A könyvtári szolgáltatások fejlesztésére

Szentgotthárd Város Önkormányzata a TÁMOP-3.2.4/08/1-2009-0028 számú „Tudásdepó-Expressz - A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében” című pályázaton 6.843.990 forintot nyert a Móra Ferenc Városi Könyvtár fejlesztésére.

A nyertes projekt címe: A minőségi oktatás, az olvasási és a digitális kompetenciák fejlesztése és az életen át tartó tanulás hátterét biztosító XXI. századi könyvtári szolgáltatások megteremtése partnerségben, az esélyegyenlőség jegyében a nyugati végek könyvtáraiban. A pályázatot Körmend Város Önkormányzatának vezetésével Vasvárral, Kőszeggel, Őriszentpéterrel és Nádasddal közös konzorciumban nyújtotta be.

A projekt célja összehangolt fejlesztéssel, új szolgáltatások bevezetésével a könyvtárak szerepének növelése volt az egész életen át tartó tanulás, az iskolarendszerű oktatás és a felnőttképzés támogatásában. A könyvtári szolgáltatások minőségi fejlesztésével a hatékonyság növelésével új lakossági rétegeket terveznek bevonni a könyvtárhasználók körébe, az olvasási és a digitális kompetenciák fejlesztésével a kulturális szolgáltatásokhoz való hozzáférést növelni, online szolgáltatásokat terveznek bevezetni. A projektben szerepel a könyvtári személyzet képzettségének növelése is.

A projektben az országos lelőhely-nyilvántartás elveihez igazodó elektronikus katalógusépítést terveznek, amelynek keretében retrospektív állománykonverzió keretében elektronikus katalógusban feldolgozzák az együttműködő iskolai könyvtárak dokumentumgyűjteményét, így a Vörösmarty Mihály Gimnázium könyvgyűjteményét, valamint a Takács Jenő Zeneiskola kottatárát. Ezáltal az iskolai gyűjtemények távoli hozzáféréssel is elérhetők lesznek.

Interaktív könyvtári honlap készül, amely 24 órás elérhetőséggel segíti az egyéni és a csoportos könyvtárhasználókat az életen át tartó tanulásban a kulturális és közhasznú tartalmak, helyismereti, helytörténeti információk közzétételével. Az olvasáskultúra fejlesztését, a könyvtári szolgáltatások népszerűsítését, új társadalmi csoportok bevonását célzó helyi programokat, kampányokat szervez az iskolai könyvtárakkal együttműködve. A könyvtárosok szakmai, idegen-nyelvi és információs kompetenciáinak fejlesztésével a minőségi és hatékony szolgáltatásokat biztosítja hosszú távon. A szolgáltatások igénybevételét, hatékonyságát mérő minőségfejlesztési és minőségbiztosítási módszereket adaptál a helyi körülményekre. A könyvtárhasználók igényeinek hatékonyabb kielégítését célzó szolgáltatásfejlesztést valósít meg az elektronikus dokumentumküldés megvalósításával, web 2.0-ás, lib 2.0-ás szolgáltatások bevezetésével, az elektronikus dokumentumküldés megvalósításával. Bútorbeszerzést tervez a könyvtár tanulást segítő színtereinek komfortosabbá tételére.

*

A Zöld Kör tagjainak Rába menti tanulmányútja

A III. Béla Szakképző Iskola és Kollégium 37 diákja egy Rába-menti tanulmányúton vett részt. A program a Zöld Béka 2010 pályázaton elnyert támogatásból valósult meg.

A kirándulási terv készítését és az idegenvezetést diákok és tanárok közösen végezték. A Zöld Kör tagjai a Szentgotthárd- Rátót-Vasvár- Oszkó- Kám- Zsennye útvonalon fedezték fel Vas megye páratlan természeti és építészeti értékeit. Rátóton felkeresték az Aradi-emlékparkot, amelynek öreg tölgyfáit a hagyomány szerint Deák Ferenc ültette az aradi 13 emlékére, majd kívülről megnézték az egykori Széll-kastélyt, amely napjainkban kastélyszállóként működik.

Vasváron felkapaszkodtak a kilátó tetejére, gyönyörködtek a kisváros panorámájában, majd elsétáltak a Szentkút-kápolnáig, amely híres búcsújáróhely. A Március 15-e téren meghallgatták a zenélő kút harangjátékát.

Oszkón végigjárták a szőlőhegy látványosságait, megtekintették a Hegypásztor-pincéket, a két védett tölgyfát, a hegyi kutat és a keresztet. Ezután Kám felé vették az irányt, és megcsodálták a Jeli arborétum csodaszép rododendronjait, a Hétforrás vidékét és a világ különböző tájairól származó fás társulásokat. A kirándulás utolsó állomása Zsennye volt, ahol felkeresték az 1000 éves tölgy maradványát, és megtapasztalták, hogy a természet milyen csodákra képes: ugyanis a nehéz időket megélt fa egy része kisarjadt. A programról sok új ismerettel és élménnyel tért haza a kis csapat.

