Viharkárok a Lengyeltóti kistérségben

A vihar a mi kistérségünkben is jelentős károkat okozott. Lengyeltótiban egy családi ház kerítését és tetejét rongálta meg egy leszakadó ág, Hács felé három, Gyugy felé öt fa dőlt az útra, ideiglenes akadályt képezve.

Öreglakon a barátihegyi óvoda tetejét szakította be egy kettétört fenyőfa. Szőlőgyörökön egy gólyafészek borult rá a villanyvezetékre egy felnőtt gólya áramütéstől elpusztult. Hácson egy háztetőre rádőlt egy fenyőfa, a tetőt tönkretette. Kisberénybe a bekötőútra dőlt egy fa, átmeneti akadály képezve. Pamukon a vasúti töltést veszélyeztette a hirtelen megáradt Pogányvölgyi árok, de végül károkozás nélkül leapadt a víz.

*

Ha pünkösd, akkor Boglár

Boglár, pünkösd egy szókapcsolat, mely mára fogalommá vált a magyar néptáncmozgalomban. Új helyszínre költözött a balatonboglári Méta Fesztivál, a gyermek és ifjúsági néptánccsoportok koreográfia-versenyét először rendezték a helyi Urányi János Sport- és Szabaidőközpontban.

A hagyományos boglári pünkösdi programon ezúttal huszonnégy csoport mutatkozott be az ország és a megye különböző részeiből. A találkozó különlegessége, hogy a verseny anonim, azaz a bírálók nem tudhatják, hogy mely tánccsoport, s ezáltal melyik koreográfus munkája látható. Az elfogulatlanságot hivatott szolgálni az is, hogy az elnököt kivéve öt éven belül nem lehet a zsűri tagja ugyanaz a személy.

A produkciókat szakmai és társadalmi zsűri is értékeli, tavaly óta már négy - alsós, felső tagozatos, középiskolás korú és vegyes - korcsoportban. Az azonnali pontozás hátrányait küszöbölik ki azzal, hogy minden zsűritag meghatározott számú pluszponttal rendelkezik, mellyel a produkciókat egymáshoz viszonyítva később kompenzálhat, részletezte Szalai Tünde, a boglári művelődési ház igazgatója, a Helyiérték Egyesület igazgató titkára, fő szervező.

A civil szervezet megalakulásától fogva jegyzi a hazai néptáncéletben fogalommá vált boglári Métát, melyet több alkalommal méltattak szakmai folyóiratokban. Keserű Zoltán, a Helyiérték elnöke arról beszélt: harmincketten dolgoztak azon, hogy a Boglárra érkezett 670 táncos számára emlékezetes legyen az esemény.

Hét éve voltam itt utoljára, azóta még tovább emelkedett a színvonal – mondta Vas János művésztanár, etnográfus, a szakmai zsűri tagja. Úgy vélte: Boglár országos híre mára olyan jelentős, mint azoké a fesztiváloké, melyekre ifjúkorukból emlékeznek a korábbi generációk. – Kezd beérni a tizenöt-húsz éve indult művészeti iskolákban folyó képzés – fűzte hozzá a Méta fesztiválon látottakat kommentálva. A boglári esemény egyébként nem csupán a vasárnapi koreogáfia-versenyből állt, hanem szombaton elkezdődött a futóméta-bajnokság selejtezőivel. A hétfői díjkiosztás előtt pünkösdi királyt és királynét is választottak.

forrás: sonline.hu

*

Somogybabodon áldják az újabb esőt

Kifejezetten jót tett az újabb esőzés a 24. somogybabodi Off-Roadnak. A legnagyobb európai terepjáró-autós fesztivál a triál futamokkal folytatódott. Hétszázötven terepjáró, százötven quad és harmincezer látogató - ez az Off-Road második napja Góz Lilla sajtóreferens elmondása szerint.

