Sárvár: Főtértől a fürdőig uniós támogatással

A napokban aláírták a támogatási szerződést a sárvári városközpont és a fürdő térbeli kapcsolatának megteremtését célzó projekt megvalósításának uniós támogatására.

A Nyugat-dunántúli Operatív Program Városközpontok funkcióbővítő megújítása pályázatán kedvezően bírálták el a sárvári önkormányzat pályázatát. Ennek eredményeként a város a több mint 300 millió forintos fejlesztéshez csaknem 236 millió forintos uniós támogatást nyert el. Erről szól a napokban aláírt támogatási szerződés.

A fejlesztéssel a múlt és a jövő szimbolikus értékű helyszíneit kívánják összekapcsolni. Ennek során a város életében meghatározó műemléki környezet, a közigazgatási központ és a turisztikai terület térbeli összeköttetését teremtik meg a fürdővárosi jelleg kialakítása érdekében.

A projekt részeként a meglévő nem fizetős parkolót átalakítják fizetős parkolóvá, a burkolatokat felújítják, és parkolóórát helyeznek ki. A parkolóhoz kapcsolódó szolgáltatásként fizetős, akadálymentes illemhelyet is kialakítanak a meglévő nyilvános illemhely felújításával.

Megtörténik a központi zöldfelületek megújítása. Helyreállítják a várpark gyalogösvényeit és lépcsőit. A terület észak-keleti, várparkolóval határos részén új sétánynyomvonalat is létrehoznak, mely megkönnyíti majd a park megközelítését. A várkert közlekedésének legkritikusabb pontjai a rossz állapotú lépcsők, melyek fokozott balesetveszélyt jelentenek, ezeket is felújítják.

Energiatakarékos közvilágítást alakítanak ki a Várkerület keleti szakaszán, ahol kilenc kandelábert helyeznek el.

A rossz, gyakran balesetveszélyes Várkerületi, illetve Rákóczi Ferenc utcai járdaburkolatok rekonstrukciója is megtörténik a kapcsolódó zöldfelületek, parkolók és a csapadékvíz-elvezető rendszer helyreállításával.

A városban kihelyeznek három információs táblát, melyeken a várostérkép mellett a nevezetességek és közérdekű információk lesznek láthatók, olvashatók.

Sárvár főterén, a Kossuth téren és a Várkerületen wifi-pontok elhelyezésével lehetőség nyílik az internet használatára. Az előzetes felmérés szerint ilyen gyűjtőpontot az önkormányzati intézmények segítségével a polgármesteri hivatal, a zeneiskola és az óvoda épületeire elhelyezve biztosítható lesz a teljes lefedettség.

A projekt részét képezi a Nádasdy Történelmi Fesztivál. A többnapos rendezvény a város múltjának dicső emlékeit eleveníti fel a lakosság és a turisták aktív részvételével.

*

Ikervári vöröskeresztesek adománya az árvízkárosultaknak

Egy teherautónyi adományt gyűjtöttek az ikervári vöröskeresztesek kezdeményezésére a falu lakói az árvízkárosultak javára. A szállítmány pénteken indul útnak Miskolcra.

Tartós élelmiszerekkel, palackos ivóvízzel, tisztítószerekkel megpakolt teherautó indul útnak pénteken az északi országrész felé. Az árvíz sújtotta vidékre visz adományt, amit a falu lakói gyűjtöttek össze a Magyar Vöröskereszt felhívására.

"Ikervár nemrég nyerte el a Humanitárius település címet, s ehhez méltóan szeretnénk példát mutatni a mások megsegítésében. Ezt megyei közgyűlési tagként is kötelességemnek érzem" - mondta Horváth Antalné, a Vöröskereszt helyi szervezetének vezetője.

"Összefogtunk az egyházközséggel, Haller László atyával, ő a szentmisén meghirdette a humanitárius akciót, s a plébániára vártuk az adományokat".

A falubeliek az első szóra mozdultak, rengeteg minden összegyűlt. Barkovics József fuvarozó szállítja a rakományt a Vöröskereszt miskolci bázistelepére, ahol aztán majd elosztják a holmikat a rászorulóknak. Két helyi vöröskeresztes aktivistánk, Lakner Rozália és Molnár Józsefné lesz a kísérője.

*

A nyáron elkészül a sárvári rehabilitációs központ

A terveknek megfelelően halad Sárváron az Európai Unió és a magyar állam 791 millió forintos támogatásával megvalósuló térségi rehabilitációs központ építése.

A beruházás eredményeként a régióban is egyedülálló profilú rehabilitációs központ jön létre. Az alapkőletétel tavaly júliusban volt.

