KRESZ-park avatás a Bökényi Napraforgó Óvodában

2010. április 09-én, délelőtt birtokba vehették az óvodás gyermekek a bökényi óvoda játszóudvarán létrehozott KRESZ pályát.

(a kép forrása: csongrad.hu) A gyermekek életszerű helyzetekben ismerkedhetnek a közlekedési táblákkal, szabályokkal, kerékpározás, rollerezés, motorozás, vagy éppen gyalogos közlekedés közben.

A szülők, vállalkozók, az óvoda és a GAMESZ dolgozóinak összefogásával régi álom vált valóra. Külön köszönetet érdemelnek azok a szülők, akik hétvégeken jöttek betonozni, név szerint: Gulyás Sándor, Bozó Tamás, Surányi Lajos, Szivák Zoltán, Tóth Gábor, Baliga Péter, Tóth Sándor, Batka Péter, Füle Tibor, Csorba Gyula.

A tervező munkát György László végezte. A TURBÓ Kft., Némethné Szabó Csilla, FAUNUS Kft., Helen-Doron, anyagi támogatása is nagy segítség volt. A jelzőtáblák sokaságát pedig a Termicon igazgatójának Tímár Jánosnak köszönhető.

A KRESZ park a gyermekek minden napjait színesebbé, gazdagabbá is teszi.

forrás: csongrad.hu

*

Megkezdődött a szentesi kerékpárút-hálózat bővítése

Az új út 2 km hosszú, a Liget bejárótól kezdődik és az Ipartelepi úti kerékpárútba csatlakozik be. Az út megépítésével összeköttetésre kerül a Csongrádi úti kerékpárút – a 45. számú út melletti kerékpárút szakaszokkal, s így egységes hálózatot alkothat.

A Kurcától – a Rákóczi F. utcáig 1100 m, innen tovább a Szarvasi útig 700 m hosszan épül ki, mely a lakosság biztonságos közlekedését fogja szolgálni.

Természetesen ezzel párhuzamosan a Kossuth utca járda- és útfelújítása is megtörténik.

forrás: www.szentes.hu

*

Tavaszi Pedagógia Napok Csongrádon

Április 19-20-án hatodik alkalommal került megrendezésre Csongrádon a Tavaszi Pedagógiai Napok, amely idén az "ESZKÖZÖK, MÓDSZEREK, ELJÁRÁSOK" címszót viselte. E rangos rendezvény a város és a kistérség oktatásában résztvevő pedagógusai számára egy évben egyszer lehetőséget nyújt neves előadók tolmácsolásában megismerkedni az oktatás aktuális feladataival, sikereivel, gondjaival és problémáival.

Előadók között köszönthettük Jókai Anna Kossuth díjas írót is.

forrás: csongrad.hu

*

Szentes a szobrok városa

Szentes - Az elmúlt negyedszázadban szinte minden évben gyarapodott Szentes egy-egy köztéri alkotással. Ezért nem véletlen, hogy a szobrok városaként ismerte el a települést a kulturális minisztérium. Díszoklevélben ismerte el az Oktatási és Kulturális Minisztérium Szentes kulturális életének folyamatos fejlesztését.

A dokumentum szerint a Szobrok városa programban elért eredményeiért érdemelte ki a település az elismerést, amelyből csupán hármat osztottak ki a 10 ezernél nagyobb lélekszámú városok között.

Szirbik Imre polgármester úgy fogalmazott: büszkék lehetnek rá a szentesiek, hogy mások is észrevették, mennyi műalkotással gazdagodott a város az elmúlt 20 évben. A teljesség igénye nélkül: az új postaépület átadása után állították fel Tóth Valéria bájos Fortuna-szobrát, a 90-es évek elején az országban elsők között avattak második világháborús emlékművet a ligetkapunál.

A régi emlékműveket felújíttatta a város, illetve rangjához méltó helyre került a Horváth Mihály-szobor, és a félig elveszett, de helyreállított díszkút a Luther téren. Utóbbihoz hasonlóan népszerű lett a Randevú kút a gimnáziummal szemben.

A 2000-es években sem vesztett lendületet a köztéri alkotások ügye: az évtized elején került a zsinagógából átalakított könyvtár elé az Olvasó nő szobra, ami mellé egyre többször ülnek a szentesiek. Magánkezdeményezésre állítottak mellszobrot Wass Albertnek, és így szépült meg a vasútállomással szemközti Nádai Géza tér is. Tavaly Csíky László Táncoló székely című alkotását avatták a sétálóutcában, míg a térség hajdani urának, báró Harruckern János György mellszobrának még nem találták meg a megfelelő helyet – jelenleg a megyeházán látható. És akkor még nem beszéltünk arról a Blaha Lujza-mellszoborról, amely néhány éve nyomtalanul tűnt el a Széchenyi ligetből.

*

Ősszel újra vetítenek a csongrádi moziban

A felújítás miatt kétszeresére kívánja emelni a mozi bérleti díját a csongrádi önkormányzat, a javaslatról pénteken határoz a képviselő-testület. A jelenlegi üzemeltető 2007-ben 10 éves megállapodást írt alá a várossal.

