A Dél-borsodi Leader egyesület a kazári Laska Fesztiválon

Május 29-én rendezték meg Kazáron a Laska Fesztivált és Tócsni Partit, melyre egyesületünk is meghívást kapott.

A rendezvényen egyesületünket a sajószögedi Alternatív Szakágak Tárháza Közhasznú Egyesület valamint a szentistváni Gyöngyösbokrétás Hagyományőrző Egyesület képviselte.

A főzőversenyen a sajószögedi "Kaszás pörkölt" és a tócsni nagy sikert aratott. A szentistváni hagyományőrző egyesület öt tagja szentistváni matyó dalokat adott elő.

A rendezvény jó hangulatban telt el, jól sikerült helyi közösségünk bemutatkozása.

*

Akadálymentesítés Hejőbábán (korszerűsítették a községházát)

Hejőbába Község Önkormányzata 2007-ben pályázatot nyújtott be a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez a helyi polgármesteri hivatal épületének átalakítására, korszerűsítésére, teljes körű külső-belső akadálymentesítésére.

A pályázati konstrukció neve: ÉMOP-2007-3.1.3 Vidékfejlesztési programot kiegészítő településfejlesztés. A rekonstrukció összköltsége 15.990.705,- Ft volt. A pályázat 14.391.634,- Ft összegű támogatásban részesült, az önrész összege 1.599.071,- Ft volt. A nyílt közbeszerzési eljárás eredményeként a kivitelezést a hajdúnánási székhelyű PROMT 23 Kft. nyerte el, a munkálatok I. osztályú minőségben, határidőre elkészültek.

A projekt lebonyolításában közreműködő szervezet: Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. A sikeres átadás-átvételi eljárást követően a hozzájuk forduló ügyfeleket kulturált körülmények között tudják fogadni és a mozgásukban, látásukban, hallásukban korlátozott polgárok is akadálymentesen igénybe vehetik a megújult Polgármesteri Hivatal szolgáltatásait.

*

Palóc Kanyar

A Tiszaújvárosi Helyi Vidékfejlesztési Iroda vezetője az "ÉVA ÉS A KEREKPEREC" elnevezésű csapat tagjaként vett részt a 36 Jó Palóc Akciócsoport területén megrendezett autós csillagtúrán.

A rendezvényt 2010. április 03-04-én tartották meg. A rendkívül színvonalas szervezés mellett egy gyönyörű vidéket ismerhettünk meg és nagyon kedves emberekkel találkoztunk. A 38 induló közül a csapatunk, melyben a Hatvani HVI és a két kistérség munkatársai vettek részt a 12-ik helyen végzett.

*

Kirándulás Széphalomra: A Magyar Nyelv múzeumába

Mezőcsát Kistérség Többcélú Társulása a kistérségi intézmények dolgozói részére kirándulást szervezett, közel 100 fő részvételével. Az úti cél Sátoraljaújhely-Széphalom.

A borongós idő ellenére vidáman indultak útnak Mezőcsátról 2010. április 16-án reggel 8 órakor. A buszon ismerősök, kollégák, barátok. Így a hosszúnak ígérkező utazás mégis gyorsan telt.

Széphalom… Múlt, jelen és remélhetőleg a jövő is, hiszen ez emlékhely! Ahol a nyelvújító Kazinczy Ferenc 25 évig élt. Méltó módon őrzik a Kazinczy relikviákat, a neoklasszicista stílusban készült, görög templomra emlékeztető Emlékcsarnokban. A másik fontos hely a család sírkertje. Szent hely, mert a kassai püspökkel maga Kazinczy megszenteltette. Itt nyugszanak Kazinczy mellett felesége, gyermekei és az unokák közül néhányan. Az Emlékkertben két szobrot is láthattak. Kazinczy Lajosét és Kazinczyné gróf Török Zsófiáét. A kert százados fái, védett természeti értékei, gazdag növény és állatvilága szép és méltó környezetet ad a csarnoknak és a sírkertnek.

Az Emlékkert 2008. április 23-án új épülettel gazdagodott: megnyílt a Magyar Nyelv Múzeuma. Alapterülete 1500m2. Az épületnek része egy kiemelhető színpad és egy 100 férőhelyes nézőtér. A három kiállítási terem mellett két galériarész és két kiállítótermi előtér időszakos tárlatok, kamaratárlatok helyszínéül szolgál. Az emeleten 50 főt befogadni képes szemináriumi terem áll rendelkezésre, ahol várják a kutatókat, diákokat.
Az Emlékkertben a múzeum mellett egy nyelvcsaládfa is áll (a finnugor nyelvek családfája), amelyet még bővíteni szeretnének.
A széphalmi intézmény sokak szemében valódi zarándokhely a magyarság számára, az idelátogatás jelképes cselekedet: főhajtás a magyar nyelv előtt.

