Hagyományőrző Lovas napok Tiszacsegén

Az évente júniusban megrendezésre kerülő Tiszacsegei Hagyományőrző Lovas napokat, az idén május 15-én egy kisebb Lovas Napi rendezvény előzte meg.

A rendkívüli esemény szervezése és kivitelezése a balmazújvárosi szervezők egyik nyertes pályázatán keresztül valósult meg. A program fő célja, hogy szemléltesse a régi népi hagyományok fontosságát, és a hagyományőrzés jelentőségét a fiatalok számára. Hiszen a hagyományok őrzése, az adott társadalom értékrendjét, világszemléletét tükrözik.

A rendezvény egy lovas felvonulással kezdődött, ahol mindenki népi viseletben pompázott. A gyermekek hajviselete, a színes szalagok és a fiúk kalapja is érzékeltette a korszak jellemző szokásait. Ezután a csikósok színvonalas bemutatója következett. A közel egy órás programban bepillantást nyerhettek a csikósok életébe és hagyományaiba. A résztvevők láthatták, hogy hogyan dolgoznak a csikósok lovaikkal és ostoraikkal, valamint hogyan lovagolnak nyereg nélkül. A lovasok idomítási gyakorlatokat és ügyességi játékokat mutattak be, amelyek a mindennapi pusztai életükből erednek.

Közben a háttérben a tapasztalt házi asszonyok különböző hagyományos, finom ételeket készítettek üstben és bográcsban a vendégek és résztvevők számára. A változékony időjárás miatt a rendezvényt az eredeti Tisza parti helyszínéről, a Tiszacsegei Művelődési Ház környékére helyezték át. Ennek ellenére a rendezvény jó hangulatban telt el.

Forrás: http://hmtv.ucoz.com

*

A gulyások versenghettek, a csikósok csak júliusban

Az esős időjárás miatt a szervezők kénytelenek voltak július 3-4-43 elhalasztani az idei lovasnapok programsorozatát, de az újabban hozzácsatlakozó országos gulyásversenyt megrendezték pénteken és szombaton a Pusztai Állatparkban.

Pásztorok, gulyások és bojtárok párban mérték össze egymással tudásukat állathajtásban és -számlálásban, vízhúzásban, állatkifogásban, karikásortos- és gulyásbothasználatban. Ezenkívül a viseletüket is értékelte a zsűri. A Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete és a Hortobágyi Génmegőrző Nonprofit Kft. által rendezett szakmai versengés utána az országos pásztortáncversenyt rendezték meg, majd az állatparkban felállított sátorban pásztorbállal zárult a kétnapos rendezvény.

Forrás: Hajdú-Bihari Napló

*

Fejlesztésre sok, működésre kevés

Soha ennyi pénz nem jutott fejlesztésre Egyeken, mint idén. Több mint 600 millió forintot költenek a városi intézmények felújítására. Ennyit pénzt nyert ugyanis az önkormányzat különböző pályázatokon. A fejlesztésekkel egyben a szolgáltatások is bővülnek. Bölcsődét és szakorvosi ellátást indítanak szeptembertől Egyeken.

Ennek ellenére anyagi nehézségei vannak az önkormányzatnak. A település mintegy 500 millió forintból újította fel és bővítette az iskolát és az óvodát. A fejlesztésnek köszönhetően bölcsődét is indítanak Egyeken szeptembertől. Az egyeki háziorvosi rendelő a művelődési házba költözött. Irodákból, próbatermekből alakították ki a várót és a kezelő helyiségeket. A rendelő épületet ugyanis átépítik. Erre is nyert a település támogatást.

Ezen a területen is bővül az ellátás a községben. A szemészeti, belgyógyászati, sebészeti és a füll-orr gége rendelésre szeptembertől már nem kell Debrecenbe utazni az egyekieknek. A település központját is átépítik. Pihenőövezetet alakítanak ki. Erre is nyert az önkormányzat 43 millió forintot. Sétálóövezetet hoznak létre.

A buszok útvonalát is módosítják, áthelyezik a megállókat, hogy az iskolások biztonságosabban közlekedhessenek. A beruházások ellenére anyagi nehézségei vannak a önkormányzatnak. Csökkent a normatív támogatás, idén közel 100 millió forinttal kevesebből gazdálkodhat az önkormányzat. Ezért az intézményekből a szerződéses munkavállalókat már elküldték. Az is nehézséget jelent Egyeken, hogy idén csökkentek a helyi bevételek is.

forrás: dehir.hu

*

A 2010-es Kihívás Napján Újszentmargita az előkelő 10. helyen végzett

A Kihívás Napja 1982-ben indult Kanadából, ahol két szomszédos város vezetői elhatározták, hogy egy egész napos verseny keretében döntik el, melyikük városa a sportosabb. Május utolsó szerdáján ezért 0 órától este 9-ig folyamatosan számolták, hányan végeznek aktív testmozgást legalább 15 percen belül.