A sárvári kórház területén folyamatban lévő beruházás építészetileg két jól elkülöníthető részből áll. A csaknem ezerötszáz négyzetméteres nyugati szárnyban - az egykori sebészet területén - már februárban megtörtént a műszaki átadás. Ehhez kapcsolódik szervesen az az ezerhatszáz négyzetméteres új rehabilitációs tömb, amely már szerkezetkész állapotban van, illetve az alsóbb szinteken már hozzáláttak a további szerelésekhez.

A kórház főbejárata, illetve a felújított épület között van még egy rész, amit bekapcsolnak a komplexumba. A régi épületet és az új részt összekötő folyosó, valamint az új háromemeletes tömb várhatóan május végére készül el. A tervek szerint - az engedélyeztetési eljárások lebonyolítása után - 2010 júliusában vehetik birtokba az egész épületegyüttest a régióban élők.
A kórházfejlesztés a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program keretében valósul meg, 791 millió forint támogatást nyújt az Európai Unió és a magyar állam. Az önerőt a város önkormányzata biztosítja. A fejlesztés eredményeként a sárvári kórház rehabilitációs szolgáltatásokat nyújt majd a rászorulóknak. Az önkormányzati kórház teljes korszerűsítésével és az új épületszárny kialakításával egy regionális szerepkörű komplex rehabilitációs központ jön létre.

Az osztály rehabilitációs mátrix formában működik majd, aminek lényege, hogy az egyes rehabilitációs részlegek - az onkológiai, a nőgyógyászati, a reumatológiai, a gasztroenterológiai és a pszichiátriai között - a mindenkori igé- nyeknek megfelelően szabad átjárhatóság lesz. A részlegen megtalálható lesz minden olyan terápiás egység, ami a rehabilitációs ellátáshoz szükséges. Az épületekben két-, három-, illetve négy-ágyas, önálló fürdőszobával rendelkező betegszobákat alakítanak ki, lehetőséget teremtve, hogy a rehabilitáció az eltérő ellátási igényeknek megfelelően történjen meg. A fejlesztés fontos eleme az érintett épületekben valamennyi fogyatékosságra kiterjedő komplex akadálymentesítés. Az új épületegyüttest várhatóan júliusban adják át. Az egykori sebészet területén februárban már megtörtént a műszaki átadás.

Forrás: sarvar.hu

*

Rábasömjénben és Rábapatyon 870 millió forintból építhetik ki a szennyvízhálózatot

Nemrég 870 millió forintot nyert két település a szennyvízhálózat kiépítéséhez. A kivitelezési munkálatok elkezdődtek, egy év múlva már működhet a rendszer.

Tavaly csatornahálózat kiépítéséhez nyert pályázati pénzt Rábasömjén és Rábapaty. Korábban az aknákban összegyűjtött szennyvizet szippantós autókkal szállították el, ezt az eljárást hamarosan egy modern vízelvezető rendszer váltja fel. A szennyvíz ezentúl egy rendszeren keresztül egy fővezetékbe kerül, onnan pedig a sárvári szennyvíztisztító telepre.

Az uniós pályázaton a két település 872 millió forintot nyert, 130 milliós önrészt kellett felmutatniuk. Az összeg nagy részét a helyiek finanszírozták, voltak olyanok, akik nem egy összegben, hanem havi törlesztésben fizetik ki a hozzájárulást. A beruházás idén tavasszal kezdődött, s várhatóan jövő év végén fejeződik be.

Vinter István, Rábasömjén önkormányzati képviselője elmondta, hogy a településen májusban kezdődtek el a kivitelezési munkák.

"Egyszerre két projektünk is fut a településen, s ezeket össze kellett hangolnunk" - folytatta a képviselő. "Éppen ezért a kivitelezők már végeztek a Fő utcában a munkák nagy részével. Reméljük, hogy az időjárás is kegyes lesz hozzánk, s jövő év májusában használhatjuk a rendszert".

A képviselő hozzátette, hogy a kivitelezés gördülékenyen megy, eddig nem volt panasz a településen, a munkák végeztével ugyanis befedik a munkaterületet.

*

Ki tud többet Sárvárról?

A többcélú kistérségi társulás a sárvári Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár együttműködésével vetélkedőt szervezett Ki tud többet a sárvári kistérségről? címmel.