*

Megújulhat Szentgotthárd központja

A szentgotthárdi önkormányzat 345 millió forintos támogatást nyert el a városközpont megújítását megvalósító projektjével a Nyugat-dunántúli Operatív Program pályázatán.

A Nyugat-dunántúli Operatív Program Városközpontok funkcióbővítő megújítása pályázatán két újabb település: Kapuvár és Szentgotthárd kapott támogató döntést. két projekt együttes támogatási összege 874,3 millió forint, összköltsége 1,1 milliárd forint.

Az összesen 432 millió forintba kerülő szentgotthárdi projekt célja városközpont funkcióbővítő, s funkcióerősítő megújítása. Ennek révén egy, a jelenleginél vonzóbb közösségi, kulturális, idegenforgalmi, közigazgatási, kereskedelmi szolgáltató városközpont alakul ki. A fejlesztés keretében megtörténik a Széll Kálmán tér 14. szám alatti üzlethelyiségek könyvesbolt, virágbolt, vasbolt felújítása és akadálymentesítése. Új gazdasági funkcióként a könyvesboltban országos internetes jegyrendelési pont kerül kialakításra.

A Pannon Kapu Kulturális Egyesület által működtetett multifunkcionális közösségi és kulturális központ fejlesztése során megtörténik a ruhatár, színpad, hozzá tartozó öltözők és a vizesblokkok felújítása. Megvalósul a tetőszerkezet és héjalás komplex rekonstrukciója. Hőszigetelést végeznek, felújítják a fűtött terek homlokzati nyílászáróit, gépészeti és villamos korszerűsítéseket hajtanak végre.

A városi galéria funkcióbővítése az aulához tartozó kisebb helyiség felújításával, leválasztható szekcióteremmé alakításával valósul meg. Funkcióbővülést jelent a gyermeksarok létrehozása, s fontos szempont az épület szintjeinek akadálymentessé tétele.

A jelenleg leromlott állapotban lévő Mártírok úti játszótér a város szívében található. Növénytelepítés, tereprendezés mellett megtörténik a meglévő játszótéri eszközök felújítása, új elemekkel gazdagodnak, amelyek már megfelelnek a biztonsági előírásoknak. A fejlesztés hozzájárul a gyermekes családok komfort érzetének növeléséhez.

A Füzesi úton lévő parkoló és a feltáró út sem műszaki paramétereiben, sem esztétikai megjelenésében nem megfelelő, felújítása indokolt és szükségszerű. Megvalósítása jelentős mértékben segíti majd a városközpont megközelítését, a szolgáltatásokhoz való hozzáférést.

A város két meghatározó műemléke, a Magtár és a Nagyboldogasszony templom. Az ezek között lévő terület most a zárványtér képét mutatja. A fejlesztés révén megvalósul a terület zöldfelületi- és burkolatrendszerének felújítása, a támfalak építése, és a rézsűk, illetve terepszintek korrekciója is.

*

A rábafüzesi határátkelő hasznosítása

Szentgotthárd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete május 26-i ülésén elvileg egyetértett a rábafüzesi volt határátkelő ingatlanainak közcélú hasznosíthatósága céljából azoknak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től történő esetleges bérbevételével. A bérleti szerződés részleteinek kidolgozása érdekében felkérte a Polgármesteri Hivatalt a szükséges adatok, dokumentumok bérbeadótól történő megkérésére.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ideiglenes hasznosításra ajánlotta fel a rábafüzesi volt határátkelő ingatlanait. Szerződéstervezetük alapján a volt határátkelő épületeit, belső úthálózatát, földterületét az önkormányzat meghatározott, havonta fizetendő bérleti díjért határozatlan időre bérbe vehetné és hasznosíthatná. A szerződéstervezet szerint a bérlőnek tudomásul kell vennie, hogy egy esetleges nemzetközi közegészségügyi vészhelyzet esetén az ingatlant az illetékes rendészeti szervek határellenőrzés céljából újból igénybe vehetik.

A szerződési minta további pontjai a bérlő, bérbeadó további jogait, kötelességeit rögzítik, így a havi bérleti díj fizetésének kötelezettségét, a közműdíjak fizetését, az ingatlan karbantartási kötelezettségét, üzemeltetési költségeinek viselését. A bérlet során keletkező minden költség a bérbevevőt terhelné. Az esetleges fejlesztések, szükséges javítások, karbantartások költsége - a tervezet szerint - a bérleti díjból nem vonhatók le, azok nem ellentételezhetőek.

Az ingatlanhasznosítási ajánlathoz az épületek alaprajza és az ingatlan vázrajza nem lett csatolva, így konkrét hasznosításukra nem lehetett még érdemi javaslatot tenni. A 2201/10, 2201/12, 2201/13, 0211/2, 0231. helyrajzi számú ingatlanok összterülete 34.427 m2, melyeken jelentős méretű parkolók találhatók. A határátkelőn átvezető 2201/11. helyrajzi számú Alkotmány út (M8) kezelője a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas-megyei Igazgatósága.

