Megszüntetik a medgyesbodzási kátyútengert

Medgyesbodzás belterületén szinte járhatatlanná vált az út a rengeteg kátyú miatt, melyeket kikerülni sem lehetett, szinte egymásba értek.

(a kép illusztráció, forrása: medgyesbodzas.hu) Húsz-harminc kilométer/órás sebesség mellett is tengelytöréstől tartottak a gépkocsivezetők. Napokon belül javul a helyzet. A település belterületén hat szakaszon felmarták az utat, illetve az út maradványait.

— A Nagyfelületű Burkolatjavítás 2010 projekt keretében a legrosszabb lokális burkolati hibákat javíttatjuk ki Medgyesbodzáson — nyilatkozta Korcsok Péter, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. területi referense. A projekt költségeit a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium biztosítja.— A munkálatokat külső vállalkozó végzi. A hat szakaszon összesen 3 ezer 100 négyzetméteren marták fel az utat, ahová egyrétegű, hat centiméteres, új aszfaltburkolat kerül — folytatta a területi referens. Mint megtudtuk, a kivitelező a kedvező időjárásra vár. Az úthengerek Medgyesbodzás határában rajtra készek. Napokon belül, legkésőbb a jövő héten készülnek el a munkával.

(Forrás: Békés Megyei Hírlap)

*

Hamarosan pont kerülhet a mezőkovácsházi vízmű-ügy végére

Mezőkovácsháza város polgármestere, Bakos István azt reméli, hogy rövidesen a saját kft.-jük szolgáltatja a település lakóinak a vizet és kezeli a szennyvizet.

Négyoldalú szerződést köt egymással a Békés Megyei Vízművek Zrt., a Mezőkovácsházi Vízmű Kft., illetve Mezőkovácsháza és Végegyháza Önkormányzata. A szerződés tartalmazza majd a jogokat és a kötelességeket, mely a jóváhagyása után lép életbe.
A mezőkovácsházi vízórákat május 8-án kezdik leolvasni. Végegyházán, amely közös víz- és csatornarendszeren van Mezőkovácsházával, december 31-éig a megyei vízmű szolgáltat.

A Békés Megyei Vízművek Zrt. a fogyasztók érdekeit képviselve szakszerű megoldásra törekszik az üzemeltetés átadásakor Mezőkovácsházán. A helyzetet nehezíti, hogy az önkormányzatoknak használati megosztást kell végrehajtaniuk az osztatlan közös tulajdonú víziközmű-rendszereiken. A vízművek segíti a pontos elszámoláshoz szükséges mérőhelyek kiépítését.

A zrt. megerősítette, a hétfőn létrejött megállapodás szerint az érintett felek szerződésben rögzítik az elszámolás feltételeit, az aláírást követően kerülhet sor az átadásra. A megegyezés ütemétől, a testületek döntésétől függően leghamarabb 2 héten belül kerülhet sor a mezőkovácsházi rendszer átadására. Az újabb szolgáltató bekapcsolódása ellenére a vízművek arra törekszik, hogy a jelenleg érvényes szolgáltatási díjak ne emelkedjenek Végegyházán.

forrás: www.beol.hu

*

Nagy sikerű fórum Medgyesbodzáson

A Kertészek Földje Akciócsoport Egyesület 2010. április 27.-én 10 órától fórumot szervezett a térség önkormányzatai, vállalkozói, civil szervezeti számára. A fórum témája a kifizetési kérelmek elkészítése, összeállítása volt. A témával kapcsolatos MVH Közlemények, a kifizetési kérelem dokumentumainak a gyakorlati áttekintését követően a jelenlévők kérdéseket tehettek fel az MVH jelen lévő osztályvezetőjének, Kertész Péternek (MVH Csongrád Megyei Kirendeltség).

A fórum résztvevői a megszerzett ismereteket többek között a III-as tengelyes nyertes pályázataival kapcsolatosan is kamatoztatni tudják.

*

Negyvenegy millióból újul meg a faluközpont

Kaszaper önkormányzata 41 millió 851 ezer 344 forintot nyert a „Falumegújítás és -fejlesztés” elnevezésű programra. Az Európai Uniós forrásból felújításra kerül a település központi területe, az önkormányzat melletti Szent Gellért park. A meglévő játszóteret tovább kívánják bővíteni. Új utcabútorokat is ki fognak helyezni.

A forrás lehetőséget teremt arra is, hogy a Humán Szolgáltató és Gondozási Központ nyílászáróit kicseréljék, az épület tetőszerkezetét és homlokzatát felújítsák.
Az önkormányzat közelmúltban hozzá is látott a beruházáshoz. Első lépésben a park „kerti útjait” alakítják ki, a meglévő növényzetet megújítják, s újakkal gazdagítják a park virág- és zöldállományát.

