Emlékéremmel jutalmazták a sikeres pályázatírókat

A Szilvásváradért Emlékérem díjat az önkormányzat alapította. Azoknak adományozzák, akik kiemelkedőt, maradandót tettek a faluért, hozzájárultak a hírnevének öregbítéséhez.

A szilvásváradi képviselő-testület a 2009-ben végzett munkájuk elismeréseként Halász Károlynak és Kati Irénnek, a Trend Business Kft. tulajdonosainak ítélte meg az emlékérmet – tájékoztatott Szaniszló László polgármester. A cég képviselői pályamunkáikkal tavaly több mint félmilliárd forint értékű pályázati támogatást biztosítottak a településnek, így összesen 670 millió forintos beruházás valósulhatott meg Szilvásváradon.

A Halász Károly által képviselt Trend Consult Kft. üzemelteti a Szalajka Liget Hotelt és Apartman házakat. A vendéglátóegység a 2006-os megnyitása óta 20 millió forint idegenforgalmi és 13 millió forint iparűzési adót fizetett be az önkormányzat költségvetésébe. Az állami kiegészítéssel – amely tavaly év végéig létezett – ez több mint 70 milliós bevételt jelentett a településnek.

Forrás: www.heol.hu
Beküldte: Bélapátfalvai HVI

*

Felkészülten várták a Bükkből lezúduló vizet

Vízkár-elhárítási gyakorlatot hajtottak végre a szilvásváradi Szalajka-völgyben a települési rendeltetésű polgári védelmi alegységek.

Négy évvel ezelőtt tapasztaltuk meg, hogy mire képes a víz: a bükki víznyelők nem tudták elnyelni a csapadékot, így megduzzadt a Szalajka-patak. A víz nemcsak a völgyet lepte el, de a faluban több házat is veszélyeztetett - idézte fel a történteket Szaniszló László, Szilvásvárad polgármestere. Két éve, 2008-ban a község jó állapotban lévő csatornái nem tudták elvezetni a lehulló nagy mennyiségű csapadékot. Mint a település első embere elmondta, ilyen helyzetekben az önkéntes tűzoltó egyesület tagjai, illetve a közmunkások jelentenek gyors segítséget. A mostani, a polgári védelmi alegységek számára tartott gyakorlatot igen hasznosnak értékelte, mivel a szakemberek segítségének köszönhetően megtanulták, hogyan lehet jól szervezetten, hatékonyan védekezni a víz ellen.

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Heves Megyei Polgári Védelmi Szövetség által szervezett, s az ÉKÖVÍZIG Egri Szakaszmérnökségének munkatársai által irányított szimuláción negyvenen töltöttek homokzsákokat, építettek nyúlgátat a patakmedernél, illetve gyakorolták a lakóépületek védelmét. Mint Plachi Péter pv. alezredes elmondta: a már említett szilvásváradi, illetve a 2008-as nagyvisnyói események okán döntöttek úgy, hogy a Szalajka-völgyben rendeznek vízkár-elhárítási gyakorlatot, ezzel segítve a helyi felkészülést.

A hegyvidéki vízkár a szélsőségessé váló időjárás következménye. Nem lehet előre jelezni, ha már megérkezik a víz, csak egyet lehet tenni: olyan helyre terelni, ahol sem emberéletet, sem értékeket nem veszélyeztet. A mai napon egy ilyen helyzetre igyekeztünk felkészíteni a helyi vezetőket.

Heves megye természeti veszélyeztetettségének értékelését az utóbbi tíz esztendő jelentősen átírta, s ma már ezt a területet is a közepesen kockázatosak közé sorolhatjuk. Ami erre igazán rávilágított, az az 1999-es, 75 hevesi települést érintő, s 8-10 milliárd forintra becsülhető kárt okozó esőzés volt - magyarázta Nagy Sándor pv. ezredes, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságvezetője. Hozzátette: a lakosság érdekében minden lehetséges veszélyhelyzetre (vegyi baleset, járvány kialakulása) fel kell készülni, s a szilvásváradi gyakorlat jó példa arra, hogy egy település mit tud tenni a saját maga védelmének érdekében.

