731 milliót nyert Szentes a belváros felújítására

Első körben 731 millió forint támogatást ítéltek meg a szentesi városközpont rehabilitációjára. A több mint egymilliárd forintos program keretében egyirányúsítják és korzóvá alakítják az Ady Endre és a Petőfi Sándor utcát.

Sikerrel vette az első akadályt a Szentes városközpontjának rehabilitációjáról szóló pályázat: a bírálóbizottság 731 millió forint támogatást ítélt meg az 1,1 milliárdos program megvalósítására. Most egy újabb szűrő következik, a második forduló nyár végére lezajlik, így várhatóan ősszel lehet majd aláírni a támogatási szerződést. Mivel a megítélt összeg mintegy 20 millióval kevesebb, mint amennyivel az önkormányzat előzetesen kalkulált, az önrészhez a többletet a városnak kell biztosítania. A fejlesztési csomagban szerepel a Petőfi Sándor és az Ady Endre utca egyirányúsítása – erre összesen 200 milliót szán az önkormányzat. Ezzel teljesen átalakul a városközpont közlekedési rendje. Leszűkül az úttest, szélesebbek lesznek a járdák, jó néhány parkolóhely eltűnik, és fásítanak is majd ebben a két utcában.

A felújításra váró Petőfi Szálló miatt a Petőfi utca vendéglátó funkcióját szeretnék erősíteni, ezért több teraszt és a Művészetek Háza elé pihenőhelyet terveztek. Az Ady Endre utcában a kereskedelem kap főszerepet: a közterület átépítése mellett az 1–11. szám alatti épületek homlokzata és az üzletportálok megújulnak, részben a magánszféra hozzájárulásával.

Szintén itt alakítanák ki az úgynevezett Közgé-kertet: a szakközépiskola szomszédságában található üres telket összekötnék a tiszti klub udvarával. Utóbbi épület külső és belső homlokzatát is felújítják e program részeként. Bár szó volt róla, végül kivették a pályázatból azt az elképzelést, hogy lebontják a Fehér Ház teraszát. A szocreál létesítmény környékét viszont átépítik: a Kossuth és a Szent Miklós téri front egyaránt megszépül, az üzletportálokat és a belső udvart, valamint az 1786-ban felszentelt görög ortodox templom környezetét is felújítják. A munkák jövő tavasszal kezdődnek.

forrás:www.delmagyar.hu

*

Megújult a Szegvári út

A Szentes – Kossuth utca, Nagyhegyszéli út és a Szegvári út felújítása című Eu-s projekt első mérföldkövéhez érkezett a Szegvári összekötőút ünnepélyes átadásával.

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 138,5 millió Ft, melyből a Szegvári útra 79 millió Ft jutott, az önerő pedig 30 millió Ft.

Szentes Város Önkormányzata a korábbi években megkezdett belterületi utak felújítását folytatva pályázatot nyújtott be a Dél-Alföldi Fejlesztési Tanácshoz Szegvár összekötőút burkolat megerősítése érdekében – hallhattuk Szirbik Imre, Szentes város polgármesterétől 2010. május 4-dikén, az új út átadásán. A nemzeti színű szalagot polgármester úr Balogh Szabó Imre rendőrkapitánnyal közösen vágták át.

A felújított szakasz hossza 1452 m, és mintegy 9075 m2 felületen valósult meg a rekonstrukció. Az út mindkét oldalán 1-1 méter szélességben nemesített útpadka került megépítésre ezzel is növelve az út teherbíró képességét.

forrás: www.szentes.hu

*

Megújul a Pollák szentesen

A szentesi Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola 170 millió forint anyagi forráshoz jutott a Norvég Alap támogatásából, a szentesi önkormányzat pályázata révén. Ebből az összegből az intézmény fűtés korszerűsítését és hőszigetelését oldják meg.

Az épületek teljes külső homlokzat és tetőszigetelése mellett napkollektorokat is szerelnek fel. A nyílászárók cseréje valamennyi épületükön megtörtént. A régi elavult ablakokat korszerű, ötkamrás nyílászárók váltják fel.

forrás: www.szentes.hu

*

Számítógép a gyerekosztálynak

Komplett számítógépet, illetve játékokat ajándékozott az International System House Kft. a szentesi Dr. Bugyi István Kórház gyermekosztályának. A munkaállomást dr. Tóth Edit osztályvezető főorvos tájékoztatása szerint elsősorban a betegellátásban használják a jövőben, de a kicsiknek is lehetőségük lesz játékra, internetezésre az új számítógép segítségével.

AZ ISH Kft. kórházi informatikai rendszereket szállít egészségügyi intézményekbe, ezekkel a rendszerekkel tartják nyilván a betegadatokat. A cég által meghirdetett rajzpályázathoz csatlakozott a szentesi kórház gyermekosztálya, számos gyermekrajzot küldtek be az osztályon fekvő gyermekek, az óvónő koordinálásával „A meggyógyultam a kórházban” témakörben.

– A pályázattal hagyományt kívánunk teremteni, mivel véleményünk szerint a számítógéppel le tudják kötni magukat a bent fekvő kis betegek, nem a betegségre, hanem a gyógyulásra koncentrálnak. Felajánlottuk, hogy a rajzpályázatban részt vevő minden gyermekosztály ajándékba számítógépet kap, illetve az első 100 beküldő gyerek automatikusan átvehet egy plüss macit – mondta el a számítógép átadásakor Ledeczky Gábor, az ISH Kft. kiemelt ügyfélkapcsolati vezetője.
forrás: www.szentes.hu

*

Tavaszi nagytakarítás Csongrádon

Az Országos Polgárőr Szövetség álltál meghirdetett "Tavaszi Nagytakarítás" Környezetvédelmi Akcióban a Csongrád és Térsége Polgárőr Egyesület is részt vett 25 fővel, továbbá a város Polgármestere, egy önkormányzati képviselő - aki egyben az egyesület elnöke - és a Közterület felügyelet egy munkatársa is a polgárőrökkel közösen. Az akcióban az egyesület tagjai több, mint 20 mázsa szemetet gyűjtöttek össze.

A szemét átvizsgálása során több személyre utaló papírokat találtak, amit rögzítés után további intézkedésre a Közterület felügyelet munkatársának átadtak.

forrás: www.csongrad.hu

*

Nyit az új tömörkényi piacozóhely

Tömörkény - 33 millió forintért korszerűsítette forgalmas piacterét a tömörkényi önkormányzat. A vevők és az eladók várhatóan hamarosan birtokba vehetik.

Már elkészült, s várhatóan a napokban lesz a műszaki átadása a Leader-támogatással épült új piacnak.

– Óriási hagyománya van nálunk a vásározásnak, hiszen nemcsak a helybeliek, de a környékbeli településeken élők is ide jönnek venni és eladni, annak ellenére, hogy eddig meglehetősen rossz körülményeket találtak – mondta lapunknak Fekete Gábor polgármester. Az eddig fűvel borított területen álló betonasztalokon és a földön rakták ki portékáikat az árusok. A nomád körülmények hamarosan teljesen megszűnnek, az önkormányzat ugyanis 33 millió forint költséggel, a Leader-pályázat 85 százalékos támogatásával modernizálta a vásárteret: 36 fedett stand áll két sorban, burkolt, bekerített területen, ahol murvával borított autóparkolót és korszerű mosdót is kialakítottak.

– Bár 85 százalékos támogatást nyertünk az építkezésre, a 25 százalékos általános forgalmi adót a községnek kellett befizetnie, így a támogatás ennyivel csökkent – világította meg a kis önkormányzatok helyzetének egyik jellemzőjét a polgármester.

Az új piac várhatóan május végén, június elején nyit.

forrás: www.delmagyar.hu

*

Zajvédő fal épül a Körös-torokban

Csongrád - Bulizni már lehet, de strandolni csak júniustól szabad a csongrádi Körös-torokban, ahol már készülnek a szezonnyitásra. A kempingnél hangfogó fal épül, 3 utat megerősítettek, a rendre pedig térfigyelő kamerák ügyelnek majd. Hiába esik az eső, és emelkedik a Tisza vízszintje, a csongrádi Körös-torokban gőzerővel készülnek a strandszezon kezdetére.

