Fafaragó Guinness-rekorder

A vásárhelyi LÖSZ Kulturális Fesztivál, Hagyományőrző Mulatság legnagyobb attrakciója a 38 éves algyői Ga'ali Zsolt volt, aki új műfajban, fafaragásban akart Guinness-rekordot felállítani.

Azt vállalta – és teljesítette is! –, hogy szombat délelőtt 9 órától vasárnap 10-ig, vagyis 25 órán keresztül készít különböző alkotásokat, a kiírás szerint engedélyezett óránkénti 10 perces pihenővel.

– Nem a rekord a lényeg, hanem az, hogy felhívjam a figyelmet erre a mesterségre, mert itt sincs utánpótlás, a fiatalok nem érdeklődnek iránta – közölte az asztalos végzettségű, verselő és a The Galery zenekar keretében muzsikáló Ga'ali.

– Gyermekkorom óta foglalkozom fafaragással, és nem követek semmilyen irányzatot, igyekszem mindig valami egyedit alkotni. Mindenki mindent másol, kevés az új, a friss, pedig a magyar kultúra remek alapot adna ehhez. Hogy eldöntöm-e előre a témát? A fa megteszi helyettem: benne rejtőzik, például egy arc, csak észre kell venni – mondta Ga'ali Zsolt, aki vasárnap 10 órakor az új Guinness-rekordot sikeresen teljesítve rakhatta le szerszámait.

Bevallotta: kicsit elfáradt, de számára is meglepően jól bírta, nem is álmosodott el. 25 óra alatt négy, igényesen kialakított tárgyat készített. A rekord hitelesítése még hátravan.

*

A vidék fejlődéséről esett szó a 2010. április 21-i fórumon

Gémesi György szerint egy vidékfejlesztési nemzetstratégiára van szükség. Glatz Ferenc Magyarország túlzott Budapest-központúságáról beszélt. Hódmezővásárhely adott otthont a Magyar Nemzeti Vidék Hálózat fórumának.

A Magyar Nemzeti Vidék Hálózat célja, hogy emelkedő pályára állítsa az alföldi településhálózatot. A szerdai vásárhelyi fórumra több mint 180-an jelentkeztek be, polgármesterek, vidékfejlesztő szakemberek és vállalkozók.

Az esemény házigazdája dr. Lázár János polgármester volt.

- Az elmúlt húsz esztendő nem tudta rendezni a vidék feladatát a magyar társadalom újjászervezésében, a rendszerváltás utáni célok megvalósításában - mondta dr. Lázár János. - Kérdés, milyen szerep juthat egy polgárosodó Magyarországon a vidéknek. Hódmezővásárhely saját modellt dolgozott ki az itt élők megtartására, saját megoldásokat keresett a felmerülő nehézségekre.

A találkozón felszólalt dr. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke is, aki szerint a hazánkban fellelhető jó fejlődési modelleket kell kiterjeszteni a többi hasonló településre is.

- Azt gondolom, egy vidékfejlesztési nemzetstratégiára mindenképpen szükség van. Ez azonban elképzelhetetlen erős önkormányzatok nélkül, mert azok közvetítik a fejlődés irányát, szándékát és szervezik az ehhez szükséges folyamatokat - tette hozzá dr. Gémesi György.

Glatz Ferenc szerint Magyarország az elmúlt években - Budapest központúsága révén - kifejezetten szembe ment az Unió vidékpolitikájával. Mint mondta, egy tanulmány szerint ennyire főváros centrikus ország nincs még egy Európában.

Az akadémikus hozzátette: Hódmezővásárhely az elmúlt 30 évben beírta nevét a fejlődő, progresszív városok közé.

- Én, mint történész rátaláltam erre a mezővárosra, amely ötszáz éve sajátos európai képződmény. Itt a város és a vidék mindig szerves egységet képezett - mondta Glatz Ferenc akadémikus, a Magyar Nemzeti Vidék Hálózat elnöke. - Ha úgy tetszik embermegtartó nem csak a város, de a környéke is. Ilyen település még Békéscsaba, Szarvas és Karcag is, de köztük Hódmezővásárhely a vezérhajó. A mezővárosi hagyomány büszke polgárokat teremtett, büszke önkormányzattal. Én ezt egy új európai modellnek tartom - fogalmazott Glatz Ferenc.