Ebéd után – a szemerkélő eső ellenére- a sátoraljaújhelyi Kalandparkba ment a kiránduló csoport. Sokan a libegőt választották, a bátrabbak a bob-pálya felé indultak. A libegő kellemes élményt nyújtott, a táj szinte leírhatatlan onnan a magasból.

A csoport kikapcsolódva, tele kellemes élményekkel este 6 órára ért haza.
A kirándulást támogatták:
- A B.-A.-Z. Megyei Önkormányzat Közoktatásáért Közalapítványnak; Dr. Ódor Ferenc Elnök,
- dr. Domján Lászlónak, a Társulás elnöke
Valamint a szervezést, a lebonyolítást és a jó hangulatot
- Pocsai Enikő Oktatási, Kulturális és Sport-szakreferens biztosította.

*

Kistérségi Focifarsang

A 2008-ban hagyományteremtő céllal elindított „Kistérségi Focifarsang” elnevezésű kispályás labdarúgó kupa az idén harmadik alkalommal került megrendezésre.

Az egész napos versengésnek 2010. február 27-én a mezőcsáti Általános Művelődési Központ Sportcsarnoka adott helyet. Az idén a kistérség hat települése (Ároktő, Igrici, Mezőcsát, Tiszadorogma, Tiszatarján, Tiszavalk) képviseltette magát és küzdött a vándorkupáért, amelyet az előző két évben Ároktő nyert el.

A csapatvezetők döntése alapján nem zajlottak csoportküzdelmek, hanem körmérkőzéses rendszerben zajlott a torna, így az érdeklődők mintegy 15 mérkőzést láthattak. Az egész napos torna változatos és izgalmas mérkőzéseket hozott, helyenként kiélezett, de sportszerű küzdelemmel.
A harmadik alkalommal megrendezett kistérségi labdarúgókupa győztese ismét Ároktő települése lett, így a vándorkupa végleg Ároktőn marad.

A nap zárásaként Kovács Mihály a kistérségi iroda vezetője kihirdette a végeredményt majd átadásra kerültek az emléklapok, oklevelek és a győzelemért járó serleg és focilabda.

A sportrendezvényt életre hívta és a szervezést, valamint a rendezvény költségeit Mezőcsát Kistérség Többcélú Társulása biztosította. Az eseményt támogatta az R-Villker Kft.

Végeredmény:
1. Ároktő 12p
2. Mezőcsát 12p
3. Igrici 9p
4. Tiszatarján 9p
5. Tiszavalk 3p
6. Tiszadorogma 0p

*

Tiszaújvárosi HVI a Kistérség Tanácsánál

A Tiszaújvárosi Helyi Vidékfejlesztési Iroda beszámolt a működéséről a Tiszaújvárosi Kistérség Többcélú Társulás Tanácsa előtt 2010. április 28-án.

Az irodavezető által készített tájékoztató anyagot egyhangúlag fogadta el a Társulási Tanács. A Falunap 2010. pályázattal kapcsolatosan számos kérdés vetődött fel, azonban a döntés hiánya miatt többen kétségüket fejezték ki a pályázattal kapcsolatosan. A Tanács tagjai megköszönték az irodavezető kiemelkedő szakmai munkáját és továbbra is kérték a segítségét.

*

Hivatalosan is útjára indult a Jövő/Menő projekt

2010. március 27-én hivatalosan is elindult a Jövő/Menő projekt, a Föld órája rendezvények kapcsán a mezőcsáti kultúrházban szerveztek eseményeket.

A rendezvény jelentette egyben a Szívlapát Alapítvány és a Magyar Telekom Nyrt. Közös vállalkozását, a Jövő/Menő programsorozat elindulását is. A településen és környékén mostantól három évig a fenntarthatóságé lesz a főszerep, képzéseket tartanak a helyi termékekről, a megújuló energiaforrások házi előállításának lehetőségeiről, a számítógépek és az internet használatáról, valamint különféle közösségépítő önkéntes tevékenységeket szerveznek.

A programsorozatba csupa olyan szívmelengető dolog terve került, amelyek a ”gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” már bejáratott zöld elvének felelnek meg.

