Sikeres pályázat a városközpont felújítására Szabadszálláson

Szabadszállás városa pályázatot nyújtott be DAOP 5.1.2/B-09: "A városi örökség megőrzése és korszerűsítése" címmel.

A fejlesztési elképzelést a döntéshozók támogatásra érdemesnek találták. Így a megítélt 47 408 453 Ft-os pályázati összeg felhasználásával lehetőség lesz egy olyan új városközpont kialakítására, amely megőrizve az Alföldi kisvárosi megjelenést, de modern, valódi városi képhez méltó külsőt biztosít.

*

Életmentő pont Dusnokon

Olyan életmentő készüléket telepítettek a dusnoki általános iskola bejáratához, amelyikhez a településen több mint százan értenek. A napokban átadott készülék beszerzésével párhuzamosan - több turnusban- százhúszan életmentő tanfolyamot végeztek, melynek köszönhetően a 3400 lelket számláló községben minden bizonnyal bármikor akad ember, aki segíteni tud, ha valakinek megáll a szíve. Sőt a szerkezet egyszerre több életet is megmenthet váratlan szívelégtelenség esetén.

A nap 24 órájában elérhető gép beszerzése és a tanfolyam elindítása egy helyi vállalkozó, Szegedi József nevéhez fűződik. A dusnoki kezdeményezés elindítását követően, mondhatni a legjobbkor írt ki pályázatot az Egészségügyi Minisztérium, így a beszerzéshez és a tanfolyam elindításához is hozzá tudták tenni a JESZ, Te vagy JElen, te tudSZ segíteni című pályázaton nyert összeget.

*

Dunavecse döntött a hulladékgazdálkodás terén

Dunavecse Város Önkormányzata a települési hulladékgondok végleges megoldására 2004-ben csatlakozott a Közép- Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társuláshoz. A Társulás pályázatot nyújtott be az Európai Unióhoz, a tag önkormányzatainak közigazgatási területén található felhagyott hulladéklerakók rekultivációja 100 %-os uniós támogatására, melyet meg is nyert.

A dunavecsei szeméttelepen 2009. július óta nem lehet hivatalosan szemetet elhelyezni, azonban ezt sajnos a lakosok nem veszik figyelembe. A telep rekultivációja folyamatban van, tavasszal takarással véglegesen megszűnik. Az egységes hulladékgazdálkodási rendszer kiépítéséhez szükséges forrás biztosítása érdekében a KEOP 1.1.1. pályázat benyújtásra került sor. Az uniós források eléréséhez meghatározott feltételrendszerek, valamint a Társulási Megállapodásban rögzített kötelezettségvállalások teljesítéséhez azonban szükséges a megvalósítandó egységes hulladékgazdálkodási rendszer üzemetetési koncepciójának kidolgozása, az egységes díjpolitika elveinek, a díjképzés módjának és összetevőinek meghatározása, ebben a kérdésben döntött a testület.

Forrás: Dunavecsei Dunamellék (2010.)

*

Hagyományőrző agrárnapok Kunadacson

Térségi agrárnapnak adott otthont immár hetedszer az Ispán Major Kunadacson, ahová több száz vendéget vártak. A major tulajdonosa Szél István és a kunadacsi Gazdakör szervezésében rendezték meg immár harmadik alkalommal a térségi agrárnapokat, mely mögé a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat is besorakozott a népes támogatói körbe. A rendzvény elsődleges célja, hogy a térség gazdasági szereplői lehetőséget kapjanak az ismereteik bővítésére, tapasztalatcserére, népszerűsítsék a magyar termékeket.

Ebben fontos szerepet kapnak az őshonos állatokból előállított készítmények, kiemelt figyelmet szentelnek a borkultúra erősítésének. Ugyanakkor az egész napos rendezvényt a magyar kultúra ápolása hatja át. Ez nem csak a külsőségekben nyilvánul meg, de már önmagában felemelő, a magyar huszárok látványa, az ősi magyar viseletben érkező vendégek, köztük több székelyföldi kedves barát.

Szél István, a major tulajdonosa és családja ezúttal is kitettek magukért. Kemencében sült lángos, házi pálinka, huszárok, borkóstoló, bográcsos, ahogy illik egy gazdatársadalmat mozgósító fórumon, melynek fővédnökségét Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke vállalta. Sipos Balázzsal, Kunadacs polgármesterével közösen leplezték le a major új emlékművét. A fából készült alkotás a nagy Magyarországot ábrázolja, és amint azt a házigazda elmondta, a magyarság egységét, összetartozását hivatott szimbolizálni.

A fórum előadói közül Font Sándor, a Parlament Mezőgazdasági Bizottságának elnöke az ágazat jövőjéről és lehetőségéről beszélt. Az országos szinten legnagyobb támogatottsággal, negyedszer is újra választott képviselő azt hangsúlyozta, hogy az ország felemelkedésének, válságból való kilábalásának egyik kitörési pontja a mezőgazdaság, ahol azonnali intézkedésekre van szükség a bürokrácia felszámolását, az alkalmi munkavállalók foglalkoztatását illetően, de beszélt a Homokhátság vízszabályozásának és a kistérségi értékesítési modell bevezetésének szükségéről is, valamint a szőlő-bor ágazat problémáinak sürgős kezeléséről.