Forrás: www.heol.hu A cikket írta: Lovász Anikó, Bélapátfalvai HVI

*

Egészség és Sportnap Szilvásváradon Szilvásváradon

Egészség és Sportnapot rendeznek az ÚMVP LEADER jogcím keretében.
Programok: vérnyomás-vércukorszint mérés,testzsír% mérés: Kerékpár-versenyek,kispályás labdarúgó mérkőzések,intim torna, jóga, hastánc, pilates, ügyességi versenyek, tombola,stb.

*

VIII. "Fúj, süvölt a Mátra szele" - Nemzetközi kórustalálkozó

A 2010. május 15-én megrendezésre kerülő recski találkozón hat kórus mutatkozott be; a recski Mátrai Visszhangok Vegyeskar mellett a szécsényi Erkel Ferenc, az egri Agria és a hatvani Polifónia Vegyeskar, valamint a szerbiai Csóka II. Rákóczi Ferenc férfikara és a szlovákiai Fülek Melódia női kara is fellépett.

A Művelődési Házban a hatvani kar vezetője, Stimecz András tartott ismertetőt Erkel Ferenc életéről, idén ugyanis Erkel és a Himnusz éve van. Az énekkarok húsz-húsz perces műsort mutattak be, a Himnuszt együtt énekelte mindenki, beleértve a közönséget is, akik a rossz idő ellenére szép számmal érkeztek.

*

Fölmérnék a bükki forrásokat

Újabb hiánypótló vizes tervet készül megvalósítani az egri Életfa Környezetvédő Szövetség a közelmúltban lezárult sikeres Kis Tó Program után.

A 20 éves fennállását idén ünneplő környezetvédelmi civil szervezet azt a cél tűzte ki, hogy fölméri a Bükk-hegység forrásait, máig ugyanis nem készült részletes állapotjelentés ezekről – tudtuk meg Fónagy Gergely programvezetőtől. Az érintett területek nem szerepelnek vízvédelmi referenciapontként sem. Az uniós víz keretirányelvbe ugyanakkor jól illeszkedne a vizsgálat, hiszen a bükki karsztvízbázis védelméhez is fontos tudni, hogy milyen állapotban vannak az itteni természetes víznyerők. A tervek szerint egyenként vennék szemügyre az érintett forrásokat, a vízhozamtól a vízminőségig.

A mintavétel alapján laborelemzésekkel mérnék egyebek közt a kémiai, a mikrobiológiai-bakteriológiai jellemzőket. Megnéznék azt is, kimutatható-e a forrásvizekben valamilyen emberi eredetű szennyező hatás. A felmerés eredményeként végre hivatalosan is ivóvízzé nyilváníthatnák az ezen követelményeknek megfelelő forrásokat, ami egy fontos hazai turisztikai térség esetében elvárás, és segítség az ide kirándulóknak. Jelenleg ugyanis mindenki a saját felelősségére ihat ezekből, miként azt például a bélapátfalvai forrás esetében a környékbeliek is rendszeresen megteszik.

A több évre tervezett bükki forrásfelmérő program keretében idén júniustól elsőként tíz forrást vizsgálnának, majd jövőre újabb tízzel folytatódna a kör. A pályázatot a szaktárca már befogadta, a döntést áprilisra ígérték. A teljes projekt költségvetése tízmillió forint, az idei induló ütemre kétmilliót szeretnének elnyerni.

Forrás: www.heol.hu
Beküldte: Bélapátfalvai HVI, Kiss-Lacza Linda

*

Megérkezett Mónosbélbe az egyik gólya

A Mónosbélben fészkelő pár egyik tagja volt a leggyorsabb. Most a párját várja.
Az idén a Mónosbélben fészkelő fehérgólya-pár egyik tagja érkezett meg leggyorsabban a telelőhelyéről Heves megye északnyugati részére – tájékoztatott Rausz Rita, a Magyar Madártani Egyesület Bükki helyi csoportjának aktivistája. A madár az út fáradalmait kipihente. A természetbarátok bíznak benne, hogy hamarosan megjön a párja is, hogy ismét sikeres költésbe kezdjenek.

Forrás: www.heol.hu
Beküldte: Bélapátfalvai HVI, Kiss-Lacza Linda

*

Átadásra került a felújított egészségház

Az elmúlt hét csütörtökén ünnepélyes keretek között került átadásra a kibővített épület.