A babodi és túri területen zajló fesztiválon az elmúlt éjszakáról mára halasztották az éjszakai trophyt az időjárás miatt, ám a sarat tekintve kétségtelen: az újabb eső nem ártott, hanem még ideálisabb körülményeket teremtett a dagonyázáshoz. A siratófalon zajló mai versenyeken egyébként nyolc nemzet megszállottai róják a terepet, döntően magyar, illetve harmadrészben osztrák, német, horvát és olasz indulók.

Az idei Off-Roadot egyébként "zöld" jelzővel illették a szervezők, mert látható az eseményen egy bioetanollal működő versenyautó is, nem érkezett meg viszont a bemutatni szándékozott hidrogén-generátoros jármű, mely a rendezvény másik környezetbarát szereplője lett volna.

forrás: sonline.hu

*

Gazdaságfejlesztési fórumot tartottak Lengyeltótiban június 3-án

A résztvevők megismerhették a Reginális Operatív Programokat a kistérségi koordinátorok előadásában. A Helyi Vidékfejlesztési Irodavezető ismertette az ÚMVP vidékfejlesztési programjait.

A Somogy megyei Vállalkozói Központ irodavezetője a mikrohitelekről és egyéb kisvállalkozói hitellehetőségekről beszélt. A balatonboglári munkaügyi kirendeltség képviselője a munkaügyi támogatások rendszerét mutatta be. Végül egy sikeres helyi vállalkozás beszélt a tényleges pályázati tapasztalatairól, jóról-rosszról egyaránt.

*

Gyugy lova a legjobb tíz között a Nemzeti Vágtán

A Nemzeti Vágtán a lengyeltóti kistérség egyik kisközségének, a 280 lakosú Gyugynak a lova a legjobb tíz között végzett. A polgármester elmondása szerint az elődöntő rajtjánál technikai malőr miatt 30 m-es késéssel indulhatott csak el. Így is behozva hátrányát a második helyen végzett az elődöntőben, de a döntőbe nem jutott be.

*

Vitorláskikötőt avattak Balatonbogláron

Mintegy 340 millió forintos fejlesztő és bővítő beruházás elkészültével szombaton átadták a vitorlázóknak a balatonboglári Kaáli Nagy Dezső vitorláskikötőt, a 252 férőhelyes telep máris 87 százalékos kapacitás kihasználtsággal működik.

Az ünnepélyes átadáson Horváth Gyula, a kikötő tulajdonos Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgató elmondta, hogy cége működteti a Balaton egyetlen vitorláskikötő-láncát, amely 10 nagyobb és 11 kisebb, túravitorlásokat befogadó kikötőből áll, jelenleg összesen 2150 férőhellyel.

A balatonboglári kikötő-beruházáshoz az önkormányzati tulajdonban lévő hajózási társaság 89,7 millió forint, támogatást nyert az Új Magyarország Fejlesztési program keretében, de eddig ebből a támogatásból még egy fillért sem látott a társaság - fogalmazott a vezérigazgató, remélve, hogy minél előbb hozzájutnak a pénzhez, amelyre szükség lenne a további kikötőfejlesztésekhez.

Az eseményen Kovács Miklós, Balatonboglár polgármestere felidézte, hogy valamikor a boglári kikötő volt a Balaton déli partjának teherkikötője, mára azonban átalakulva és megszépülve vitorláskikötő lett. A polgármester emlékeztetett arra, hogy bár a vízi út a legolcsóbb szállítási lehetőség, a Balatonnak jelenleg nincs teherkikötője.

Suchman Tamás , a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke arról beszélt, már több éve szó van arról, hogy célszerű lenne a Balaton kikötői férőhelyeit 2-3 ezerrel bővíteni, lenne is rá befektetői szándék, de a fejlesztések megvalósulását a hatósági eljárások akadályozzák, késleltetik. Főként a mederhasználattal kapcsolatos eljárás igen lassú.

