Felhívás: Segítsen, hogy segíthessünk!

Az elmúlt napokban történt heves esőzések következtében kialakult rendkívüli helyzetre tekintettel Csikóstőttős Község Önkormányzata felhívással fordul a minden segítőkész emberhez, hogy támogassák a csikóstőttősi árvíz károsultjait.

Adományát kérjük a 71800123-11148926-as bankszámlaszámra utalni szíveskedjék.

A számlára érkezett összeget az Önkormányzat teljes egészében a károsultak javára fordítja.

Segítségét előre is köszönjük.

Forrás és információ: http://www.csikostottos.hu

*

Pályázati pénzből parkosítanak

Csikóstőttős | Négyszázezer forint támogatást nyert a Csikóstőttősi Faluszépítő Egyesület az Ökotárs Alapítvány és a MOL pályázatán.
A pénzből a falu központjában lévő kihasználatlan területet parkosítják.

Keő Roxána, az egyesület elnöke elmondta, a tervek szerint a parkba lépve egy fából készült információs tábla fogadja majd a látogatót. A mesterséges, de természetes növényekkel benőtt árok kanyarjában egy 5x4 méteres pergola házat is építenek, amely egy fa dobogón kap helyet. Ez a pihenőhely alkalmas lehet kisebb csoportok kinti foglalkozására, és kiindulópontja lehet egy tanösvénynek.

Az út mellé terveztek egy biciklitárolót is. A parkban még három ligetet is kialakítanak, 35 facsemetével, 106 cserjével és évelő virágokkal. A munka már folyamatban van, az önkormányzat felajánlásának köszönhetően az egyesület igénybe veheti a közmunkások segítségét is, de az általános iskola diákjai is vállaltak magukra feladatokat.

Forrás: www.teol.hu

*

Kurd újra elhúzta a nótánkat

A Kirakatban a kistérség rendezvénysorozat leköszönő települése Kurd volt, a falusiak egy záró produkcióval adták át a helyet Gyulajnak.

A rendkívül sikeres rendezvénysorozat hónapról hónapra tömegeket mozgat meg a Napsugár áruház előtt, szerencsére az időjárás mostanában jobban kedvez a szabadtéri rendezvényeknek. Ragyogó volt ugyanis az idő, amikor Kurd település újra megmutatta kulturális értékeit Dombóvár és környéke lakóinak. Április 23-án ugyanis közkívánatra újra fellépett a Kaposmente Hagyományőrző Tánccsoport és a Hangzavar Együttes. A táncosokról annyit érdemes tudni, hogy kezdetben általános iskolásokból álló néptánccsoport működött Kurdon, majd a szülők olyan döntést hoztak, hogy ők is elsajátítják a gyermekeik által már haladó szinten művelt táncot. Így alakult meg a felnőtt csoport, akik most már rendszeres fellépői a kistérség és a régió rendezvényeinek.

Egy hónap után meghallgathatták az érdeklődők a Hangzavar együttest is, akik korban elég vegyes összetételt mutatnak, ugyanis akad köztük nyugdíjas, aktív dolgozó és egy 11 éves fiatalember is, aki profi zenészeket megszégyenítő módon tépi a húrokat gitárján.
A zenés-táncos mulatság volt Kurd kirakatban történő bemutatkozásának záró akkordja, ugyanis a Napsugár áruház kirakatát és a Hotel Dombóvár étlapját most már Gyulaj uralja.

Forrás: www.dombovar.hu

*

Új játszóteret avattak Bonyhádon

Egy nyertes pályázatnak köszönhetően újult meg az Ifjúsági parkban lévő játszótér Bonyhádon. A beruházás összértéke 1 millió forint, amelyből egy csúszdával felszerelt tornyot, egy mászókát és egy rugós játékot adtak át a gyerekeknek.

*

Átadták a hulladékkezelő központ kulcsát

Ünnepélyesen átadta hétfőn a válogató csarnokban Ács Rezsőnek, a Cikói Hulladék-gazdálkodási Társulás elnökének a hulladékkezelő központ kulcsát Balázs Árpád, a beruházás gesztor önkormányzata, Siófok polgármestere. Az ünnepélyes aktus annak a jelképe volt, hogy a létesítmény, a 104 önkormányzat által létrehozott Rekom Kft. kezelésébe került. Ez megnyitja az utat a kötelező háromhónapos próbaüzem megkezdése előtt.

A lerakó, válogató és komposztáló üzem a Dél Balaton Sióvölgy Hulladék-gazdálkodási rendszer része. A teljes program befejezésének a határideje október vége.

*

Jól vizsgáztak a romák

Lengyelen | Sikeres zöldségtermesztő OKJ-s vizsgát tett a napokban a Lépjünk együtt a munka világába program 13 roma hallgatója.

A Zombai Romákért Egyesület szervezésében lezajló, TÁMOP által támogatott képzésen a munka és a tanulás világától régen elszakadt résztvevők zöldségtermesztést, kertészeti és vállalkozói ismereteket szereztek.

Mindebből jó eredménnyel írásbeli, szóbeli és gyakorlati vizsgát tettek. Az egyesület a program keretében a munkakeresésben is támogatja őket.

Forrás: www.teol.hu

*

Ötvenmilliárd forintot költöttek el a faluban

A cikói X. TETT-re Kész Napon adott összegzés szerint eddig több mint ötvenmilliárd forintot költöttek kutatásra, telephelyépítésre és a földalatti munkálatokra Bátaapátiban.

