Sikeres LEADER-község Homokszentgyörgy

A gazdasági válság ellenére pozitív mérleggel zárult Homokszentgyörgy 2009-es éve. Kulcsár Szilveszter a település polgármestere elmondta, hogy tavaly sikeresen pályáztak, aminek következtében több fejlesztés is megvalósult a faluban.

A megnyert projekteknek köszönhetően többek között megszépült az óvoda, ahol új vizesblokk került kialakításra, elvégezték a nyílászáró cseréket, az akadálymentesítést, valamint a tornateremben burkolatot is cseréltek. Az iskola előtt pedig egy 22 kocsi állásos, burkolt parkoló kapott helyett.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében új játszóteret, felújított játszóeszközöket is kapott a falu. A polgármester az idei évvel kapcsolatosan elmondta: 2010-ben a pályázati lehetőségek szűkültek, de van még el nem bírált pályázata az önkormányzatnak, ha ez sikeres lesz az IKSZT pályázat eredményeként a Művelődési Ház is megújulhat.

*

Uniós források révén javulhat a vízminőség tíz dél-somogyi településen

A projektben szereplő települések vízminőség javítását szolgáló intézkedések és technológiai beavatkozások hosszú távon megoldják majd a településen élők, egészséges ivóvízzel történő ellátását.

A program konkrét célja a vízminőséget jellemzően meghatározó szennyező anyagok koncentrációjának határérték alá való csökkentése, és mivel a követelmények szerint a szolgáltatott ivóvíznek a felhasználás helyén kell az előírt minőségűnek lennie, ezért szükséges a meglévő hálózat mechanikai tisztítása is.

*

Megújuló közoktatási intézmények

DDOP 3.1.2/2F-2f - Integrált kis- és mikrotérségi oktatási hálózatok és központok fejlesztése pályázat - A Kutas-Lábod-i mikrotérség oktatási hálózatának integráción alapuló intézményi infrastrukturális fejlesztése és hatékony szervezeti rendszerének létrehozása elnevezésű projekt keretében öt falu fogott össze 7 intézményük korszerűsítéséért.

A támogatás keretében több mint 700 millió forintból újíthatják fel az iskolákat és óvodákat, s 800 diák és 140 dolgozó munkakörülményein javíthatnak belőle. A kutasi iskolában már elkészültek a felújítási munkákkal, a diákok már birtokba vették az új épületet. Az elmúlt időszakban a beruházás miatt két műszakban oldották meg a gyerekek oktatását.

Az iskola épületében kicserélték a nyílászárókat, és a falak is 8 cm vastag szigetelést kaptak. Külön mosdót építettek ki az alsó- és felső tagozatosoknak, a mozgáskorlátozottaknak. A gyengén látó, rosszul halló, kerekes székes diákoknak is könnyebb a közlekedés az épületben. A színes falak, iskolabútorok vidámságot hoznak a diákok és tanárok mindennapjaiba.
A Kutasi iskola átadó ünnepségére április 6-án került sor.

*

Babócsai fejlesztések LEADER forrásból

Győztes Leader pályázatoknak örülhetnek őszre Babócsán. Czukk Sándor a település alpolgármestere szerint Babócsának számos lehetőséget hozott a LEADER program, hisz a helyi civil egyesületek pályázat útján tehetik jobbá működésüket, így a település összképe is szebb képet mutat és az ott élők komfort érzete is javulhat ennek köszönhetően.

A Babócsán élők olyan dolgokat tudnak létrehozni a pályázat eredményeként, amit az önkormányzat önerőből nem tudna megvalósítani a szűkös anyagi lehetőségek miatt. A sikeres pályázaton a helyi sportegyesület nyerhet támogatást, melyből a Művelődési Házban 800 ezer forintos eszközbeszerzése valósulhat meg és a sportegyesület öltözőjének tetőszerkezetét újítanák fel szintén 800 ezer forintból. Pályázatot adtak be egy új játszótér megépítésére is 5 millió forintértékben, így új, a kornak és a követelményeknek egyaránt megfelelő játszótér épülhet Babócsán.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban meghirdetett falumegújítás és fejlesztés jogcímben meghirdetett pályázatnak lesz mindez köszönhető, sikeres elbírálás esetén, a tervek szerint őszre új játszótéren játszhatnak majd a településen élő gyerekek.

A játszótéren 10 fa játékelem készül és a falu központjában lévő parkban kap majd helyet. A játszótér kialakítását és a földmunkákat a településen élők társadalmi munkában végzik el, így az elnyerhető 5 millió forintot teljes egészében a játékokra költhetik. A tavalyi év során a Babócsai Római Katolikus Egyházközség a háromfai plébánia és a babócsai templomkert felújítására nyert több milliós összeget.

*

Civilek a fenntartható környezetért

Komposztáló berendezéseket helyeztek el Csokonyavisontán. A négy darab, egyenként 600 literes készülék, az Összefogás Csokonyavisontáért Egyesület közreműködésével került elhelyezésre a település négy pontján.

A civil szervezet a A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) a KöZöD! Program keretén belül meghirdetett pályázatán, keresztül megvalósítandó projektjével összefüggésben nyerte el a készülékeket. A helyi általános iskola területén elhelyezett készülék szakszerű használatáról rövid tájékoztatót is kaptak az iskola nebulói.

A település nyaraló övezetébe, és más frekventált részeire szintén jut egy-egy komposztáló készülék. A projekt célja, hogy egyszerre elősegítsék a település tisztaságát valamint, a környezettudatos gondolkodás megerősödését, és a biohulladék szakszerű eltávolítását, mihamarabbi újra hasznosítását.

*

Ifjúsági pályázatok tájékoztató napja

A Mobilitas Dél-Dunántúli Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda tájékoztató napot tartott május 13-án, Barcson. A szervezésben részt vettek a Barcsi Többcélú Kistérségi Társulás mellett, a Rinya-Dráva Szövetség Leader Akciócsoport, és a barcsi és nagyatádi kistérségben működő Helyi Vidékfejlesztési Iroda munkatársai is.

A rendezvényen a jelenleg kiírás alatt álló „Ifjúsági közösségek működését", illetve az „Ifjúsági táborozást" támogató pályázati lehetőségekről és a „Fiatalok lendületben program" pályázati lehetőségeiről hallhattak a jelenlévők.

A programon ifjúsági szakemberektől kaphattak segítséget a pályázatok megismerésében, az érdeklődő települési önkormányzatok, civil egyesületek, és közoktatási intézmények. Bemutatásra kerültek az előző években már nyertes projektek, a térségi ifjúsági egyesületek előadásaiban.

Az IKSZT pályázatok nyerteseinek figyelmét külön felhívták a pályázatok adta lehetőségekre, hiszen számukra kötelező feladattá vált ifjúsági közösségek fejlesztését segítő programok szervezése.

*

Megszülettek a LEADER pályázatok első eredményei

A Rinya-Dráva Szövetség Helyi Akciócsoportnál két célterületen a megyében elsőként hagyta jóvá a Fölművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium az Egyesület elnöksége által meghatározott rangsorokat, ponthatárokat és támogatási összegeket.

Május közepén a Művelődési Házak eszközbeszerzése és a Sportlétesítmények fejlesztése, felújítása célterületek esetében a pályázók megkapták a támogatási határozatokat.

A Nagyatádi és a Barcsi kistérségben 15 település művelődési háza gyarapodik új hang- és fénytechnikai eszközökkel, és 8 sportlétesítmény újul meg.

*

Díjazták a Dráva Kapu Bemutatóközpontot

Kihirdették a volt környezetvédelmi és önkormányzati minisztérium, valamint a Magyar Turizmus Zrt. közös, "Az év ökoturisztikai létesítménye 2010" címmel meghirdetett pályázatának eredményeit.

A Magyar Nemzeti Parkok Hete rendezvénysorozat megnyitója után kiderült, hogy a szolgáltatások színvonala, valamint a kínálat, látogató- és családbarát jellege alapján a kőszegi Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont lett az első, míg a Barcs- Drávaszentesen lévő Dráva Kapu Bemutatóközpont ugyanezen szempontok alapján a második helyen végzett.

*

A Taranyi Művelődési Ház átadása

2010. június 11-én tartotta a Taranyi Önkormányzat a Művelődési Ház átadó ünnepségét. Az ÚMVP III. tengely Falumegújítás és fejlesztés jogcím keretében nyert az Önkormányzat közel 20 millió forintot a Művelődési Ház felújítására.

Az átadó ünnepségen beszédet mondott többek között Töreki István, Tarany Község Polgármestere, Gelencsér Attila, Országgyűlési képviselő, és Baranyai Sándor a Kaposvári MVH kirendeltség vezetője. A felszentelés, szalagátvágás után a meghívott polgármesterek pogácsa sütő versenyen mutathatták meg konyhatudásukat. Az este folyamán Tabáni István, a Csillag Születik 2009-es győztese szórakoztatta a közönséget.

*

Háromfai falunap

A háromfaiak bebizonyították kitartóak és nem félnek az esőtől. Az elkeserítő idő ellenére 6 csapat is nevezett a falunapi főzőversenyre, melyet a háromfai iskola udvarán rendeztek meg. Főzetek a fiatalok, a hagyományőrzők, a vadászok, a falusiak. Az idei nyertes étel a háromfai laskás csülök volt.

A falu apraja-nagyja kíváncsi volt a helyi művészek előadására, a programok az időjárás miatt a Művelődési Házban lettek megtartva, ahol szerepeltek az óvodások, iskolások, a Háromfai dalnokok. Sztárvendégük Csocsesz volt.

A Rinya-Dráva Szövetség LEADER Akciócsoport és a Helyi Vidékfejlesztési Iroda munkatársait Brantmüller Zoltán a háromfai polgármester személyesen hívta meg a rendezvényre, annak ellenére, hogy a Falunap 2010 pályázat elbírálását elnapolták. A gyerekeket és felnőtteket egyaránt vidékfejlesztéssel kapcsolatos feladatokkal szórakoztattuk, a játékokon aktívan szereplők és jól teljesítők, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program szóróanyagait kaphatták meg nyereményként.

Forrás: Rinya-Dráva Szövetség

Cikk megosztása