A boglári kikötő-fejlesztés estében két éves küzdelmébe került a hajózási cégnek, hogy a beruházás megvalósulhasson - tette hozzá. A BFT elnöke szólt arról is, hogy a hajózási társaság bebizonyította, az önkormányzatok is lehetnek jó tulajdonosok, hiszen a cég tavaly az eddigi legjobb eredményét produkálva 150 millió forintos nyereséggel zárta az évet. Ahhoz, hogy a Balaton élni tudjon a lehetőségeivel, XXI. századivá kell fejleszteni az infrastruktúráját, amire van lehívható uniós forrás - hívta fel a figyelmet Suchman Tamás, megemlítve, hogy Magyarországnak élnie kellene azzal a lehetőséggel is, hogy a görög-portugál-spanyol válság kihat az érintett országok turizmusára is, más felé terelve az utazni vágyókat...

forrás: sonline.hu

*

Kistermelők nagyszerű borai

Szinte a legnagyobb hegyközségek borversenyével egyező összetételű, szakértői zsűri bírálta a mintákat a „Somogy megyei kistermelők és hobbiborászok II. Megyei Borversenyén”.

A Somogy Megyei Önkormányzat, a Szent Anna Borház és a Somogyi Hírlap Szerkesztősége idén másodszor rendezte meg a versenyt, melynek eredményét csütörtök délután hirdették ki ünnepélyesen a lengyeltóti művelődési házban. Azt kell mondjam, az eredmény szenzációs – fogalmazott Komáromi Ferenc borász, az esemény kezdeményezője és fő szervezője.

Komáromi Ferenc kiemelte: a négy bírálóbizottság kizárólag vizsgázott, jeles szakemberekből állt, s a szigorú bírálat ellenére is 24 arany, 55 ezüst és 40 bronz minősítés született. A szaktekintélyek 144 bort bíráltak összesen, ez azt jelenti, hogy tavaly óta tovább nőtt az esemény népszerűsége. Huszonhét település negyven termőhelyének kistermelői és hobbiborászai mérették meg boraikat – összesítette Komáromi Ferenc azt, hogy az adóraktárral nem rendelkező méretű pincék gazdái Csurgótól Mosdóson, Kadarkúton vagy Marcalin át Ságvárig neveztek a versenyre.

Az arany és ezüst minősítést nyert borok megállnák helyüket a nagy borvidéki borversenyen is szögezte le Komáromi Ferenc.

A csütörtöki lengyeltóti eseményen Sárdi Árpád, a megyei közgyűlés alelnöke, Komáromi Ferenc, a Szent Anna Borház tulajdonosa és Ficsór János, a Somogyi Hírlap kiadóvezetője adták át az elismeréseket. Négy különdíj, így a megyei közgyűlés, a Szent Anna Borház, a lengyeltóti polgármesteri hivatal és a lengyeltóti hegyközség különdíja is gazdára talált a társadalmi zsűri bírálata alapján. Több termelő két aranyérmet vihetett haza a versenyről, a legegyenletesebb teljesítményt nyújtó bortermelő a szennai Vajda László lett, akinek hét bora közül mind kiérdemelte az ezüst minősítést. A legmagasabb pontszámot elért vörösbor a kaposvári Tapsonyi János 2009-es merlot-ja, míg a legjobb fehérbor a tabi Pulics István rizlingszilvánija lett. A legjobb rosénak járó elismerést a csurgói Gelencsér István érdemelte ki kékfrankos roséjával.

forrás: sonline.hu

*

Nyitott Pince Napok összegzés

A rendezvény alkalmával több mint 150 pincészet két napon keresztül várta a borkedvelőket, kedvezményes, illetve ingyenes borkóstolóval május hónap elején.

