Bemutatkozó Európa németországi kulturális fővárosában

Ajka - Egy uniós támogatású kulturális együttműködésnek köszönhetően egyhónapos bemutatkozási lehetőséget kap a település az idei év egyik európai kulturális fővárosában, a Ruhr-vidékhez tartozó Unnában.

Ajka német testvérvárosával hosszú időre nyúlik vissza a szoros együttműködés. A két településen működő fotós közösségek is több programot bonyolítottak már le együtt az elmúlt években. Erre építve kezdték kidolgozni 2007 nyarán a Fókuszban a köztéri művészet című projekt tervezetét, melyhez 2008-ban elnyerték a támogatást az Európai Kulturális Főváros RUHR 2010 program keretében.

A projektben a két város önkormányzata mellett kulturális szervezetek, intézmények vesznek részt. Ajkát Bölcskeiné Kocsis Zsuzsa, a Városi Könyvtár és Szabadidő Központ igazgató-helyettese és Mészáros József, az Ajkai Fotóklub tagja képviseli a szervezői csoportban.

Mint Mészáros Józseftől megtudtuk, a projekt keretében két alkalommal zajlott négynapos műhelymunka, amelyek során megismerkedtek a két város kulturális életével, művészeti értékeivel és megörökítették a köztéri műalkotásokat. Az unna-ajka-2010.de internetes címen létrehoztak egy weboldalt, ami kezdetben a résztvevők számára biztosított fórum lehetőséget, ma pedig az elvégzett munkát mutatja be.

A Fókuszban a köztéri művészet című projekt zárásaként mindkét városban kiállításon mutatják be az elkészült fotókat, s ezzel a településeket. Az Ajkáról szóló unnai kiállítás április 30-án, az Unnát bemutató Ajkán május 15-én nyílik. A kiállítások újabb lehetőséget adnak a résztvevők találkozására is.

*

Lovasiskolai bemutató Pápán

Pápa - Valódi lovas ünnep, lovas majális várta a látogatókat vasárnap a Pápai Lovasiskolában. A díjugrató versenyeken túl számos látványosság, bemutatók, hagyományőrző vásár színesítette a programot.

Vidám tavaszi hangulat, jó idő, ügyes lovasok és gyönyörű, méltóságteljes paripák: ezek együtt biztosították a lovasiskola által szervezett nap sikerét.

"Első ízben rendeztünk lovas majálist, és ahogy látszik is, az elképzelésünk szerencsésen találkozott a közönség igényével. A díjugrató versenyeket egy kis látványossággal is színesítettük, hogy minél többen látogassanak el hozzánk" - mondta el a Naplónak Kocsis László, a lovasiskola vezetője, az esemény főszervezője.

Nem titkolt cél az is, hogy a gyerekek kapcsolatba kerüljenek a lóval, a lovas sporttal, és jöjjenek hozzánk lovagolni. 110 nevezőnk van, és mivel a verseny regionális, így érkeztek versenyzők a hazaiakon kívül Győr-Moson-Sopron, Zala, Vas, Somogy megyéből is. Ők az országos versenynaptárból értesültek a pápai megmérettetésről.

Délelőtt a kisebb, kezdő, illetve a nyitott kategóriákban versenyeztek, délután már jöttek a komolyabb magasságok és a tapasztalt lovasok. "Természetesen díjakról is gondoskodtunk, illetve szakavatott bírák döntenek a helyezésekről" - avatott be a műhelytitkokba Kocsis László.

A pályát körbeülő nézők nem csalódtak a látványban. A díjugratás szünetében gyönyörű kettes és négyes fogatok bemutatója, pusztaötös, a győri nemzetőrök lovas karusszelje, lovas-íjászbemutató zajlott. És akinek ez nem volt elég, a népművészek, hagyományőrzők sátraiban kedvére nézegethetett.

Díszes lószerszámok, bőrdíszműves termékek bemutatójával is múlathatta az időt a közönség. A versenyen pápai siker is született: Király Krisztina kategóriájában az első helyet szerezte meg. Pónik és sétakocsikázás várta a merészebbeket, a Lovas büfében jó falatokhoz, a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola faházában somlai borhoz juthattak a résztvevők.

*

Ajka: erősödő közösségi funkciók

Ajka - Szerdán tartották a belváros I. akcióterület rehabilitáció nyitórendezvényét. Az átalakítás 804 milliós támogatással valósul meg.

Az ünnepélyes nyitórendezvényt az Agóra téren és a felújtott színházteremben tartották, az utóbbit annak keretében adtak át.