*

Véget ért a 17. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok

Hódmezővásárhely - 400 kiállító, 73 árus és 1000 jószág várta vasárnap estig az állattenyésztési napok látogatóit Vásárhelyen, a Hód-Mezőgazda Zrt. kiállítási centrumában.

Már a péntek délelőtti megnyitó is sokakat vonzott a 17. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokra Hódmezővásárhelyre. A Hód-Mezőgazda Zrt. kiállítási centrumában 400 kiállító, 73 árus, valamint mintegy 1000 jószág – egyebek mellett 140 sertés, 135 tejelőmarha és 110 ló – várta a látogatókat vasárnap estig.

– Ez nemcsak vásár, hanem az állattenyésztés színe-javának szakmai találkozója, ahol véleményt lehet cserélni – fogalmazott a megnyitóünnepségen Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. Hozzátette: Magyarország mezőgazdaságának nehézipara mindig az állattenyésztés lesz. Az idei kiállítás díszvendége Horvátország. Petar Cobankovic mezőgazdasági miniszter szerint a vásár jó alkalom a horvát–magyar termelői munkakapcsolat erősítésére. Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke pedig a rendezvény nemzetközivé válásáról beszélt. Hódmezővásárhely nevében Kószó Péter alpolgármester arról szólt, hogy mára rangos seregszemlévé nőtte ki magát az esemény.

*

A rendszerváltás időszakáról nyílt kiállítás Hódmezővásárhelyen

A Kádár-rendszer a társadalom számára is érzékelhető válsága és a nemzetközi körülmények változásai fontos előzményei voltak a rendszerváltás folyamatának - fogalmazott Pozsgay Imre egyetemi tanár, egykori államminiszter a tárlat megnyitóján.

Hozzátette: ezekhez a folyamatokhoz kellett igazítani taktikáját azoknak, aki az állampárton belül próbáltak a rendszer ellen tenni, és azoknak is, akik elszánt ellenzékiként készültek ugyanerre a feladatra.

A hanyatló rendszer már önmagában sem hitt, a legcinikusabb a vezető apparátus volt, amely csupán a hatalmat szerette volna megtartani - jegyezte meg Pozsgay, aki szerint ezért volt szükség a fellépésre a párt legitimációs alapját jelentő hazugság, vagyis 1956 ellenforradalommá nyilvánítása ellen.

A tárlat látogatói nemcsak az 1956 átértékelésére vonatkozó Pozsgay-rádiónyilatkozat tartalmát ismerhetik meg, hanem meghallgathatják az egykori államminiszter azon beszédét is, amelyet néhány nappal később Hódmezővásárhelyen tartott. Láthatnak felvételeket az 1989. március 15-i ünnepségekről, Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársai újratemetéséről, és számos korabeli fotót a három esztendő sorsfordító hódmezővásárhelyi eseményeiről.

A kor egyik meghatározó történése volt Hódmezővásárhelyen, amikor 1989 szeptemberében a Sherpa Gmk tagjai jelképes, egy-egy forintos munkabér fejében alpin-technikával eltávolították a városháza tornyából azt a négy vörös csillagot, amelyek a magasból hirdették a szocialista berendezkedés mindenhatóságát. A nem mindennapi műveletet Mágori Sándor fényképész örökítette meg, fotói hangsúlyos részét adják az időszaki tárlatának.

Az október 10-ig látható kiállítás megidézi az 1990-es választásokat is; a látogatók egy hirdetőoszlopon találkozhatnak a korabeli kampány plakátjaival, egy albumból megismerhetik a pártok olykor még kezdetleges technikával készült hirdetéseit, egy szavazófülkében pedig azt is megtudhatják, milyen szabályok vonatkoztak a voksolásra.

*

Roma kultúrába adtak betekintést

Roma kulturális és gyereknapot szervezett a hétvégén az Életminőségért Többcélú Egyesület. A program célja a roma kultúra megismertetése volt.

Nem csak a roma családokat várták a Szent István téren megrendezett egész napos programra. Számtalan vendégváró rendezvény csalogatta az érdeklődőket. Elsősorban a gyerekek szórakoztatására helyezték a hangsúlyt, délelőtt agyagozással, festéssel és más kreatív, kézműves foglalkozásokkal, valamint finom falatokkal kedveskedtek az esemény résztvevőinek.

- A program célja, hogy a roma és a nem roma társadalom között lévő feszültséget csökkentsük- fogalmazott Varga Mónika az Életminőségért Többcélú Egyesület elnöke.

