Drag Bite Európa futam Gyorsulási verseny Kunmadaras (2010. 04.30. – 05. 01.-02.)

A Tisza-tó Bemutatja:
Adrenalin UEM Dragbike Európa Bajnokság nyitó futama és FIA meghívásos Dragster autó verseny a Sovereign jóvoltából, CEPSA KUPA az Adrenalin a Sovereign és a Bátszi Motor támogatásával
TOYOTA ROADSERVICE Autós Gyorsulási prémium futam, Stuntriding OB SHOX Nagydíj OB, HONDA Motoros Majális
Adrenalin UEM DRAGBIKE Európa Bajnokság, meghívásos FIA Dragster autó verseny
KELET-KÖZÉP Európa egyetlen ragacsolt gumizott pályáján, 1000 fős új lelátóval plusz 2000 ülőhellyel!

15 ország legjobb versenyzői 1500 lóerős motorral és 8000 lóerős autóval jöttek a Tisza-tó térségébe Kunmadarasra!

A 2010. év első Tisza-tavi rendezvénye, amely tízezreket vonzott a régióba, és egy igazi csemegével várta a technikai sportok szerelmeseit. Az alföldi pusztában kialakított (korábban katonai repülőtér volt) európai hírű pálya nagy népszerűségnek örvend a gyorsulási motor és autóversenyzők körében.
Iszonyatos lóerők és elképesztő gyorsulások hagytak elégedett mosolyt valamennyi sebességrajongó arcán, Kunmadarason a Drag Európa Bajnokságon, ahol aszfaltszaggató, lélegzet elállító látvány és egy igazi autó- és motorfesztivál élménye várt minden látogatóra.

Ha valaki előtt ismeretlen a „drag” kifejezés akkor csak képzeljen el két bikaerős járművet (motort, autót), amelyek pár száz méteren csontpréselő gyorsulással döntik el, melyik gép az igazi bajnok. A hazai esemény külön rangja pedig, hogy ez a futam az ez évi Európa Bajnokság nyitánya, nem csoda hát, ha a szervezők egy kiadós fesztivált is szerveztek a sport rajongóinak.

És ez még nem minden, ugyanis a versenysorozat nem csak, hogy itt kezdődött, de a „Drag Európa Bajnokság 2010” az első ilyen verseny a Közép – Kelet Európában, és ez bizony igazi ínyencfalat a sebesség őrültjeinek. Érkeztek vendégek és versenyzők Görögországból, Finnországból, Írországból, Hollandiából, Belgiumból, Csehországból,Svájcból, Angliából, Németországból, stb. Szinte egész Európa képviseltette magát.
Az alapban is ezerfős lelátó és még kétezer ülőhely mellett nyugodtan bámészkodhattunk a fesztivál program egyéb helyszínein is. Az elsődleges összesítések alapján több mint tízezren látogattak el a négy napos programra.

Nagy siker és érdeklődés kísérte a Tisza-tó Térsége Leader Egyesület és Magyar Turizmus Zrt. Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatósága összefogásával létre jött, LEADER Falu kitelepülését. A Leader Egyesület 15 települése, 15 sátorban kínálta a helyiek által előállított termékeket, tartottak kézműves és gyerekfoglalkoztató bemutatókat, kínálták a Tisza-tó településeinek turisztikai programcsomagjait.

A három napon több mint 20 népművész, népi iparművész,(fafaragó, csipkeverő, fazekas, bőrműves) helyi alkotóközösség, civil egyesület, és a térség Tourinform irodái adtak ízelítőt a Tisza-tavi vendégfogadás, vendéglátás, és helyi termékek kínálatból.

Szabó István
Tisza-tó Térsége Leader Egyesület elnöke

(beszámoló és képek a rendezvényről a szoljon.hu-n itt!)

*

Negyvenegy új rendőr állt szolgálatba

Jász-Nagykun-Szolnok megyében Megyénkben összesen negyvenegy végzős tiszthelyettes állt szolgálatba e hónaptól. Őket a minap köszöntötte a Megyei Rendőr-főkapitányság vezetése.Többen közülük kiváló minősítéssel végeztek és mostantól a megyei rendőr-főkapitányság állományát erősítik.

