, ahol akár kisebb rendezvényeket is lehet majd tartani, étel előkészítő és büfé résszel. A komplexumban 15-20 fő számára szálláshelyet is tudunk majd biztosítani, négy napraforgós minősítésű szobákban.

E nélkül a pályázat nélkül nem fogtunk volna bele ebbe a jelentős sport és rekreációs, de egyben turisztikai célokat is magában foglaló beruházásba. Mindennek az a célja, hogy a turizmust erősítsük, és lehetőséget tudjunk biztosítani a sportolásra, kikapcsolódásra. Az egész központ alapvető feladatának tartjuk, hogy az egészséges életmódra nevelést segítse elő Kiskunmajsán – vélekedett Á. Fúrús András.

Forrás: Kiskunok Vidékéért, a Kiskunok Vidékéért Egyesület hivatalos lapja"

*

Energetikai korszerűsítés Szankon

Uniós támogatással korszerűsítik az Őszirózsa Idősek Bentlakásos Otthonát és a Napköziotthonos Óvoda-bölcsődét Szankon.
Az Európai Unió támogatásával, az unió Kohéziós Alapjának felhasználásával korszerűsítés kezdődik Szankon a Kistérségi Szociális Intézmény Őszirózsa Idősek Bentlakásos Otthonában és a szanki Napköziotthonos Óvoda-bölcsődében. A fűtési rendszer korszerűsítésével, a nyílászárók cseréjével és az épület külső hőszigetelésével járó munkálatok révén jelentősen csökken az intézmények energiaszámlája, ezzel mérséklődnek a fenntartási költségek.

A beruházás teljes költségének Őszirózsa Otthon esetében 62 százalékát, 20 480 494 forintot, az óvoda esetében 67 százalékát 12 068 201 forintot a KEOP 5.3.0/A/09 jelű pályázatra beadott munkájával nyerte el Szank Község Önkormányzata. A pályázat közreműködő szerevezete az Energia Központ Nonprofit Kft. (www.energiakozpont.hu)

A projekt az Európai Unió támogatásával, az unió Kohéziós Alapjának társfinanszírozásával valósul meg.

Forrás: www.szankinfo.hu

*

4M Halason

4M Szolgáltató Központ kezdi meg működését rövidesen Kiskunhalason. A megváltozott munkaképességűek munkába állását sajátos módszerrel segítő iroda nyitása a napokban kapott közel 30 milliós pályázati támogatást.

*

Járdaépítések támogatása

Kiskunmajsa Város Önkormányzatának Képviselőtestülete döntött a közterületen történő járdaépítések támogatási lehetőségéről. Az igényeket betonjárda és díszburkolatú járda készítésére 2010. június 14-én (hétfő) reggel 8,00 órától lehet jelezni ügyfélfogadási időben a Polgármesteri Hivatal Hatósági Osztály Műszaki csoport 10. sz. irodájában.

Az igényt személyesen kell leadni, melynek során az erre a célra biztosított nyomtatványon közölni kell a létesítendő járda hosszát. Az igénylők a bejelentés sorrendjében sorszámot kapnak. A támogatásra vonatkozó igényt a közterületen lévő járda építésére lehet benyújtani, amennyiben az épületre a használatbavételi engedély már kiadásra került, és a tulajdonos vállalja az előírásoknak megfelelő minőségű járda elkészítését.

A támogatást elnyerők az előírt minőségi feltételekről részletes tájékoztatást fognak kapni. Korábban megépített járdára nem jár támogatás, valamint a járdaszélességet meghaladó kapubejárók kiépítését szintén nem támogatja az Önkormányzat. A járdaépítések az Önkormányzat által biztosított keret erejéig kerülnek támogatásra az igénybejelentés sorrendjében.

Az igényfelmérést követően a jelentkezők értesítést kapnak arról, hogy a támogatás részükre odaítélésre került-e. Csak ezután kezdődhet meg a járda kivitelezése (ettől előbb készített járda nem támogatható).

A járda elkészítését 2010. szeptember 30-ig el be kell fejezni.

Forrás:www.kiskunmajsa.hu

*

Kiskunok Csólyospáloson

Június 10-én tartotta soron következő közgyűlését a Kiskunok Vidékéért Egyesület. A 17 órakor kezdődő rendezvényen a tagok döntöttek az egyesület alapszabályának, valamint 2010. évi költségvetésének a módosításáról. A közgyűlés ünnepi programmal folytatódott, melynek keretében köszöntötték a LEADER Program eddigi nyerteseit.

A kiskunmajsai kistérséghez tartotó Csólyospáloson tartotta idei második közgyűlését a Kiskunok Vidékéért Egyesület. Az egyesület legmagasabb szintű döntéshozó testülete döntött az alapszabály módosításáról, amely tartalmazta a könyvvizsgáló alkalmazásáról, valamint a rendkívüli elnökségi ülésekre vonatkozó szabályok rögzítését is. A közgyűlés ugyancsak egyhangúlag elfogadta az egyesület 2010. évi módosított költségvetését, és a szervezet 2009. évi mérlegbeszámolóját is.
A közgyűlés hivatalos részét követően ünnepélyes keretek között került átadásra a 2009. őszén meghirdetett pályázatok lezárt két célterület (Leader rendezvények, Helyi termékek előállítása és piacra jutása) nyertes pályázóinak szóló emléklap.

A hagyományőrző és helyi termékek bemutatását szolgáló rendezvényekre 23 pályázatot nyújtottak be, ebből 5 került elutasításra. Az elnökség úgy állapította meg a ponthatárokat, hogy minden versenyben maradt pályázatot nyertesnek hirdethessen meg. A döntés értelmében 19 pályázatot támogatott az elnökség, a vissza nem térítendő támogatás összege meghaladja a 8,3 millió forintot.
Helyi termék előállításának és piacra jutásának elősegítése pályázati felhívásra 12 pályázat érkezett be a Kiskunok Vidékéért Egyesület munkaszervezetéhez. Ebből egy került elutasításra, egy pedig visszavonásra.

Az elnökség mind a 10 versenyben maradt pályázatot támogatta összesen 31 millió forintot meghaladó mértékben.

A rendezvény színvonalát nagyban emelték az egyesület illetékességi területén működő civil szervezetek produkció is (Szanki Ifjú Zenebarátok Köre Egyesület, Alfa Tánccsoport (Fülöpjakab), Csólyospálosi Tamburás Együttes). A rendezvény a közgyűlés tagjainak, a meghívott nyertes pályázóknak és a fellépő csoportok közös vacsorájával zárult.

Forrás: www.kiskunokvidekeert.hu

*

Játszótér építés Tompán

Tompán hamarosan megkezdődik Újföldön (a Lakhandisi iskola mellett) az EU szabványoknak mindenben tekintetben megfelelő játszótér kivitelezése. A fejlesztéshez a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Vidékfejlesztési Támogatások Igazgatósága 11.683.673.- Ft-al támogatást biztosít. A beruházást 2010. július végéig tervezik befejezni a kivitelezők.

Forrás: Kiskunok Vidékéért Egyesület

Cikk megosztása