A Kihívás Napja hamar meghonosodott szerte Európában és a nagyvilágban, majd 1991-ben Magyarországra is megérkezett. Hazánkban eddig összesen 1578 település vett részt a vetélkedésben. Tavaly a versenyben részt vett falvak és városok lakói egyetlen nap alatt több mint 8 millió negyedórás testmozgást végeztek. Idén Újszentmargita települése is benevezett a május 19-én sorra került Kihívás Napja elnevezésű országos akcióra. A rendezvény 0 órás megnyitóval kezdődött, amely során mindenki részletes tájékoztatást kapott az egész napos programokról.

A hajnali ébredés és a kellemetlen időjárás ellenére sokan összegyűltek az Újszentmargitai Művelődési Ház előtt, ahol csoportokat alkottak és kipróbálták az első versenyszámot, az akadálypályán haladó sítalpas futást. A próbatétel után a csapat egy része kisétált a Margi tanösvényhez, közben a többi résztvevőnek folyamatos sportolási lehetőségek álltak a rendelkezésükre, a Művelődési Ház belső termeiben úgy, mint a tollasozás, ping-pongozás, labdázás, csocsózás, ugráló kötelezés. A résztvevők 7 órakor hangos felvonulással ébresztették a település lakosságát.

Reggel 8 órától a változatos programok különböző helyszíneken. A rendezvény 21:00-kor eredményhirdetéssel és sorsolással zárult. Újszentmargitán e rendezvény keretein belül 11 143 db 15perces mozgástevékenység zajlott le, mellyel a saját kategóriájában 10. helyezést ért el az 50 település közül. A lakosság boldogsággal és tele energiával teljesítette ezt a szép eredményt. mindenki számára emlékezetessé vált ez a nap, remélhetőleg jövőre is részt vesz Újszentmargita a Kihívás Napja programon.

*

A nagy elődre emlékeztek Polgáron

Megkezdődött a Vásárhelyi-hét Polgáron a Vásárhelyi Pál Általános Iskolában. Ünnepi rendezvénnyel indult május 31-én reggel a Móricz úti iskolánál a program. Két héttel az idei tanév befejezése előtt - immár hagyományosan - kezdetét vette a Vásárhelyi-hét a polgári általános iskolában. Az iskola 1989-ben vette fel Vásárhelyi Pál nevét, akiről ebben a városban gondolkodás nélkül a Tisza-szabályozás jut eszükbe. Ünnepi eseménnyel kezdődött az idei Vásárhelyi-hét.

Most adták át a 18,5 millió forintos beruházással felújított Móricz úti iskola épületét, amelyhez, mint Tóth József polgármester elmondta, pályázattal közel 14 millió forintot nyert az önkormányzat. Nem egyedülálló esemény ez Polgáron. Ezt megelőzően korszerűsítették már a József Attila Gimnáziumot. Még ebben az évben megkezdődhet a Bessenyei úti és a Móra úti óvoda felújítása. Ezt követően dr. Faragóné Béres Edit igazgató hivatalosan is megnyitotta a Vásárhelyi-hetet. Rövid kulturális műsort követően a szalagátvágás után természetesen megkezdődött az első tanóra.

Forrás: Hajdú-Bihari Napló

*

Civilek Balmazújvárosért

A III. BAKI Underground Fesztivál és I. Városi Civil Napot rendezték meg szombaton a Kastélykertben. A program egyrészt a BAKI Egyesület "Szertelen Ifjúság" című drogprevenciós programsorozatának záró eseménye, másrészt a Civil Érdekérvényesítés és Lobbi a Balmazújvárosi Kistérségért Civil Szövetség (CÉLBAKISÉR) bemutatkozó alkalma is volt. Gyermeksport-rendezvények, civil szervezetek főzése, karatebemutató, ének és tánc, modellező bemutató szórakoztatta a közönséget. Emellett drogprevenciós és egészségügyi sátrak, illetve civil szervezetek standjai várták az érdeklődőket.

Forrás: Hajdú-Bihari Napló

*

Könyvbemutató a szülővárosban

Az idei Ünnepi Könyvhét előestéjén rendhagyó könyvbemutatót tartottak Polgáron az Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtárban. Nekünk, magyaroknak még inkább tragikus, hogy a mögöttünk hagyott évszázadban a nemzetiségi konfliktusok a Kárpát-medencét sem kímélték.

Mi lehetett, vagy mi lehet a kiváltó oka azoknak az ellentéteknek, amelyek nemzetiségi köntösbe bújtatva a gyűlölködés, a kirekesztés és pusztítás magvait hintették el a Kárpátok övezte térségben is. Erre a kérdésre igyekszik választ adni C. Tóth János népművelő, történész Oldott kéve (A magyar kisebbségi kérdés történelmi áttekintése) című könyvében, amely a Kairosz Kiadó gondozásában az idei Ünnepi Könyvhét alkalmából jelent meg. C. Tóth János Polgáron született.

Forrás: haon.hu

*

Főzőversenyrekord Hortobágyon

Kegyes volt az időjárás a 18. alkalommal megrendezett hortobágyi falunap résztvevőihez. Ragyogó napsütésben, igazi tavaszi hangulatban - nótázással, ostorcsattogással - indultak el a vendégek, csikósok, fogatosok, fellépők a faluháztól a vízi színpadhoz szombat délelőtt.

A Himnusz elhangzása, valamint a negyedikes általános iskolások keringője után Vincze Andrásné polgármester köszöntötte a megjelenteket. A Himnusz elhangzása, valamint a negyedikes általános iskolások keringője után Vincze Andrásné polgármester köszöntötte a megjelenteket. Elöljáróban visszatekintett a falunapok kezdeteire. Kiderült: 1992-ben a Hortobágy Jövőjéért Társaság összefogott, s rendezte meg az első falunapot, melyben a falu apraja nagyja nagy lelkesedéssel vett részt.

Akkor belépőt szedtek, melyből aztán létrehozták a Hortobágy Jövőjéért Alapítványt, amely támogatja a község kulturális, egészségügyi és egyéb rendezvényeit. Időközben az önkormányzat átvette a falunap megszervezését és lebonyolítását. Jóllehet, sok rendezvény van a községben, de leginkább sajátjuknak a falunapot érzik a helyiek. Átadták a Hortobágyért díjat is, amelyet minden évben olyan személynek ítél az önkormányzat, aki hosszú időn át kiemelkedő munkájával, önzetlen tevékenységével hozzájárul a község gyarapodásához, hírnevének öregbítéséhez. A hortobágyiak idén rekordot döntöttek: míg tavaly 27 csapat nevezett be, idén 37 mérkőzött három kategóriában: a hagyományos pusztai étel, a slambuc, a pörköltek és egyéb ételek szerepeltek a versenyben.

Forrás: Hajdú-Bihari Hét

*

Kamilla fesztivál és más vigasságok

Pünkösd havának utolsó hetében a már hagyományos Kamilla fesztivál programjait látogathatták az érdeklődők a városi Ady Endre Általános Művelődési Központban. Kedden előbb a Kamilla teázó nyílt meg, majd Molnár V. Attila botanikus, természetfotós kiállítása, amelyet Takács Attila a magyarság virágairól tartott előadása követett.

Csütörtökön Kamilla természetgyógyászat keretében dr. Csikai Erzsébet orvos-természetgyógyász „A legegyszerűbb a legnagyszerűbb” címmel tartott előadást. Este Csend- és Csillagtúra indult a Szent Iván-halomhoz, ám a sok kisgyermekre tekintettel hamarabb, a lövődombon letáboroztak, s onnan figyeltek csillagokat, bolygókat.

Pénteken „Tibeti hangtálak és gongok csodálatos világa” című est keretében a hangmasszázzsal ismerkedtek Nagyné Lövei Lilla hangmasszőr tolmácsolásában. A szombat a túrázásé volt: a Kamilla kerékpártúra a hortobágyi Sas kocsmához vezetett, s a nagy sikerre való tekintettel minden bizonnyal nem utoljára.

A vasárnap természetesen a gyerekeké volt, egész napos ismeretterjesztő, s egyben szórakoztató programokon vettek részt a legkisebbektől a nagyobbakig a II. Mackóföldi vigasságok keretében. Itt minden a mackók körül forgott: mackolimpia, mézes morzsa faloda, csupa mackó gyerekszoba, arcfestés, zsákbamedve ajándékok, mesekuckó, kézműves-játszóház, diavetítés, előadás a világ medvéiről, és Mackóföldi kincsvadászat várta az ünnepelteket.