A Bányász Fúvószenekar rövid műsorát követően Schwartz Béla polgármester avatóbeszédében elmondta, most kiderül, hogy nem csak a város külső területeit, hanem a belvárost is korszerűstik.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Kultúra városa címet adta Ajkának a közelmúltban. A színházterem nem felelt meg eddig ennek a címnek, de most ahogy Vándorfi László mondta, a régió legszebb és legkorszerűbb színházterme - közölte a polgármester.

Pál Béla, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke úgy fogalmazott, a jelenlegi fejlesztéssel közterületek újulnak meg, gazdasági funkciók valósulnak meg, elkészül az új színházterem és a városháza.

A vendégek a nemzeti színű szalag átvágását követően megismerhették a korszerű színpadi technikát és a terem építészeti bravúrjait. Az este a Pápai Musical Stúdió gálájával folytatódott.

A Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség pályázati támogatását egymilliárdos összegre egészítette ki a város.

A programban panelfelújítás történt a Kossuth és a Petőfi utcában, üzletek homlokzatai újultak meg, a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő-központ színháztermét építették át, a polgármesteri hivatal homlokzatának hőszigetelése, nyílászáróinak cseréje készül el. Ezen kívül közterületeket fejlesztenek, akadálymentesítenek a Kaszinó Parkban, a sétálóutcán és a Kossuth utcai tízemeletesek környékén.

Szintén pályázati pénzből közösségi programokat, családi hétvégéket, kábítószer-ellenes napot, prevenciós hetet rendeznek.

Lesz kézművesek utcája, nyugdíjas szabadegyetem, valamint egészségnapokat, táncházat, közbiztonsági programokat, házak közötti bajnokságokat, ifjúsági klubot rendeznek. Képzéseket is szerveznek.

Mindezzel szeretnénk elérni, hogy a belváros közösségi funkciói erősödjenek és a központ is alkalmassá váljon a szabadidő eltöltésére.

A teljes, Ajka város, Belváros I. akcióterület rehabilitáció című program 2011. áprilisáig fejeződik be.

*

Csóti Lovasfesztivál

Alig egy éve működik a Bakonyalja Lovasklub, de már nem az első rendezvényét tartja.

A csóti és környékbeli tagok a ló szeretetét próbálják népszerűsíteni a havi rendszerességgel tartott programjaikkal. Szombaton ügyességi és akadályversenyre, különböző bemutatókra és természetesen finom falatokra várták a nagyszámú érdeklődőt.

Délelőtt felvonultak a lovasok, majd az ügyességi akadályverseny kezdődött. Az eredményhirdetés után már magasabb akadályokkal folytatódott a díjugrató verseny. A község önkormányzata is felkarolta a rendezvényt, sokan nemcsak tagok, de lótulajdonosok is. A falu rendezvénynaptárában is helyet kapnak a programjaik.

A színvonalas rendezés, a jó idő és a finom ételek garanciát jelenthetnek a jövő évi folytatásra.

Forrás: Pápa Városi Televízió

*

Új képességfejlesztő módszerek

Pápa - Hatékonyabbá szeretnék tenni az életre történő felkészítést a hátrányos helyzetű gyerekeket oktató Balla Róbert Téri Általános Iskolában.

Ennek érdekében szakmai konferenciát tartottak csütörtökön. Az új tanulásszervezési formák a gyógypedagógiában címmel szervezett tanácskozáson egy Hollandiában már sikerrel alkalmazott oktatási módszerrel is megismerkedhettek a résztvevők.

"Iskolánk tanulói tanulásban akadályozott és értelmileg akadályozott gyermekek. Az ő jövőjük érdekében szerveztük a konferenciát, hogy segítsük munkába állásukat és a családban való boldogulásukat. Ezért változtatni szeretnénk az intézményben" - ismertette a tanácskozás célját Csutiné Papp Orsolya, az iskola igazgatója.

Az eszmecserén dr. Kovács Zoltán polgármester Pro Publico-díjat adományozott Aart Kleijernek, a Kampen-Pápa Bizottság oktatásért felelős tagjának a pápai közoktatási intézmények támogatásáért.

A díjat dr. Áldozó Tamás alpolgármester adta át a meglepődött kitüntetettnek.

*

Jókaira emlékeztek Pápán

Pápa - A nagy író, Jókai Mór halálának évfordulóján, szerdán délután koszorúzó emlékünnepélyt tartott a pápai Jókai Kör Egyesület a Várkastély előtti Jókai-emlékoszlopnál.

