Interaktív kiállítás lesz a nagyari Luby kastélyban

A nagyari Luby Kastély turisztikai fejlesztése elnevezésű projekt első lépéseként elhelyezték a beruházás alapkövét május 10-én.

A program az Új Magyarország Fejlesztési Terv ÉAOP-2.1.1/C-2009-0016 projekt keretén belül valósul meg. A megvalósítás során olyan turisztikai attrakció valósul meg, ahol a múlt, a jelen és a jövő ötvöződik. Játékos formában, a modern technika segítségével szórakoztatva tanítja a résztvevőket, mintegy időutazást téve a szatmári régió történelmi-irodalmi- művészeti múltjában egy interaktív kiállítás keretében.

A kastélyhasznosításnak egy sajátos formája jelenik meg, melyben az autentikus történelmi és irodalmi környezet kiváló alapot ad a projekt tematikájának.

*

III. Almavirág Ünnep Csengerben

Ebben az évben május 1-jén rendezték meg Csengerben a III. Almavirág Ünnepet. A hagyományossá vált rendezvényen kívül, az 1970-es árvíz 40. évfordulója alkalmából emlékünnepséget is tartottak az Újtelepen található parkban, mely a testület döntésének értelmében az Árvízi emlékpark nevet viseli.

Délelőtt 10 órakor 40 évvel ezelőtti eseményekre emlékezve, az árvízi emlékmű felavatásával indul a nap Magyarország legkeletibb városában. Az emlékmű mellett- mely a régi Szamos-híd kicsinyített mása- maga a helyszín is szimbolikus, hiszen a városnak ez a része az 1970-es árvíz után települt be, s jórészt olyan – egykori komlódtótfalusi és nagygéci – családok élnek itt, melyek elvesztették korábbi otthonukat az árvízi katasztrófában.

Az ünnepséget Gergely Zsolt, a Szabolcs- Szatmár- Bereg Megyei Önkormányzat osztályvezető helyettese nyitotta meg, majd Apáti György Polgármester osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel, kiemelve, hogy a város ennek az emlékműnek a felavatásával szeretné gyógyítani a sebeket és tisztelegni az otthonukat akkor elvesztők előtt.

Ez követően Bodnár Gáspár, a FETIKÖVÍZIG igazgatója, majd Juhász Zsigmondné - aki óvónőként dolgozott az egykori Nagygécben – visszaemlékezését hallgathatták meg az ünnepség résztvevői.

Az emlékmű átadását követően, délután fotókiállítás nyílt a Helytörténeti Múzeumban, melynek központi témája Nagygéc és Komlódtótfalu mindennapjait bemutató fotó is. A kiállítás különlegessége, hogy a tárlaton a Helytörténeti Múzeum saját anyagán kívül, több a lakosságtól érkezett kép is található, amiket ezúton is szeretnénk megköszönni!

Az árvízi megemlékezést követően, a mazsorettek felvonulásával vette kezdetét a III. Almavirág Ünnep, mely az almáskertekben folytatódott az almavirág megáldásával és megszentelésével. A rendezvény központi helyszíne a „Petőfi Sándor” Általános Iskola parkja, illetve aulája volt ahol várták az érdeklődőket. A színpadon a III. Almavirág Néptánc- találkozó résztvevői szolgáltak látnivalóval a közönség számára. Nagy sikert aratott a Szatmár Kamara előadása, csakúgy, mint a néptánc- találkozó végeztével színpadra lépő, Control Dance Group tánc-show-ja.

A rendezvény sztárvendégei, Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán 18 órakor léptek színpadra az általános iskola zsúfolásig megtelt aulájában. A lelkes közönség csak többszöri visszatapsolást követően volt hajlandó elfogadni, hogy minden előadásnak véget kell érnie egyszer. A napot retro party zárta, Csenger legismertebb zenekarának, a Fate-Rocknak a vezetésével.

*

"Életmód-életvitel" témában vizsgáztak a romák

Február 2-án indult az a tanfolyam Milotán, amelynek záró vizsgájára május 5-én került sor, a 30 fős csoporttal. A roma felnőttek részére szervezett 150 órás tanfolyam "Életmód-életvitel" címmel került megtartásra. A tematikán belül a családi nevelésről, a környezetvédelemről, munkajogi ismeretekből, erdészetből, mentálhigiéniából, és a káros szenvedélyekről hallgattak meg előadásokat.

*

Polgárvédelmi verseny Tyukodon

2010. május 5.-én Tyukodon került megrendezésre a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felmenő rendszerű ifjúsági katasztrófavédelmi versenye, melynek főrendezője Fülöp Károlyné pv.főhadnagy asszony.

A versenyen összesen kilenc iskolai csapat állt a rajthoz.

A versenyt megtisztelték Pernyák Sándor tű. ezredes,megyei igazgató, Dányi Béla pv. ezredes ,igazgató helyettes, Nagy Imre tű.ezredes, Román delegáció a Szamos Sürgősségi Felügyelőségtől Demetei Zsigmond vezetésével, Mátészalka Rendőrkapitányság parancsnoka Dr. Szabó Sándor r.ezredes, Csenger Rendőrőrs képviseletében Ardai Attila r.százados, megbízott parancsnok, Csenger Határrendészeti Kirendeltség vezetője Kanyó Gábor r. alezredes,rendőrségi tanácsos, FETIKÖVIZIG Szakmérnökség Mátészalka Luidort Antal szakaszmérnök helyettes, Dr. Ardai András Johanita Rend Lovagja és a felsorolt személyeken kívül még számos vendég érkezett az ifjúsági versenyre.

A Himnusz elhangzása után Nagy MiklósTyukod község polgármestere nyitotta meg a község rendezvényterén megrendezett versenyt. Ezt követően Fülöp Károlyné pv. főhadnagy asszony ismertette a versenyszabályokat.

Feladatok az alábbiak voltak:
- Elméleti rész: jogszabályok, lakosságvédelmi, tűzvédelmi teszt
- Elsősegélynyújtás gyakorlati feladat
- Távolságvédelmi túlélési csomag összeállítása
- Imitált katasztrófahelyzetben (földrengés) teendők
- Függeszkedés kötélpályán
- Veszélyes anyagok közúti szállítása
- Kúszófolyosó, célba dobás
- Rádió navigáció
- Célzás puttonyfecskendővel
- Nyúlgát építés homokzsákkal
- Kerékpáros ügyességi verseny közlekedési táblákkal, polgárőr TOTÓ

A különböző feladatokat egymás után oldották meg a csapatok, feladatonként 15 percet kaptak. Sziréna hangra mehettek a következő állomásra a gyerekek, az állomásvezetők és segítőik ügyeltek, hogy baleset ne történjen.
Verseny közben zene szólt, ezzel növelve a kellemes hangulatot.

A versenyző csapatok és felkészítő tanáraik alig várták, hogy eredményhirdetésre kerüljön sor:
I. helyezett Porcsalma Általános Iskola 2-es számú csapata
II. helyezett Tyukod Általános Iskola 7-es számú csapata
III. helyezett Csengersima Általános Iskola 4-es számú csapata
A Tyukodi Polgárőrség különdíjait kapta a tyukodi Általános Iskola két csapata és Csenger 6.sz.csapata a polgárőr feladatokért, melyet Dorogi László polgárőr parancsnok adott át.

Az elsősegély állomáson a kiemelkedő teljesítményéért Csengersima 4-es számú csapata vehette át a különdíjat Dr. Ardai András a Johanita Rend Lovagjától. A FETIKÖVIZIG különdíját Luidort Antaltól Csengersima 5-ös számú csapata vette át. A Tűzoltók különdíját Nagy Imre tű.ezredes Pátyod 3-as csapatának adományozta. A nap eseményeit a Vegyi Felderítő csoport, a Csenger Határrendészeti Kirendeltség kutya, és a Tűzoltók bemutatója tette színesebbé.
A Szózat zárta a rendezvényt, melyet ebéd követett.

*

Milliárdokból duzzad a Mátészalkai kistérség

Nyírmeggyesen és Nyírcsaholyban kiépül a csatornahálózat a támogatásnak köszönhetően.
A KEOP, valamint a Kohéziós Alap támogatásával több 10 milliárd forint értékű beruházás valósul meg Mátészalka térségében.

Mátészalka térségének fejlődésére is nagy hatással lesznek a szomszédos fehérgyarmati kistérséget érintő beruházások, ahol összesen 40 milliárd forint értékben megoldódik közel több százezer megyei lakos szilárdhulladék kezelése, és javul az ivóvízminőség 38 településen azáltal, hogy korszerűsíti a vízművet és a vízvezetékeket. Emellett a térségben csökkenni fog a felszín alatti vizek szennyeződése is.

A Mátészalkai kistérségben további több mint 35 milliárd forint értékben árvízszint-csökkentő tározó épül, mely 1 méterrel csökkenti a levonuló jégmentes árvíz szintjét. Szintén támogatást kap Kocsord cigány önkormányzatának környezetvédelmi oktatási projektje. A nagyecsedi és fábiánházi falunapokon zöld sátrakat állítanak fel, és a környék szennyvíz közműfejlesztése is megvalósul. Nyírmeggyesen és Nyírcsaholyban kiépül a csatornahálózat a támogatásnak köszönhetően és Hodászon elkészül a szennyvízcsatornázás és a szennyvíztisztító telep.

Mérk körgátjának komplex fejlesztésére is sor kerül: a már meglévő körtöltéssel érintett szakasz kiépítése töltéserősítéssel, valamint a település déli részén a Károlyi-folyással párhuzamosan árvízvédelmi depónia építése is támogatást kap.

*

Motoros rendezvény Fehérgyarmaton

Hagyományos motoros találkozására kerül sor május 28-29-én a fehérgyarmati strandon. A két napos rendezvényre határon innen,és határon túlról is érkeznek motorosok. A nagyszerű gépeken túl lesz motoros bemutató,és nagyszabású kultúrműsor is.

Főleg a fiatal együttesek kapnak lehetőséget a bemutatkozásra.

*

Emlékművet avattak a kétlakosú faluban

A települést elpusztító 1970-es árvíz negyvenedik évfordulója alkalmából nagyszabású rendezvényt tartottak május 15-én Nagygécben.

A Nagygécért Közhasznú Egyesület, a Csengeri Kistérségi Helyi Vidékfejlesztési Iroda, a Csengersimáért Egyesület és a Csengersima önkormányzata által szervezett, illetve támogatott II. „Nagygécért” Hagyományőrző Emléknap és „1970-es” Árvízi Megemlékezés elnevezésű találkozót Varga Valentin, a csengeri HVI vezetője nyitotta meg a két lakosú Nagygécben, majd dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet. A nap fénypontjaként felavatták az elszármazottak által emeltetett árvízi emlékművet.

Mint Forján Zsolt, a Megyei Közgyűlés Területfejlesztési Bizottságának elnöke, a Szatmár Leader Közhasznú Egyesület munkaszervezet vezető-helyettese tájékoztatott, a szatmári huszárok felvonulásával és a Csengeri Lovas Egyesület bemutatójával színesített program az „alvó templomban” tartott istentisztelettel folytatódott, s ezt követően átadták a Nagygéci Történelmi Tablót és megnyitották a régi magtár épületében berendezett helytörténeti kiállítást.

Délután kulturális műsorkavalkád szórakoztatta a jelenlévőket: bemutatkoztak a környékbeli öntevékeny csoportok, s a nagygéci skanzen életről adott képet az Ugrós Zenekar.

*

Molnárok találkoztak Túristvándiban

Nemzetközi Molnártalálkozót tartottak május 15-én Túristvándiban. A rendezvényen kulturális műsor szórakoztatta a jelenlévőket, akik a település ma is működő vízimalmában megismerkedhettek a molnárok tevékenységével is.

A jeles eseményen a helyiek mellett határon túli csapatok is bemutatkoztak, s kedves színfoltot jelentettek a népi ruhában tevékenykedő - a rendezvény díszvendégeinek számító - katalán molnárok.

*

Lámpás átkelő épül Pátyodon

A balesetveszély megszüntetésén dolgoznak Pátyodon: a település központjában jelzőgombos forgalomirányító fényjelző készülékkel és kamerával ellátott, kijelölt gyalogátkelőhely létrehozása van folyamatban.

– A településünket átszelő 49-es főúton nagy az átmenőforgalom, s a balesetveszély elhárítása okán kerékpárút építése szerepel a közeljövő tervei között, amelynek részét képezi a most készülő rendőrlámpás kijelölt gyalogátkelőhely – tájékoztatott Pethő András polgármester, aki elmondta: a tervezett kerékpárút Csenger irányából, a helységnévjelző táblától az Antall József Oktatási, Kulturális és Szabadidő Központ épületéig halad, s innen a főút másik oldalán, a Szatmár Leader Közhasznú Egyesület épülete mellett folytatódva vezet tovább, egészen a település másik végéig.