*

Ötvenmillióból újították fel az ötvenéves épületet

Az 1960-ban átadott homokmégyi művelődési házon teljes külső és belső rekonstrukciót végeztek az elmúlt hónapokban. A homokmégyi önkormányzat a Dél-alföldi Operatív Program pályázatán ötvenmillió forint támogatást nyert az átalakításra.

Mint Matos Attila, a település polgármestere televíziónknak elmondta: nagy öröm a település számára, hogy az épület „50. születésnapján” megújulhatott. Az elektronikai és fűtésrendszer modernizálása, az új tető és a szigetelés mellett modern bútorokkal és technikai eszközökkel gazdagodott a művelődési ház.

A homokmégyi önkormányzat emellett nemrég csatlakozott a megyei mozgókönyvtári ellátáshoz. Kalocsa Kistérség Többcélú Társulása már január óta részese a Bács-Kiskun Megyei Könyvtárellátási Szolgáltatásnak. Matos Attila szerint a programhoz való csatlakozásuk minőségi változást eredményez majd a szépen felszerelt homokmégyi könyvtárban.

*

Közel 380 millióért korszerűsítik a kórház fűtését

A Kalocsai Kórház- Rendelőintézet fűtését, melegvíz-ellátását, a konyha gőzigényét és a műtők levegőjének a nedvesítését jelenleg a központi kazánházban elhelyezett gőzkazánok biztosítják. A gőzkazánok által előállított gőzt belső csőhálózaton szállítják a hőközpontokba, ahol hőcserélők állítják elő a fűtési és a használati meleg vizet. A műtőklímák levegőjét télen nedvesítik és melegítik.

A rendszer legnagyobb hibája, hogy a nyári csökkent energiaigény idején is a teljes gőzhálózat folyamatosan hő alatt van, miközben a gőzkazán nyáron jó ha 30 százalékos terhelésen, és ezáltal nagyon rossz hatásfokkal dolgozik.
Török Gusztáv Andor, Kalocsa polgármestere elmondta, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Környezet és Energia Operatív Programja keretében közel 225 millió forintos pályázati összeget nyert a város a központi gőzkazán cseréjéhez, a műtőklímák hűtéséhez szükséges napkollektorok telepítéséhez, a technológiai gőzellátás korszerűsítéséhez.

Mindehhez mintegy 150 millió forint saját erőforrást is mozgósítani kell.
– A fejlesztés révén a gőz helyett meleg víz lesz az energiahordozó. A fűtés a kazánházban elhelyezett kondenzációs kazánokkal fog történni. A Prosectura fűtési- és használati melegvíz-igényét egy egyedi kondenzációs kazánblokk fogja biztosítani, a szállítási veszteségek csökkentése érdekében – jellemezte az új fűtési rendszert a polgármester.
Megtudtuk azt is, hogy a használati melegvizet a felhasználási hely közelében lévő hőközpontban elhelyezett kazánok fogják előállítani. A műtők és az intenzív osztály klímájához kapcsolódó nedvesítést és a konyha gőzigényét helyi gyorsgőz-előállító kazán fogja biztosítani.

A 80 db napkollektor a hideg-, melegvizes tárolóra és a puffer tartályokra dolgozik. A kórház használati meleg víz fogyasztása időszakos, ezért a köztes időszakokban, amikor a hővel feltöltött tárolókból nincs hideg-, meleg víz elvétel, a napkollektorok által termelt hőenergiával egy abszorpciós hűtőgép hideg vizet állít elő, amivel a meglévő kompresszoros folyadékhűtő villamos energia igényét csökkenti.

A projekt hosszú távú közvetlen célja az energia megtakarítás, a fűtési-hűtési, meleg víz előállítási költségek csökkentése. Közvetett cél a projekt környezetvédelmi hatása, az üvegházhatású gázok kibocsátásnak csökkentése.
A projekt megvalósítását a 2010. évre tervezik.

*

Szabadidőcentrum épül Kalocsán - 200 milliós fejlesztés

Az elmúlt szerdán tartották a kalocsai Városházán a Szőlőkként emlegetett városrész integrált szociális városrész-rehabilitációs pályázatának a projektnyitó tájékoztatóját. A rendezvényen Loibl László alpolgármester, a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség (tovább: DARFÜ) előadója Kúsz Tibor, az önkormányzat Műszaki osztályának vezetője, Pintér Ferenc, valamint a Művelődési és Sportosztály vezetője, Hajdu István ismertette a nyertes pályázat kivitelezésének lépéseit, illetve annak célját.

