Rudabányai küldöttség Dobsinán

A Rudabányai Német Kisebbségi Önkormányzat küldöttsége március 12-én látogatást tett Dobsinán az ottani német nemzetiségi szervezet meghívására.

Közismert, hogy Rudabányán ma is több dobsinai származású család él, és ennek kapcsán az elmúlt több mint száz évben változó intenzitású kapcsolatok folytak a két település között. A kisebbségi vezetők szeretnék újra élénkebbé és gyümölcsözőbbé tenni az együttműködést.

A mostani látogatás elsősorban ezt a célt szolgálta, miközben megismerkedtek Dobsina nevezetességeivel. A RNKÖ meghívta Rudabányára a dobsinai társszervezet vezetőit, látogatásukra remélhetőleg hamarosan sor kerül.

Forrás: http://www.rudabanya.hu

*

XII. Megyei Rézfúvós Verseny

2010 március 19-én a Művészeti Iskolák, Zeneiskolák számára meghirdetett XII. Megyei Rézfúvós Versenyen a Szendrői Művészeti Iskolából Dániel Márk játszott baritonkürtön. Hangszeres teljesítményét a zsűri 3. díjjal jutalmazta. Felkészítő tanára Virág Csaba, zongorán közreműködött Kósa Noémi.

A megérdemelt helyezéshez gratulálunk mindannyiuknak!

*

Debreceni Kodály Kórus Szendrőben

A világhírű Debreceni Kodály Kórus adott nagysikerű hangversenyt Szendrőben az Általános Iskola aulájában 2010.04.14-én.

A Filharmónia Észak-Magyarországi KHT valamint a Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Alapítványának támogatásával megvalósult koncert célja volt a gazdaságilag elmaradott térségben élő gyermekek számára elérhetővé tenni a színvonalas, igényes kórusmuzsikát.

*

Új létesítményeket adtak át Izsófalván

Március 31-én ünnepség keretében adták át Izsófalva új beruházásait: a felújított Rózsa- és Egressy-utcát, valamint a háziorvosi és a fogorvosi rendelőt. Délután 4 órakor kezdődött az ünnepség az Izsó Miklós Művelődési Házban, melyen részt vett Varju László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára, Gúr Nándor, a térség országgyűlési képviselője, Lukács András, a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés tanácsnoka, Fodor Albert polgármester, dr. Szécsi Ottó jegyző, a kivitelezők képviselői, az önkormányzati képviselő-testület tagjai, az intézmények vezetői és sok érdeklődő.

A Himnusz elhangzása után az Izsó Miklós Művelődési Ház mazsorett-csoportjának műsora következett, majd Fodor Albert polgármester köszöntötte az átadó-ünnepség résztvevőit. Röviden ismertette az elmúlt 8 évben megvalósult izsófalvai beruházásokat, és köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki segítette ezek létrejöttét. Ezután az Izsó Miklós Általános Iskola tanulóinak tavaszt idéző vidám műsorát tekinthette meg a közönség,

A továbbiakban Varjú László államtitkár mondott ünnepi beszédet. Kiemelte az Európai Uniós támogatások jelentőségét, amelyek nagyban segítették az izsófalvaihoz hasonló beruházások megvalósulását az ország szinte minden településén. Végül Gúr Nándor országgyűlési képviselő köszöntötte az egybegyűlteket, hangsúlyozva azokat az eredményeket, amelyek az elmúlt években születtek Izsófalván és a környék más településein is.

