Lezárult az első Dél-borsodi LEADER kezdeményezés

2010. április 6-án indult az első LEADER kezdeményezés megvalósítása a Mezőcsáti Kistérségben. A Mezőcsát Kistérség Többcélú Társulása által az „Akciócsoporton belüli partnerség fejlesztése„ célterületre benyújtott pályázat a Mezőcsáti Kistérség (Ároktő, Igrici, Gelej, Mezőcsát, Tiszabábolna, Tiszadorogma, Tiszakeszi, Tiszatarján, Tiszavalk) településein, valamint a Mezőkövesdi Kistérség 2 településén (Borsodivánka, Négyes) szolgálatot teljesítő településőrök képzését segítette elő.

A képzést lezáró vizsgára 2010. május 20-án került sor, amelyet 20 fő településőr tett le sikeresen. A vizsgára bocsátás előfeltétele volt a településőrök foglalkoztatásának.

*

Székelykapu a tiszaújvárosi Barátság kertjében

Négy hónapig készült, és két nap alatt állították a helyére azt a székelykaput, ami mostantól a Barátság kertje bejáratát jelzi városunkban. A faragásokkal díszített tölgyfa alkotást apa és fia, Kovács Gábor és István készítette nagy műgonddal és a székely tradíciók, hagyományok betartásával.

"A székelykapuk területenként változnak" – mondja az összeszerelés közben az apa. "Van ugyan néhány állandó dolog rajta, mint például, hogy a nap jobbról nyugszik, balról pedig kél, ám a motívumok vidékenként változnak. A tiszaújvárosi kapu a csíki motívumokat hordozza magában, és alkotója szerint a barátságot jelképezi, mert, ahogy elmondta, aki ezen belép, az barátságra talál". Az összeszerelési munkálatokat kisebb tömeg kísérte szemmel a csepergő eső ellenére. Bár a szederkényi városrészben van egy ilyesfajta kapu, de ez a jelentősen nagyobb alkotás várhatóan a város, és az itt lakók egyik büszkesége lesz.

"A csíkszeredai barátaink ajánlották fel ezt a lehetőséget" – mondta az összeszerelési munkálatokat ugyancsak megtekintő Bráz György alpolgármester –, és ezt tovább gondolva jött a kopjafa. Ezeknek pedig természetesen a legméltóbb helye itt, a Barátság kertjében van. A kapu és a kopjafák a helyükre kerültek és remélhetőleg sokáig díszítik majd a parkot és a várost érintetlenül, a maga szépségében.

*

Újabb beruházás Mezőcsáton

Újabb jelentős beruházás kezdődik városunkban, melynek megvalósulásával ismét gazdagabb lesz Mezőcsát és térsége. A megvalósítás előkészítésére és megkezdésére azután kerülhet sor, hogy március 31-én aláírta a támogatási szerződést Dr. Domján László polgármester, a Kistérségi Tanács elnöke, valamint Kovács Mihály, a Kistérségi Iroda vezetője.

A 2004-ben alakult Mezőcsáti Kistérség, illetve annak Többcélú Társulása annakidején első intézményeként hozta létre a Humánszolgáltató Központot annak érdekében, hogy a térséghez tartozó településeken költséghatékonyan és magas szakmai színvonalon tudja működtetni a szociális alapellátásokat, úgymint: családsegítés, támogató szolgáltatás, gyermekjóléti szolgáltatás, valamint az időközben elindított jelzőrendszeres házi segítségnyújtás.

Az intézménynek helyet adó épület – a hajdani Járási Hivatal hátsó traktusa – használata erre a célra kényszermegoldás volt, mivel nincs benne kellő számú helyiség. Ugyancsak nehezítette a feladatellátását, hogy a munkavégzéshez szükséges tárgyi eszközök elavultak. Ugyanakkor a szociális alapszolgáltatások biztosítása nemcsak törvény által előírt kötelezettsége a településeknek, hanem a változó társadalmi környezet is feladatává teszi az önkormányzatoknak, hogy a településeken kiemelt figyelmet fordítsanak a magányos, a beteg, a gyermekeiket nehéz körülmények között nevelő, illetve más okból segítségre szoruló polgárok életére.

Jelenleg a szolgáltatás a kistérség minden településén elérhető: hetente minimum egy alkalommal biztosított a családgondozók jelenléte a falvakban, ahol a helyi ügyfélfogadás mellett a beilleszkedést elősegítő programok szervezése is folyik. A gyermekjóléti szolgáltatás szintén minden településen jól működik, biztosítva a gyermekek testi és lelki egészségének, családban történő nevelésének segítését. A támogató szolgálat keretében a fogyatékos személyek lakókörnyezetben történő ellátása, a lakáson kívüli szolgáltatások elérésének biztosítása, valamint a speciális segítségnyújtás területeire terjed ki. Újabb forma a jelzőrendszeres segítségnyújtás, ezzel az otthonukban élő időskorú vagy fogyatékos személyek számára biztosított a segítség krízishelyzetekben.

