„POCOLÓ NOMÁD” Csarodán

A Kalamáris Ifjúsági Egyesület a Vásárosnaményi kistérségben 2010. március 27-én rendezte meg közösségfejlesztési programsorozatának záró rendezvényét, Csarodán.

Az Egyesület 1993-ban alakult azzal a céllal, hogy a megyében működő ifjúsági alkotókörök, művészeti körök érvényesülését segítse. 1998. májusában módosította a közgyűlés az alapszabályt, kérték az egyesület közhasznú szervezetként való bejegyzését. Alapvető céljuk hogy a fiatalokat és a velük foglalkozó szakembereket, felnőtteket az őket érintő és érdeklő információkkal lássák el, ifjúsági programokat szervezzenek, elősegítsék ifjúsági közösségek születését.

A Közösségfejlesztés Kalamáris módra című pályázati programot a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával valósították meg. A program teljes időtartama 20 hónap, 2008. őszén indult.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 5 helyszínen két napos mini fesztiválokat szerveztek. A POCOLÓ NOMÁD célja, hogy a kistelepülésen élő fiatalok számára elérhetővé tegyék a számukra nélkülözhetetlen és nehezen elérhető információkat a munkavállalási életvezetés, nemzetközi ifjúsági cserék, nemzetközi önkéntesség területéről, hozzáférhetővé tegyék számukra fontos tanácsadásokat (életvezetési, munkavállalási).

A POCOLÓ NOMÁD elnevezésű program keretében azzal a kéréssel fordultak a vásárosnaményi UMPont iroda és HVI munkatársaihoz, hogy amennyiben meg tudunk jelenni a rendezvényen, információs anyagokkal,- az Egyesület egy információs pultot a rendelkezésünkre bocsátva- vegyünk részt rajta közösen, tájékoztatva az érdeklődőket az aktuális pályázati kiírásokról, a kistérségünkben megvalósult fejlesztésekről, a kistérség jelenlegi és jövőbeli helyzetéről.

A rendezvény Csarodán, a Csaronda partján 2010. március 27-én került megrendezésre.
Az érdeklődőket elsősorban a GOP 2.1.1/A és az ÉAOP 1.1.1./D pályázati konstrukcióról valamint az ÚMFT és ÚMVP aktualitásokról tájékoztattuk, a kistérségünkben megvalósult fejlesztésekről, a kistérség jelenlegi és jövőbeli helyzetéről.

*

Épülhet az M3 autópálya Nyíregyháza és Vásárosnamény között

Eredményt hirdetett az M3-as autópálya Nyíregyháza és Vásárosnamény közötti mindkét szakaszának építésére kiírt pályázatában a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

M3 autópálya Nyíregyháza – 49. számú főút:
2010. január 21-én hirdettek eredményt az M3 autópálya Nyíregyháza és 49. számú főút közötti szakasz kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárásban. Az M3–HCZ 2009 Konzorcium és a PORR Építési Kft. jogorvoslati eljárást indítottak.

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) határozata alapján az M3–HCZ 2009 Konzorcium jogorvoslati kérését elutasította, a PORR Építési Kft. jogorvoslati kérelmének részben helyt adott, és a NIF Zrt. döntését megsemmisítette.

Az ajánlatok újbóli bírálása megtörtént, a közbeszerzés nyertese a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatást tartalmazó érvényes ajánlatot benyújtó C-S-K-K 2009 Konzorcium (konzorcium vezető tagja: Colas Hungária Zrt., konzorcium tagjai: Strabag Építő Zrt.,Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt., Kelet – Út Kft.), 31 999 386 307,- Ft nettó ajánlati árral.

A beruházás során 33,8 km 2x2 forgalmi sávos autópálya épül.

M3 autópálya 49. számú főút:

Vásárosnamény: Az eredményhirdetés alapján az M3 autópálya 49. számú főút és Vásárosnamény közötti szakaszának építését a PT M 3 Konzorcium (konzorcium vezető tagja: Porr Építési Kft, konzorcium tagja: Teerag-Asdag Építőipari és Kereskedelmi Kft.) végzi. A kivitelezési munka szerződéses összege nettó: 8 351 643 854,- Ft.

A beruházás során 11,9 km 2x2 sávos autópálya épül. A beruházás az Európai Unió támogatásával valósul meg.

*

Gyermeknap Barabás községben

Szombaton került megrendezésre Barabásban a gyermeknap. A gyerekeket légvárak, ugrálók, körhinta és quad várta, melyeket ingyenesen használhattak.

A meghívott falvak gyermekei kuponokat kaptak, melyeket vattacukorra, jégkrémre, hot-dogra, ivőlére és dodgemezésre válthattak be. Kirakodóvásár is várta az ide érkező vendégeket. A délelőtt folyamán a Hármas határmenti találkozó keretében színes programok voltak megtekinthetőek, melyeket a jándi énekkar illetve hazai fellépők mellett, a szomszédos országokból érkező gyerekek, felnőttek adtak elő.