A fejlesztés összköltsége meghaladta a 73 millió forintot, amely összeghez 61 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a település.

A projekt során 253 nm alapterületen sikerült teljes mértékben felújítani az épületet: új villamos hálózat, gépészeti berendezések kerültek beépítésre. A nyílászárók cseréje mellett homlokzati hőszigetelést kapott az ingatlan, teljes körűen akadálymentesítve lettek a rendelők, valamint parkolóhelyek létesültek. A fejlesztés része volt eszközbeszerzés, amely során új bútorok, informatikai eszközök, illetve korszerű orvosi műszerek, diagnosztikai eszközök kerültek megvásárlásra.

90 nm alapterülettel bővült az épület, ahol a jövőben a fogorvosi rendelő kap helyet.
A beruházás során kapcsolódó feladat volt 3 db szolgálati lakás felújítása is (nyílászáró-csere, homlokzati hőszigetelés, tetőcsere), amely beruházás költségeit az önkormányzat saját költségvetéséből biztosította.

*

Megnyitott az Orbán Ház!

Ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit a hely- és őstörténeti kiállítás
Az 1700-as években nemesi címet kapott Orbán családtól csaknem 200 év elteltével 1978-ban az Egri Dobó István Vármúzeum vásárolta meg a jó állapotban lévő épületet, múzeum létesítése céljára.

Az épület nagyon szép példája a térség népi építészetének. A renoválás után 1983-ban nyitotta meg kapuit, ahol a Bükk közel 300 millió éves földtani történetét és élővilágát ismertette meg a látogatókkal. 2004-ben a múzeum megszűnt. Az épület Önkormányzati tulajdon.
A kiállítás minden nap 10 órától 16 óráig látogatható- díjmentesen.

Forrás: www.heol.hu; www.szilvasvard.hu; Bélapátfalvai HVI

*

Önkormányzati fejlesztések támogatása a bélapátfalvai kistérségben

Az önkormányzati miniszter döntött az önkormányzatok és többcélú kistérségi társulások - bölcsődék és közoktatási intézmények infrastrukturális fejlesztésére, valamint közösségi buszok beszerzésére - benyújtott támogatási igényeiről, közel 4,5 milliárd forint értékben.

A Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetéséről szóló 2009. évi CXXX. törvény alapján az önkormányzati miniszter a 1/2010. (I. 19.) rendeletben határozta meg a bölcsődék és közoktatási intézmények infrastrukturális fejlesztése, valamint közösségi buszok beszerzése támogatás igénybevételének részletes feltételeit.

A támogatást a települési önkormányzat, az intézményi társulás vagy a többcélú kistérségi társulás által önállóan, vagy intézményi társulás vagy többcélú kistérségi társulás formájában közösen fenntartott bölcsődék, illetve a többcélú, közös igazgatású, bölcsődei feladatot ellátó épületek felújítására, korszerűsítésére, akadálymentesítésére és a bölcsődei ellátáshoz szükséges eszközök vagy berendezések beszerzésére volt igényelhető. A pályázatokat az önkormányzatok és a többcélú kistérségi társulások 2010. február 15-ig nyújthatták be.

A döntés alapján
- összesen 20 közösségi busz beszerzésének támogatására 349 996 104 Ft,
- összesen 33 bölcsőde fejlesztésére 399 995 000 Ft,
- összesen 193 óvoda fejlesztésére 1 848 370 000 Ft,
- összesen 177 iskola fejlesztésére 1 751 590 000 Ft jutott.

A bélapátfalvai kistérségben Bélapátfalva város nyert iskolafejlesztésre, a Bélapátfalvai Kistérség Többcélú Társulása pedig közösségi busz beszerzésére kapott támogatást. A buszbeszerzés kedvezményezettje a Társulás, azonban a buszok a Jókai Mór Összevont ÁMK, és a Mikrotérségi Általános Iskola és Óvoda Egercsehi használatába kerülnek.

Forrás: www.otm.gov.hu
Beküldte: Bélapátfalvai HVI, Kiss-Lacza Linda

Forrás: Észak-Hevesi Vidék Fejlődéséért Közhasznú Egyesület, Bélapátfalvai HVI, Pétervásárai HVI

Cikk megosztása