A vetélkedőt felső tagozatos diákok számára írták ki, akik öttagú csapatokat alkottak. Az első két fordulóban a kistérség történelmével és földrajzával, illetve kultúrájával és hagyományaival kapcsolatos kérdőívet kellett a csapatoknak kitölteniük. A versenyre tizennégy gárda nevezett, közülük öten jutottak be a sárvári döntőbe.
A zsűri elnöke Kondora István, Sárvár város alpolgármestere volt. Tagok: Bődi Piroska könyvtárvezető, dr. Galántai György, Szeleste polgármestere és dr. Németh Gábor, a sárvári kistérségi társulás munkaszervezet-vezetője.

A nyitófeladatok egy része az első két fordulóra épült, de szellemi próbatételek mellett voltak egyéb, ügyességet igénylő feladatok is, mint például mocsárjárás, lufibökés, puzzle-kirakás, vagy vaktérkép. A gyerekek színészi tehetségükről is tanúbizonyságot tettek, amikor egy rövid előadás keretében bemutatták a csapatukat. El kellett játszaniuk azt a népszokást, amelyet a második fordulóban előzetesen már leírtak. A komolyabb és a tréfás feladatok felváltva következtek, minden csapattagnak módja nyílt többféle szempontból is megmérettetnie magát.

A zsűrinek nem volt könynyű dolga a pontozás során, de végül az előző két fordulóban, valamint a személyes vetélkedőn megszerzett pontok összesítése után kialakult a sorrend. Az első helyen a HelyszínLelők (Hegyfalu) végeztek. A második helyet a Harmónia (Suli Harmónia 2007 Alapítványi Iskola Káld) szerezte meg. A harmadik a Sárvári Sündörgők (Sárvári Gárdonyi Géza Általános Iskola), a negyedik az Öt aktív pötty (Meggyeskovácsi), az ötödik az 5x7 Besenyő (Sze-leste, Ölbő, Pósfa Községek Általános Iskolája és Óvodái) csapata lett.

Az elismerő okleveleken kívül a csapatok minden tagja értékes könyvjutalomban részesült, ezenkívül részt vehetnek a nyár elején egy őrségi kiránduláson is.

A vetélkedő megszervezésével az volt a cél, hogy a gyermekek figyelmét ráirá-nyítsák arra, hogy a kistérségnek is vannak értékei, melyeket érdemes tudni, és persze illik megismerni, összegezte a tapasztalatokat Patyi Elemér, a kistérségi társulás elnöke. Azzal, hogy tizenkét csapat nevezett és háromfordulós volt a verseny, sikerült ezt a célt elérni. A tervek szerint lesz ennek folytatása, a jövőben a középiskolás korosztálynak is szerveznek hasonló vetélkedőt. Nem az iskolákat hívnák ebben az esetben, hanem a falvakban élő korosztályos csapatokat.

*

Kettesfogathajtó-bajnokság Kemenesalján

Újabb látványos és rangos rendezvénnyel gazdagodott Kemenesalja: az alsósági sportpályán múlt szombaton hagyományteremtő szándékkal rendezték meg az első C kategóriás kettesfogathajtó bajnokságot.

A szeles, zord időjárás sem szegte kedvét a lovassport szerelmeseinek: sokan kilátogattak az alsósági sportpályára szombaton, ahol - az Alsósági Tavaszi Napok rendezvénysorozat részeként - első alkalommal rendeztek kettesfogathajtó bajnokságot.
"A lovak szeretete, a lovassportok iránti érdeklődés a magyar ember számára nem újkeletű. Versenyünkkel mi is hagyományt szeretnénk teremteni Celldömölkön, hiszen a Ság hegy, a Kemenesalja méltó környezet egy ilyen esemény megrendezéséhez" - vallják a verseny házigazdái, a celldömölki fogathajtó ifj. Rozmán Ferenc és édesapja, Rozmán Ferenc.
A verseny rendezőinek nem kis munkájukba került, hogy a sportpályán megteremtsék a fogathajtáshoz szükséges feltételeket. A regionális pontgyűjtő versenyre tizennyolc fogattal neveztek a hajtók - ausztriai résztvevők is voltak közöttük -, rajtuk kívül négy pónifogathajtó is részt vett a viadalon. A versenyt Jámbor Vilmos, az egyes fogathajtó szakág szövetségi kapitánya, valamint Katona Ferenc, a Felső-dunántúli Fogathajtó Régió titkára is megtisztelte jelenlétével. A versenybíró dr. Szentirmai István, a Felső-dunántúli Fogathajtó Régió elnöke volt, aki a kialakított akadálypálya adottságait és a környezetet is ideálisnak értékelte.
A helybeliek két celldömölki hajtónak drukkolhattak: a verseny házigazdájának, ifj. Rozmán Ferencnek, valamint lányának, a tízesztendős Rozmán Tímeának, aki Dáridó nevű pónijával a junior hajtók között jeleskedett, édesapja segédhajtóként ült mögötte. Ifj. Rozmán Ferenc gyermekkora óta lovagol. A fogathajtást pár éve kezdte, először csak hobbiból, majd két éve egyre eredményesebben versenyez. Lánya korábban díjlovaglásban jeleskedett, ez évtől pedig a junior fogathajtók között szerepel. Sokan megtapsolták a jövő reménységét, a verseny legifjabb résztvevőjét: az ötéves, Győr mellől érkező Lévai Norbertet.

A szervezők tájékoztatása szerint a verseny eredményeit csak a fogathajtó szövetség hivatalos közleménye után tehetjük közzé. A szervezők remélik, hogy sikerült egy új rendezvényt meghonosítani Kemenesalján, és jövőre is eljönnek a fogathajtók a Ság hegy lábához.

*

Huszadik falunap Ikerváron - a tinibálvány SP. a sztárvendég

Az idei Ikervári Napok sztárvendége a Viva Comet sztárja, a tinibálvány SP.

Ritka az a település, ahol megszakítás nélkül huszadik alkalommal rendeznek falunapot. Ikervár történelmi múltjának jelentősége, szellemi kisugárzása, közösségeinek településfejlesztő ereje segítette és segíti e népünnepély stabil jelenlétét a falu életében.

Egy-egy jól sikerült falunap összehozza a község apraját-nagyját, erősíti az összetartozás érzését, és valódi közösségi élményt nyújt. Ezek a rendezvények lehetőséget teremtenek a kulturális értékek megőrzésére, ápolására és integrálására a mai megváltozott életformába is.

A fenti gondolatokból lineárisan következik, - s milyen felemelő, - hogy az adott település, közösség ünnepén a közösséget magáénak érző, a közösséghez tartozni vágyó, a saját közösségét felvállaló ember óhajtja a jelenlétet.

A rendezvényt szervezők, résztvevők, közreműködők személye ebből a szempontból teljesen indifferens. Ha csupán címszavakkal kellene az érdeklődők figyelmébe ajánlani a falunapot, akkor is bőséges a lista: sport, zenés, pálinkás ébresztő, koszorúzás, kulturális turmix (színjáték, show és hastánc, divatbemutató ikervári lányokkal, asszonyokkal, operett, musical, bordalok) motorozás, lovaglás, kézműves foglalkozás, bazár, sörcsapolás, vadpörkölt, SP a tinisztár, karaoke, Mixi buli. Június utolsó hétvégéje immár huszadik alkalommal az ikervári népünnepély ideje.

*

A Kihívás napja kedvet teremtett a mozgáshoz Hegyfalun

A Kihívás napja valószínűleg a világ legnagyobb olyan lakossági sporteseménye, melyet ugyanazon a napon rendeznek meg a planétán.

Az emúlt szerdán nulla óra nulla perckor indult a már hagyománnyá vált sportrendezvény a településünkön. Lelkes fiatalok eldöntötték, hogy ők bizony alvás helyett az éjszakai sportolás örömének hódolnak. Aztán közülük többen nem a közös kondizást, hanem a horkolást választották, de páran így is akadtak, akik növelték a versenyben lévő település pontjainak számát.

Az iskolától indult a falufutás - ahol a helyi intézmény tanulói mellett a meghívott csapatok diákjai is remek teljesítménnyel rukkoltak elő. Aztán reggel kilenc órától az idősebb korosztályé volt a pálya . A hegyfalui Idősek Otthona parkjában például a nyugdíjasok tornáján vehettek részt a korosztály képviselői.

Délelőtt még volt kispályás foci fiúknak, lányoknak, sorversenyek, kerékpár gyorsasági verseny - a szelestei, az egervölgyi, a bői és a hegyfalui gyerekek részvételével.
Délután fél kettőtől a művelődési ház nagyterme nézőkkel és versenyzőkkel telt meg. A legkisebbek zenére tornásztak, az anyukákkal együtt. De egyúttal négy női csapat tréfás vetélkedője is zajlott: a hölgyek mazsolát szemeztek, papírhajót fújtak, lufit durrogtattak. A legsikeresebb versenyszámnak a meghatározott időn belüli ruhapróba, beöltözés bizonyult.
Az utcák közötti kispályás labdarúgás három helyi és egy vendégcsapat részvételével zajlott. A programot a kultúrházban vegyes csapatok részvételével kosárlabda bajnokság zárta. A szervezők bíznak abban, hogy a résztvevők jól érezték magukat ezen a közösségformáló - és persze egészségmegőrző - napon.

Forrás: Sághegy LEADER Egyesület, Sárvári HVI, vasnepe.hu

Cikk megosztása