Az ünnepség részeként, de már a felújított létesítmények helyszínén Varjú László, Gúr Nándor, Lukács András, a község vezetői és a kivitelezők képviselői vágták át a nemzeti szalagokat, jelképesen átadva a község lakóinak használatára. Éppen akkor, amikor a Rózsa utca bejáratánál került sor a szalagátvágásra, a néhány perccel korábbi zápor nyomán hatalmas, élénk színű szivárvány ívelt át Izsófalva fölött.

forrás: http://www.izsofalva.hu/

*

XIII. Regionális Bormustra

2010. március 20-án került megrendezésre a XIII. Regionális Bormustra Sajóbábonyban. A rendezvényen évek óta növekvő létszámban vesznek részt a Sajóvölgyi települések bortermelői, de szép számmal érkeznek nevezések távolabbi vidékekről is. Az idei mustrán a helyi gazdák borai mellett megmérettetésre kerültek szirmabesenyői, miskolci, kistokaji, kazincbarcikai, tarcali valamint az egri és a Mályiból érkezett borok is.

A négy borbíráló bizottság 54 tulajdonos 130 benevezett borát bírálta el, a borminősítéseknek megfelelően, 20 pontos bírálati rendszerben. A népes versenynek a Déryné Szabadidőközpont szolgált színhelyéül. A verseny fő szervezői Deák Imre (a Kertbarát szövetség elnöke) és Molnár Zoltán (a Déryné Szabadidőközpont vezetője) voltak. A zsűri, az elbírált borokat, Nagyarany, Arany, Ezüst, Bronz fokozatú oklevelekkel, illetve Szakmai elismeréssel, a rendező művelődési ház, pedig tárgyjutalomban részesítette.

Ezek alapján az alábbi minősítések születtek:

Nagyarany 7 db 5%
Arany 40 db 31%
Ezüst 40 db 31%
Bronz 27 db 21%
Szakmai elismerés 16 db 12%

forrás: http://www.sajobabony.hu

*

Kézműves kiállítás megnyitó és Növendék hangverseny Szalonnán

2010 április 27.-én a Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény szalonnai telephelyén - a szendrői és perkupai kiállítások előtt - nyílt kézműves kiállítás az ott tanuló gyerekek alkotásaiból. Kovácsné Kurucsó Ilona az Intézmény vezetője nyitotta meg a tárlatot, méltatva a megtekinthető gyermeki munkákat.

Ezt követően került sor a már hagyománnyá vált tavaszi Növendék hangversenyre, melynek ezúttal a műemlék jellegű Szalonnai Református Templom adott otthont. A szalonnai és az oda érkező közönség örömmel fogadta a színes, többféle hangszeren megyszólaló gyermek műsort.

*

Csengettyűs Találkozó

2010 április 23-án a Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Csengettyű Együttese is részt vett a Parasznyán megrendezett I. Megyei Csengettyűs Találkozón, ahol nyolc Borsod-Abaúj-Zemplén megyei csengettyű együttes mutatkozott be.

Növendékeink: Broda Barbara Kitti, Ferencsik Eszter, Giák Marcell Bence, Istenes Petra, Szabó Péter, Szabó Teodóra és Virág Szabolcs élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodva tértek haza.

Gratulálunk az együttes tagjainak és felkészítő tanáruknak Gothárd Magdolnának!

*

Tanári hangverseny Szendrőben

2010. április 21.-én a Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény előadótermében hallgathatta Szendrő művésztanárainak hangversenyét a zeneszerető közönség.

A fellépő Tanáraink:
Gyurcsó Tamara, Korompai Ilona és Bárány Zoltán színvonalas előadással örvendeztették meg az érdeklődőket.
A hálásnak, de nem túl népesnek nevezhető hallgatóság kifejezte tetszését és igényét hasonló hangversenyek megrendezésére.

A hangversenyen zongorán közreműködött Kósa Noémi.

Gratulálunk a fellépő tanároknak!

*

Kistérségi bibliográfia

A rudabányai Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bányászattörténeti Múzeumban folyó tudományos munka újabb eredménye "A Kazincbarcikai Kistérség válogatott honismereti bibliográfiája" című könyv, amelyet a múzeum munkatársai válogattak és szerkesztettek. Mérete A/5, terjedelme 84 oldal.

Rövid előszó, illetve bevezetés után két részben tartalmazza a területre vonatkozó legfontosabb könyvek, könyvrészletek és tanulmányok jegyzékét: az első részben a bibliográfiák, lexikonok, összefoglaló munkák, a térség egészére vagy egyes részeire vonatkozó irodalom szerepel, a második rész pedig az egyes településekről szóló könyvészeti anyagot tartalmazza. A szöveget néhány ideillő illusztráció gazdagítja.

A kistérség legnagyobb múltú, legtöbb érdekességgel bíró települése Rudabánya, ennek megfelelően mintegy 20 oldalon keresztül sorakoznak a várossal kapcsolatos adatok. A hiánypótló munka kiadója a Kazincbarcika és Vonzáskörzete Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás. Könyvárusi forgalomba nem kerül, azonban a kistérség valamennyi könyvtárában hamarosan hozzáférhető lesz, és internetes változata a tervek szerint felkerül a Magyar Elektronikus Könyvtárba.

www.rudabanya.hu

*

II. Bódva-völgyi Népművészeti Fesztivál

Az Edelényi Kistérség Többcélú Társulása szervezésével került megrendezésre 2010. május 8-án -szombaton- Szendrő Főterén a II. Bódva-völgyi Népművészeti Fesztivál.

A nagyszámú fellépő együttesek előadásai mellett lehetőség volt kézműves foglalkozásokon való részvételre, az Edelényi Hegyek Közössége jóvoltából borkóstolásra, valamint a kistérségi társulás házi és közösségi komposztálásról tartott bemutatójának megtekintésére.

A rendezvény nagyon jó hangulatban és színvonalas produkciókkal zajlott, amelyben közreműködtek:
Százszorszép Majorette Csoport-Szendrő
Hétszínvirág Napköziotthonos Óvoda-Szendrő
Nefelejcs Óvoda-Edelény
Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Csengettyű Együttese
Népdaléneklő ifjúság-Szendrő, Bőcs a Szuhogyi, Edelényi, Szendrői Népdalkörök
Árok zenekar, Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény néptánc csoportjai
Diósgyőri Művészetoktatási Intézmény edelényi néptánc csoportja
Bódvavölgyi Néptánc csoport - Szendrő
Ilosvai Selymes Péter Néptánc Együttes - SK Nagyida

A rendezvény szervezője: Edelény Kistérség Többcélú Társulása
Partnerei:
Szendrő Város Önkormányzata, Közművelődési Központ és Könyvtár, Edelényi Hegyek Közössége, Edelényi Térségfejlesztő Műhely
Támogatója: Oktatási- és Kulturális Minisztérium

*

Szuhakálló Önkormányzatának hírlevele

Megjelent Szuhakálló Község Önkormányzatának aktuális hírlevele, melyet mellékletként csatoltunk.

*

Új múzeumi kiadvány

A Rudabányán működő Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bányászattörténeti Múzeum újra kiadta Hála József és Landgarf Ildikó budapesti néprajzkutatók Magyarországi bányászmondák című könyvét, amelyet először 2001-ben jelentetett meg.

A könyv első kiadása már évekkel ezelőtt elfogyott, s az iránta folyamatosan megnyilvánuló érdeklődés miatt most új borítóval, de változatlan tartalommal ismét kiadták. A kötet az alapos és szakszerű bevezető tanulmányt követően a történelmi Magyarország egészéről közöl szemelvényeket a bányászok mese- és mondavilágából, bemutatva a legtipikusabb példákat.

A könyv mérete A/5, terjedelme 123 oldal. Megvásárolható vagy postai úton megrendelhető a múzeumban (3733 Rudabánya, Petőfi u. 24., tel./fax: 48/353-151, e-mail: [email protected]. Ára: 800,- Ft.

Forrás: Borsod-Torna-Gömör Egyesület, Kazincbarcikai HVI, Edelényi HVI

Cikk megosztása