Az akkori egyezség szerint jelenleg bruttó 35 ezer forint a filmszínház havi bérleti díja, ez 70 ezerre nő a birtokba adás után. Ezt és azt a – városközpont-rehabilitációs pályázatban szereplő – feltételt is előzetesen elfogadta a működtető, hogy évente 150 vetítést, 52 koncertet, civilszervezetek számára 10 nagy rendezvényt és 12 színházi előadást kell tartania.

A filmszínházat működtető vállalkozás ügyvezetője, Berényi Edit érdeklődésünkre elmondta: zenei rendezvényeknek eddig is sűrűn adtak otthont, abban van gyakorlatuk, színházi előadások szervezéséhez pedig rendelkezésre áll majd az eddig hiányzó teremhangosítás. Mivel nyár végéig eltart a mozi előtti tér átépítése, várhatóan csak szeptembertől fogadja széles programkínálattal az érdeklődőket a mozi.

Forrás: delmagyar.hu

*

Szentesen testvérvárosi látogatás

Április 30 – május 1-i rendezvényen Szentes városába látogatott két testvérvárosa, a lengyelországi Skierniewice és a németországi Sankt Augustin hivatalos delegációja.

A lengyel delegáció vezetője Dorota Rutkowska alpolgármester asszony volt, míg Sankt Augustin részéről Brigitte Schmidt alpolgármester asszonyt várták. A testvérvárosok képviselőit Szentes város vezetői fogadták a Városházán. Programjukban számos városi sport- és kulturális rendezvény megtekintése szerepelt.

A gazdasági együttműködés szélesítése érdekében pedig egy termálvíz-hasznosító bemutatón is rész vettek.

forrás: szentes.hu

*

Szentesi Civil nap

Az önkormányzata helyi civil szervezetekkel összefogva megrendezte V. Városi „Önkéntes” Civil Napot május 8-án, szombaton 9 órától a Művészetek Házában.

Az egy napos térítésmentes programban szakmai témájú előadásokon kaphatott információkat minden érdeklődő a civil munkáról és a tevékenységhez szükséges anyagi és emberi erőforrások megszerzésének lehetőségeiről, például a civil szervezetek számára felajánlható adó 1 százalékáról is.

A hagyományokhoz híven, Szirbik Imre polgármester megnyitó beszéde után ismét bárki megnézhette a szervezetek paravánokra kihelyezett bemutatkozó anyagát, és sor került a szervezetek tevékenységének szemléltetésére, művészeti bemutatókra is a Szabadidős Sportklub és a Zöldág MSE előadásában. A program szervezésében és lebonyolításában a Civilpont, az Együtt Könnyebb klub, a SZIDÖK, és még sokan mások ajánlották fel segítségüket.

A civil naphoz kapcsolódva az NCA Demokrácia- és Partnerség fejlesztő Kollégiumának támogatásával május 7-én, pénteken Regionális Ifjúsági Fórumot szervezett a Civil Ifjúságsegítő Kerekasztal (CIK) a Gólyás Házban. Előadóként többek között dr. Vercseg Ilona az Add tovább – fiatalokkal a települések közösségéért mozgalom lehetőségeiről, dr. Báló Mária a civilizációs ártalmakról és a megelőzés lehetőségeiről beszélt, az ezt követő fórum minden korosztály számára tanulságos és ötletadó lehet.

forrás: szentes.hu

*

Bűnmegelőzési akció indult a csongrádi tanyavilágban

A személyes, napi kapcsolat kialakítása, tanácsok a bűncselekmények megelőzéséhez, segítségnyújtás a bajban - ez a célja annak a rendőrségi kezdeményezésnek Csongrádon, amelyet főleg a tanyákon egyedül élő idős emberek megsegítésére indítottak. A rendőrök a helyi polgárőrökkel és a tanyagondnoki szolgálattal közösen dolgozták ki a bűnmegelőzési programot.

A tapasztalatok szerint a legtöbb ember hirtelen azt sem tudja, mit tegyen, kit hívjon, amikor kirabolják, meglopják. A most indult akcióban a személyes ismeretség és a napi kapcsolat a legfontosabb.

Toronykői Márta őrnagy, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője a Független Hírügynökségnek elmondta: szükség esetén a sértetteknek a legalapvetőbb telefonszámok sem jutnak az eszébe. Egy ilyen program arra is jó lehet, hogy a személytelen telefonszám kap egy arcot, tudják, hogy kihez fordulhatnak, illetve baj esetén egyáltalán van kihez fordulni.

Külön nyilvántartást vezet a környék 1200 tanyájáról a helyi polgárőrség is. Pontosan tudják, melyik lakott, hol vannak jószágok, nagy értékű gépek. Ők ezt adják a programhoz. Amíg korábban elvétve történt egy-egy lopás évente, addig mára már komoly rablások is történnek a tanyavilágbanFőként vagyon elleni bűncselekmények fordulnak elő a tanyavilágban, ezek száma folyamatosan emelkedik.

A 2000-es évek elején néhány bűncselekmény történt évente, ez emelkedett 80-90 közötti bűncselekményszámra, illetve az utóbbi években megjelentek az erőszakos jellegű bűnesetek is - mondta dr. Koncz József őrnagy csongrádi rendőrkapitány.Csak Csongrád környékén több mint 4 ezren élnek a tanyavilágban, többségük egyedül élő, idős ember. Nekik már az is óriási segítség, ha tudják, hogy naponta valaki rájuk nyitja az ajtót.

Forrás: Független Hírügynökség

*

Illegális szemétlerakót számoltak fel Csongrádon

Közel 3 és fél millió forintból számolják fel és illesztik tájba a Csongrád, Bihari utcai izraelita temetőnél lévő illegális hulladéklerakót. A Város-gondnokság szakemberei a munkálatokat már megkezdték és előreláthatólag a nyárra véget vetnek az ottani, tarthatatlan állapotnak.

Évről-évre problémát okozott a városnak az Alsóváros ezen részére kihordott és illegálisan elhelyezett nagyjából 1200 m2-en elterülő szemétrakás, hiszen a szűkös anyagi keretnek köszönhetően csak tüneti kezelésekre kerülhetett sor. 2009-ben viszont a Környezet-védelmi és Vízügyi Minisztérium pályázatán sikeresen szerepelt Csongrád, ahol 2, 7 millió forintot nyert a törvénytelenül kialakított hulladékhalom teljes rekultiválására.

A Városi Víz-és Kommunális Kft. munkatársai a kertekből, parkokból kikerülő, biológiailag lebomló és főként vegyes kommunális szemetet különválogatva konténerekbe helyezték és azt elszállították a Felgyői Regionális Hulladékkezelő Központba. Jelenleg a terület tereprendezése zajlik, majd a szemétrakás helyét termőfölddel terítik le és fűmaggal szórják be.
A beruházás megvalósítói abban bíznak, hogy a terület tájba illesztése jó esélyt ad arra, hogy a rendezett terület láttán ne legyenek újabb törvénytelen szemétlerakások.

forrás: csongrad.hu

*

Útfelújítás és parkolók kialakítása a városközpontban

Csongrád Város Önkormányzata a Dél-alföldi Operatív Program (DAOP-2009-3.1.1/B) keretén belül "Önkormányzati tulajdonú belterületi közutak fejlesztése" tárgyú pályázaton útfelújításra és parkolók építésére nyert támogatást.

A pályázati kiírás a nagy forgalmú gyűjtőutakat részesítette előnyben, mely alapján az alábbi útszakaszok kaptak támogatást: A felújításra váró útszakaszok:
- Fő utca (Fő u. - Dob u. kereszteződése - Kossuth térig) + 32 db új parkoló építése ezen a szakaszon;
- Hársfa utca (Hársfa utca- Muskátli utca kereszteződésétől- Ifjúság térig);
- Gr. Andrássy Gyula utca felújítása + 4 db parkoló építése
Projektköltség: 233.642.291,-Ft
Támogatás összege: 210.278.060,-Ft
Felújítandó útszakaszok hossza: 2503 m
Építendő parkolók száma: 36 db
A beruházás várható kezdési időpontja: 2010. augusztus-szeptember
Befejezése: 2010. november

forrás: csongrad.hu

*

Zajvédő fal épül a Körös-torokban

Hiába esik az eső, és emelkedik a Tisza vízszintje, a csongrádi Körös-torokban gőzerővel készülnek a strandszezon kezdetére. A szórakozni vágyók hétvégén már rophatják a táncot az egyik vendéglátónál, a vállalkozók udvara május 22-én nyit. Ott egyébként, a kemping felőli oldalon épp az elmúlt évek zajproblémái miatt hangfogó fal épül.

A kempingbe – ahol a faházak fürdőszobáit újítják fel – jövő héten egy 100 fős csoport érkezik, akkor kezdődik az idegenforgalmi szezon. A partélre már kihelyezték a konténeres vécéket, de az még továbbra is egyeztetésre vár, hogy a Partfürdőt üzemeltető vállalkozás, vagy a városgondnokság feladata biztosítani a kijelölt dohányzóhelyeket a homokpadon. A korlátozásról 2 éve döntött az önkormányzat, de figyelmeztető táblák, feliratok még nem kerültek ki az üdülőterületre.

Tavaly magánberuházásból és városi fejlesztésből két homokfocipálya épült a torokban, idén az utak megerősítésére fogtak össze az üdülőtulajdonosok és a város: 3 dűlőn zúzott követ terítettek le. A bejáratnál marad a 2009-ben bevezetett beléptető kapu.

Évek óta problémát jelent Csongrádon a Körös-toroki bulikból hazainduló vendégsereg felügyelete, de idén már a technika is a rendőrség segítségére lesz: a Körös-toroki gátfeljárónál, a belvárosi buszfordulónál, a gimnáziumnál, a Kossuth és a Szentháromság téren, a Fő és Zsinór utca sarkán, valamint a buszállomásnál térfigyelő kamera pásztáz elseje óta.

Forrás: delmagyar.hu

Forrás: Alsó-Tisza Vidék Fejlesztéséért Egyesület

Cikk megosztása