Május 27. és 29. között tartották Budapesten a RENEXPO-t, mely önmeghatározása szerint „Nemzetközi Kiállítás és Konferencia a Megújuló Energiáról és az Energiahatékonyságról”.

A három napon több szálon futott a cselekmény, több konferencia, szakmai program is zajlott, míg a szektor innovatív szereplői mutatták be termékeiket a kiállítótérben.

Csütörtökre a BÜKK-MAK LEADER külön meghívóval invitálta partnereit, hiszen ők is konferenciát szerveztek: „Megújuló Energia Alapú Térségfejlesztés Itthon és Külföldön
RES stratégák konferenciája” címmel.

Aznap, ennek megfelelően, a Vidékjáró is a helyszínen volt.

Bár érdeklődésünk középpontjában a „megújuló energia alapú térségfejlesztés” állt, a késő délelőtti órákra kiírt kezdés miatt volt idő benézni a Napkorona Bajnokság díjátadójának apropóján az Energia Klub szervezésében lebonyolított konferenciára is. A versenyt önkormányzatok számára szervezték, napenergia-felhasználás terén, a díjazottakról itt lehet, és érdemes tájékozódni.

A rendezvény aktuális előadója Varga Pál, a MÉGSZ megújuló energia tagozatának képviselője volt.

A napkollektor: minél jobban beleássuk magunkat a témába, annál nehezebben igazodunk el.” A gyártóval és a disztribútorral tisztában kell lenni.

Például a hatásfok-görbe esetében nem etikus csak az elvi maximumot megadni, ez mégis előfordul. Van, ahol a gyártó által megadott adatokat átszámítva megkapjuk, hogy az adott napelem 132%-os hatékonyságú, tehát harmadannyival több energia leadására képes, mint amennyit felvesz…

Varga elmondta, hogy a szelektív síkkollektorok hasonló hatásfokúak, a vákuumcsövesek között akad jobb is, rosszabb is.

Az optikai hatásfok az első és másodfokú hőveszteség együtthatóból áll össze, amit ki lehet számolni, a honlapon van rá program.

A naplopó honlapját egyébként is ajánljuk a napenergia hasznosításával való ismerkedésre.

A RENEXPO-ról szóló további tudósításaink is hamarosan jönnek az umvp.eu-n, nagyobb mélységben pedig a Vidékjáró hasábjain.

Cikk megosztása