Forrás: www.beol.hu

*

Oltsa tökre - dinnyekárok Dél-Békésben

Jelentős károkat szenvedtek el a dél-békési dinnyetermesztők a hideg és esős időjárás miatt. Különösen azok, akik hagyományos és nem tökre oltott dinnyepalántákat ültettek ki. A szakemberek szerint technológiaváltásra van szükség.

Akadnak gazdálkodók, akik palántáinak 70—80 százaléka odalett. Egyes becslések szerint ők hektáronként 7—800 ezer forintos kárt könyvelhetnek el. A biztosító esőkárra nem fizet. A kipusztult palánták helyére többen magot vetnek, így próbálják enyhíteni a kárt, ami vagy bejön vagy nem.

A tartós éjszakai és nappali hideg, valamint a rengeteg eső következtében megfázott a növények gyökere. Egyre több dinnyés keresi fel az önkormányzatot, jelzik a kárukat. A szerencsésebbek kára csak 20—30 százalékos, de beszámoltak 80—90 százalékos palántapusztulásról is, ez már katasztrofális. A gazdák a permetezés és a szedés kivételével jószerével már minden költséget „beleöltek” a dinnyébe.

Simonka Györgytől, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke, országgyűlési képviselő tájékoztatása szerint a hazai dinnyések közül Békésben alkalmazzák legnagyobb arányban a tökre oltott dinnyepalántát, itt ez a fajta a meghatározó. A baj főként a hagyományos dinnyét termelőket érte. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a tökre oltott növény tűrőképessége nagyobb.

Az elnök hangsúlyozta, a kár enyhítése érdekében az elpusztult palánták helyére javasolja a magültetést. Ez a dinnye később érik, augusztus közepére, de eladható lesz. Simonka György arról is beszélt, idén kevesebb görögdinnye terem, de elegendő lesz a belföldi és exportpiac igényeinek kielégítéséhez.

Ezen a nyáron a szakemberek szerint, az elmúlt hetek időjárása miatt, a szokásosnál mintegy három héttel később ehetünk hazai dinnyét.

Forrás: www.beol.hu

*

Zsákokba gyűjtik a takarófóliát Medgyesegyházán

Medgyesegyházán minden évben napirendre került a fóliakérdés. Amikor az önkormányzat szerződést kötött egy céggel a kommunális hulladék szervezett szállítására, a megállapodásba belefoglalták, hogy a dinnyefóliák elviteléről ingyen gondoskodik a szervezet.

Ez 2001-ben 800 ezer forintunkba került. A cég nem vállalta a fólia járműre pakolását, amit az önkormányzat oldott meg — mondta dr. Nagy Béla polgármester. A következő években kereslet mutatkozott a használt fóliák iránt. Sokan azonban inkább az erdőszélre vitték a felesleges hulladékot, mások elégették.

— Idén abban állapodtunk meg a szemétszállító céggel, hogy kedvezményesen, 60 forintért biztosítanak a dinnyéseknek zsákot, amibe beletehetik a fóliát.

Nagy Béla hozzátette, számításaik szerint 1 hektár dinnye fóliája 10—12 zsákba fér bele. A településen 1200 hektáron termesztenek dinnyét. Eddig 4000 zsákot vásároltak a termelők, de még sokhelyütt a palánták felett van az alagutas fólia. Ősszel hasonló akciót szerveznek a talajtakaró fóliákra is

(Forrá: Békés Megyei Hírlap)

*

Megjelent a bioetanol, ám az autósok óvatosak

Több benzinkúton is kínálnak már bioetanolt a megyében. Az E85-ös mintegy 100 forinttal olcsóbb, mint a 95-ös benzin. Az autósok egyelőre óvatosan próbálgatják a bionaftát
A 98-as helyén csorog a bioetanol az újkígyósi benzinkúton, ahol részben a magas benzinárak miatt, részben praktikus okokból döntöttek az alkoholos üzemanyag forgalmazása mellett.

— A 98-as benzinből viszonylag kevés fogyott, ráadásul nyáron már nem forgalmazzák, így egy kút felszabadult, ezért úgy döntöttünk, kipróbáljuk a bioetanolt — tudtuk meg Oláh Timót ügyvezető igazgatótól.

Az E85-ös alkoholbázisú üzemanyag 85 százalékban bioetanolból 15 százalékban pedig benzinből áll. — Az autósok egyelőre tapogatóznak, informálódnak az új üzemanyagról — mondta Oláh Timót hozzátéve: az első tapasztalatok szerint a bioetanolból közel annyi fogy, mint korábban a 98-as benzinből.