A megyeszékhelyi kapitányságon hat,a jászberényi és törökszentmiklósi kapitányságon összesen nyolc-nyolc,míg a Kunszentmártoniban három fő veszi fel a szolgálatot.Karcagra és Mezőtúrra öten-öten,Tiszafüredre négyen,a Tiszai Vízirendészethez pedig ketten kerültek.

*

HO-VA-VÁR - környezetrendezési akció

Kisújszállás - A kisújszállási vadászok, horgászok és városvédők április 17-én hetedik alkalommal rendezték meg a HO-VA-VÁR elnevezésű akciójukat, melynek főszervezője idén a Petőfi Vadásztársaság volt.

Posztós János elnöktől megtudtuk, a vadászok reggel 7 órakor a Vadászházban, a horgászok 7.30 órakor a horgásztanyán, a városvédők 7.45 órakor a villanyháznál gyülekeztek. Innen indult a környezetrendezés, mellyel a városszéli területeket tisztították meg: a 4-es  főút belterületről kifelé menő szakaszát Karcag illetve Kenderes felé, a régi 4-es szakaszát is érintve, a Túrkeve felé vezető úton, a Csorbai és Ecsegfalvi úton is összegyűjtötték a szemetet. 

A szervezők a tagjaikon kívül minden lakos segítségét szívesen fogadták, hiszen a fenti területeken volt mit eltakarítani. A jól végzett munkát követően a vadászok a felnőtteket és diákokat 13.30 órától finom ebéddel várták a vadászházban. 

*

Baba-mama klub indult Berekfürdőben

A berekfürdői Bod László Művelődési Házban ápr. 14-én délelőtt tíz órától az anyukák kérésére Baba-mama klubfoglalkozást tartottak. Az első ilyen foglalkozáson a kicsi gyerekeknek játszóházat tartottak, valamint közös éneklés is volt.

*

Ifjú hagyományőrzők a színpadon

Az ifjú hagyományőrzők seregszemléjének ezúttal a tiszaszentimrei Ady Endre Művelődési Ház adott otthont. Mintegy 80 táncos gondolta úgy, hogy megméreti magát az eseményen. Többek között Kunhegyesről, Abádszalókról, Tiszafüredről érkeztek versenyzők, de Székesfehérvár és a házigazda település is képviseltette magát a proramon.

Két kategóriát hirdettek meg a szervezők: 10 éves korig egy produkciót kellett bemutatniuk a résztvevőknek – bármiféle megkötés nélkül -, a 10-18 éves korosztály számára azonban már egy kötelező és egy szabadon választott táncot írtak elő.
Annyi könnyítés azért volt még, hogy a kötelezőt három tájegység( Rábaköz, Mezőföld, Hajdúság) táncaiból választhattál ki az egyéni és páros indulók.

Emellett boncidai, kalotaszegi, szatmári anyagokkal készültek a gyerekek.
A talpalávalóról a Morotva Népzenei Együttes gondoskodott. Az előadásokat 3 tagú zsűri értékelte amelynek elnöki teendőit Gyalog László néptáncpedagógus, koerográfus látta el. A szakember elégedetten vonta meg a mérleget, mint mondta, jól felkészített növendékeket, s szép produkciókat látott a nap folyamán.
A tapasztalatok összegzése után a díjazás sem maradt el: a versenyzőket színpadi teljesítményük alapján arany-, ezüst-, illetve bronzoklevéllel jutalmazták.

Kunhegyes (2010.04.20)
Kontra József

*

Európai tavak hálózata

Film készítése az együttműködésben közreműködő tóvidékekről:

A francia partnerek kezdeményezésére, szervezésében és finanszírozásával a következő 2 év folyamán a 4 tóvidéket (Grand-Lieu, Miedwie, Albufera és Tisza-tó) bemutató film készül el. A film célja, hogy audiovizuális formában mutassa be azokat az információkat és ismeretanyagot, mely az együttműködés évei alatt gyűltek össze a tavakról és környezetükről.