Emlékbeszédet mondott dr. Kovács Dániel, a református gimnázium igazgatója. Az emlékműsorban Kerpel Fanni, a gimnázium 8. B osztályos tanulója működött közre.

*

Megoldás több száz évre

Ajka - Az ISPA projekt első állomásaként átadták a 350 millió forintból készült hulladék válogató csarnokot.

Az Avar Ajka Kft. telepén létesített 1100 négyzetméter alapterületű csarnok avatási ünnepségén Schwartz Béla polgármester elmondta, hogy hosszú évek előkészítése után valósulhatott meg a terv. Kifejezte örömét, hogy az Észak-Balatoni ISPA vezérkara töretlen akaraterővel vitte véghez a projektet.

Czaun János, az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás elnöke elmondta, hogy az uniós színvonalú hulladékgazdálkodási rendszer kidolgozásának első elemét adják át most.

A tavalyi nyáron az ország összes nem megfelelően működő hulladáklerakója bezárt, csak három maradhatott nyitva a megyében, köztük az ajkai. Azonban ezek nem képesek ellátni a feladatot hosszú távon, így a 158 önkormányzat összefogásával készül további 407 létesítmény, köztük ez a válogató csarnok. 400 szelektív hulladékgyűjtő sziget lesz szerte a településeken, ide a szelektíven összegyűjtött hulladék érkezik majd ömlesztve. Majd bálázva kerül ki, hogy anyagában újra hasznosításra kerüljön minél nagyobb mértékben - mondta az elnök. Hozzátette még, hogy a jövőbe mutató rendszer része a csarnok, amely többszáz évre megnyugtató módon fogja elhelyezni a várhatóan évi 120 ezer tonna lakossági hulladékot.

*

Kiadvány Széchenyiről

Zirc - A pápai Jókai Mór Városi Könyvtár ki-adásában, Egervölgyi Dezső és Hermann István szerkesztésében jelent meg a Széchenyi István 2010 "...éltető eszmévé finomul..." című könyv, melyet a városházán mutattak be.

Széchenyi emlékezete ma is él. Nemcsak Ottó Péter, Zirc polgármestere fogalmazott így, de bizonyítja ezt a most megjelent Széchenyi István 2010 "...éltető eszmévé finomul..." című könyv is és az, hogy a kötet bemutatóján zsúfolásig telt a városháza nagyterme.

A zirci Széchenyi-gyűjtő, Egervölgyi Dezső kezdeményezésére jelent meg az a kiadvány, mely az itt élők vagy ide kötődők gondolatait gyűjtötte egybe.

Széchenyi a modern magyar történelem legszebb, legfényesebb korszakának képviselője, a kötet szerzői valamennyien a hatása alá kerültek, mondta dr. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója. Esszéiket, személyes hangú vallomásaikat Széchenyi gondolatai indítják.

Talabér Márta országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés alelnöke szerint Széchenyi modern és teljes életművet alkotott. Eperjes Károly színművész, a Széchenyi-film főszerepének megformálója azt hangsúlyozta: ne fogadjuk el, hogy Széchenyi bolond volt, öngyilkos és a legnagyobb magyar. Ideg-összeroppanása volt, öngyilkos nem lehetett - ő sem szeretett volna olyan Széchenyit ábrázolni, aki nem jutott el az üdvösségre - a legnagyobb magyar pedig Szent István.

*

Fejlesztés öt intézményben

Ajka - Közel 290 milliós pályázati támogatással megvalósuló projekt indítását ünnepelték a Bánki Donát Szakképző Iskolában hétfőn.

A Balaton-felvidék-Somló Szakképzés-szervezési Társulás Globális kihívások, lokális válaszok című pályázat keretében megvalósuló projekt több mint 289 milliós támogatást nyert el. Stolár Mihály, a társulási tanács elnöke sajtótájékoztatón közölte: az öt ajkai, tapolcai és balatonfüredi szakképző intézményt érintő projekt feladata a szervezetfejlesztésen kívül a szakképzés racionalizálása, tananyag és tartalom, valamint tanári, szakoktatói kompetenciák fejlesztése lesz. A projektben több mint 80 pedagógus vesz részt.

Marton József, Tapolca alpolgármestere, a társulási tanács elnökhelyettese hangsúlyozta, hatékonyabban dolgozhatna a szervezet, ha az egyik fenntartó önkormányzat nem akadályozná a munkájukat.

Forrás: Gerence-Marcal-Rába és Somló Környéke Vidékfejlesztési Egyesület, Pápai HVI, Ajkai HVI

Cikk megosztása