Érsekhalma lett a második a Nemzeti Vágtán

Nagy reményekkel nézett a Nemzeti Vágta döntője elé Érsekhalma, miután a színeiben lovagló Molnár Gyöngyi az öt középfutam legjobb idejét (1.11,59) futotta.

A döntőben aztán nagy küzdelemben a második lett az öt fős mezőnyben.

Bács-Kiskunból Kecskemét, Baja, Bácsalmás, Érsekhalma, Szentkirály, Nagybaracska, Kelebia, Zsana, valamint a Bajai Kistérség nevezett a vágtára. Két település is előfutamot nyert – Bácsalmás és Érsekhalma –, így a középfutamokon is részt vehettek. Az Érsekcsanád színeiben lovagló Molnár Gyöngyi bekerült a döntőbe, miután az öt középfutam-győztes közül a legjobb időt (1.11,53) futotta Malőr nevű lova.

A budapesti döntőn végül Demecser nyerte, a kis szabolcsi település vihette a győztesnek járó húsz millió forintot. A legjobb lovas cím Gajdos Zsolté lett, akinek Doru lova pályacsúcsot (1.11,9) futott.

A végső futamba egyedüli nőként jutott be Molnár Gyöngyi. Malőr nevű lova a legjobban rajtolt, a harmadik kanyarig vezette is a mezőnyt, ám ekkor levágtázta a nyolc éves sárga herélt Doru. Molnár Gyöngyi tavaly a Bajai Kistérség színeiben vett részt a Nemzeti Vágtán, miután megnyerte a Bácskai Vágtát. Idén ugyanott második lett. A Nemzeti Vágtára a Molnár-Gumi Bt. nevezte be Érsekhalmát.

baon.hu

*

Utak épültek Kerekegyházán

Kerekegyháza önkormányzata 2008-ban sikeresen pályázott a Dél-alföldi Regionális Operatív Program keretében kiírt „Önkormányzati tulajdonú belterületi utak, valamint önkormányzati tulajdonú külterületi közutak fejlesztése” tárgyú (DAOP-2008-3.1.1/B.) uniós pályázaton.

Az elnyert forrásból épült a Dózsa György utca Kalfém bejárója és a Petőfi utca közötti szakasza, valamint felújíttattuk a Kölcsey utcát teljes hosszában – tájékoztatott dr. Kelemen Márk polgármester.

– A Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség 65%-os támogatással, azaz 44049172 forinttal segítette megvalósítani a Kerekegyháza lakói számára fontos fejlesztéseket. Az önkormányzat a szükséges önerőt biztosította, így ezzel a beruházással megvalósult teljes felületen, 1245,5 méter hosszúságban a Dózsa György utca, valamint 2123,3 m hosszúságban a Kölcsey utca útburkolatának felújítása a hozzájuk tartozó vízelvezető árokrendszer kiépítésével együtt.

Természetesen folytatódnak a fontos városfejlesztési beruházások. Terveink szerint a már megvalósult és folyamatban lévő számos uniós pályázati fejlesztésen túl a jövőben még több utcát, parkot, épületet, kiemelten pedig munkahelyet sikerül majd teremtenünk, felújítanunk és építenünk Kerekegyháza további fejlődése érdekében – mondta dr. Kelemen Márk.

forrás: Petőfi Népe

*

Esőmosta fesztivál

Kecskeméti sikert hozott a hétfőn zárult országos bábos találkozó: Szabó Balázs egyszemélyes előadása, az Éneklő királyfi is bekerült a fesztivál három kiemelt produkciója közé. Az eső elmosta a szabadtéri programokat, de a négy fedett helyszín minden apró szegletében előadások mentek reggeltől késő estig négy és fél napon át.

– Huszonhat hivatásos társulat vett részt a Magyarországi Bábszínházak 10. Találkozóján, s idén először három külföldi előadást is vendégül láttunk – mondta Kiszely Ágnes, a Ciróka Bábszínház igazgatója, akit a fesztivál összegzésére kértünk. – 14 bemutatót szerettünk volna tartani a főtéren, azonban a nyitófelvonulást kivéve – amelyet szakadó esőben, hősiesen teljesítettek a gólyalábasok – az eső elmosta valamennyit.

Ennek ellenére sok fellépő úgy döntött: mindenképpen megtartja az előadását. Így például a technika házának minden apró szegletében előadások mentek. Nagy örömünkre a közönségünk sem hátrált meg: sokan érkeztek a helyszínekre, több réteg ruhába beöltöztetett gyerekekkel, és keresték a produkciókat.

A bemutatott előadások közül hármat emelt ki a zsűri: Az éneklő királyfi című produkciót, Szabó Balázs egyszemélyes játékát, Fabók Mariann A halhatatlanság országa című egyszemélyes játékát és a Repülési lecke kezdőknek című előadást, amely független alkotók közös produkciója volt. Ez a három produkció nyerte azt a jogot, hogy a Nemzeti Kulturális Alap meghívásos pályázatán részt vegyen, s támogatást kapjon akár új produkció létrehozásához, akár külföldi vendégjátékokhoz.

forrás: Petőfi Népe

*

Dr. Balogh László - Homokhátságon megvalósul a Kecskemét – Tiszaalpár mintaprojekt

A 7,5 milliárdos homokhátsági program két célt tűzött ki maga elé. Az egyik csakúgy, mint a regionális programban a mezőgazdasági cél, vagyis az öntözés megvalósítása, másrészt, a környezetvédelmi és természetvédelmi célok megvalósítása. Ebben is van vízpótlás és vízvisszatartás is.

A program két részből áll. Az egyik az úgynevezett Közép-Homokhátsági mintaprogram- ez a nagyobb, mely 5 és félmilliárdos. Ez Fülöpszállás, Szabadszállás, Kerekegyháza, Jakabszállás, Orgovány, Izsák térségében zajlik. Ennek keretében körülbelül 2-3 millió köbméter víz kerül betáplálásra a Duna-völgyi csatornába, amelyet aztán elvezetnek a kiszáradó, vagy a kiszáradt tavakba, és ezeknek az élővilágát próbálják majd ilyen módon fölélénkíteni.

Az egyik a Kolon tó a másik, pedig a Kondor tó. Ez azt fogja eredményezni, hogy az a vízi élővilág, ami jellemezte ezt a tájat valamikor, újra ide fog települni, másfelől pedig mintegy 5000 hektár terület öntözését tudja megoldani ez a program.

A másik része a Kecskemét – Tiszaalpár mintaprojekt, ez 2 milliárdos nagyságrendű projekt. Három cél szerepel benne. Egyrészt a vízpótlás ez a Tiszából természetesen, másrészt a visszatartás a tározók révén, és harmad részt, Kecskemét tisztított szennyvízének a felhasználása az öntözésre.

Két nagy tározó épül, egyik Tiszaalpár térségében mintegy 130 – 140 hektáron, a másik az pedig Kecskemét térségében 160 hektáron.

Sajnos időben kitolja a programot, hogy a kormánydöntés alapján kétfordulós pályáztatás lesz, viszont ennek az az értelme, hogy az előkészítésre nem kell annyi pénzt elkölteni, mint, ha az egy fordulós lenne, illetve jóval biztosabb a program megvalósulása így.

Az interjú a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács megbízásából készült.

forrás: hirosindex.hu

*

Bács-Kiskun megyei barangolás a fesztiválok évében

Bács-Kiskun megye a dél-alföldi régió számos településén igen értékes természeti és kulturális látnivalókkal várja a turistákat, és nyújt sokszínű rendezvénypalettát. 2010-ben, a fesztiválok évében mi is invitáljuk önöket, jöjjenek hozzánk, ismerjék meg a helyi kulturális élet pezsgését, legyenek részesei mindennapjainknak, hagyományainknak!

Júliusban két hétig a gyerekek veszik birtokba a megyeszékhelyet! 21 évvel ezelőtt azzal a céllal indult útjára a nemzetközi gyerektalálkozó, hogy a kecskeméti gyerekeket megismertessék Európa gyerekeivel, mégpedig gyermektalálkozók során. Az évek alatt a rendezvény a város életének részévé vált, ezért lesznek apró vendégeink hetedhét országból az idén is. Csiperó, a rendezvény arca ma már Európa-szerte ismert, kedves figura.

Baja tagadhatatlanul a halászlé fővárosa, immár 15 éve. A rendezvény tízezreket csábít a bográcsok mellé, idén is várhatóan közel kétezren főznek július második szombatján, a Szentháromság téren.

Augusztus elején újra Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató, mely Európa-szerte elismert, rangos eseményként a legnevesebb bemutatókkal várja az érdeklődőket.

A Magyarok Szövetsége 2010. augusztus 13–15. között rendezi meg a Magyarok Országos Gyűlését és Vásárát. A helyszín ezúttal is kunszentmiklósi Bösztörpuszta lesz. A háromnaposra tervezett rendezvényen az ország minden megyéje számtalan programmal, előadóval képviselteti magát, átélhetjük újra a nemzet közösségteremtő erejét.

Kecskeméten augusztusban rendezik meg a Hírös Hét Fesztivált. A főtéren a borváros borgasztronómiai bemutatókkal, a kistérségi települések városa a térség mezőgazdaságának és élelmiszeriparának ízelítőjével, a kézművesek városa míves portékákkal, a városháza díszudvara virágkiállítással színesíti a programot

*

A kövidinka lett Kecskemét bora

A kövidinka lett idén Kecskemét Város Bora. A nedűt tegnap mutatták be a nyilvánosságnak a városházán. A nyertes a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet katonatelepi állomása, amely idén közel száz borászattal, borásszal szállt versenybe a megtisztelő címért.

A zsűrit aligha lehet „bundával” vádolni, hiszen a kóstolások során csak a sorszámokat tudták, és a végső döntés után derült ki, hogy kié a legjobb bor. Az idei nyertes kövidinka úgynevezett reduktív, tehát oxigén kizárásával készült, alkoholtartalma 11 százalék, így akár mindennapos fogyasztásra is ajánlott.

Forrás: Homokhátság Fejlődéséért Nonprofit Kft.

Cikk megosztása