Parkosítás és díszburkolat Belsősárdon ÚMVP-támogatásból

Belsősárdon több mint 4 millió forintot fordít idén a temető rendezésére az önkormányzat. A munkálatok során térburkolással sétányokat alakítanak ki, illetve parkosításra is sor kerül. Vida József, a község polgármestere elmondta: a ravatalozó 2006-os felújítása során már tervbe vették a további területrendezési munkákat, amihez 2008-ban már a kiviteli terveket is elkészítették. Tavaly januárban nyújtották be a pályázatunkat az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Programhoz.

Mivel ennek elbírálására csak októberben került sor, a munkálatok áthúzódtak 2010-re. A beruházás nettó bekerülési összegét nyerték el, az önkormányzatot csak a 25 százalékos áfa befizetése terheli” – foglalta össze Vida József. A beruházás során a ravatalozó előterének térburkolása mellett két szintén díszköves sétányt alakítanak ki, s összesen 330 négyzetmétert fednek le e módon. Emellett növénytelepítés és parkosítás is szerepel még a programban. A temetői munkálatok után – várhatóan júliusban – a bolt felújítása kezdődik Belsősárdon, szintén pályázati támogatással.

*

Sikeres volt az I. Parasztolimpia Határok Nélkül

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) támogatásával, az Őrség Határok Nélkül Leader Egyesület szervezésében 2010. június 12-én került sor az I. Parasztolimpia Határok Nélkül rendezvény lebonyolítására. Az első parasztolimpia Szalafő községben, a pityerszeri domboldalon került megrendezésre. A nagy hőség ellenére szép számmal látogattak ki érdeklődők, akik figyelemmel kísérték a versenyező csapatok játékait. A hagyományteremtő rendezvény azzal a szándékkal valósult meg, hogy a helyi Leader közösség településein élők összemérhessék erejüket, tudásukat, találékonyságukat egy játékos vetélkedő keretében, új kapcsolatok, térségi együttműködések kialakítására kerülhessen sor és mindezek mellett tartalmasan szórakozhassanak a nézőkkel együtt.

A Parasztolimpia rendezésének ötlete nem az Egyesületé, hanem a Leader helyi akciócsoportunk egyik településé, Resznek községé, ahol már évek óta, sikeresen megrendezik a Parasztolimpiát. Így az olimpiában is, az Egyesület Munkaszervezetével együttműködve, az övüké volt a lebonyolítás dicsősége.

A Parasztolimpia 10 órakor ünnepélyes megnyitóval kezdődött, köszöntőt mondott Márkus Ferenc, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatója és Őr Zoltán, az Őrség Határok Nélkül Egyesület elnöke. A rendezvényt Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg, majd ezt követően Huzián József, Resznek község polgármestere meggyújtotta az olimpia játékokat szimbolizáló olimpiai lángot.

A program a Polgármesterek kaszálóversenyével folytatódott, ahova 7 település polgármestere nevezett be. Első helyen végzett Szilvágy község képviseletében Magyar Attila, 2. helyezést ért el Laczó László, Magyarszombatfa község polgármestere, a 3. helyen Kapornaky Sándor, Kercaszomor község polgármestere végzett. A kaszálóversenyen a helyezések odaítélésekor nemcsak az idő, hanem a kaszálás minősége is számított.
A Parasztolimpiára 10 csapat nevezett be: két őriszentpéteri csapat, a Tritikálék és a Töketlenek, Ispánk község képviseletében az Ispánki Kokas Klub, Szalafő község képviseletében a Savó Bt. és a Banyaklub Szalafő, a szentgotthárdi kistérség képviseletében a Pókeres Parasztok, a lenti kistérségből Zalabaksa község képviseletében a Kisfröccs csapat, Pórszombat község képviseletében a Horgony-Pórszombat, Szilvágy község képviseletében a Szilvágyi Parasztok és 10. csapatként az Őrségi Nemzeti Park dolgozóinak csapata.
A parasztolimpia résztvevői 13 versenyszámban mérhették össze erejüket: volt bálagurítás koszorúdobással kombinálva, műtehén fejés, szekérátszerelés, bor- és vízhordás, csúzlival célbalövés, petrencehordás, saccmalac… stb.

A parasztolimpiát az őriszentpéteri Tritikálék nyerték meg, a dobogó második fokára a zalabaksaiak állhattak fel, a harmadik helyen az Ispánki Kokas Klub végzett. A saccmalac versenyszámba a közönség is beszállhatott, tombola vásárlása ellenében megsaccolhatták a malac súlyát.

*

Kulturális értékek megőrzése az Őrállók földjén

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága május 25-én írta alá azt a 100 millió forintos uniós támogatási szerződést, melyből a terület turisztikai infrastrukturális fejlesztései elkezdődhetnek. A közel 120 millió forint összköltségű projekt célja, a természeti, táji értékekhez harmonikusan illeszkedő, néprajzi, építészeti értékek megmentése, bemutathatási feltételeinek javítása az Őrségben. Az Őrségi területek 2007-ben elnyert "Magyarország legdinamikusabban fejlődő vidéki desztinációja" cím tovább ösztönzi a fejlesztéseket a térségben.

Forrás: westpa.hu

*

Kicsordultak a Teleházból is

A látványt még szokni kell. A szeres portáról fekete ember vágtat elő, kabátba csavart lány gurul utána, miközben tüzépes autó húz el a színen. Kissárcok ugrálnak, az egyik szobában filmek peregnek, másutt füst száll, malacot sütnek. Bécsi rendszámú autó gördül az őriszentpéteri Teleház udvarára. „Itt van a Mediawave?” – kérdi a vezető, egy fiatalember, aki elhozta öt társát is. „A neten olvastunk róla, mármint a programról. A Drescht és Lafayettet ki nem hagynánk” – mondja.

Odébb, a körforgalmi zöldségesbódé előtt fiatal, csinos hölgy áll. „Mediawave? Az meg... Ja, hallottam valamit róla... A Teleházban lesz? Inkább nem mondok semmit” – veszi sietősre. Őr Zoltán polgármester nem lepődik meg sem az osztrák jeleneten, sem a helyi véleményen. "Ez egy új dolog, szokni kell, bár az őrieknek van rutinjuk a fesztiválok kezelésében" – mondja. „Az tény, hogy a Mediawave minőségi áru, kultúra. Nem lehet elsőre csak úgy meg-emészteni. Láttam azért a programokon elég sok helyit is. Pár év alatt majd többen lesznek” – bizakodik.

A stáb viszont órák alatt belakta magát. A külföldi művészek láthatóan rácsodálkoznak a tájra. Tetszik nekik az őrségi öko-fatehenes dizájn, amely az idei, első őrségi rendezvény jelképe. "Ez is egy jó választás volt, akárcsak a szombathelyi" - szólal meg két rétes között Sragner László, a Mediawave Alapítvány elnöke, ismert győri vállalkozó. „Őriszentpéter másban jó, mint a vasi főváros: itt egész sor házi különlegesség vár. Ezt fel kell fedezni, és be kell mutatni. Amit mi hozunk, az hozzá fog adódni az itteni értékekhez. És így lesz egyre teljesebb ez az egész” – mondja. Majd bemutatják Gergye Rezsőnek, a vasvári művelődési központ igazgatójának. Máris azon megy a diskurzus, hogy miként lehetne bevonni a színjátszás okán a másik várost, netán annak pazarul megújuló kolostorudvarát... Pénteken még süt a nap, az esti programok felforrósítják a hangulatot, amire rátesz a kurd szakács, aki a nagyrákosi bárányból olyan pörköltet készít, hogy az már eredeti keleti. Miután megnyaltuk tíz ujjunkat is, megyünk a pajtába, ahol Dreschék emlékezetes koncertet rittyentenek. Talán még a vargánya is növekedésnek indul... A Teleház összes termében és csatolmányában (pajta, társalgó, malom-mozi, udvar) zsong a nép, alig akad szabad hely. Sülyi Péter mint házigazda ugyancsak szorgoskodik. Személy szerint is nagy szerepe van abban, hogy a nemzetközileg is jegyzett fesztivál Őriszentpéteren találta magát. Szombaton aztán még turbulensebb a hangulat, annak ellenére, hogy elkezd zuhogni. No de itt van az esőtől egyáltalán meg nem riadó, babaarcú szépség és tehetség, Harcsa Veronika, aki Bin Jip-jével elkápráztatja füleinket. Majd a többiek és megint egy szakács, ő már török, a bárány persze fantasztikus...
Hasonló élményekben volt részünk a szomszédos Rudersdorfban is, ahol szintén ismerkedik, gyökeret vert a Mediawave. Az itteni fogadtatás és jazz-fesztivál parádés. A koncerteket rögzíti az ORF, amely jövőre, halljuk, átrándul az Őrségbe is. Kalapot emelve mondhatjuk, hogy az idei első öko-szelektív Mediawave óriási élmény volt. Aki kihagyta, jövőre javíthat.

