IKSZT: újabb sikeres pályázat Dadon

A dadi képviselő-testület legutóbbi ülésén többek között szó esett az óvoda felújításáról, a közvilágítás fejlesztéséről, s arról, hogy sikeresen pályáztak az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes projektjére, az "Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér" kialakítására.

Bár a "hivatalos" értesítés még nem érkezett meg a hivatalba, de több forrásból is úgy értesült Szücs Attiláné polgármester, hogy közel 47 millió forintot nyert a község.

Régi vágya az önkormányzatnak az úgynevezett Földes ház átalakítása, ahol egy integrált közösségi és szolgáltató tér beruházását szeretnék megvalósítani.

Az épület rekonstrukciója során az E-Magyarország pont mellett három üzlethelység is helyet kapna itt.

*

Az idősotthon lakóinak mindennapjait szépítik meg

A Tata Kistérségi Időskorúak Otthona, mely a tatai Fényes fasorban szolgálja idős lakóit, rövidesen megújul.

Két pályázat keretében mintegy százötvenöt millió forint áll rendelkezésre, hogy a külső és belső felújításokat, eszközbeszerzéseket megvalósítsa az otthon vezetése. Ebből az összegből közel százharminchét millió forint a támogatás, tehát a kistérségnek, illetve a tatai önkormányzatnak „csupán” tizennyolcmillió forint saját erőt kell biztosítania.

A két pályázatot egyben kezeljük. Az otthon felújításának ez az első lépése, ez már őszre elkészül. A későbbiekre tervezzük a Kocsi utcai épület felszabadítását azzal, hogy egy új szárnyat hozunk itt létre” – tájékoztatott Michl József polgármester.
A polgármester elmondta még, hogy jelenleg folyik a kábeltelevízió bekötése az épületbe, így az időseknek lehetőségük lesz több tévécsatorna közül válogatni.

A projekt nemcsak az épület- és tetőfelújítást érinti, hanem olyan eszközbeszerzéseket is tartalmaz, melyek az itt élők életminőségének javítását szolgálják. Például masszázságyat, színterápiás gyógylámpát és olyan végtag-tornáztató gépet is vásárolnak, melyet az agyvérzéses és mozgásszervi betegek rehabilitációjában használnak rendkívül jó tapasztalatokkal. Tervezik az alapszintű internettanfolyam elindítását, hogy a családtagokkal ily módon is kapcsolatot tudjanak tartani a lakók.

Jelenleg kilencvenhét embert látunk el, és a munkálatok idején is meg kell oldanunk az elhelyezésüket. Csak néhányan fognak itt maradni, a lakók egy részét a Kocsi utcai otthon, másik részét pedig a Kapucinus rend fogadja be, de a biztonságukat garantáljuk” – mondta el Magó Ottó intézményvezető.

A tervek szerint szeptember 15-re befejeződik az épület rekonstrukciója és a lakályos körülmények mellett szeretetteljes légkörben élhetik mindennapjaikat az idős lakók.

*

Az energiatakarékosság jegyében a Construmán

A környezetbarát építészetet helyezte a középpontba az idei Construma, a legnagyobb hazai építőipari szakkiállítás. Ennek egyik példája volt az önellátó, megújuló energiákkal működtetett, környezetbarát, úgynevezett autonóm ház. Az építkezők közül egyre többen szeretnének leválni az energiaellátásban a központosított rendszerekről, s inkább önellátásra rendezkednének be. Számukra lehet megoldás az a lakóház, amelyet Bencsik János, az első klímabarát település, Tatabánya polgármestere mutatott be a Construmán.

Bencsik János egyebek mellett szólt arról is, hogy amennyire elképzelhetetlen az átlagember számára külső energiaforrások nélkül élni, annyira fontos, hogy legyen erre lehetőségünk. Az Ertsey Attila építész által kidolgozott autonóm ház koncepciója függetlenséget biztosít a víz-, gáz-, villany- és csatornahálózatoktól. Rendkívül takarékos, igényeit a természet megújuló forrásaiból nyeri, környezetbarát anyagokból épül, minden eleme fenntartható technológiákat használ. Energiatakarékossága az erős hőszigetelés miatt egy átlagos lakóház fűtési költségének alig tizedével kifűthető, áramigénye is jóval kisebb. Az ivóvíz szivattyús talajvízkút segítségével biztosítható. Az egyéb vízigény egyebek között esővízből fedezhető A fürdés és mosás utáni víz WC-öblítésre még egyszer felhasználható. Fűtését a nap, a biomassza és a talajhő adja, áramát szintén a nap, valamint a szél termeli. Ez az épület egyben passzívház is (szakmai szempontból azt az épületet nevezik így, amelynek igen hatékony az energiafelhasználása, minimális hőveszteség mellett maximális hőnyereségre törekszik), de több annál, hiszen vízhasználata és környezetterhelése szintén fenntartható, így a Föld védelmét is szolgálja. A Hungexpon, 21 ezer négyzetméteren, 550 építőipari kiállító vonult fel, hogy megmutassa magát üzleti partnereinek, az érdeklődő látogatóknak.

