Közművelődési fórum Kátolyban

Május 19-én Baranya Megyei Kulturális és Idegenforgalmi Központ dr. Bokor Béla igazgató és Váradi Judit közművelődési szakember vezetésével a Közművelődés Országos Szakfelügyelet Szakmai javaslatainak megvalósításának elősegítése a Dél-Dunántúli régióban címmel szakmai napot tartott Kátolyban.

A meghívott települések - Berkesd, Palotabozsok, Erzsébet, Zengővárkony, Pécsvárad, és Kátoly - polgármesterei, jegyzői és közművelődési szakemberei előadást hallhattak, melyet szakmai fórum követett.

Erzsébet polgármestere, Horváth János ismertette az IKSZT pályázatuk fő elemeit, elképzeléseit. A résztvevők hasznos információkat és ismereteket kaptak a közösségi élet és a közművelődés szervezésével kapcsolatban.

*

Cirfandli Ünnep

"Egy csepp nap" a szlogenje a Pécsi borvidék különös remeke, a cirfandli népszerűsítésére 2010. június 5-én indult kampánynak.

A Pécs-mecseki Borút és többek között a Mohács-Bóly Fehérborút kezdeményezésére egész napos cirfandli ünnepet rendeztek Pécsen a Ferencesek utcájában, ahol bárki megismerhette e szőlőfajta különloeges borával és találkozhat készítőivel. Ez a nap volt az első figyelemfelhívó a pécsi zászlósborra, hiszen az idén még több borkóstolót, találkozót szerveznek borászoknak, séfeknek, hogy rátaláljanak a cirfandlihoz leginkább illő ételekre, elősegítve , hogy minél több vendéglátóhely itallapjára felkerüljön, s népszerűvé váljon a vendégek körében.

E fűszeres, virágos aromájú, üde savakkal rendelkező fehérbor igazi ritkaság.

*

Berkesden elkészült az új játszótér

Május 30-án ünnepélyes keretek között vehették birtokba a berkesdi gyerekek és felnőttek az ÚMVP III. tengelyében elnyert támogatásnak köszönhetően az új játszóteret. A Pályázatot a "Berkesdi Iskoláért" Közalapítvány nyújtotta be, az elnyert támogatás 10. 589.063 Ft volt, mely fedezte a játszótér kialakításának teljes költségét.

A beruházással egy olyan hiányt sikerült pótolniuk, mely szinte a település teljes lakosságát érinti és általános megelégedést vált ki.

A projekt címe: Játszótér kicsiknek és nagyoknak

Ennek megfelelően az elkészült játszótéren a felnőtt és ifjúsági korosztály is találhat magának szórakozási lehetőséget, hiszen a játszótéren szabadtéri kondigépeket is felállítottak, így a gyermekeket kísérő szülők, nagyszülők is tartalmasan tölthetik idejüket, amíg a kicsik a játszótéri játékokon játszik.

*

Százmilliónál is többet osztottak szét

A napokban 123 millió forintot osztott ki a bólyi Zengő-Duna Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület LEADER-pályázat keretében. Amint azt Hárs József polgármester, az egyesület elnöke elmondta, száznál is több pályázó közül közel nyolcvanan jutottak kisebb-nagyobb összegez, néhány százezertől több millióig, amelyek kifizetése nagyrészt számlák ellenében júliusban kezdődik.

A pályázók a helyi vidékfejlesztési témakörökben fordulhattak az egyesülethez, tíz célterületre vonatkozóan. A legnépesebb körben a civil szervezetek éltek a ehetőséggel, majd mindegyik az eszközeik gyarapítására, az infrastruktúra felújítására kérte a támogatást. A következő elbírálás az ősszel lesz, s közel 180 millió van még a tarsolyban, amelyre szintén lehet még pályázni.

A LEADER-közösséghez hatvan település tartozik a bólyi és pécsváradi kistérségből. A nyertesek között van többek között a Mohácsi Történelmi Emlékhelyért Alapítvány, a pécsváradi önkormányzat, a Kékesdi Templomért Alapítvány, a mecseknádasdi Német Nemzetiségi Néptánc Egyesület és a Mohács-Bóly Térségi Fehérborút Egyesület.

*

Ősztől már biciklivel Bóly és Szederkény között

A biciklizőknek örömhír: újabb kerékpárút épül meg idén Baranyában. Mindösszesen egy öt és fél kilométeres szakaszról van szó, de ha elkészül, akkor végig lehet majd biciklizni -Máriakéménd, Szederkény és Bóly érintésével -Pécsvárad és Villány között. Amint azt Hárs József bólyi polgármester elmondta, a 80 millióba kerülő kerékpárút megépítésének költségeit 90 százalékban pályázati pénzekből fizetik, a többit a város önkormányzata állja.

A közbeszerzési pályázattal a napokban ismerkedhetnek a kivitelezésre jelentkezők, és mint abban olvasható: a nyár végére az útnak készen kell lennie. Némi könnyebbség, hogy a kerékpárút egy rövid szakasza a régi bólyi bekötőúton halad majd, így azt már neki kell megépíteni, sőt az autósztráda építői rendbe tették.

