Egészség és sport: turisztikai vonzerő

A sport, az egészséges életmód, a vendéglátás és a turizmus kapcsolata is napirendre került a nemrégiben rendezett szakmai fórumon.

(a kép illusztráció, forrás: portal.debrecen.hu)

A sportszolgáltatások 23 ezer munkahelyet biztosítanak, 0,9%-kal járulnak hozzá a GDP-hez és 350 milliárdos árbevételt eredményeznek, derült ki a május 27-28-i Turizmus és sportmenedzsment nemzetközi konferencián, amelynek a Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kara adott otthont.

A Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Karával, valamint gazdasági, politikai szereplőkkel, sportintézményekkel és turisztikai szolgáltatókkal közösen rendezett szakmai fórum arra is rávilágított, hogy az utazási döntésekben új trendként jelenik meg a környezettudatos fogyasztói magatartás, felértékelődni látszik az egészség- és sportturizmus szerepe, ugyanakkor még mindig mozgásszegény életmód jellemzi a magyar lakosságot. A magyar résztvevők mellett Európa számos országából, még Thaiföldről és a Dél-afrikai Köztársaságból is érkeztek előadók.

Forrás: Debreceni HVI

*

Szántóföldi kísérletek világszínvonalon

A búza- és repcetermesztés technológiájának fejlesztéséről tartottak tanácskozást az egyetem Agrár-és Gazdálkodástudományok Centrumában.

Elengedhetetlenül fontos a hazai növénytermesztés agronómiai és ökonómiai hatékonyságának javítása, amelyhez nagymértékben hozzájárul a Növénytudományi Intézet. A centrumban évtizedek óta végeznek – eltérő ökológiai feltételek mellett – olyan kutatásokat, amelyek a legfontosabb hazai növényfajok agrotechnikai elemeinek komplex fejlesztését célozzák meg. Ennek kapcsán világszínvonalú tartamkísérleteket és szántóföldi kísérleteket folytat az intézmény, derült ki május 27-én, a 17. alkalommal megrendezett búza- és repcetanácskozásán.

Az idei fórum fő témája a búza- és a repcetermesztés technológiájának fejlesztése, a precíziós növénytermesztési eljárások gyakorlati megvalósíthatósága, valamint a piaci helyzet áttekintése és az értékesítési lehetőségek bemutatása volt. Az előadók megállapították, hogy rövid távon a búza értékesítési, piaci lehetőségei korlátozottak, ára mérsékelt, a repcénél azonban sokkal kedvezőbb feltételekkel lehet számolni. A szakmai eseményen bemutatták a Növénytudományi Intézet tudományos eredményeit is.

„Az őszi búza és a repce esetében azokat a genotípusokat vizsgáljuk, amelyek a mi régiónkban a legeredményesebben termeszthetők. Kutatásaink tárgyát olyan növénytermesztési modellek kidolgozása képezi, amelyekben az egyes agrotechnikai elemek (tápanyagellátás, talajművelés, vetésváltás, növényvédelem stb.) szintézise megvalósul, így szolgálva a termesztés agronómiai és ökonómiai hatékonyságának javítását” – hangsúlyozta Pepó Péter, AGTC MÉK Növénytudományi Intézet igazgatója.

Az előadásokat követően a Látóképi Kísérleti Telepen „élőben” is bemutatták a gazdálkodóknak a különböző őszi búza- és repcefajtákat, hibrideket, valamint azokat a kísérleteket, amelyek a termesztés növényvédelmi, tápanyag-gazdálkodási, vízellátási, vetésváltási, talajművelési és egyéb agrotechnikai elemeinek vizsgálatát célozzák meg.

Forrás: Debreceni HVI

*

Vonzerő a Debrecen-márkanév

Debrecen arcai: Médiareprezentációk és városmarketing-stratégiák címmel rendezett kétnapos konferenciát az egyem legfiatalabb műhelye.

A másfél éve alakult Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék első konferenciája, amelyet május 28-29-e között tartottak a Kölcsey Központban, Debrecen régi és új média-reprezentációit, valamint városmarketing-stratégiáit állította a figyelem középpontjába. A tanácskozáson egyetemi oktatók, politikusok, közéleti személyiségek, kommunikációs szakemberek tanácskoztak arról, hogyan lehet egy város – akár Debrecen – arculatát újraformálni.

A rendezvény arra vállalkozott, hogy bemutassa és értelmezze a város médiareprezentációit, és ehhez kapcsolódóan forgalmazza a „Debrecen-márka” vonzerejét. Fölmutatva azt, hogy Debrecen élmény-gazdag és mégis élhető középváros; kulturális és egyetemi élete eleven, tőkeerős nagyvállalatok élénkítik a helyi munkaerőpiacot, ugyanakkor a város hajlandó és képes megtartani az egyetemen végzetteket és visszavonzani azokat, akik más városokban kezdték keresni boldogulásukat.