Tizenhárom éve jött létre a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás (TETT). A hét települést tömörítő önkormányzati szövetség tizedszer rendezte meg a TETT-re Kész Napot, amely arra szolgál, hogy naprakész információval szolgáljanak a lakosságnak a Bátaapátiban épülő radioaktívhulladék-tárolóról.
Krachun Szilárd, a társulás elnöke elmondta, hogy a tájékoztató és ellenőrző tevékenységért 350 millió forintot kaptak a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit (RHK) Kft.-től, ez a pénz azok jólétét szolgálja, akik befogadták az ország legnagyobb környezetvédelmi beruházását.

Dr. Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója és Faragó László, a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló (NRHT) telephelyvezetője sajtótájékoztatón számolt be a tároló építéséről, a telephely működéséről. Elmondták, hogy befejeződött a szállítófolyosók és az azokat összekötő nagyhurok fúrása Bátaapátiban, a két, egyenként tízezer köbméteres tárolókamra kialakítására most készítik elő a közbeszerzési tendert.
Az első radioaktív hulladékot tartalmazó hordókat 2011 végén, 2012 elején fogadhatja a földalatti tároló. A kutatások, a telephely épületei és az 5400 méternyi bányavájat eddig 53 milliárd forintba került. A költségeket a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapból (KNPA) finanszírozzák, amelynek legnagyobb befizetője a Paksi Atomerőmű Zrt., tavalyi befizetése 23,7 milliárd forint volt.

Dr. Rónaky József elmondta, hogy a Pakson termelt áram ára kilowattonként körülbelül 11 forint, s az ebből származó bevétel 20-25 százalékát teszi ki a befizetés. Az alapban, amely az erőmű majdani leszerelésének és az ott keletkező hulladékok elhelyezésének finanszírozására szolgál, jelenleg mintegy 160 milliárd forint van. A főigazgató elmondta, hogy a földalatti tároló átadása az előzetes tervekhez képest csúszik, de ez nem okoz semmilyen fennakadást a paksi atomerőműben keletkező kis- és közepes aktivitású hulladék elhelyezésében.

Faragó László szólt arról, hogy a telephely átadása óta, azaz másfél év alatt sem a sugárvédelem, sem a környezetvédelem, sem a szállítás terén rendkívüli esemény nem történt. A tároló környékén vett minták vizsgálata során a mértékek minden szempontból az engedélyezett határérték alatt vannak egy nagyságrenddel.

Hozzátette, ha valaki ismeretlenül megnézné a környezeti mintákat, abból nem tudná megmondani, hogy az egy nukleáris létesítmény környezetéből származik. A telephelyre máig 1800 hordónyi tömörített, szilárd hulladék érkezett Paksról. Ezeket a felszínen tárolják a kamrák elkészültéig. A telepnek háromezer hordóra van engedélye.

Dr. Rónaky József hírportálunk kérdésére elmondta, hogy a nagyaktivitású hulladékok elhelyezését célzó kutatások szünetelnek, mert most Bátaapáti és a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának bővítése élvez előnyt. Ezek befejeztével több figyelmet szentelnek majd a bodai kőzet további kutatásának.

Forrás: www.teol.hu

*

Új aszfaltburkolatot kap a főutca és a buszmegálló

Kisdorog | Húsz év után jelentős útfelújítás kezdődik Kisdorogon, amely a főutcát és a buszmegálló előtti területet érinti. A település vezetése és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. egyaránt indokoltnak tartotta a beruházást.

Két héten belül elkezdődhet a település főutcájának és a buszmegálló előtti térnek az újraaszfaltozása. Előbbit a Magyar Közút Nonprofit Zrt. finanszírozza, az úgynevezett nagy felületű burkolatjavítások program keretéből. Ennek költsége mintegy 20 millió forint. Az említett összegből 550 méteres szakaszon újul meg az aszfalt, és a hozzá tartozó padkákat is helyrehozzák a szakemberek.

– A munkaterület átadása már megtörtént, és a közbeszerzést is lefolytattuk, amelyen a Colas Kft. nyert – mondta Juhász István, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei műszaki tervezési és lebonyolítási osztályvezetője. Hozzátette: a kivitelező cégnek május 30-ig kell befejezni a főutcát érintő munkálatokat. Juhász István azt is hangsúlyozta, hogy az említett útszakasz nagyon rossz állapotban van, és minden szempontból indokolt annak felújítása.
– A főutat érintő beruházással egyidőben felújítják – szintén a győztes kivitelező cég – a buszmegálló előtti területet - mondta lapunknak Klein Mihály, Kisdorog polgármestere. Ennek költsége mintegy 4,2 millió forint, amelyet önerőből biztosít a település.

– A fejlesztés mindkét esetben indokolt volt, hiszen utoljára a 90-es évek elején történt nagyobb útfelújítás a községben. A település méretéhez képest nagy az átmenő forgalom, amelynek következtében az évek során jelentősen romlott az útminőség. Azonban önerőből nem tudtuk fedezni a teljes helyreállítási költséget, így a mostani lehetőség megnyugvást jelent számukra – fogalmazott Klein Mihály.

Forrás: Tolnai Hármas Összefogás Nonprofit Kft., teol.hu

Cikk megosztása