Forrás: Hajdú-Bihari Napló

*

Jó idő volt a nomádokra

Immár negyedik alkalommal rendezték meg az M3-as Archeoparkban a Szárnyas és Nomád Ételek Fesztiválját. Az elmúlt hetek esőzései ellenére a fesztivál napján napsütés várta a látogatókat és a főzőverseny résztvevőit.

A majdnem félszáz csapat már kora reggel elkezdett gyülekezni, sátraikat felállítani és díszíteni. Az előkészületekhez a Bihari Cigányzenekar Debrecenből, Dániel Róbert prímás vezetésével szolgáltatta a hangulatteremtő zenét. Ebéd után kezdődött az elkészített ételek zsűrizése. A szakavatott zsűri - melynek elnöke Mile József világbajnok mesterszakács és Nagy Tibor mesterszakács volt - igen nehéz feladat elé nézett: több száz finomabbnál finomabb étel közül kellett kiválasztaniuk az abszolút győztest. Míg ők meghozták döntésüket, Bódi Guszti és a Fekete szemek szórakoztatta a népes közönséget. Azt követte a Csillag születik című műsorból már jól ismert „Kutyakölykök” fellépése, majd a napot egy fergeteges retro party zárta.

Web: http://www.dehir.hu

*

Tíz éve város Tiszacsege

1998-ban fogalmazódott bennünk meg először a gondolat, hogy Tiszacsege bár nagyközség, közel áll ahhoz a határértékhez, amely egy városi ranghoz elegendő, emlékezett vissza a kezdetekre Német József nyugdíjas polgármester, aki tanácselnökként, majd polgármesterként 2006-ig "vezényelte" a nagyközség, majd a város közigazgatását.

A városi rang elnyerése 2000. július 1-jén sikerült.
A kétezredik évben nyilvánították gyógyvízzé a termálfürdőt, 2004-ban kezdték meg a fedett medence, majd később a vízforgató rendszer építését. 2006-ban belefogtak a központi iskola épületének felújításába; az egyik szárny elkészült. Ez alatt az idő alatt épült új bölcsőde, és az óvoda felújítása is befejeződött.

A polgármesteri hivatal és csatolt intézményei kialakítása, a városi könyvtár, az orvosi rendelők bővítése, valamint az úthálózat rekonstrukciója is erre az időszakra esik. A város 110 utcájából 2006-ig száz utat burkoltak. 2006-ban a sportpálya új öltözővel és járulékos építményekkel gazdagodott.

forrás: deol.hu

*

Ragyogó–ropogós rákűző

Mozgalmat indít a mesterséges adalékoktól mentes élelmiszerek készítése és fogyasztása érdekében a nádudvari pék, Andrási Dezső. A hivatását 42 éve űző szakember a sütés fortélyait az édesapjától tanulta el, aki 1929-ben kezdte az ipart. A tőle kapott recept alapján dolgozik ma is, s ennek köszönhetően a termékeit természetes anyagok felhasználásával állítja elő - ismertette bemutatóján, a debreceni Klub Barabásban. Tehát például a tojást és a tejet nem porformában keveri az alapanyagok közé, hanem frissen.

A kovászt se 10 perces, nagyipari módszerrel csinálja, hanem hatórás élesztés eredményeként kapja meg. Az így készített kenyereknek jó sűrű lesz a belük, s akár 12 napot is kibírnak. Pékségében a dagasztás, a szitálás és a nyújtás is gépesítve van, akárcsak a sütés.

A 28 éves fiával működtetett üzemében még az eredeti téglakemencéjük ontja a hőt. A gázüzeműre átépített szerkezetben mintegy 80 kenyér fér el; a háromkilósoknak 60-70 perc kell, az ötkilósok másfél óra alatt sülnek ki. A többszöri átgyúrás, szellőztetés és a fentiek miatt náluk összességében megközelítőleg 10 órát igényel ennek az alapvető élelmiszernek az elkészítése.

Forrás: Hajdú-Bihari Hét

*

I. Sütemény és Tortafesztivál - Görbeháza

2010. május 29-én, a Széchenyi István Általános Iskola tornatermében került megrendezésre községünkben első ízben a Sütemény és Tortafesztivál.

A 18 vállalkozó szellemű háziasszony nevezett be a versenyre. 13.30-tól hozhatták a versenyzők a szebbnél szebb, házi készítésű édességcsodákat. 14.00 órakor Dr. Pusztai Adél polgármester ünnepi megnyitójával vette kezdetét a rendezvény.