Tegyük mindehhez hozzá, hogy kistérségi összefogás nyomán épült meg korábban a Bóly-Villány szakasz is, amely a remények szerint a határon át, Horvátországban is folytatódni fog. A most készülő szakaszról még annyit, hogy külön öröm lesz ez Szederkény és környéke diákjainak, a bólyi ipartelepre járó dolgozóknak, mivel jó időben akár kerékpárral is bejárhatnak az iskolába,munkahelyekre.

*

Ovik, iskolák, bölcsőde, haladnak a munkálatokkal Bólyon

Az oktatási intézmények felújítására korábban mint egy háromszázötvenmillió forintot nyert el a város egy pályázaton. A munkálatok már tavaly elkezdődtek, az építkezések egy része azonban idén is folytatódnak.

*

A KJÁMK óvodája ünnepelt májusban, Zengővárkonyban

Április 30-a hagyományosan a májusfa állítás napja. Mi sem feledkeztünk meg erről az általában nagyobb legények által kedvelt szokásról: délelőtt titkolózva a fiúkkal sétálni indultunk, míg a lányok az oviban maradtak. Aznap a fiúk kicsit később feküdtek le, ugyanis szép halkan feldíszítették a saját kézzel kivágott kis suhángot, majd segítséggel a bejárati lépcsőkorláthoz kötözték.

Volt nagy meglepetés a lányoknak,
amikor felébredve meglátták, mi volt a nagy titkolózás tárgya. Ahogy a szél fújta a szalagokat, az egyik gyerkőc felkiáltott:

„- Ez olyan, mint egy lakodalom!”
Megemlékeztünk az anyukákról, nagymamákról is anyák napja alkalmából: kis műsorral és saját kézzel festett selyemkendővel
lepték meg a gyerekek az édesanyjukat.

Május 14-én pedig kirándultunk a patcai Katica tanyára közösen a szülőkkel. Gyönyörű időnk volt, a kalandpark pedig sok érdekes látni- és kipróbálni valót nyújtott a számunkra. Az külön öröm volt, hogy szabadon mozoghatott mindenki, azt a dolgot részesítve előnyben, ami éppen neki tetszett, főként mindezt anyuval vagy apuval együtt tehette. Úgy gondolom, ez a nap nem csak a gyerekek, de a felnőttek számára is nagyon kellemesen telt, szép emlékekkel gazdagodott mindenki.

Évzáró ünnepélyünket május 28-án tartottuk a kultúrházban.
A gyermeknapra pedig meglepetéssel is készülünk, a jégkrém mellé rendőrkutyás bemutatót szerveztünk a zengővárkonyi ovisoknak és iskolásoknak, ami reményeink szerint osztatlan
sikert fog aratni a gyerekek körében.

*

A SCHLOSSGARTEN ÓVODA-BÖLCSŐDE nyári rendezvényei Mecseknádasdon


„Ó napsugár, ó napsugár én szeretlek nagyon.
Jöjj el hozzánk minden hajnalon.
Ó napsugár, ó napsugár, én szeretlek nagyon,
de jó lenne, hagy így kezdődne minden új
napom…”

A sok eső után napsugaras nyárra vártak az óvodában. Újabb óvodai programok, vidám nyüzsgés és közben sok-sok nevetés, tapasztalatszerzés várt rájuk. A búcsúzó nagycsoportosok ellátogattak az iskolába, elfogyasztották első ebédjüket a napközis ebédlőben, közös programon vettek részt az ófalui óvodából érkező leendő iskolatársaikkal.

Óbányán kétnapos erdei óvoda során a Mecsek élővilágával, szépségeivel ismerkedhettek meg. Sor került egy biciklinapra, estig tartó közös játék-zöld-napra.
Augusztus végével zárul a kompetencia alapú programcsomag adaptálása az óvodában.

A helyi nevelési programot ennek szellemében – a szülők véleményét is kikérve – dolgozták át. A programon kevés változtatásra volt szükség, mert zömében megfelel a kritériumoknak. Pedagógusaik a cselekvő tapasztalatszerzésre épülő módszereket alkalmazva építik fel és valósítják meg feladataikat. Gyermeknapon az Aranypatkó Panzió programjában nádasdi körjátékokkal kedveskedtek a vendégeknek, ahol barkácsolás, arcfestés, s titokzatos, illatos játékok is vártak rájuk.

Május utolsó péntekén az édesapákat köszöntötték egy mozgalmas, játékos sportverseny keretében.
Június 6-án – vasárnap – elballagtak a nagyok, és színes programokkal fűszerezett Sommerfest-tel néztek a nyári élet elé.

A fenntartó önkormányzat pályázati segítséggel akadálymentesíti az iskola és az óvoda – bölcsőde környezetét. Reményük szerint ovikezdésre birtokba vehetik az új, akadálymentesített óvodát. A munkálatokkal járó kellemetlenséget szeretnék a minimálisra csökkenteni.

Forrás: "Zengő-Duna" Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása