Megkezdődött az aratás

Sopron térségében a héten megkezdték az őszi búza betakarítását, így a Szakony, Zsira, Sopronhorpács és Hegykő melletti földeken is megjelentek az első kombájnok.

A májusi esős és hideg időjárás miatt késésben van a gabona érése, de szerencsére az elmúlt napokban sok volt a napsütés, így nekiláthattak a munkának.

Az egyik zsirai székhelyű mezőgazdasági vállalkozás összesen mintegy 3200 hektáron termel árpát, repcét, valamint tavaszi és őszi búzát. Az aratást hat kombájnnal kezdték meg a 300 hektáron elterülő őszibúza-földeken. A többi szántóföldi növény betakarítása az időjárástól függően körülbelül egy hónap múlva kezdődhet.

˝Az idei termés nagyon jónak ígérkezik, biztosan többet tudunk betakarítani, mint tavaly. Azt, hogy a mennyiség párosul-e minőséggel is, majd meglátjuk. Az igazán nagy viharok elkerültek minket, nagy károkat nem szenvedtünk el, csapadék viszont bőségesen jutott a földekre, így bizakodóak vagyunk˝ – fogalmazta meg a várakozásokat Szilágyi Péter üzletágvezető.

*

Borverseny Fertődön

Fertőd Város Önkormányzata a soproni borvidék termelői részére 2010-ben ismét megrendezi a "Fertőd Város Bora" borválasztást. A kiválasztott fehér (esetleg rozé) és vörös bor a fertődi éttermekben, panziókban, kereskedelmi üzletekben kerül értékesítésre, valamint az Önkormányzat vásárol belőlük, éves szinten összesen várhatóan 600-800 palack mennyiségben.

A nyertes bor címkéjén nem változtattunk. A palackra a „Fertőd Város Bora 2010" feliratot-, valamint a település lógóját tartalmazó matrica kerül felragasztásra, amelyet Fertőd Város Önkormányzata készített el, és bocsát rendelkezésre.
A „Fertőd Város Bora 2010" címet külön-külön ítéljük oda egy fehér (esetleg rozé)- és egy vörösbornak.

A borverseny húszpontos bírálati módszerrel történik. A borokat borászati szakemberekből álló bírálóbizottság zsűrizi. Ebben a Soproni Bormarketing Műhely Kht nyújt segítséget. Az általuk legjobbnak minősített borok közül a Fertőd Város Önkormányzata, valamint a helyi éttermek-, szálláshelyek és civil szervezetek képviselőiből álló társadalmi zsűri választja ki Fertőd Város vörös- és fehérborát.

A bírálatra 2010 június 08-án 10.00 órától került sor a fertődi Kastélykert étteremben. A „Fertőd Város Bora" címre nevezni fajtánként négy palack bor leadásával és a nevezési lap kitöltésével lehet. A mintákat és mintánként a nevezési lapokat 2010. június 07-10 óráig lehetett leadni a verseny szakmai szervezőjénél, a Bormarketing Műhely Kht-nál.
A borversenyen kizárólag a soproni borvidékről származó 0,75 literes palackozott, kereskedelmi forgalomba hozható (OBI által engedélyezett), címkével ellátott borok vehettek részt. Vörösborokból (és rozéból) kizárólag a soproni borvidék zászlósborának tekintett kékfrankost és cuvée-it lehetett nevezni. Fehérborokból bármely engedélyezett fajta nevezhető volt.

A termelő a nevezéssel kötelezettséget vállalt arra, hogy a kiválasztott borát legfeljebb 900,- Ft azaz Kilencszáz Ft + ÁFA palackonkénti eladási áron, legalább 600 üveg mennyiségben biztosítja Fertőd Város Önkormányzata és a fertődi éttermek, - szálláshelyek, valamint -kereskedelmi üzletek részére.

A nevezéssel a borászat hozzájárult ahhoz is, hogy bora - a bírálat eredményétől függően - „Fertőd Bora 2010" felirattal kerüljön kereskedelmi forgalomba. A borászat kötelezettséget vállalt arra, hogy az erről szóló matricát a bor címkézése során a palackra felragasztja.

*

Megválasztották Hegykő borát

Hegykő - A sok éves hagyomány után 2010-ben is megválasztották Hegykő borát. Szakmai zsűri értékelése után három vörös és három fehér borból választotta ki az ún. társadalmi zsűri a legjobb borokat.

Az idei évben Fertőszentmiklós választott először bort, a hegykői után pedig Fertőd választott június 9-én. A 2010-es versenyre hét fehér, egy rosé, és 16 vörös bort neveztek.
A szakmai zsűri elnöke Taschner István volt, akinek vezetésével választották ki a három-három legjobb bort, majd ezt követően a társadalmi zsűri mondta ki a végső szót.