*

Forgatag záró

Két esemény záró rendezvényére került sor az elmúlt napokban az Őrségi Többcélú Kistérségi Társulás berkein belül. A nemrégiben véget ért Kulturális forgatag résztveveői számára tartottak kis ünnepséget és vacsorát a magyarszombatfai Ginti Panzióban. A tavasz folyamán kilenc helyszínen térítés nélkül fellépő amatőröknek ezzel a gasztussal szeretnék megköszönni önzetlen munkájukat. A társulás a szereplők szállítását megoldotta a forgatag alatt, a fellépéseket viszont ingyen vállalták a résztvevők. Az idei sorozat az elmúlt évhez hasonlóan nagy sikert aratott a régióban. A forgataggal kapcsolatos hír még, hogy a kistérségi társulás a rendezvény szereplőiről egy kiadványt készít. A Közkincs Kerekasztal programsorozat záróeseményére is az elmúlt héten került sor. Az őrségi társulás által októberben útjára indított kerekasztal a munkatervében megfogalmazottak szerint végezte munkáját. A záráskor ennek értékelésére is sor került és a folytatás lehetőségeit is számba vették. Bemutatták a térség közművelődési koncepciójának előkészítő anyagát és értékelték a közművelődés helyzetét.

*

Őrségi eredmények

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program irányító hatósága április elején számolt be az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) program pályázati eredményeiről. Csaknem 600 kistelepülés mintegy 25,4 milliárd forint uniós támogatással lett gazdagabb az ott élők számára kulcsfontosságú közösségi és szolgáltató térrel. Egyes pályázók - akik már egy címbirtokosi pályázaton sikert értek el - különféle, a helyi igényeket leginkább kielégítő funkciókat terveztek be felújítandó épületeik falai közé.

A forrás lehetővé teszi az épületek rekonstrukcióján, bővítésén túl a szükséges eszközök beszerzését, valamint három éven keresztül hozzájárulhat a működési költségekhez is. A nyertes települések lakói a pályázat segítségével számos olyan szolgáltatáshoz jutnak hozzá helyben, amelyekhez eddig utazniuk kellett, továbbá az infrastrukturális hiányosságok miatt megakadt közösségfejlesztő folyamatok is lendületet kaphatnak.

Az Irányító Hatóság döntése értelmében 573 település kezdheti meg az IKSZT beruházást. Az Őrség Határok Nélkül Egyesület helyi csoportjának területén található falvak közül Bajánsenye, Csesztreg, Csörötnek, Kercaszomor, Magyarlak, Rédics és Zalabaksa részesültek támogatásban. "A nyertesek a támogatást művelődési házaik, faluházaik, közösségi épületeik felújítására, infrastruktúrájának kialakítására, illetve működésre fordítják" - tudtuk meg Györkéné Bognár Barbarától, a helyi akciócsoport vezetőjétől.

*

Rekordszámú látogató a jubileumi Őrségi Vásáron

A hét végén rendezték meg a harmincadik Őrségi Vásárt. Kirakodóvásár, kulturális és szórakoztató programok várták az érdeklődőket. Csütörtökön a Kapornaki Találkozóval kezdődött a négynapos programsorozat, vasárnap este pedig koncerttel zárult az idei Őrségi Vásár.

Nekünk ez a vásár az összefogás ünnepe” – mondta Őr Zoltán polgármester –, hiszen már hónapokkal ezelőtt elkezdtük szervezni az idei vásárt, s egyedül nem sikerült volna megvalósítani az álmainkat. Az önkormányzat munkájában civil szervezetek, vállalkozók, egyházak és magánemberek is segítettek. S a lebonyolításban is részt vesznek. A vásár szervezésébe a környékbeli önkormányzatok is besegítettek.

Kérdésünkre, hogy harminc év alatt nem kopott-e meg a rendezvény fénye, a polgármester így válaszolt: „Egyáltalán nem érzékeljük, hogy az emberek unnák a vásárt, sőt, minden évben úgy mennek el az árusok, hogy biztosítanak afelől, jövőre is jönnek”.

A rendezvény idén is ingyenes volt, a parkolásért, a bálokért és az Edda koncertért fizetni kellett. Szombaton a Fáraó együttes gondoskodott a jó hangulatról, vasárnap pedig a Lord állt a színpadra. Volt Máté Péter emlékkoncert, mesejáték, mulatós műsor, s fellépett a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes is. Őrségi Folklór Gálát is rendeztek, ahol a környékbeli művészeti csoportok mutatkozhattak be.

Utólag a polgármester elmondta még, az átlagosnál többen látogattak el a rendezvényre, közel húszezren járták végig a vásárt. A hagyományoktól eltérően az időjárás is kegyes volt. Egy kisebb rendbontástól eltekintve nyugodtan zajlott a rendezvény, megrongálták két buszmegálló téglapilléreit.

Forrás: Őrség Határok Nélkül Egyesület

Cikk megosztása