A zsűri elnöke Szabó Tamás mestercukrász Tiszaújvárosból, a két zsűri tag, Kovács Istvánné, aki Nagyhegyesről érkezett és Nagyné Kovács Edit Görbeházi cukrász. Amíg a háromtagú zsűri döntéshozatalra visszavonult, addig a Nagyhegyesi Majorett és Moderntáccsoport-, illetve Hegyi Dávid énekes szórakoztatta a kedves közönséget. Nehezen, de végül meg is született a döntés, hogy kik azok a versenyzők, akik jogosultak az előterjesztett díjakra.

Az eredményhirdetés után a jelenlevők megkóstolhatták az édességeket. Sikeresnek könyvelhetjük el ezt a rendezvényt, jövőre ismét szeretnénk megrendezni és reméljük hagyománnyá válik Görbeházán ez a fesztivál.

forrás: http://hmtv.ucoz.com

*

Rekord halfogás az Archeoparkban

A Megyegazda Nonprofit Kft. És az M3 Archeopark ötödik alkalommal rendezte meg május 2-án a "Békés halak" horgászata elnevezésű versenyt, felnőtt és ifjúsági kategóriában, csapatban illetve egyéni nevezéssel. Debrecenből, a polgári kistérségből, Miskolcról és Hernádnémetiből is érkeztek lelkes pecások a viadalra, közel harmincan.

A rekord mennyiségű halat Répási Vendel polgári versenyző fogta ki, közel 30 kg hal került mérlegelésre. A jelentkezők egy bottal versenyezhettek (úszás vagy fenekező szerelékkel). A verseny helyezéseit a kifogott halak összsúlya adta meg. Horogra akadt amur, ponty, kárász és keszeg.

Forrás: http://www.deol.hu/

*

Védett madarakat műtöttek

Életmentő műtétet hajtottak végre egy hónappal ezelőtt egy rétisason és egy vadászsólymon a Hortobágyi Madárkórházban. Mindkét fokozottan védett madár korábban eltört és rosszul összeforrt lábát speciális merevítőkkel hozták helyre. A rögzítővasakat vasárnap eltávolították, és úgy tűnik, hogy a beavatkozás eredményes volt.

Vándorsólyom csak 20 pár él jelenleg hazánkban. A fél millió forint eszmei értékű madár másfél évig élt törött, majd rosszul összeforrt lábbal. A Hanna nevű rétisas pedig 11 évig küzdött hasonló betegséggel. Mindkét madarat egy hónapja műtötték meg a Hortobágyi Madárkórházban. Speciális fém merevítőket kaptak, ezzel próbálták meggyógyítani beteg lábukat, hiszen beavatkozás nélkül a ragadozók elpusztultak volna. A madarakból vasárnap távolították el a beültetett merevítőket. Az egymillió forint eszmei értékű rétisas állapota a vártnál is gyorsabban javult, és a vándorsólyom lába is helyrejött a műtétnek köszönhetően. A vándorsólyomnál már csak hetek kérdése és kiderül, hogy visszaengedhető-e a szabadba. A rétisas azonban már szelíd, így gyógyulása után is a Madárkórházban marad.

Forrás: http://www.dehir.hu

*

Csodás élményekkel gazdagodtak

Immár negyedik alkalommal rendezték meg a Nyugdíjas Klub és Görbeháza Község Önkormányzatának közös szervezésében a Népzenei Találkozót.

A rendezvényen Hajdú-Bihar megye több települése – Tiszacsege, Újszentmargita, Polgár, Hajdúdorog, Hajdúnánás, Hajdúböszörmény, Berettyóújfalu, Kaba, Tetétlen, a megyehatáron túlról Ajak, Bakonszeg, Miskolc, Szolnok – és természetesen a találkozót szervező Görbeháza népdalkörei és néptánccsoportjai képviseltették magukat.

A program kezdeteként a Nyugdíjas Klub vezetője, Bodnár Istvánné felkérte Dr. Pusztai Adél polgármestert, nyissa meg a rendezvényt, ezután a találkozó a Cserfes gyermek népdalkör műsorával folytatódott. A fellépők, korukat meghazudtolva, fantasztikus temperamentummal adták elő műsorukat, nem csoda, hogy a meghívottak elismerésüket fejezték ki a klub vezetőjének és a klub tagjainak azért a sok munkáért, amit ennek rendezvénynek a megszervezéséért végeztek. A nap végén kijelenthető volt, hogy minden résztvevő egy csodálatos élménnyel gazdagabban térhetett haza. A görbeháziak remélik, hogy jövőre ugyanilyen, vagy még sikeresebb lesz ez a már hagyománnyá vált rendezvény a településükön.

Forrás: haon.hu

Forrás: Hortobágyi LEADER Nonprofit Kft., Balmazújvárosi HVI, Polgári HVI

Cikk megosztása