*

Országos döntőben a Kodály kézilabdásai

Újabb szép sikert értek el a Kodály Zoltán Általános Iskola fiú kézilabdásai. Ezúttal az 5. osztályosok küzdöttek az Adidas kézilabda utánpótlás-bajnokság országos elődöntőjében Kisteleken.

A tét az országos döntőbe jutás volt. Első mérkőzésükön kissé kapkodva, messze nem a tudásuk legjavát adva játszottak a srácok, de így is sikerült az Éles-Kézisuli csapatát 3 góllal felülmúlni. A következő mérkőzésen már nyugodtabban, szép játékkal, nagy arányú, kiütéses győzelmet arattak a házigazda Kistelek gárdája ellen. Két győzelem birtokában, már szinte biztos továbbjutóként az országos döntőbe, az utolsó összecsapáson dőlt el az első hely sorsa. Horváth Árpád tanítványai küzdelmes, jó mérkőzésen a Pécs gárdáját is legyőzték, így első helyen jutottak a május 22-23-án Veszprémben rendezendő országos döntőbe! Kodály Iskola így három korosztályban (4.osztály, 5. osztály, 7. osztály) képviselteti magát a májusban, az ország különböző pontjain megrendezésre kerülő Adidas kézilabda országos utánpótlás-bajnokság országos döntőiben.Az országos döntőbe jutott csapat tagjai: Antal Zoltán, Eichkern Levente, Bagi Gergő, Lovasi Zoltán, Máté Dávid, Rozner Kevin, Gulyás Gergő, Jaczkó Márk, Jaczkó Szabolcs, Csapó Levente, Kuzma Ábel, Szakács Benedek. A csapat trénere Horváth Árpád volt.

*

A bányász hősökre emlékeztek Tatabányán

A hivatásuknak életüket áldozó bányászokra emlékeztek a Bányász Hősök Emléknapja alkalmából a felújított óvárosi Bányász Kegyeleti Emlékhelynél Tatabányán.

Mint ismeretes, a Szabad Szakszervezetek Nemzetközi Szövetsége kezdeményezésére április 28-a 1995 óta a munkabalesetben meghaltak és megsérültek nemzetközi napja. Tatabánya Megyei Jogú Város önkormányzata ezért ezt a napot 2007-ben a Bányász Hősök Emléknapjává nyilvánította. "Az emberi összefogás elválaszthatatlan a város múltjától, de hozzátartozik jelenéhez is" – hangsúlyozta többek között Bencsik János polgármester, országgyűlési képviselő a Bányász Hősök Emléknapja alkalmából rendezett ünnepségen, a százéves tatabányai bányászat áldozatainak emlékét őrző Bányász Kegyeleti Emlékműnél, mely a város közgyűlésének döntése szerint az idén 700 ezer forintból újult meg. A feliratok újravésésének és festésének költségét az önkormányzat és a helyi Bányász Hagyományokért Alapítvány biztosította, a munkálatokat pedig a Reneszánsz Zrt. végezte el. Az egykori újtemető helyén álló, B. Hegyi László beomlott bányavágatot idéző köztéri alkotását az alapítvány tavaly a városnak adományozta. Az óvárosi emlékhely a bányászhagyományokat őrző rendezvények kiemelt helyszíne, többek között innen indul a bányásznapi ünnepi felvonulás, valamint több kegyeleti megemlékezést is itt tartanak a tatabányaiak.

*

Civileké volt a Ház Oroszlányban és a kistérségben

Tizennegyedik alkalommal várta látogatóit a civil szervezetek, alapítványok és egyesületek tavaszi seregszemléje, a Civileké a Ház programsorozat, ahol bemutatkoztak a kultúra, a művészet, az életmód, a gasztronómia, a kertészet, összesen mintegy negyven közösség képviselői.

A két hét alatt több mint kéttucat eseményre került sor az oroszlányi Művelődési Központban és a kistérség településein. Huszonhat civil szervezet kiállítása fogadta március 15-én a megnyitóra érkezőket, akiket Mészáros Éva intézményvezető üdvözölt a Művelődési Központban. Székely Antal alpolgármester ünnepi megnyitójában arról szólt, milyen fontos, hogy a civil szervezetek mind nagyobb számban részesei az össztársadalmi, sorsfordító folyamatoknak. Az összetartó társadalom kialakulásához szükséges az egyes polgárok aktivitása, az együttműködés és a segítőkészség. Ennek megvalósulása hosszú folyamat, amely nem mehet végbe a civil kurázsi nélkül. A nyitónapon az Eötvös Loránd Műszaki Közép-iskola és a Bakfark Bálint Művészetoktatási Iskola diákjainak Tavaszköszöntő gáláját tekinthette meg a közönség a színházteremben, ahol idén Oroszlány Város Önkormányzata és Aszódi György vállalkozó vehette át az "Év mecénása" díjat. Ezt az elismerést kétévente ítélik oda a civil közösségek annak a magánszemélynek, vállalkozásnak, vagy szervezetnek, amely kiemelkedően vesz részt a civil élet kiteljesítésében, és erkölcsi, anyagi támogatással segíti munkájukat.

*

Több mint tizennégymillió az oroszlányi civileknek

Társadalmi és sportcélok megvalósítására pályázott az a mintegy nyolcvan oroszlányi civil szervezet, melyek között több mint 14 millió forintot osztott szét az illetékes bizottság - olvasható a képviselő-testület kedden tárgyalt anyagában. A vágyak és lehetőségek - mint már évek óta - idén sem találkoztak, hiszen a közel 36 millió forintnyi igényelt összeggel szemben "csak" 14,4 millió szétosztására volt lehetőség. Sportcélú projektet 24-en adtak be, s 6,8 millió forint került felosztásra, míg a társadalmi célú pályázaton 56 szervezet vett részt, s 7,6 millión osztozkodtak.

A képviselő-testület keddi ülésén - többek között - megtárgyalta az országos kompetenciamérés tavalyi eredményeit is. A település általános és középiskoláiban végzett felmérés során minden iskola 4., 6., 8. és 10. évfolyamos tanulója esetében vizsgálták az alapkészségeket. Szövegértés területén a 6. évfolyamon a József Attila Általános Iskola az országos átlaghoz közeli és a városok átlagát meghaladó eredményt ért el, a Ságvári Endre Általános Iskola eredménye - az elmúlt évekkel ellentétben – nem éri el az országos átlagot. A 8. évfolyamon a József Attila Általános Iskola eredményei a jobbak. A Lengyel József
Gimnázium és Szakközépiskola
eredménye mindhárom évfolyamon meghaladja az országos szintet, de a 10. évfolyamon tanulók teljesítménye nem éri el a hat és négy évfolyamos gimnáziumok szintjét. Az Eötvös Loránd Szakközép- és Szakiskola szakközép- és különösen a szakiskolai osztályainak teljesítménye jobb az azonos iskolatípusok átlagainál.
Oroszlány iskolái között a matematika területén is jelentős eltérések vannak. A 6. és a 8. évfolyamon a József Attila Általános Iskola az országos érték alatt, de a városi átlag felett vagy azonosan teljesített. A Ságvári Endre Általános Iskola diákjai nem érték el sem az országos, sem a városi szintet. A Lengyel József Gimnázium és Szakközépiskola eredménye mindhárom évfolyamon az országos átlagot meghaladja, a 10. évfolyamon azonban a hat és négy évfolyamos gimnáziumok szintjét nem érte el. Az Eötvös Loránd Szakközép- és Szakiskola szakközepes évfolyama mind országos, mind a szakközepes iskolák átlaga alatt tejesített, a szakiskolai évfolyama azonban jóval meghaladta az azonos iskolatípusok átlagát.
A Ságvári Endre Általános Iskola 6. és 8. évfolyamán a minimum képességet el nem érők aránya meghaladta a jogszabályban előírt 25 %-os szintet (30%), így az iskolának fejlesztési tervet kell készítenie annak érdekében, hogy a következő években a lemaradást csökkentsék és az újabb mérések során a fejlesztések eredményei megmutatkozzanak.
A teljes anyag megtalálható a város honlapján!

Forrás: oroszlany.hu

*

Harmincmilliós beruházás Oroszlányban

Folyamatosan újulnak meg Oroszlány gyermekintézményei. Már elkészült a Brunszvik óvoda, végéhez közeledik a három általános iskola közel 900 millió forintba kerülő rekonstrukciója, a közeljövőben kezdődik a bölcsőde beruházás második üteme, hétfőn pedig ünnepélyes keretek között adták át a Táncsics óvodát, melynek felújítását önerőből valósította meg az önkormányzat.

Kis Balázsné intézményvezető köszöntötte elsőként a meghívottakat, akik között a szülők mellett ott voltak a polgármesteri hivatal, a képviselő-testület tagjai és a kivitelezők is.

Rajnai Gábor polgármester ismertette a projektet, aminek keretében a huszonnégy éves épületben kicserélték a nyílászárókat, megtörtént a fűtéskorszerűsítés, a világítótestek cseréje, az esőcsatorna és a tető javítása, az épület szigetelése. A harminc millió forintba kerülő beruházást az önkormányzat saját költségvetése terhére finanszírozta, s a fővállalkozó Szolgáltató Zrt. a tervezetten kívül egymillió forint értékű plusz munkát is elvégzett, így immár modern, kulturált körülmények között fogadhatja a közel negyedszázados intézmény a száznegyven apróságot.

Az ünnepségen az óvodások műsorát követően ajándékot vehettek át a tervezésben, kivitelezésben résztvevők, akik valamennyien a város és a kistérség vállalkozói.

*

Segítség a csellengőknek - programzárás Oroszlányban

Öt témakörben 24 féle programot kínáltak, s a tervezett 374 foglalkozáshoz képest több mint 500 valósult meg - hangzott el pénteken délután „Az oroszlányi térségben felügyelet nélkül csellengő gyerekek és családjaik számára szabadidős programok és kompetenciajavító szolgáltatások szervezése” című, egy évig tartó rendezvénysorozat projektzáró konferenciáján.

2009 márciusában kezdődött a nagyszabású programsorozat, melyre a TÁMOP (Társadalmi Megújulás Operatív Program) keretében közel 17 millió forintot nyert Oroszlány önkormányzata, s melynek szervezését és lebonyolítását a település Szociális Szolgálata koordinálta.
Az elmúlt egy évben számtalan esemény várta a résztvevőket - értékelte a pályázat végrehajtását Rajnai Gábor polgármester, aki így folytatta: Kreatív foglalkozások, sportversenyek, játszóházak, vetélkedők, szöszmötölők, családi napok, táborok várták a fiatalokat, s szüleiket, és nem csak a város, hanem a kistérség települései is bekapcsolódtak a rendezvényfolyamba. Mindezek alapján azt gondolom - mondta a városvezető, nem kell különösebben bizonygatni, hogy hasznos, hiánypótló és remélhetően a résztvevők számára is jól hasznosítható ismeretek kerültek átadásra.
A konferencián a szakemberek megvitatták a tapasztalatokat, és a részterületek felelősei bemutatták az általuk vezetett foglalkozásokat. Így hallhattak a jelenlévők a személyiség érését, szocializálást segítő rendezvényekről, az ön- és kortárssegítő összejövetelekről, az iskolarendszeren kívüli felzárkóztató, tehetséggondozó, illetve a családon belüli kapcsolatokat támogató programokról, a szolgálat által szervezett nyári táborokról.
Nagy sikere volt a hátrányos helyzetű gyerekek színházlátogatásának, mely során Oroszlányból, Kecskédről, Dadról, Kömlődről összesen 95 gyermeket vittek el a Jászai Mari Színházba, de hasonlóan emlékezetes volt a magyar népi táncház, amin közel háromszázan vettek részt. A drog prevenciós és egészségfejlesztő klub, a roma táncház, a kapaszkodó és a háztartásvezető klub, az összekovácsoló, valamint az öko tábor mind azt szolgálta, hogy a fiatalok olyan szabadidős tevékenységekkel, hasznos tudnivalókkal ismerkedjenek meg, melyek alternatívái lehetnek a "csellengő" életmódnak.
Mintegy kétezren vettek részt a projekt eseményein, és a sikeres lebonyolítást olyan együttműködő partnerek segítették, mint a Roma Kisebbségi Önkormányzat, a rendőrség és az oroszlányi Benedek Elek Általános Iskola szakemberei.
A pénteki konferencia résztvevői a prezentációk mellett kiállításon tekinthették meg az elmúlt egy év eseményeinek fotóit, a kézműves foglalkozásokon készült alkotásokat, s egy gazdagon illusztrált kiadvány is felelevenítette az emlékezetes pillanatokat.

Forrás: Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség Kh. Egyesület, Oroszlányi HVI, Tatabányai HVI, Tatai HVI

Cikk megosztása