A megvalósulás fejezetéhez érkeztünk, ami az utolsó mérföldköve ennek a projektnek, mely hivatalosan december 31-én zárul. A kivitelezés, tehát a komplexum felépítésének tényleges megvalósulása a tervek szerint már az őszre elkészül. – kezdte a tájékoztatót Loibl László, aki elsőként a Dél-alföldi Operatív Program pályázatának megvalósulási lépéseit ismertette a megjelentekkel. – 2008 júniusában adtuk be a pályázatot, melyben első körön az alapszinti kidolgozottság mellett a programunk is elnyerte a támogatást, így 2009-ben indult a második forduló. Ebben a szakaszban adott határidőre meghatározott tartalmi követelményekkel haladtunk a kidolgozottsággal, és a teljes anyagot tavaly júniusban nyújtottuk be, majd decemberre megérkezett a pozitív elbírálás híre...

– A teljes projekt körülbelül 200 millió forintba kerül, és ehhez nyertünk körülbelül 160 millió forintot, a többit önerőként tesszük hozzá a projekthez – mondta az anyagiak kapcsán Loibl László.
Az alpolgármestertől a DARFÜ képviseletében Kúsz Tibor vette át a szót, majd ismertette az Új Magyarország fejlesztési terv regionális szinten támogatott projektjeit, és méltatta Kalocsa Város Önkormányzatának az eddigi beruházásait, melyek az említett program támogatásával valósultak meg a településen.

Ezt követően Pintér Ferenc beszélt a kiállított látványtervekről, illetve a városrész térképén vázolt közterületi átalakításokról és fejlesztésekről, melyek között szerepel többek között gyalogátkelők kialakítása, közvilágítás javítása, illetve közterületek rehabilitációja. A beszámolót Hajdu István rövid prezentációja követte, aki ismertette a városrészben zajló ESZA típusú tevékenységeket. Ez röviden azt jelenti, hogy a pályázat a városrészben élők integrációját támogatja, melyek különféle kulturális, sport és ismeretterjesztő programok formájában valósulnak majd meg a helyszínen.
A kivitelező Kalo-Bau Kft. képviseletében Skultéti Csaba igazgató zárta a tájékoztatót a projekthez fűzött eredményes együttműködés reményét kifejezve.

*

Megújult a Tassi Fogyatékos Otthon

A Felső-Kiskunsági és Dunamelléki Többcélú Kistérségi Társulás 2009. június 10-én pályázatot nyújtott be a Dél-alföldi
Regionális Fejlesztési Tanácshoz Fogyatékkal élők szociális otthonának tetőfelújítása, kerítésépítése, valamint informatikai eszközök beszerzése címmel.

A pályázott összeg közel 9,5 millió forint volt. A pályázatot 2009. augusztusában 6.252.060 Ft támogatási összeggel hagyták jóvá, így a műszaki tartalom csökkentését kellett végrehajtani.

A fontossági sorrendet és a támogatási összeget figyelembe véve a tetőfelújítás és a kerítésépítés valósult meg, összesen 8.571.372 Ft összegben. A munkálatok április 30-án fejeződtek be. A munka során 800 m2-nyi tető felújítása történt meg, valamint 181 fm kerítés építés az önkormányzati telkek határán. A későbbiek során az otthon további felújítása is a tervek között szerepel.

Forrás: Kistérségi Hírmondó

*

A kulturális örökség gyöngyszeme Hajóson

Bács-Kiskun Megye kulturális örökségének egyik gyöngyszeme a hajósi Érseki Kastély, melyet az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a DAOP/2007-2.1.B Versenyképes turisztikai termék és attrakció fejlesztés támogatására kiírt pályázat útján elnyert 473 millió forintos támogatás felhasználásával újít fel a megye.

A fejlesztés összköltsége 563 millió forint, a 90 millió forint különbözetet a megyei önkormányzat biztosítja, hogy megmentse az utókornak az 1739-ben épített barokk kastélyt. A projekt nyitó ünnepségen dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke üdvözölte a vendégeket. Később, dr. Ujhelyi István államtitkár is csatlakozott az ünnepség részvevőihez.
A kastély rekonstrukciója során felújítják a fő- és melléképületet, ezzel létrehoznak egy turisztikai célú, interaktív, látogatóbarát bemutatóhelyet, barokk kertet és korszerű kulturális központot építenek.

Schön Ferenc, Hajós Város polgármestere megköszönte azt az összefogást, mellyel nem csak Hajós szégyenfoltja tűnik el, de új lehetőségek is nyílnak a település előtt. „Méltatlan volt a kastély szellemiségéhez az az állapot, amivel már-már az enyészeté lett a magyar történelem különleges ereklyéje, az építészet nemes darabja” - mondta a polgármester és leszögezte, Hajós készen áll arra, hogy teljes értékű partner legyen a hosszú távú tervek megvalósításában.

A munkálatok megkezdődtek, komoly szakértői stáb dolgozik az országos műemléki védettség alatt álló kastély felújításán és restaurálásán. A kivitelezés alatt az önkormányzatnál a projektmenedzsment a kastély kiállítóterei tartalmának és szolgáltatásainak tervezésén dolgozik. Ebben a munkában jelentős szerepet vállalnak a megyei múzeumi szervezet munkatársai is. Az épületátadása 2010. augusztusában várható.

Forrás: Dunamellék LEADER Egyesület

Cikk megosztása