A felsorolt helybeni szolgáltatások mellett a Szolgáltató Központ a gesztor településen, Mezőcsáton is számos fontos szakmai feladatot lát el: az ügyfélfogadást, a személyi segítést, a személyi szállítást és az információszolgáltatást.

Mindezek miatt szűkösnek bizonyult a központi intézmény elhelyezkedése az eddigi épületben. A kistérség pályázott tehát annak bővítésére. A komplex akadálymentesítés mellett (ami alapfunkció kell, hogy legyen egy ilyen intézmény esetében) tervezték az épület bővítését a színvonalas munkavégzés körülményeinek megteremtésére.

A pályázat sikeres volt: az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében 210.368.646 Ft-os támogatási szerződést írtak alá a kistérség vezetői. A támogatás mértéke 95 %-os, azaz mintegy 11 millió forintos önrészt igényel.

A megvalósulást követően az épület 720 m2 alapterülettel bővül, és megteremtődnek a megfelelő eszközigények kielégítésének feltételei is.

Az intézmény feladatellátásához 9 település tartozik, a megújuló-bővülő létesítmény a házi segítségnyújtás körét bővíti majd a megfelelő feltételek létrejötte után.

*

Testvérvárosi viszonzás

Legújabb testvérvárosunk polgármestere, Gajdos István meghívására háromfős delegáció vendégeskedett Beregszászban május 22-én, a Beregszászi Városnapok programsorozat alkalmából.

A helyi iskolák színes felvonulásával lezajló megnyitót követően a Páva étteremben tartott állófogadáson Bráz György Tiszaújváros alpolgármestere köszöntőjében többek között a két város kapcsolatának elmélyítéséről, jövőbeni perspektíváiról beszélt, majd átnyújtotta Gajdos István polgármesternek Beregszász bőrből készített címerét, egy tiszaújvárosi bőrdíszműves munkáját.

Az időjárás által is kegyeibe fogadott szombati napon Beregszász főterén vásározók kínálták portékáikat, és Kárpátalja illetve Beregszász művészeti együtteseinek koncertjei mellett a tiszaújvárosi mazsorettcsoport és a Derkovits Fúvószenekar is remek műsort adott a szépszámú közönségnek.

A rendezvényekben bővelkedő napot Beregszász Amfiteátrumában késő estig tartó gálakoncert követte, majd az éjféli tűzijátékkal zárult a nap.

*

Jövő/Menő Tehetségkutató verseny

Április 23-án és 24-én két helyszínen tehetségkutató versenyt és internetoktatást szerveztek a Szívlapát Alapítvány munkatársai. A programok szinte végig teltházzal mentek.

A tiszabábolnai tehetségkutatón olyan produkciókat láthattak a jelenlévők, melyek nem mindennapiak: komplett népviseletbe öltözött asszonykórus jött el, volt aki hangszeres zenei produkcióval készült, de rengeteg mesemondó, szavaló kisgyerek is megjelent. A legmeglepőbb azonban egy színpadi mű volt, amelyben iskolás gyerekek két népszínművet mutattak be. Mindeközben a digitális híd internetes vetélkedőn folyamatosan ütötték a klaviatúrákat. Idős nénik és kisiskolások vetélkedtek a Telekomos önkéntesek segítségével.

A második napon Tiszakeszire mentek. A helyszínre eljött a T-Mobile bringaszerviz is, akik egész nap a falubeliek kerékpárjait bütykölték. Akadt olyan, akinek a biciklijében komplett kerékagyat cseréltek. A nap folyamán itt is rengeteg jelentkező volt a tehetségkutatón, tánccsoportok, autentikus zenei csoportok és szomorú népdalokat éneklő idős bácsika egyaránt eljött. A nap végére 21 produkció ment le, amelyeket a www.jovomeno.org. weblapon is élőben közvetítettek a helyszínről.

A kulturális kapcsolat, a helyi közösségi erők megmozgatása és a digitális szakadék áthidalása maradéktalanul sikerült. A Szívlapát Alapítvány aktuális programjairól a www.jovomeno.org. honlapon tájékozódhatnak.

*

Jégkorongozók az árvízkárosultakért

A jegkorong.blog.hu és a magyar jégkorongszövetség saját lehetőségéhez mérten kíván segíteni katasztrófa sújtotta honfitársainknak. Hokis relikviákat készülünk elárverezni jótékony céllal.

Kezdésként megkerestük válogatott játékosainkat, akik örömmel álltak az akció mellé, első szóra felajánlották egy-egy általuk viselt szerelésüket. Mi, akik a távolból, tehetetlenül nézzük a megrázó képsorokat, nem tehetjük meg, hogy nem segítünk, ha lehetőségünk van rá. Ezért összefogtunk, hogy amennyit tudunk, enyhítsünk a nehézségeken. Már azt is kitaláltuk, mihez kezdünk a befolyt pénzzel.