Az önkormányzati képviselőkből, civil szervezetek, vállalkozók tagjaiból álló zsűri véleménye szerint fehér kategóriában a Lővér Pince 2009-es Királyleánykája, míg a vörös fajták közül Sterlik Rezső 2008-as Kékfrankosa viselheti a megtisztelő címet.

A díjazott borokat a településen több helyen meg lehet vásárolni, valamint az önkormányzat PR, turisztikai célokra is felhasználja, ahogy ezt teszi évek óta már.

*

Ahol a szalámi is bio – megnyílt a Nemzeti Parkok Boltja

Az országban elsőként Sopronban nyílt meg a Nemzeti Parkok Boltja. A készletet biotermékek adják, az árak a helyiek pénztárcájához igazodnak. Az üzlet a zöldszemlélet népszerűsítését is célul tűzte.

A Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatósága szervezésében – az országban elsőként – Sopron belvárosában, az Előkapu 11.-ben nyílt meg tegnap a bio- és organikus termékeket árusító bolt. A családbarát üzletben a nemzeti parkok saját termékei és a területükön működő bio-, ökogazdálkodók árui is megtalálhatók: szürke marhából készült szalámi, hús, lekvárok, kompótok, gyümölcslevek, gabonafélék és a pannonhalmi apátság kozmetikumai. A bolt célja, hogy elérhető áron közelebb vigye a fogyasztókhoz a védett területeken ökológiai módszerekkel előállított hazai termékeket. A Tűztorony közelében, idegenforgalmi szempontból is frekventált helyen lévő kis üzletben a természetvédelmi programokról, szállásokról, turisztikai lehetőségekről is információt adnak. Mindig van termékkóstoló, a kezdeti időszakban pedig nyitási akciókkal szeretnék elnyerni a bioszemlélet iránt fogékonyak bizalmát.

A pénteki ünnepélyes megnyitón dr. Kárpáti László, a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatója elmondta, filozófiájuk szerint a területeiket nem magukra kell hagyni, hanem kíméletesen használni. A gyepet például a ˝szürke marhák tartják karban˝. Egyben köszönetét fejezte ki az önkormányzatnak, amely kedvezményes bérleti feltételekkel biztosítja az üzlethelyiséget. Simon István alpolgármester a városvezetés képviseletében kijelentette: Sopron zöldvárosként örömmel fogadta a bioüzlet nyitásának tervét. ˝Olyan kezdeményezésről van szó, amely a multik globalizált termékeivel szemben kínál értékes alternatívát. Egészséges, ízletes termékeket forgalmaznak, melyek őrzik a kultúrtáj genetikai sokszínűségét.˝ A Nyugat-dunántúli Biokultúra Egyesület alelnöke, Kiss Attila azt hangsúlyozta, ökogazdálkodóik kezei közül kizárólag ellenőrzött biotermékek kerülnek a fogyasztók elé, melyek árait igyekeznek az itt élők pénztárcájához igazítani.
A szürke marhák húsából – a többi nemzeti parkkal összefogva – Szomor Dezső apajpusztai vállalkozó üzemében készül az ízletes szalámi. Mint mondta, össze sem lehet hasonlítani ezeknek az állatoknak a finom, egészséges húsát a mesterséges táplálékkal rövid idő alatt felhizlalt marhákéval.

*

Turisztikai újdonságok az Esterházy-kastélyban

Fertőd - A fertődi Esterházy-kastély lesz a következő állomása a Herend a kastélyban című vándorkiállításnak. A Herendi Porcelánmanufaktúra által összeállított gyűjtemény felidézi a tovatűnt főúri világ hangulatát.

Az idei turisztikai újdonságok közé tartozik még, hogy parkvezetés és környezeti nevelési programokat is indítottunk az Esterházy-kastélyparkban. A vezetett túrákon megcsodálhatók az Angolpark és a Franciapark főbb értékei, a 200 hektáros parkerdő jelentősebb idős fái, nevezettességei, rendszere. Az ehető és gyógyító növények felfedezésére is indulnak túrák a parkban, lesz Esterházy illatpárna készítés, valamint éjszakai parkséta, ahol beléphetünk a kastélypark titokzatos, nyugodt éjszakai életébe zseblámpák nélkül. A madarak kedvelőit az ősi fák alatti odútelep madarainak megfigyelésére, a természetben sportolni vágyókat pedig tájfutásra invitálják.

A kastélyba érkező Herendi vándorkiállítás pedig május 21-től augusztus 31-ig látható!

*

Vasfüggönytúra 200 résztvevővel

A vasfüggönytúrát tavaly a határáttörés 20. évfordulója alkalmából szervezte meg először a Sopron Turizmusáért Egyesület, hagyományteremtő szándékkal az egykori határsáv vonalán.