A szórakozni vágyók hétvégén már rophatják a táncot az egyik vendéglátónál, a vállalkozók udvara május 22-én nyit. Ott egyébként, a kemping felőli oldalon épp az elmúlt évek zajproblémái miatt hangfogó fal épül. A kempingbe – ahol a faházak fürdőszobáit újítják fel – jövő héten egy 100 fős csoport érkezik, akkor kezdődik az idegenforgalmi szezon. A partélre már kihelyezték a konténeres vécéket, de az még továbbra is egyeztetésre vár, hogy a Partfürdőt üzemeltető vállalkozás, vagy a városgondnokság feladata biztosítani a kijelölt dohányzóhelyeket a homokpadon. A korlátozásról 2 éve döntött az önkormányzat, de figyelmeztető táblák, feliratok még nem kerültek ki az üdülőterületre.

Tavaly magánberuházásból és városi fejlesztésből két homokfocipálya épült a torokban, idén az utak megerősítésére fogtak össze az üdülőtulajdonosok és a város: 3 dűlőn zúzott követ terítettek le. A bejáratnál marad a 2009-ben bevezetett beléptető kapu. Május 27-én vesznek vízmintát a Tiszából, június 1-jétől – ha addig jelentősen apad a folyó – már strandolni is lehet. Évek óta problémát jelent Csongrádon a Körös-toroki bulikból hazainduló vendégsereg felügyelete, de idén már a technika is a rendőrség segítségére lesz: a Körös-toroki gátfeljárónál, a belvárosi buszfordulónál, a gimnáziumnál, a Kossuth és a Szentháromság téren, a Fő és Zsinór utca sarkán, valamint a buszállomásnál térfigyelő kamera pásztáz elseje óta.

forrás: www.delmagyar.hu

*

Finomabb víz lesz Nagytőkén

Fogyaszthatóbb lesz a nagytőkeiek ivóvize, mert az önkormányzat és a szolgáltató vákuumos gáztalanítót telepít a rendszerbe.

Az elmúlt években az ivóvíz-szolgáltatás minőségének javítására fordította legtöbb energiáját Nagytőke, és a 2010-es esztendőben sem lesz másképp. 2004 tavaszán fekália került a hálózatba, és a fertőzés miatt hónapokig nem ihattak vezetékes vizet a falubeliek. Az abban az évben időközi választásokon polgármesternek választott Staberecz Ferenc vezetésével a probléma megoldása érdekében új szolgáltatóval kötöttek szerződést, és felújították a falu egyetlen kútját.

Ahhoz azonban, hogy ízre is jobb legyen a község ivóvize, további fejlesztésről kellett határozni. Úgy döntött az önkormányzat, hogy a szolnoki Tisza Menti Vízművek Zrt.-vel közösen vákuumos gáztalanítót telepítenek a rendszerbe. Ezzel a technológiával a baktériumok többségét ki tudják szűrni, így jóval kevesebb vegyszert kell adagolni a hálózatba. A 8 milliós beruházás több mint felét Nagytőke állja, méghozzá saját forrásból, pályázni ugyanis nem tudtak ilyen fejlesztésre. Ezzel szinte el is lőtte idei puskaporát a falu.

forrás: www.delmagyar.hu

*

Biológiai sokféleség napja Csongrádon

A Környezet-és Természetvédők Csongrád Városi Egyesülete, a TIT Csongrád Városi Szervezete, Csongrád Város Természettudományi Szakmai Munkaközössége szervezésében május 17-én megemlékezést tartottak a Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napja alkalmából.

A rendezvényre a Városi Galéria dísztermében került sor, amely teljesen megtelt az érdeklődő általános és középiskolás tanulókkal, pedagógusokkal, a környező Nemzeti Parkok Igazgatóságainak, valamint Csongrád város különböző intézményeinek, társadalmi szervezeteinek munkatársaival.

A résztvevők színes képekkel és ábrákkal illusztrált előadást hallgattak meg "" A biológiai sokféleség fenntartása"" címmel, amelynek előadója Haraszthy László a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Természetvédelmi Szakállamtitkára volt.