*

Szilvavirágzás ünnepe

2010. április 24-én, szombaton, a Tivadar Vízmércénél a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend ismételten megszervezte a 2010-es év szilvavirágzás ünnepét.

A rendezvény során a lovagrend hírverő ünnepi felvonulást tartott, majd a lovagrend pártolói körének és a szakmai érdeklődők összejövetele következett, melyet pálinka kóstoltató, pálinka minősítő programok követtek. A már hagyományosnak tekinthető éves programnak a tiszai szilvavirág-usztató kulturális program az őshonos folyóparti szilvás adott helyet.

*

Sínen van az új híd ügye

A vásárosnaményi átkelő kiviteli tervei készülnek, várnak az építési engedélyekre.
Hajmeresztő felvételek járták be a közelmúltban a világsajtót: szó szerint hullámzott a volgográdi Volga-híd.

Az oroszok által táncoló hídnak keresztelt építmény vasbeton-szerkezete a széllökések miatt rezonált be több mint egy kilométeren át, a betonhullámok az egy-másfél métert is elérték. A mérnökök azóta tüzetesen átvizsgálták a vasbeton-szerkezet minden centiméterét, a hatóságok ezt követően döntöttek úgy, hogy a híd biztonságosan megnyitható a forgalom számára.

Ha nem is táncol a vásárosnaményi Tisza-híd, a fő tartóelemen tapasztalt repedések miatt egy időre le kellett zárni tavaly tavasszal, azóta súly- és sebesség-korlátozás árán újra lehet közlekedni.

Hatvan esztendeje a kornak megfelelő anyagok felhasználásával, technológiával épült fel a híd, amin azóta már túlhaladt az idő. A beregiek kíváncsian várják, hogy miként alakul a történet folytatása.
"A tanulmánytervi változatok alapján arról született döntés, hogy a meglévő híd északi oldalán egy új, háromnyílású, szekrény keresztmetszetű acél gerendahíd tervét kell elkészíteni és engedélyeztetni" – nyilatkozta Fazakas Orsolya, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője.

"Az új híd a mai igényeknek megfelelően vezeti majd át a kocsipályát, emellett a hídon egyesített gyalog-kerékpárút is létesül. Jelenleg folyamatban van a kiviteli tervek (hídépítés, útépítés, közvilágítás, vízépítés, közműtervek, stb.) készítése, ezek véglegesítésére az építési engedélyek birtokában kerülhet sor" – tette hozzá Fazekas Orsolya.

*

45 éves a vásárosnaményi Liszt Ferenc Vegyes kar

Ez alkalomból a kórus fenntartója a Városi Művelődési Központ és a kórus vezetősége nagyszabású emlékhangversenyt rendezett június 19-én órától. A rendezvényt a valamikori kórusvezetők szinte teljes létszámban megtisztelték jelenlétükkel, és egy-egy művet le is vezényeltek. Ott volt többek között Világi István Finnországban élő karnagy, Molnár László Szegedről, Gebri József Nyíregyházáról és természetesen a kórus jelenlegi vezetője Iványi Tamás is.

A koncert vendégkórusa a mátészalkai Ádám Jenő kórus lesz Csányi Ottó vezetésével.

*

Állatvédelmi Nap Vásárosnaményban

Az állatvédelmi napot a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával megvalósuló „Hatékony állatvédelem a gyakorlatban…” című program keretében szervezi az Állatbarát Alapítvány. Vásárosnaményban a Lónyay Menhért Szakközép és Szakképző iskolában (Kossuth u. 9. sz.).

A június 9-i tablókiállításon megjelentek az állatvédelem legfontosabb kérdései, és az Állatbarát Alapítvány tevékenységének fontosabb mozzanatai.

A program keretében június 9-én állatvédelmi, állattartási tanácsokkal és az állatvédelem jogi szabályozásának bemutatásával várták az érdeklődőket az alapítvány munkatársai. A program ezen része nyilvános volt, minden érdeklődőt szeretettel láttak. Itt lehetőségük nyílt az állattartóknak az „Állatbarát gazda” kampányra jelentkezni, melyről részletesen a helyszínen kaphattak felvilágosítást.

Ugyanezen a napon vártuk az Állatbarát Alapítvány munkájába aktívan bekapcsolódni kívánó Önkéntesek jelentkezését is.

*

Ülésezett a Felső-Tisza Völgye HACS Elnökségi Tanácsa

2010. június 1-jén ülésezett a Felső-Tisza Völgye HACS Elnöksége. A tanácskozás célja a hamarosan lejáró RFF Zrt. hitelkonstrukciójának átbeszélése, lehetőségek megvitatása volt.

Az Elnökségi Tanács hosszas megbeszélést követően az új hitel konstrukciójának elfogadása mellett döntött, a munkaszervezet az új hitel megkötése céljából feladatként kapta a térség önkormányzatainak megkeresését kezességvállalás miatt.

Forrás: Felső-Tisza Völgye Helyi Vidékfejlesztési Közösség, Vásárosnaményi HVI

Cikk megosztása