Délelőtt a médiasuliban 9-13 óráig a kistérség lelkes média nebulói a különféle médiumok működéséről hallhattak a szakma kiváló mestereitől, de a foglalkozás lehetőséget biztosított a tanultak kipróbálására is. A diákok interjút készítettek a város híres szülöttével, Kálloy-Molnár Péterrel. A legügyesebbek a Jövő/Menő szerkesztőség csapatát erősítik majd gyakornokként, talán így és itt alapozva meg későbbi médiamunkáikat.

Ezzel párhuzamosan megtartották az első Jövő/Menő ErőNyerő műhelyt, amely során minden a napenergia házi hasznosítása körül forgott. A Jövő/Menő ErőNyerő program fő célja az alternatív energiaforrásokkal kapcsolatos tudás elterjesztése. Számos egyszerű és olcsó, házi készítésű, megújuló energiahordozóra épülő technológiai megoldást fejlesztettek ki az elmúlt évtizedek során hazánkban és világszerte egyaránt. Bármely háztartásban használt szerszámokkal, könnyen beszerezhető, olcsó alapanyagokból – Mekk Elek ezermestert azért jócskán meghaladva – szakemberek, a helyi lakosok, valamint mintegy 20 Magyar Telekom önkéntes segítségével állították össze a megújuló energiaforrásokra épülő technológiákat.

A hosszúra nyúlt barkácsolós nap során a helyi lakosok, valamint a Magyar Telekom önkéntesei kitartó munkájának köszönhetően elkészült egy sörkollektoros aszaló, egy vizes napkollektor, valamint egy légkollektor is. Az önkéntesek felkészülten érkeztek: volt, aki külön erre az alkalomra készített sörösdoboz vágóval látott neki a vagdosásnak, volt, aki egy teli puttony sörösdobozzal járult hozzá a szerelés sikeréhez. Filmbe illő, családi hangulatot idéztek elő a szerelőasztalok körül rohangáló kisgyerekek és egy önkéntes kutya.

A sörkollektoros aszalóról annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy a nap energiáját hasznosítja gyümölcsök aszalásához. Az eszköz újdonsült tulajdonosa, Roszkos Lajos, a mezőcsáti általános iskola nyugalmazott fizikatanára, ígéretet tett arra, hogy a 2010. szeptemberi Mezőcsáti Kistérségi Helyi Termék Fesztiválra már saját aszalású helyi termékekkel érkezik. Az aszalót addig is mindenesetre még tökéletesíti és a teszteredményeket megosztja Mezőcsát város érdeklődő lakóival.

A vizes napkollektor a napenergia segítségével használati melegvíz előállítására képes. Reményeik szerint hamarosan egy Tisza-menti kemping vendégeit örvendezteti meg az innen kifolyó melegvíz.

A légkollektor a rajta átáramló levegőt melegíti fel és a napkollektorhoz hasonlóan a nap energiáját alakítja át hőenergiává, de fűtési céllal. A következő fűtési időszakban ez már várhatóan egy tiszakeszi családi ház falára erősítve tölti majd be misszióját.

A Föld talán egyetlen pontja, ahol a Föld órája rendezvények kapcsán 20:30-kor nem le, hanem felkapcsolták a villanyt, Mezőcsát városa volt. A helyi kultúrházban 20:30-kor ugyanis bekapcsolták a bringaerőművekkel meghajtott világítást és elindult valami, ami más volt, máshogy működött. Akusztikus koncertet adott Novák Péter, valamint a Kultúrpart lelkes zenei formációja, a Happy Power Band.

A kezdeményezés mindenki számára nyitott. Remélik, hogy nemcsak a Telekomos önkéntesek és a Mezőcsáti Kistérség lakosai jönnek el majd a programokra, hanem a fenntarthatósági rendezvényeken lehetőleg minél több család és a környéken kirándulni vágyó is részt vesz majd. Egy-egy festegetéssel vagy tereprendezgetéssel eltöltött hétvége ugyanis nemcsak jó kikapcsolódás a szabadban, hanem a közösségi összetartás megerősítésére is kiváló alkalom.

Az aktuális programokról a projekt honlapján a http://www.jovomeno.org címen lehet részletesen olvasni, valamint a Mezőcsáti Kistérség című újságban is rendszeresen hírt adnak a már lezajlott és aktuális eseményekről.

Forrás: Dél-Borsodi LEADER Egyesület, Tiszaújvárosi HVI, Mezőcsáti HVI

Cikk megosztása