Bérbevételi szándék esetén mindenek előtt funkciót kell találni az épületeknek. A határátkelő épületeit lakáscélra ugyan nem, de egyéb közcélra (gazdasági, kulturális, turisztikai) valószínűleg lehetne hasznosítani.

*

Futás a lipicai lovak között

Az ausztriai Köflachban rendezték meg a lipicai elnevezésű utcai futóversenyt, ahol szép, napsütéses időben közel ezer versenyző indult a különböző futamokban. A verseny a CERR-Cup nemzetközi kupasorozat 4. állomása volt, így a VOSSEN-Szentgotthárd futói is rajthoz álltak.

A felnőttek részére a 7 km-es körpálya gyönyörű környezetben volt kijelölve erdei utakon és mezőkön keresztül, 110 m-es szintkülönbséggel. A 14 km-es távon két, a 21 km-es távon három kört kellett teljesíteni, amely komoly erőfeszítést jelentett a futók részére.

7 km (összesen 317 induló)
Abszolút női (101 induló: 3.Woki Edina;
a 20-29 éves korcsoportban(10 induló: 1.Woki Edina.
Ezen a távon Woki Zoltán és Kiss Katalin a középmezőnyben végzett.

14 km (összesen 164 induló)
Abszolút férfi (127 induló: 4.Karsai Márton;
a 16-17 éves korcsoportban: 1.Karsai Márton.

A CERR-Cup következő állomása Oberpullendorfban lesz június 13-án.

Vossen-Szentgotthárd Futószakosztály

*

Szentgotthárd is csatlakozik

Dr. Gordos Péter, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium szakállamtitkára levélben tájékoztatta Önkormányzatunkat, hogy 2010. szeptember 16-22. között kerül megrendezésre a már hagyományos Európai Mobilitási Hét. Az idei rendezvény jelmondata: Közlekedj okosabban, élj egészségesebben!

Szentgotthárd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete május 26-i ülésén döntött arról, hogy Szentgotthárd is csatlakozik az Európai Mobilitási Hét rendezvényhez. A képviselő-testület felhatalmazta a polgármestert a Mobilitási Hét Kartájának aláírására.
A testület felkérte a Pannon Kapu Kulturális Egyesületet, hogy a szentgotthárdi oktatási intézmények valamint a város érdeklődő civil szervezeteinek bevonásával 2010. szeptember 16-22. között szervezzen programokat a "Közlekedj okosabban, élj egészségesebben!" jelmondat szellemében.

A képviselő-testület felkérte a Műszaki Irodát, hogy az Autómentes Nap feltételeinek megteremtésében a Pannon Kapu Kulturális Egyesület szervező munkáját segítse.

A kezdeményezéshez csatlakozással az önkormányzatnak a fent nevezett időpontban programok, valamint szeptember 22-én az Autómentes Nap megszervezését, továbbá olyan állandó intézkedések megszervezését kell vállalnia, amelyek a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés feltételeinek javítását szolgálják, az alábbiak szerint:

* egyhetes rendezvénysorozat szervezéséről gondoskodik az önkormányzat a 2010-es központi jelmondattal összhangban,
* legalább egy olyan maradandó intézkedést valósít meg az önkormányzat, amely elősegíti az egyéni autóhasználatról a környezetkímélő városi közlekedésre való áttérést (ahol lehetséges, az utak egy részének a gyalogosok, kerékpárosok számára történő visszaadását célozva),
* lehetőleg 2010. szeptember 22-én Európai Autómentes Nap szervezéséről gondoskodik az Önkormányzat, kijelölve egy vagy több ideiglenesen lezárt területet vagy közteret, amelyeken belül – legalább a reggeli munkakezdés előtti órától a munkaidő vége utáni óráig – csak gyalog, kerékpárral vagy a közösségi közlekedési eszközök igénybevételével lehet közlekedni.

Az egyhetes rendezvénysorozat megszervezhető különösebb anyagi ráfordítás nélkül. Az autómentes nap szervezése is megvalósítható városunkban, kijelölve egy olyan területet vagy közteret, amelyeken belül egy napig csak gyalog vagy kerékpárral lehet közlekedni. Maradandó intézkedésként olyan intézkedések is megfelelnek, mint új forgalomcsillapítási intézkedés vagy sebességkorlátozás bevezetése, mely feltételnek Szentgotthárd a nemrég megvalósított, illetve a folyamatban lévő intézkedéseivel eleget tesz.

A Mobilitási Héthez kapcsolódóan rajz- és fotópályázat is meghirdetésre került az óvodás és általános iskolás korosztály számára, a felhívást intézményeink is megkapták.

Forrás: Szentgotthárdi HVI, gotthardtv.hu

Cikk megosztása