Benk András a 2003-as junior-világbajnokságon viselt mezét, Budai Krisztián a Kontinentális Kupán használt ütőjét, Hetényi Zoltán azt az ütőjét, amellyel Szapporóban hibátlanul védett a horvátok ellen (még a pászka is eredeti rajta), Horváth András a 2005-ös világbajnokságon használt korcsolyáját, Kovács Csaba szapporói vb-kesztyűit, Ladányi Balázs a 2010. évi ljubljanai vb ezüstérmét, Szuper Levente világbajnokságon viselt mezét, Tokaji Viktor azt a magyar válogatott mezét, amelyet a századik válogatottságán viselt, Vas Márton dedikált ütőjét adta bele eddig az akcióba.

Holéczy Roger, Kangyal Balázs, Magosi Bálint, Majoross Gergely, Palkovics Krisztián, Szélig Viktor, Vas János is a kezdeményezés mellé állt, esetükben a következő napokban derül ki a felajánlás konkrét tárgya. Természetesen minden relikvia dedikáltatik.

Felhívunk mindenkit, akinek birtokában van olyan relikvia, ami értékes tárgya lehet egy ilyen akciónak, és a cél érdekében önzetlenül megválna tőle, keresse meg az MJSZ-ben Péter Emesét, az [email protected] e-mail címen, vagy a következő mobilszámon: 06-20/379-5359.

A felajánlásokból összegyűlt tárgyakat a vatera.hu rendszerén keresztül árverezzük el. Az összegyűlt pénzösszeget válogatott játékosaink személyesen juttatják el rendeltetési helyére.
Szalai Anett, a Fókusz jégkorong-fanatikus riportere a minap Szendrőn járt, ottani tapasztalatai alapján jobb helyre nem kerülhet a hokistársadalom által összeadott pénz, mint Szendrőre.

Helyszíni beszámolója alapján úgy döntöttünk, a szendrői tűzoltókat támogatjuk, akik minden energiájukkal településük megmentésén fáradoznak, és akiknek az ár levonulása után jó ideig az újjáépítés ad munkát. Ha valaki szeretne meggyőződni, hogy megfelelő helyre megy-e az összeg, a kedd esti adásban találkozhat velük.

Aki nem licitálással kíván adakozni, annak másik lehetősége is van, természetesen az árhullám levonulása után rengeteg fizikai munkára lesz szükség a katasztrófa sújtotta területeken, így egyáltalán nem a pénzbeli támogatás a szolidaritás egyetlen lehetséges formája. Több szurkolói csoport is szervez különbuszokat a térségbe. Velük vagy nélkülük, aki teheti, menjen segíteni.

Forrás: http://jegkorong.blog.hu/2010/06/08/jegkorongozok_az_arvizkarosultakert

*

Médiasuli a Mezőcsáti Kistérségben

2010. június 5-én tartottak a Szív-lapát Alapítvány munkatársai Mezőcsáton, az ÁMK Kiss József Művelődési Házban az immár 4 hónapja futó médiasuli diákjainak egy erőpróbát.

A fiataloknak 3-4 fős csapatokban pár óra alatt, előre megbeszélt téma, de saját forgatókönyv alapján kellett a nyersanyagokat leforgatni. A diákok snittjeit profi vágók tették össze, majd Novák Péter előadóművésszel, Balog Gábor HSC operatőrrel és Szomolányi Katalinnal, a Magyar Telekom képviselőjével felálló szakmai zsűri értékelte a munkákat. Este pedig a nyilvánosság előtt is levetítették kisfilmeket. A három legjobbnak ítélet munkát digitális kamerával is díjazta a zsűri, a T-Systems jóvoltából.

*

Tovább szépül a tiszaújvárosi gyógyfürdő

Az elmúlt héten hivatalosan is eldőlt, hogy tovább épül és szépül városunk egyik éke, a gyógyfürdő. A TiszaSzolg 2004. Kft. sikeres pályázat útján közel félmilliárd forintot nyert egy olyan projektre, melynek összköltsége másfél milliárd forint. Ez a támogatás a fürdő több ütemben való felújítására szolgál. Elsőként épült meg egy 242 négyzetméter vízfelületű, töltő-ürítő rendszerű gyógyvizes ülőmedence.

A csak nyáron üzemelő új létesítményhez zuhanyok, padok és különböző kiegészítő rendszerek kapcsolódnak. A medence műszaki átadása május 21-én megtörtént. Az aláírt támogatási összeg kiváló alap egy olyan megvalósuló beruházáshoz, melynek része egy új bejárati épület és több nyitott öltöző építése.

Várhatóan szeptembertől a már meglévő termálfürdő bővítéseként egy új élménycsarnokot is kialakítanak. Utóbbival jelentősen bővülhet a fedett medencetér és újdonságnak számít, hogy egy normál vizű kalandmedencét is kialakítanak különféle élményelemekkel. A látogatók bizonyára örülnek majd a 300 férőhellyel bővülő öltözőnek is. Az új szaunaparkkal kiegészülő létesítmény 10 szolgáltatási elemmel bővülve minden bizonnyal nemcsak Tiszaújváros, hanem a régió ékszere is lesz.

Forrás: Dél-Borsodi LEADER Egyesület, Tiszaújvárosi HVI, Mezőcsáti HVI

Cikk megosztása