A plenáris előadások, kerekasztal-beszélgetések a városkutatás, az urbanisztika, a városmarketing, a helyi gazdasági élet, a kultúrtörténet, a kortárs művészetek és a populáris kultúra témaköreit is érintették, számba véve az eredményeket, néhány esetben – elsősorban a város újabb épület-komplexumai kapcsán - kritikát is megfogalmazva.

Forrás: Debreceni HVI

*

Vidámparki retro

Ötven évvel ezelőtt, Ludas Matyi Park néven nyitotta meg kapuit a debreceni vidámpark. Még ma is vannak olyan játékok, amik már a nyitáskor működtek. Mivel nincs pénz minden eszköz cseréjére, így a retro hangulattal szeretnének több vendéget toborozni.

Már a hatvanas években is nehéz volt végigmenni a forgó hordón. Az elvarázsolt kastély is jócskán nagykorú már. A vidámparkot 1960-ban nyitották meg. Egyes játékok azóta üzemelnek. Igazi iparművészeti remekművek a debreceni dodzsemkocsik. Ötven éve működnek, Idén teljesen felújították őket. Nemcsak az eszmei értékük magas, egy külföldi gyáros újra cserélte volna őket, de nem adták oda. Éppen a játékok retro hangulata az, ami a Nagyerdőre vonzza a családokat és a gyerekcsoportokat.

Régiségnek tűnnek a most vásárolt kocsik is. A debreceni vidámpark számára gyártották őket Olaszországban. A csillogó old timer autókat ma szerelték be, néhány napon belül pedig működni fognak. A nosztalgia kocsisort és egy másik új játékot, a gyermek óriáskereket az eladott jegyekből vásárolták. Évekig gyűjtöttek. Lassan, de fejlődik a park, köszönhetően az évi 80-90 ezer látogatónak. A játékállományt tovább bővítenék. Pénz ugyan most nincs, sok viszont a beépítetlen terület.

Forrás: www.dehir.hu

*

Kínáról többet, másképpen...

Kínai Napot rendezett a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Miklóssy Ferenc, a HBKIK elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a szakmai nappal szeretnék felhívni a vállalkozások figyelmét erre a távoli országra és a benne rejlő lehetőségekre. Dr. Huszty András koránybiztos fontosnak tartotta, hogy a vállalkozások megismerjék Kína gazdaságát, befektetési, piacra jutási lehetőségeit és képet kapjanak a szolgáltatásokról is.

2009-ben az import meghaladta az 1001 milliárd forintot, exportunk pedig 240 milliárd forintot, melyek összetétele gépipar, gépipari alkatrészek és high-tech. Az elmúlt 3-4 évben már nem csupán a kereskedelmi forgalomra koncentráltak, hanem a befektetésekre is, egyre több kínai befektető érkezik hazánkba. A beruházásokkal, befektetésekkel kapcsolatban megemlítette, hogy Kínában még nincs befektetői tőke, szakmai befektetők vannak.

Célszerű lenne, ha a magyar vállalkozások nem csupán az árukereskedelemre koncentrálnának, hanem a technológiai transzferre is. Másrészt a magyar szakmai tudás, tapasztalat, know-how szintén egyfajta piacbővítésre ad lehetőséget. Ren Hongbin, a Kínai Nagykövetség gazdasági és kereskedelmi tanácsosa előadásában Kína jelenlegi helyzetét ismertette a világban, és a Kína és Magyarország közötti kereskedelmi-gazdasági kapcsolatokat.

Ma a világon Kína a legnagyobb mértékben fejlődő ország. A gazdasági válság Kínát is érintette, ám ebben az esetben nem pénzügyi válságról, hanem sokkal inkább a felvevő piac összezsugorodásáról van szó.Mind az európai, mind pedig az amerikai piacon is csökkent a kínai export. A 2009-es év elején a kínai kormány gazdaságélénkítő programot léptetett életbe, amelyen belül a legfontosabb beruházások az infrastruktúrára és az életkörülmények javítására, vagyis a társadalombiztosítási rendszer megerősítésére vonatkoztak.

Az intézkedések következtében a gazdasági csökkenés megfordult és növekedés indult el. Így 2009-re a GDP növekedése meghaladta a 8,7 százalékot. Kína a világ GDP-jének 8 százalékát, a világ GDP növekedésének pedig 50 százalékát teszi ki. A világ legnagyobb exportáló országa lett, ezen kívül természetesen importálnak is, a világ minden tájáról, így például Magyarországról is. Kína ma már Magyarország kilencedik legnagyobb kereskedelmi partnere. Az export és import legjelentősebb részei a gépészeti berendezések, elektronikai termékek.