A főút két oldalán lévő szakaszt köti össze a most készülő gyalogátkelőhely, amelynek ezen túlmenően is fontos funkciója lesz.
– Négyszáz tanuló jár a faluközpont oktatási intézményébe, az ő biztonságukat, valamint az épülettel szemben lévő Leader-irodába és a polgármesteri hivatalba érkező ügyfelek balesetmentes közlekedését is szolgálja a létesítmény – emelte ki Pethő András.
A mintegy 20 millió forint összértékű beruházást – amelynek 20 százalékát önkormányzati forrás teszi ki – a próbaüzem után, május 30-án adják át.

*

Keleten nagy a kihívás

Az egyik legnagyobb kihívás az olyan perifériára szorult területek felzárkóztatása, mint számos kistérség Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, amely – a fogalom bevezetése óta – a leghátrányosabb helyzetűek közé tartozik. Az uniós pályázati forrásokból azonban változatos módon kapnak segítséget az itt élők, a legfiatalabb korosztálytól a vállalkozókig, s a természeti értékek megőrzése is fontos szempont.

Az Észak-alföldi Regionális Munkaügyi Központ szervezésében került sor Csengerben a Dönts jól – a jövőd a tét! címet viselő pályaválasztási kiállításra. A Szatmár Leader Egyesület munkaszervezete is képviseltette magát, amely hasznos tanácsokkal látta el az érdeklődő fiatalokat a jövőjükkel kapcsolatban. A rendezvény szervezői minden korcsoport számára próbáltak segítséget nyújtani, az általános iskolásoktól a gimnazistákig. A szervezők több romániai, Szatmár megyei székhelyű céget is meghívtak a csengeri sportcsarnokban megtartott pályaválasztási kiállításra, ahol a munkaadók és oktatási intézmények standjai mellett színes programokkal várták az érdeklődőket.

Porcsalmán február közepén adták át a Biztos Kezdet Gyerekházat, amelynek működtetésével azt szeretnék elérni, hogy a három év alattiak között az óvodáskor kezdetére kevesebb legyen az érzelmileg, értelmileg vagy mentálisan sérült gyermek. A program megvalósítására az elkövetkező két és fél évben több mint 47 millió forint áll rendelkezésre. Ebből az összegből a célnak megfelelően felújítják az épületet, továbbá három új főállású munkahelyet és számos részmunkaidős foglalkoztatási lehetőséget teremtenek. Az önkormányzatoknak, a településeken működő intézményhálózatnak folyamatosan szembe kell néznie azzal, hogy egyre nő azon gyerekek száma, akik kortársaikhoz képest jelentős hátránnyal kerülnek az óvodai közösségbe. Ezért a gyermekellátó rendszer feladata, hogy minden életkor szükségleteit kielégítő módon legyen képes megszervezni szolgáltatásait. A Biztos Kezdet Gyerekház változatos és tartalmas programokkal, felkészült szakemberek – mint óvodapedagógus, családgondozó, pszichológus, logopédus – különböző szolgáltatásaival várja a rászorulókat.

Összesen 49 mintaértékű vidékfejlesztési projektet díjazott a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat zsűrije a közelmúltban, a II. LEADER Expo keretében. A Csengeren működő Szatmári Ízek Kft. első díjat kapott százszázalékos gyümölcslé és gyümölcs-szárítmány készítéséért. Szabolcsban évről évre visszatérő probléma, hogy a termelők nem vagy csak rendkívül olcsón tudják eladni a megtermelt alma egy részét, amelyre a cég jó választ talált. A Szatmári Ízek Kft. egy körülbelül száz tagból álló termelői értékesítő szervezettel (tész) működik együtt: tőlük vásárolják fel a gyümölcsöt, zömében almát. Más léüzemek kilónként 6-7 forintot kínálnak ugyanazért az almáért, amelyért a vállalat akár 20-25 forintot is tud adni.

forrás: vilaggazdasag.hu

Forrás: SZATMÁR LEADER EGYESÜLET, Fehérgyarmati HVI, Csengeri HVI, Mátészalkai HVI

Cikk megosztása