Délután a színpadi produkciók kapták a legnagyobb hangsúlyt. A Karaván Family együttes roma folklór koncertjét a Roma Teatro színtársulat interaktív előadása követte, majd este a Romano Glasso zenekar táncháza zárta a napot.

- Ez a rendezvény arra is alkalmas, hogy a roma gyerekek is megismerjék kultúrájukat, gyökereiket, a roma hagyományokat, mert úgy érzem, mindezzel nincsenek tisztában - hangsúlyozta az egyesület elnöke.

A szervezők azt tervezik, hogy Hódmezővásárhelyen minden hónapban tartanak egy ehhez hasonló kulturális napot.

*

Szarkofág épül a Római Katolikus Temetőben

Elkészült a hódmezővásárhelyi szarkofágpark első üteme; ezzel már használható az egyelőre húszhelyes, föld feletti koporsós temetésre alkalmas létesítmény a római katolikus temetőben - mondta el keddi helyszíni sajtótájékoztatóján Németh László plébános.

A Belvárosi Katolikus Plébánia vezetője kifejtette: a Kutasi úti temetőben gyakran és hosszú ideig magas a belvízszint, olyankor pedig nem lehet hagyományos koporsós temetést tartani.
Idén már csaknem három hónapja magas a belvíz, és további egy hónapig biztos, hogy az is marad. Emiatt alternatívát kellett kínálni a hagyományos temetést választóknak - mondta a plébános. Azt tapasztalták ugyanis, hogy azok a hozzátartozók, akik a koporsós temetéshez ragaszkodtak, ismerősök kriptáiban helyezték el koporsót, míg a belvíz le nem vonult, és lehetőség nem nyílt a temetésre.

*

Mozgásban az egészség

Kezdetét vette az Egészséges Vásárhely Program új, az egészséges életmódot hirdető kampánya. Dr. Kallai Árpád az Erzsébet Kórház és Rendelőintézet főigazgatója sajtótájékoztató keretében mutatta be a Mozgásban az egészség című kiadványt, amelynek célja az egészséges életmód és a testmozgás népszerűsítése. A jövőben negyedévente jelentkezik új kiadvánnyal az EVP.

„Már a könnyen végezhető testmozgás is sokat segíthet egészségünk megőrzésében” –olvasható a brosúra borítóján. Az EVP gondozásában megjelent füzet a héten minden vásárhelyi postaládába eljuthat.

– A program igyekszik a szűrővizsgálatok mellett figyelmet fordítani azon információk átadására, amelyek az egészséges életmódhoz fontosak. Ez a kiadvány egy kampánynak az első eleme, a későbbiekben negyedévente egy-egy új életmódsegítő programmal állunk majd elő – mondta el dr. Kallai Árpád. Az Erzsébet Kórház főigazgatójától megtudtuk: nyáron az ivóvízfogyasztás fontosságára és mikéntjére hívják fel a figyelmet, ősszel pedig az egészséges táplálkozásról tájékozódhatunk a mostani brosúrához hasonló kiadvány oldalain.

A füzetben olvashatunk a mozgás fontosságáról, az elhízás és a túlsúly veszélyeiről, de kiszámolhatjuk saját testtömeg-indexünket is. A brosúra végén az idén megrendezésre kerülő sportesemények és számos egyesület kapott helyet.

A közel húszezer példányban elkészült brosúra iskolákban és egészségügyi intézményekben is elérhető lesz. A program vezetői bíznak benne, hogy akikben él a sportos életmód iránti elhatározás, eredménnyel forgatják majd EVP kiadványait.

*

76 milliós fejlesztés az idősek gondozásában

Az Arany János utcai időseket ellátó gondozási központ, az úgynevezett „Arany ház” új helyre költözik. Egy több mint 76 millió forintos pályázati sikernek köszönhetően egy modern, mindenben a mai igényeknek megfelelő intézményt alakítanak ki.

Elsősorban az idősek nappali ellátását és az ahhoz kapcsolódó szociális alapfeladatokat látja el az Arany János utca 8. szám alatt működő gondozási központ. Az itt dolgozók a házi és jelzőrendszeres segítségnyújtásban és az étkeztetésben is segítik a rászorulókat.

A Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás egy sikeres pályázatának köszönhetően, több mint 76 millió forintot nyert egy modern irodakomplexum kialakítására. Az intézmény új helyen, a dr. Rapcsák András utca 52. szám alatt kerül kialakításra.

Bálint Gabriella a Kapcsolat Központ főigazgatója mai sajtótájékoztatóján elmondta: a pályzati sikernek köszönhetően egy a korunk elvárásainak megfelelő infrastruktúrával rendelkező intézményi rendszer alakítható ki.

- Reményeink szerint az itt dolgozók szakmai munkáját támogatja és az ellátottak elégedettségét váltja ki a fejlesztés. A beruházással sor kerül az intézmény teljes akadálymentesítésére, amelynek keretében a mozgássérültek mellett a gyengén látókra is gondoltunk. Számukra Braille írással ellátott táblák segítik majd az épületen belüli eligazodást - tudtuk főigazgatótól.

Az intézménynek Vásárhelyen és Mindszenten jelenleg több száz ellátottja van.

- Úgy tűnik egyre több rászoruló beteg és egyedülálló, lelkiekben megrendült idős ember vár segítségre. Ez adja a szolgálat létjogosultságát – hangsúlyozta a Bálint Gabriella. Az új gondozási központ kialakítását az év végén kezdik meg.

*

6,2 milliárd forint értékű beruházás zajlik Hódmezővásárhelyen

Jelenleg 23 beruházás zajlik a városban, összesen 6,2 milliárd forint értékben. A fejlesztések 82 százalékban uniós és állami támogatásból, 18 százalékban a város saját forrásaiból valósulnak meg – mondta el dr. Lázár János mai sajtótájékoztatóján. A polgármester kiemelte, hogy ezen pénzek 60 százaléka helyi vállalkozásokhoz kerül, azonban az arány lehetne magasabb is: jelenleg is több közlekedésfejlesztési beruházás zajlik, amelyeket nem helyi cégek kiviteleznek, mivel sajnos nincs útépítő cég Vásárhelyen.

Lázár János a sajtótájékoztatón két újabb pályázati sikert jelentett be: az Erzsébet Kórház és Rendelőintézet sürgősségi fogadóhelyét sürgősségi osztállyá fejlesztik, és jelentős beruházás veszi kezdetét a Tornyai János Múzeumban.

Az Erzsébet Kórházban jelenleg csak sürgősségi beteg-fogadóhely működik, ami csak részben tud ellátni egykapus betegfogadást, azaz a beérkező betegeket az állapotuk felmérését és szükség esetén stabilizálását követően más kórházak szakambulanciáira kell irányítani. A fejlesztésnek köszönhetően megvalósuló sürgősségi betegellátó osztályon a Mentőszolgálat révén a legrövidebb úton beszállított, vagy egyéb módon érkező, sürgősségi betegellátást igénylő betegek diagnosztikus vizsgálata időveszteség nélkül megtörténik, amelyet követően az állapotnak és az eredményeknek megfelelő belgyógyászati, vagy sebészi ellátásra irányítható a beteg. A diagnózis felállítása után az ellátás és megfigyelés vagy helyben megtörténik, vagy fekvőbeteg osztályos elhelyezésben részesül a beteg. Az osztály kialakítására a város 238 millió forintot nyert, amelyhez 39,5 millió forint önerőt használ fel. A beruházás 2011 végén, 2012 elején zárulhat.

- Fontos feleleveníteni, hogy a néhány héttel ezelőtt egy másik jelentős pályázati sikerről adtunk számot, akkor a kórház fejlesztésre 492 millió forint támogatást nyertünk, amelynek köszönhetően megvalósul az A épület rekonstrukciója. Az elmúlt hetek alatt így összesen 730.053.627 forintot nyert a város a kórház fejlesztésére, amelyhez 106.185.174 Ft önerőt használunk fel – összegezte Vásárhely első embere.

Dr. Lázár János a Tornyai János Múzeum fejlesztésére térve elmondta: az épülethez egy új bejárat és egy háromszintes interaktív bemutatóhely épül, amely földszintjén és az emeleten időszaki kiállítóterek kerülnek kialakításra. A dél-alföldi régióban egyedülálló látványraktárban tekinthetik majd meg a látogatók az eddig elzárt, kiemelkedő jelentőségű régészeti, néprajzi, képzőművészeti és helytörténeti gyűjteményt. Az új kiállítóterekben látogatóbarát szolgáltatások várják az érdeklődőket, többek között audio-guide rendszer és érintő képernyős infoterminálok.