Az előadáson szó esett arról, hogy Földünk élővilága állat és növényfajokban igen gazdag, de a Föld népességének szaporodásával párhuzamosan a biológiai sokféleség veszélybe került, hiszen a Földünk eltartó képessége véges. Az egykori természetes élőhelyek közül hazánkban is több megszűnt (puszták, mocsarak, erdők). A biológia sokféleség megőrzését szolgálják a különböző természetvédelmi területek, amelyek hazánk területének közel 10 %-át teszik ki. Az idegenforgalom az utóbbi években az ismert gazdasági okok miatt visszaesett hazánkban - ugyanakkor megnőtt az emberek érdeklődése a természetvédelmi területek felkeresésre, amely örvendetes, hisz aki szemtől szemben látja ezeket a természeti és kultúrtörténeti értékeket, az jobban tudja a későbbiekben ezeket értékelni, védeni.

A biológiai sokféleség nemcsak a természetben, hanem a termesztett növények és tenyésztett állatok esetében is fennáll. Egészségünk megőrzése érdekében arra kellene törekedni, hogy ismert termelőktől és tenyésztőktől szerezzük be élelmiszereinket, meg kellene akadályozni a génkezelt fajok elterjesztését.

forrás: www.csongrad.hu

*

Felgyőre csábított vállalkozások

Erőfeszítéseinknek köszönhetően a ma 670 aktív helybéli munkavállaló közül csak körülbelül 30-nak nincs állandó munkája. Ők közmunkásként dolgoznak – mondta Ábel István. – Nem arra törekedtünk, hogy drágán adjuk el a vállalkozásoknak a letelepedésükhöz szükséges földterületet, hanem arra figyeltünk, hogy megérje nekik Felgyőre jönni – hangsúlyozta a felgyői polgármester.

Az önkormányzat erőfeszítéseinek köszönhetően ma a vágóhíd, a fűrészüzem, a holland érdekeltségű palántakeltető, az öthektáros üvegház és a kísérleti fajtanemesítő mellett a Hungerit is tart fenn telephelyet, de munkát ad 4–5 mezőgazdasági nagyvállalkozó és földmunkagépekkel dolgozó cég is. Arra törekedtünk, hogy a helyi adottságoknak megfelelően mezőgazdasági vállalkozások jöjjenek hozzánk. Velük együtt pályáztunk a szükséges közművek kiépítésére.

A mezőgazdasági vállalkozásokat szerencsére nem sújtotta annyira a válság, mint az ipart. A palántakeltetőben és a kísérleti fajtanemesítőben egész évben lehet alkalmi munkát vállalni, hiszen amikor az egyikben véget ér, a másikban akkor kezdődik a szezon – tette hozzá a polgármester, aki elárulta, hogy a helyi iparűzés adó bevételük 40 millió forint körül alakul.

Forrás:delmagyar.hu

*

12 millió a szentesi gazdaságnak

Első körben hat szentesi vállalkozás csatlakozott ahhoz a gazdaságfejlesztési programhoz, amelyet a városi önkormányzat hirdetett meg márciusban. Első körben hat szentesi vállalkozás csatlakozott ahhoz a gazdaságfejlesztési programhoz, amelyet a városi önkormányzat hirdetett meg márciusban. A képviselő-testület döntése alapján a pályázók által képviselt vállalkozások egyszeri, visszatérítendő kamatmentes kölcsönt kapnak.

A városházán bemutatták azokat a cégeket, amelyek támogatási szerződést kötöttek. Egyebek mellett fotóműterem kialakítására, gép és napkollektorok beszerzésére, cserépkályha, valamint kandalló-elemrendszerek gyártásának bevezetésére kértek és kaptak támogatást. Az igényelt kölcsön összesen 12 millió forint, az ebből megvalósuló fejlesztések összértéke meghaladja az 55 millió forintot. Mindez összességében 20 munkahely megtartását, illetve újak létrehozását eredményezi.

Forrás:www.delmagyar.hu

Forrás: Alsó-Tisza Vidék Fejlesztéséért Egyesület

Cikk megosztása