A hagyományos kínai exporttermékeknek mindössze 5 százalékát teszik ki a Magyarországra irányuló exporttermékek. A magyar importnak a 80 százaléka Kínából jön. A magyar és a kínai gazdaság kiegészíti egymást, hiszen az export és az import hasonló összetételű. Magyarország sok szektorban versenyképes, így például a megújuló energiaforrásokban, és a környezetvédelmi felszerelésekben, amikben a kínai befektetők is nagy lehetőségeket látnak.

Persze a kínai piac is számtalan lehetőséget biztosít a magyar befektetőknek. Mivel a nyugati és középső régiók kevésbé fejlettek, ezért a magyar vállalkozóknak főként erre kellene koncentrálniuk. A kínai kormány pedig természetesen gazdasági ösztönzőkkel támogatja az erre a területre irányuló beruházásokat. Most van a két ország együttműködésének 60. évfordulója, a jövőről szólva a tanácsos elmondása szerint kedvezőek a körülmények a további kétoldalú együttműködésre, amivel kapcsolatban a kormányok is körültekintőek.

A tanácskozáson bemutatkoztak olyan magyar vállalkozások is, amelyek sikeres vállalkozást működtetnek Kínában, vagy gyümölcsöző együttműködési kapcsolatot alakítottak ki kínai partnerekkel.

Forrás: wwww.egyutthirportal.hu

*

Központ a korszerű medicináért

Elkezdődtek a több mint 2 milliárd forintból megvalósuló Diagnosztikai Tömb építési munkálatai az Orvos-és Egészségtudományi Centrumban.

Az európai színvonalú, korszerű betegellátást támogatja a 10,6 milliárd forintos uniós támogatásból és 1,2 milliárd forintos önrészből megvalósuló Debreceni Egészségközpont Fejlesztési Projekt. A támogatási és vállalkozói szerződések aláírását követően megindulhatnak a beruházás kivitelezési munkálatai is. Az ünnepélyes alapkőletételt május 31-én tartották.

- Az IVDI-ben – a betegek igényeivel összhangban – megvalósulhat a személyre szabott medicina, melynek segítségével lehetővé válik az örökletes betegségek megállapítása és egyéni gyógykezelése is. Mindezt jelentős mértékben segíti, hogy egy épületen belül rendelkezésre áll majd valamennyi in vitro diagnosztikai vizsgálat: a klinikai kémia, a hematológia, az immunológia, valamint a mikrobiológia. A tömbösített egységben a kutató-fejlesztő intézetek együttműködésével lehetőség nyílik közös módszertani eljárások kialakítására és közös klinikai tanácsadói konzultáció fenntartására is – hangsúlyozta Paragh György, a DE OEC elnöke a fejlesztés kapcsán.

Az In Vitro Diagnosztikai Tömb – a Debreceni Egészségközpont Fejlesztési Projekt részeként – az Új Magyarország Fejlesztési Terv TIOP 2.2.7 pályázata keretében valósulhat meg.

Forrás: unideb.hu

*

EU-s forrásból újult meg Nyíradony városközpontja

Önfeledten játszadozó gyerekek ricsaja színesítette a nyíradonyi városközpont projektjének május 30-án, vasárnap lezajlott ünnepélyes zárórendezvényét. 

Nem kellett kétszer mondani a gyerekeknek, hogy foglalják el a játszóteret. Elsősorban a fiataloknak szolgáltat kikapcsolódási lehetőséget a játszótér közelében kialakított gördeszka-pálya, viszont a térítésmentesen használható teniszpálya már több korosztály egészségesen kikapcsolódni vágyóit fogadja. A városközpont megújulásának részeként nagy felületen alakítottak ki új burkolatokat, és telepítettek különböző zöldfelületi elemeket. Az új, nemcsak gyakorlati, de esztétikai szereppel is bíró lámpaoszlopok igazán hangulatossá varázsolhatják a koraesti sétákat.

A projekt 54 millió forintból valósult meg.

Az ÉAOP-5.1.1/E-2008-0029 számú projekt megvalósulásának 54 millió forintot meghaladó összköltségeit az Európai Unió és a Magyar Állam 90 százalékban, mintegy 48 millió 648 ezer 876 forinttal támogatta. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Forrás: http://civishir.hu

*

Szolgáltatás-fejlesztés a vértesi könyvtárban

A TÁMOP-3.2.4.-08/1-2009-0057 számú nyertes pályázat
segítségével megújul a Kassai u. 8. sz. alatti könyvtár bútorzata,
megvalósul a teljes állomány számítógépes adatfeldolgozása.
Elkészül a könyvtár önálló honlapja, bővülnek a használók
számára szervezett programok, szolgáltatások, valamint megtörténik
a könyvtárosok akkreditált szakmai képzése is.

Projekt címe: „Tudásdepó -Expressz”- A könyvtári hálózat
nem formális és informális képzési szerepének erősítése az
élethosszig tartó tanulás érdekében.
A pályázatot debreceni középiskolákkal konzorciumban nyújtották
be és 5.746.542.- Ft a támogatást nyertek.
A projekt megvalósítása 2010. májusától 2012. februárjáig tart.

forrás: www.letavertes.hu

*

Virágos összefogást is akarnak Derecskén

A 2010-es esztendőt a derecskei összefogás éveként hirdette meg a helyi önkormányzat, aminek legkiemelkedőbb rendezvénye az elszármazottak találkozója lesz – adta hírül településriporterünk, Fegyverneki Gergő. Bakó István az összefogás jegyében arra kéri a lakosokat, segítsék még szebbé, virágosabbá varázsolni együtt Derecskét.

- Főképp hagymás évelő növényekkel, például tulipán-, nárcisz-, tubakatihagymával, virágtövekkel támogassák a város parkosítását. Adományaikkal a Sirály utcai, Kandia utcai és kisderecskei buszmegállót, valamint a Rákóczi utcai központi orvosi rendelő környékét szeretnénk parkosítani – tájékoztatott a városfő.

- Az ajándékba adott virághagymákat, virágtöveket Kiss Zoltánné és Szabó Alberné várja minden nap munkaidőben a DEVAG Kft. Köztársaság u. 90. szám alatti telephelyén – tette hozzá a polgármester a város honlapján közzétett felhívásában. bihari kisvárosban egyébként a sikeres közmunkaprogramnak köszönhetően már javában folytatódik a parkosítás, hiszen már megkezdődött a központi konyha előtti előkert kialakítása: füvesítés és örökzöld telepítés fogja díszíteni az előteret, a két templom között pedig rózsák fogják díszíteni a közterületet.
A településen úgy gondolják, közös erővel, összefogva még szebbé tehetik a várost.

*

Városi könyvtár fejlesztés Vámospércsen

Vámospércs Város Önkormányzata UNIÓS pályázati keretből az ÁRVÁCSKÁK- „7” Hajdu-Bihar Megyei település könyvtári szolgáltatásainak összehangolt infrastrukturális fejlesztése (TIOP -1.2.3.-08/1-2008-0085) projekttel 7.572.588.-Ft támogatást nyert a városi könyvtár fejlesztésére. A pályázatot több település közösen összefogva úgynevezett konzorciumban nyújtotta be.

A konzorcium vezető főkedvezményezett a Létavértes Városi Könyvtár és Művelődési Ház. Kedvezményezett konzorciumi tagok a Mészáros Károly Városi Könyvtár Hajdúdorogról, a Földi János Emlékház, Hajdúhadházi Galéria, a Közösségi Ház és Városi Könyvtár Komádiból, a Bem József Művelődési Ház, Közösségi Könyvtár és Tájház Hosszúpályiban, Vámospércs Városi Önkormányzat valamint a Kölcsey Könyvtár Álmosdon. A hét település részére megítélt támogatás összesen 69.986.285Ft, mellyel az intézmények szolgáltatásai korszerűsödnek. A megítélt támogatási intenzitás 100%, tehát az amúgy is anyagi nehézségekkel birkózó önkormányzatoknak nem kellett önrészt biztosítani.

A támogatásból a könyvtárunkba hamarosan tíz új számítógép kerül, melyből nyolc felhasználókat várja, ebből egy gép speciális szolgáltatással a vakok és gyengén látók igényeit is kielégíti. A lakosság részére színvonalasabb szolgáltatást tesz majd lehetővé az új, multifunkciós készülék, melyet szintén ebből a forrásból szerzünk be.

A pályázat részét képezi a könyvtári állomány számítógépes feldolgozása, mely során a régi katalógus cédulákat felváltja a számítógépes nyilvántartás. A könyvtári dokumentumok feldolgozására a HunTéka program megvásárlása a közelmúltban megtörtént, a feldolgozás jelenleg folyamatban van. ,

Ez a könyvtár használók számára azt eredményezi, hogy 2011-től Interneten keresztül is láthatják a városi könyvtár könyv és CD állományát. A világhálón keresztül válogathatnak a könyvekből, valamint a már kint lévőeket meghosszabbíthatja bárki, bárhonnan. Természetesen a rendszer használatához segítséget és részletes tájékoztatást adunk, amikor az aktualitása elérkezik.

Diósné Kozma Erzsébet

Forrás: Érmelléki Vidékfejlesztési Nonprofit Kft., Debreceni HVI, Derecske-Létavértesi HVI, Hajdúhadházi HVI

Cikk megosztása