- A fejlesztésre közel 310 millió forintos pályázati forrást nyertünk, amelyet 55 millió forint városi forrással kell kiegészíteni - összegezte dr. Lázár János.

*

Múzeológusok költöztek a hódmezővásárhelyi bankpalotába

A szerdai helyszíni bejáráson Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója elmondta: az irodák átköltözésével a múzeumban is megkezdődhet a munka, mely várhatóan jövő év közepére fejeződik be. A múzeum munkatársai közül a legnehezebben a régészek "mozdíthatók" a terület- és a felszerelésigény miatt, de mostanra az ő helyüket is kialakították.
Az átalakítás miatt először az értékes közgyűjteményi anyagot helyezték el tavaly ősszel. A több mint százezer darabos gyűjtemény ideiglenesen az egykori városi szakrendelő üresen álló épületébe került.

A jelenlegi raktárt szigorú biztonsági rendszerrel szerelték fel. Most az irodákat is ideiglenesen berendezték a Kossuth téri bankpalotában.
A két egymás mellett futó projekt, az Agora program és a Tornyai János Városrehabilitációs Program során egyebek közt megújul a Petőfi Sándor Művelődési Központ, kiegészül és új arculatot kap a Tornyai János Múzeum. Utóbbit a tervek szerint 360 millió forintból fejlesztik, a program részeként a múzeum belső tereit felújítják, az intézmény "látvány" restaurátor műhellyel és raktárral bővül.

A PMK 1,2 milliárd forintból korszerűsödik, a beruházás költségeinek több mint 92 százalékát uniós támogatásból fedezik. A felújítás során több mint 2 ezer négyzetméteresre nő a központ hasznos alapterülete, s egy 860 négyzetméteres szárnnyal bővül az épület. A központ 368 férőhelyes, korszerű eszközökkel felszerelt nagyterme alkalmas lesz rendezvények, hangversenyek, színházi előadások megtartására, s az épület számos csoportos foglalkozás rendezésére alkalmas helyiséggel, közösségi térrel is bővül.

*

Több millió forintos segélyszállítmány indul Borsodba Hódmezővásárhelyről

Több millió forint adományt küld az árvíz sújtotta borsodi területre Hódmezővásárhely és a Johannita Segítő Szolgálat helyi szervezete; az adományokat hétfőn rakták fel egy nyolc tonnás kamionra, mely kedden indul útnak - mondta el helyszíni sajtótájékoztatóját megelőzően hétfőn az MTI-nek a város alpolgármestere. Kószó Péter hozzátette: a cél Edelény lesz, ahol az adományokat a polgármester, Molnár Oszkár várja majd. A szállítmányban 120 matrac, 300 kilogramm cukor, 450 kilogramm liszt van, visznek gyógyászati segédeszközöket, köztük több tucat járókeretet, de küldenek székeket is.

A kitelepítések időszakában olyan dolgokkal lehet hatékonyan segíteni, melyek a tömegszállásokon jól használhatók, melyek az ideiglenes elhelyezést és az élelmezést segítik, valamint a pszichés megterhelésen enyhítenek – magyarázta az alpolgármester, aki a Johannita Segítő Szolgálat Hódmezővásárhelyi Szervezetének elnöke is.

Kószó Péter hozzátette: csütörtökön a nemzeti összefogás jegyében Tőkés László európai parlamenti képviselővel - aki a Johannita Rend magyarországi tagozatának is tagja - közösen járják be Miskolc környékét és Felsőzsolcát, meglátogatják a kitelepített lakosságot. Akkor is nagy mennyiségű adományt visznek, a használati tárgyak mellett legalább félszáz doboz gyermekjátékot, élelmiszert, ruhákat, esőkabátokat. Emellett Tőkés László az erdélyiek adományait is elhozza.

A kedden induló szállítmány egy része a johanniták németországi szervezetétől érkezett, másik részét Hódmezővásárhelyen gyűjtötték. A nemzetközi szervezet egyébként gyakorlott az ilyen jellegű segítség koordinálásában, már megkezdődött a segélyezés második fázisának előkészítése is. A helyreállítás időszakában ugyanis az újjáépítés mellett az elvesztett javak pótlására is szükség van, így elkezdődött a bútorok gyűjtése, és a szervezetnél már rendelkezésre áll olyan gép is, mely a házak kiszárítására használható - tette hozzá Kószó Péter.