Az idei programra mintegy kétszázan regisztráltak, a legfiatalabb résztvevő 1,5, a legidősebb 70 éves volt. A túrázókat a Páneurópai Piknik Emlékhelynél vendégelték meg a szervezők a hétvégén.

*

Árvízkárosult gyerekeket fogadtak Fertőszentmiklóson

Edelény árvízkárosult gyermekei közül huszonhatot fogadtak Fertőszentmiklóson. A következő héten is érkezik csoport az árvíz sújtotta városból.

Fertőszentmiklóson hetek óta téma volt, miként segíthetnének az árvízkárosult településeken. A gyermekjóléti szolgálatnál felvetettük, hogy a hagyományos kéthetes gyerektáborozás alkalmával fogadjunk két turnusban edelényi gyerekeket” – mondta az előzményekről Horváthné Ábrahám Eszter, az egyik főszervező.

Ezt mindenki helyeselte, és a gyors összefogásnak köszönhetően már meg is érkezett az első csoport. Az önkormányzat felkarolta a kezdeményezést, és csak dicsérettel szólhatunk a fertőszentmiklósiakról, hogy az első hívó szóra vállalták, elszállásolják és étkeztetik a vendég gyerekeket” – vette át a szót Horváth Tibor polgármester. „Megkerestük a környék vállalkozóit, akik természetbeni és anyagi felajánlásokkal támogatták ügyünket. Természetesen az önkormányzat magára vállalta a hiányzó összeg biztosítását, sok százezer forintot. A MÁV és a GYSEV is segített, ők ingyen szállították a csoportot Fertőszentmiklósig”.

Gazdag programot állítottunk össze az edelényieknek. Soproni, Fertő tavi és fertődi program is várja majd a gyermekeket” – fűzte hozzá Istvánffy Miklósné táborvezető, akinek családja szintén otthont ad a gyerekeknek.

Ilyen hatalmas árvíz még sosem fordult elő nálunk. Ezért is nagy-nagy örömmel fogadtuk a meghívást, s ezúton is köszönjük a kedves gesztust” – fogalmazott Pásztor Erika, az edelényi gyermekjóléti szolgálat munkatársa, a csoport vezetője. „Nemcsak árvízkárosult diákokat hoztunk el, hanem olyan tizenéveseket is, akik aktívan közreműködtek a kárelhárításban, a mentésben”.

A 16 éves Szőlősi Zsolt ez utóbbiak közé tartozik. A péknek tanuló fiatal elmondta: bár az ő házukat szerencsére nem öntötte el az ár, a város vészhelyzete láttán nevelőapjával és testvéreivel rögvest segíteni ment a bajbajutottaknak. „Szóltam a haveroknak, ők is szívesen jöttek menteni. Akadt olyan ház, amelynek szobájában mellig ért a víz. Iszonyat volt, reggeltől egész estig dolgoztunk, mégsem fáradtunk el. Észre sem vettük az idő múlását” – emlékezett a katasztrofális napokra.

*

Történelmi úszás: első emberként hódította meg a Fertő tavat hosszában

Mányoki Attila június 27-én 9 óra előtt indult el a fertőrákosi mólóról és 18 órakor érkezett meg Neusiedl am See-be szombaton. Durván 30 kilométert tett meg.

"Szombaton Mányoki Attila úszófenomén átúszta hosszában a Fertő tavat!" – kezdte a kisalfold.hu-nak Boninsegna Ferenc, a Fertő tó átúszás szervezője.

"A levegő hőmérséklete 18, víz hőmérséklete 17-18 Celsius-fok volt. Előbbit elfogadhatónak, míg utóbbit úszásra gyakorlatilag alkalmatlannak mondhatjuk. Ráadásul erős szél fújt, így Attilának szinte végig szembe hullámzással kellett számolnia. A táv összesen körülbelül 30 kilométer volt. Elképesztő teljesítmény a táv leküzdése is, de ennek az úszásnak értékét csak növeli az erős széljárás és a hűvös idő is" – folytatta Boninsegna Ferenc. "Attila 9 óra előtt indult el a fertőrákosi mólóról és 18 órakor érkezett meg Neusiedl am See-be, azaz Nezsiderbe szombaton. Pontos érkezési időt azért nem tudok mondani, mert mikor megláttuk Attilát, nekünk megállt az idő!" – osztotta meg érzéseit a Fertő tó átúszás szervezője. "Ezúton is szívből gratulálunk Mányoki Attilának az elképesztő teljesítményéért! Köszönjük, hogy úszásának színhelyéül a Fertő tavat választotta, s egyúttal a Fertő tó `úszó nagykövetévé´ nevezzük ki" – tette hozzá Boninsegna Ferenc.

Forrás: Alpokalja-Ikva mente Leader Egyesület, fertopart.hu, kisalfold.hu

Cikk megosztása