A részt vevő szolgáltatók körében végzett felmérés eredményei szerint: a pincék negyede 2010-ben első alkalommal csatlakozott az akcióhoz, idén egy pincészet átlagosan 67 vendéget fogadott, ami a 150 pincére vetítve összesen 10 500 vendéget jelent a két nap alatt. Felmérések szerint 10-ből 6 vendég előzetesen is ismerte az akciót.

A pincészetek 20,6%-a külföldi vendégeket is fogadott,akik közül a legtöbben Németországból, Ausztriából, illetve Nagy-Britanniából érkeztek, de voltak látogatók Szlovákiából, Lengyelországból, Franciaországból, Finnországból, Norvégiából és Törökországból is.A vendégek a borok mellett kínált szolgáltatásokkal (pincelátogatás, kedvezményes étkezési és vásárlási lehetőségek stb.) is elégedettek voltak. A borok mellől természetesen a borkorcsolyák sem maradtak el, és sok helyen a pincék megismerésére is lehetőség nyílt pincelátogatás keretében.

További megkérdezések alapján 10-ből 7 pincészet az ismertségének és vendégkörének növekedését is várja az akciótól. 91,7%-uk máskor is szívesen részt venne hasonló akcióban, a válaszadók 35,0%-a pedig még 2010-ben tervez hasonló kedvezményes akciót. Leggyakrabban a következőket említették: ingyenes kóstoltatások, hétvégenként hosszabb nyitva tartás, a vendégek meghívása szüreti must- és borkóstolásra, évszakonként egy-egy helyi nyitott pince nap szervezése, helyi falunapokon való részvétel, metszési bemutató, a nyári futball világbajnoksághoz kapcsolódó akció.

forrás: somogybabod.hu

*

Tábor, ahol gyermekek tízezrei látták először a Balatont

Harminc éve nyílt a mára országszerte fogalommá vált fonyódligeti gyermektábor, a születésnapot szombaton ünnepelték. Amikor még minden altáborban citrom- és narancsszínű sátrak álltak, amikor egy malőr folytán 1980-ban(!) a vasárnapi szentmise harsant fel az úttörő dalokhoz szokott hangosbemondóból, amikor a turistaszálló építésénél még a takarítók is a malteros vödröket húzták – végeláthatatlan a fonyódligeti Somogy Megyei Gyermektáborhoz fűződő történetek sorra, melyekből egykori dolgozók és táborozók szemezgettek szombaton.

A ma a megyei önkormányzat fenntartásában működő Somogy Megyei Gyermektáborban sportmérkőzésekkel, múltidéző kiállítás-megnyitóval, zenével, tánccal és nem utolsósorban tábortűzzel ünnepelték az üdülőhely 30. születésnapját, melynek részeként a hagyományos, zászlófelvonással kezdődő szezonnyitót is tartották. Ez az a tábor? – idézte a saját, meghatározó élményét az eseményen Szegedi Ágnes táborvezető, amikor a rendszeresen nekiszegezett kérdés felidézésével arra utalt: „a” fonyódligeti tábor neve mindenütt fogalommá vált a három évtized alatt...

Az ünnepi múltidézést pohárköszöntő követte, majd a megszokott hangulatú tábori esttel koronázták az évfordulót. A Somogy Megyei Gyermektáborban díjat alapítottak a harmincadik jubileumon, a megtisztelő címeket elnyerők szimbolikus elismerést: a tó vizét és balatoni homokot kapnak egy-egy üvegcsében.

Az Örökös táborozó címről szóló tanúsítvánnyal járó díjat kapta Teremi József nyugalmazott táborvezető, aki a nyitástól huszonhét éven át volt a létesítmény lelke. Senior-díjat, azaz a legalább harminc éve visszatérőknek szóló elismerést kapta Ambrus Zoltán, akinek vezetésével gyermekek ezrei jutottak el a táborba. A legalább húsz éve táborozóknak járó Junior-díjat Kovács Béláné és Tóth Norbert vehették át.

forrás: sonline.hu

Forrás: Dél-Balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt

Cikk megosztása