*

Több mint tíz táborba várják a fiatalokat

Több mint tíz táborral várják a gyerekeket Vásárhelyen. A Bringa tábor a kerékpározás iránt érdeklődőket csábítja csillagtúrákkal, ügyességi versenyekkel, a Színjátszó táborban pedig a színész mesterség minden csínját-bínját elsajátíthatják az apróságok.

A merészebbek számára a Kalóz tábor kínál programokat vízibombacsatával, kincskereséssel, tutajépítéssel, valamint a túlélés törvényeit is megtanulhatják a mártélyi vadonban. A Néptánc és Mazsorett-showtánc tábor a fürgelábú zenekedvelő gyerekek tökéletes nyári kikapcsolódása lehet; a kézműves és természetvédő táborokban pedig bronzöntéssel, batikolással, ökotúrával és éjszakai bátorságpróbával várják az érdeklődőket.

Az Élmény-táborban zöldség-szobrászkodhatnak, sárkányt eregethetnek, lovas kocsival kirándulhatnak a gyerekek, valamint megismerhetik a titkosírás rejtélyeit is. Az Élet a tanyán néprajzi tábor pedig azoknak szól, akik közelről szeretnék megismerni dédszüleink mindennapjait- míg a lányok mángorolnak, vízrózsát készítenek vagy lepényt sütnek, addig a fiúk kemencét, vertfalat építhetnek vagy hombárt tapaszthatnak.

*

Hódmezővásárhely a Magyar Örökség városa

Hódmezővásárhely 2010. június 19-től a Magyar Örökség része, a Magyar Örökség városa - jelentette be Jókai Anna a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében, ahol kultúraőrző és kultúrateremtő tevékenységéért, példás nemzetszolgálatáért a város Magyar Örökség-díjat kapott.

A Magyar Tudományos Akadémia zsúfolásig megtelt dísztermében a vendégeket és a díjazottakat Hámori József neurobiológus, agykutató, a Magyar Örökség-díj Bíráló Bizottságának elnöke köszöntötte.A professzor elmondta: a Magyar Örökség-díj 1995 ös megalapítása óta hivatásának tekinti azoknak az értékeknek a felmutatását, amelyek a múltban és a jelenben egyaránt hozzájárultak a megújulás reményét fenntartó nemzeti önbecsülés erősítéséhez, gazdagításához.

- A magyar nemzet, a magyar haza 1100 éves történelmében gyakoriak voltak a sorsfordító változások, reformok, szabadságot, vagy éppen függetlenséget kivívni akaró felkelések, forradalmak. Voltak amelyek sikeresen végződtek, mások - látszólag - sikerületlenek voltak. A XIX. századi magyar reform-mozgalom az 1848-as forradalomban csúcsosodott ki. A szabadságharc akkor nem győzött, de megteremtette a modern magyarságtudatot. 1956 dicsőséges 11 napja is látszólag elbukott - mégis egységbe forrasztotta a kommunista diktatúrától megcsömörlött országot.

A legutóbbi 2010. márciusi díjátadás alkalmával az ünnepség bevezetőjében az akkori idők hangulatát kifejezve az alábbiak hangoztak el: "Ma 2010. márciusában elmondható, hogy Magyarország a hosszabbodó márciusi napokon is egy dologra vár: a fordulatra, az alapvető változásokat hozó áprilisra. Olyan valódi fordulatra, amely a magyar nemzeti kultúra jó értelemben vett féltő óvását, megőrzését és tovább örökítését, az évezredes nemzeti kultúra felvirágoztatását tűzi ki célul."

Most két hónappal az új korszak kezdetét jelentő áprilisi választások után kijelenthetjük, hogy a fordulat, a lelkek forradalma bekövetkezett. Örüljünk együtt, és reméljük, hogy a lelkek forradalma sikeres lesz az új Magyarország felépítésében. E felszabadult hangulathoz illeszkedik a mai ünnepségünk 7 díjazottja által képviselt értékek felmutatása; olyan értékek, amelyek erősítik a határon belül és kívül élő magyarság jövőbe vetett hitét, és hozzájárulnak egy emelkedő nemzet jövőképének formálásához - mondta el beszédében Hámori József.

Forrás: A VÁSÁRHELYI VIDÉK JÖVŐJÉÉRT EGYESÜLET

Cikk megosztása