A film segítségével ezen információk eredményesebben kommunikálhatóak majd a nagyközönség – a tavak környékén élők, a tavakkal foglalkozó szakemberek – részére, ezen kívül pedig jól alkalmazható lesz a fiatal korosztály környezettudatos nevelésének segítésében pl. környezetvédelmi témájú osztályfőnöki órák, nyári táborok stb.

A film ezért tehát nem elsősorban turisztikai célokat szolgál majd, hanem igyekszik feltárni és bemutatni az egyes tóvidékek jellemzőit, kihívásait, az esetleges problémákra adott válaszokat és a fenntartható fejlődés jó példáit, gyakorlatait.

A film elkészítésére a francia partnerszervezetek és a montaigu-i (Loire Atlantique megye) Léonard de Vinci Iskola kötöttek együttműködési megállapodást. Ennek megfelelően 2010-2011 folyamán egy tanár (Jean-Louis Pelissier, az Atlantique televízió rendezője) és két diák (Fabien Bertrand, gyártásvezető és Yann Boyenval, operatőr) közreműködésével készül majd el a film a következő ütemezés szerint:
- 2010: a film előkészítése céljából látogatás az egyes tóvidékeknél, találkozó és interjúk a tó környezetében tevékenységet végző szervezetek, intézmények, vállalkozások stb. képviselőivel
- 2011: látogatás a 4 tóvidéken a film elkészítése céljából

A 2010 évi előkésztő látogatások programja:
2010. április 11-13. Miedwie – tó – Lengyelország
2010. április 15 -17. Tisza – tó – Magyarország
2010. április 19 -21. Albufera –tó – Spanyolország

A magyarországi látogatás a Tisza – tavi Regionális Idegenforgalmi Bizottság nevében, a Tisza-tó Térsége Leader Egyesület szervezésében zajlik a partnerségben közreműködő magyarországi szervezetekkel (Tisza- tó Térségi Fejlesztési Tanács, KÖTIKÖVIZIG, Heves Megyei Önkormányzat, Jász –Nagykun – Szolnok Megyei Önkormányzat) együttműködésben.

Szabó István, (2010.04.21)

*

Közös reklámkampány Romániában

Romániában kezdetét vette a Magyar Turizmus Zrt. kolozsvári képviseletének, Észak-alföldi, Tisza-tavi és Dél-alföldi Regionális Marketing Igazgatóságának, valamint a régió szolgáltatóinak közös kampánya, amely főként az erdélyi és nyugat romániai régiót célozza meg. A kampányban Nyíregyháza, Debrecen, Hajdúszoboszló, Szolnok, a Debreceni Gyógyfürdők Kft., a Hungarospa Zrt., a Hunguest Hotels, és a Tisza-tavi Leader egyesület vesznek részt – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel az MT Zrt.

A két hónapig tartó kampány ideje alatt 63 kültéri óriásplakát, országos és regionális internetes portálokon román és magyar nyelvű mozgó banner, nyomtatott sajtóban megjelenő hirdetések, PR cikkek és rádiós szpotok csábítják a romániai utazókat hazánkba, a szolgáltatók hirdetéseivel és „Magyarország, a vakációk országa!” szlogennel. A széles körű összefogás eredményeként, összehangolt, intenzív jelenlétet sikerült biztosítani, amelynek eredménye, reményeink szerint a vendégéjszakák számában is mérhető lesz.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

*

Ebben az évben ismét benevez a „Virágos Magyarországért” környezetszépítő versenybe Kunhegyes

Két évvel ezelőtt már nyert százezer forintot a város. A kunhegyesiek úgy érzik, most is jó eséllyel indulnak a megméretésen, hiszen egyre szebbek a közterületeik, hamarosan virágba borul a parkokba kiültetett ezer rózsatő, s idén futómuskátlit is telepítettek a városban. A város benyújtja pályázatát az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került települések számára fenntartott támogatási keretre. A kunhegyesi önkormányzat 10 millió forintra pályázik, az összeggel a költségvetés hiányát kívánják csökkenteni, tudtuk meg Szabó András polgármestertől.