Az érdeklődés érthető, hiszen az árcsökkentés ellenére még mindig 330 forint fölött járó benzinnel szemben a bioetanol literje 242 és 245 forint között mozog. Az alternatív üzemanyag értékesítésével már több megyei benzinkúton is próbálkoznak.

Csodára persze senki se számítson. A tapasztalatok szerint a legtöbben felesbe keverik a bioetanolt és a benzint, így átlagban 280 forint körül jön ki az üzemanyag literje. Az autó átalakítása E85-ös meghajtásra 50—55 ezer forint, de ez igazán csak annak éri meg, aki rendszeresen, hosszú távon megy vele. Kalkulálni kell azzal is, hogy tisztán alkoholos meghajtással 20—25 százalékkal nő a fogyasztás.

Az elmúlt fél évben csúcsot döntő benzinárakra így egyelőre a fogyasztás visszafogásával, nem pedig az alternatív üzemanyagokra — bioetanolra és gázra — való áttéréssel reagáltak a kocsitulajdonosok.

A leggyakrabban pár ezer forint értékben tankolnak egyszerre az autósok, legalábbis ez az általunk megkérdezett megyebeli kutasok tapasztalata. Békés megyében a tapasztalatok szerint 25—30 százalékkal esett vissza a forgalom, mint az előző év hasonló időszakában, amikor 68 forinttal került kevesebbe a 95-ös literje.

A 98-as helyén csorog a bioetanol az újkígyósi benzinkúton, ahol részben a magas benzinárak miatt, részben praktikus okokból döntöttek az alkoholos üzemanyag forgalmazása mellett. — A 98-as benzinből viszonylag kevés fogyott, ráadásul nyáron már nem forgalmazzák, így egy kút felszabadult, ezért úgy döntöttünk, kipróbáljuk a bioetanolt — tudtuk meg Oláh Timót ügyvezető igazgatótól.

(Forrás: Békés Megyei Hírlap)

*

Már nem eladó a medgyesegyházi reformátusok temploma

Nagy visszhangot váltott ki tavaly novemberben, amikor közzéadtuk: eladó a medgyesegyházi református templom. Mára fordult a kocka: az eladó elállt szándékától.

A mezőkovácsházi gyülekezet azért döntött korábban az értékesítés mellett, mert Medgyesegyházán „elfogytak” a hívek, már csak 1—2 helyi látogatta az istentiszteleteket. A 70 férőhelyes templom állapota igencsak lepusztult. Ősszel már sem a fűtés, sem a világítás nem működött, a falak vizesedtek.

A felújítás legalább 30 millió forintba kerülne, ennyi pénzt a gyülekezet nem tudna az épületre áldozni. A templom kikiáltási ára 4,5 millió forint volt. Az eladó kikötötte, a vevő kizárólag kulturális célokra hasznosíthatja az 1800-as évek végén eredetileg zsinagógának épült templomot. A medgyesegyházi zsidók közül alig tért haza valaki a koncentrációs táborokból. A zsinagóga évekig üresen állt, a reformátusok 1951-ben vásárolták meg.

A templomra nem jelentkezett vevő, a mezőkovácsházi református gyülekezet így elállt az értékesítési szándékától.
— Szerettük volna, ha az önkormányzat veszi meg az épületet, ám a jelenlegi gazdasági helyzetben nincs rá forrásuk — nyilatkozta Sipos Tas Töhötöm, a Békési Református Egyházmegye esperese, hozzátéve, tárgyalásokat folytatnak az önkormányzattal a megoldás érdekében.
Az együttműködés tényét Nagy Béla polgármester is megerősítette. Az önkormányzat a templom 171 kilogrammos harangját, amihez meglepő módon „Sztálin legjobb magyar tanítványa”, Rákosi Mátyás adományozta a bronzot (ez volt az egyetlen templom, amelynek ilyen felajánlást tett a hírhedt főtitkár), leszerelték, riasztóval ellátott helyen őrzik. A templom udvarát közmunkások tartják rendben.

— Képviselő-testületünk kinyilvánította, mind a templom, mind a harang fontos a városnak — mondta Nagy Béla. — Számos ötlet felmerült az épület hasznosítására. Állandó- és időszaki kiállítások, koncertek, irodalmi programok, kisebb színházi előadások és természetesen egyházi alkalmak színhelye lehetne — sorolta a polgármester a közösségi célokat. Az együttműködést az unió is támogatja.

(forrás: Békés Megyei Hírlap)

Forrás: Kertészek Földje Akciócsoport Egyesület

Cikk megosztása