*

Kódex készül a Tisza-tóra

Hivatalosan is megkezdődött a 32. idegenforgalmi szezon a Tisza-tónál. Hazánk legígéretesebb természetes vízi üdülőterületének használatára hamarosan egy szabálykönyvet dolgoznak ki az érintettek.

Vízszintavató váltófutással indult a Tisza-tó napja eseménysorozata. A kiskörei erőműtől öt ultramaratonista felvezetésével a tó körüli települések kisiskolásai, összesen 725 -en adták egymásnak a stafétát, s futották le a mintegy 70 kilométeres távot. Arról, hogy május 14. legyen a Tisza-tó napja, még 2008-ban a tó 30. születésnapjára rendezett konferencián döntöttek a résztvevők. A következő évben pedig megfogalmazták azt is, hogy szükség lenne egy olyan kézikönyvre, amely a víz- és parthasználat szabályait rögzíti, a Tisza-tó fejlesztésében érdekelt valamennyi szervezet részvételével. A most megrendezett kerekasztal-beszélgetésen a Tisza-tavi Kódex elkészítésében magasabb fokozatra kapcsoltak, hiszen Kiskörén 38 szervezet, önkormányzat és hatóság képviselője írta alá azt az együttműködési megállapodást, amelyben vállalták, hogy a következő hónapokban részt vesznek az egyeztetéseken.

— A kódex elkészítéshez szeretnénk minél több véleményt, javaslatot összegyűjteni, ezért készítettünk egy kérdőívet, amelyet bárki, aki érdekelt a Tisza-tó fejlesztésében, kitölthet — mondta Scitovszky Angelika, a szabálykönyv elkészítésével megbízott Tisza-tó Fejlesztési Kft. ügyvezetője. — A kérdőív segítségével azt szeretnénk megtudni, hogy a következő öt-tíz évben milyen fejlesztéseket terveznek az önkormányzatok, vállalkozások. Kell-e például több kikötő vagy szabad vízi strand a tónál, szükség van-e a meglévőkön túl több tanösvényre, hogy csak néhány kérdést említsek — mondta a szakember.

— A turizmus fejlesztésének érdekében készülő kódexnek nagyon világosan, egyértelműen és betarthatóan kell szabályoznia azt, hogy a tavon hol, mit lehet csinálni — erről már Szabó Lajos, a Tisza-tavi Regionális Marketing Iroda megbízott vezetője beszélt. Véleménye szerint különböző zónákra kellene osztani a tavat és a partvonalat. — Ezeknek az övezeteknek egy része úgynevezett megtartási terület lehetne, ahol a csendes turizmus fejlesztésére nyílna lehetőség, gondoljunk az öko-, illetve horgászturizmusra. A zónák egy másik része pedig megőrzési terület lenne, ezek a tónak azok a részei, ahová most sem lehet bemenni, és a jövőben sem lehetne, ezek elsősorban a természetvédelem célját szolgálnák — vázolta az elképzelést Szabó Lajos, hozzátéve, hogy ezeknek az alapoknak a letétele után indulhatnak meg olyan turisztikai fejlesztések, amelyek azután a vendégforgalom további növekedését generálhatják. Üdvözlendőnek nevezte a kódex elkészítését Sándor István, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója is.

— A Tisza-tó turisztikai szempontból legfontosabb vonzereje a természeti környezet szépsége, az itt található fajok gazdagsága. Ahhoz, hogy ez a térség folyamatosan fejlődjön, mindenképpen szükség van arra, hogy ezeket az értékeket megóvjuk, lehetőség szerint még fejlesszük is — adott a készülő kódexhez újabb szempontot a természetvédelmi szakember.

A Tisza-tó napján a regionális marketing igazgatóság a hagyományokhoz híven erre az évre is meghirdette az „Év turisztikai szolgáltatója, rendezvénye és média képviselője a Tisza-tavi régióban” című pályázatát.

szoljon.hu

Forrás: Tisza-Tó Térsége Leader Egyesület, Tiszafüredi HVI

Cikk megosztása