Programokra nyert pénzt Pusztamérges

A 70 éves pusztamérgesi templom jubileumi programsorozata 2009. október 10-30. címmel szervezett egész éves programjainkat a Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány 100.000 Ft vissza nem térítendő, pályázaton elnyert támogatásban részesítette.

A pályázati pénzből egész évre kézműves foglakozásokhoz vásároltunk anyagokat, rengeteg zsírkövet kőfaragáshoz, ehhez kisebb szerszámokat, a szokásos gyertyamártáshoz gyertyafestőt, színezőt, viaszt, kanócot. Agyagozáshoz agyagot, formázó kellékeket, eszközöket és gyönyörű szép mázakat, porcelánfestéshez bögréket, festékeket, tollakat.

Az egyes kézműves foglakozásokról érdeklődjenek bátran a plébánián! Szeretettel várunk nem hittanosokat is, olyanokat, akik még nem érzik magukénak az egyházi közösséget, de meg szeretnék tapasztalni milyen is az. A hittanosokat mindig pontosan levélben értesítjük az alkalmakról az eddig megszokottak szerint.
Sportnap

Közösségi téren a "megyeszélen" címmel szervezendő ifjúsági programokra, többek között sportnapra és kis értékű eszközbeszerzésre benyújtott pályázatunkat a Dél-alföldi Regionális Ifjúsági Tanács 210 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette.

Fontosnak tartjuk, hogy a lélek és a szellem nevelése mellet a teremtett testünk karbantartásra is hangsúlyt helyezzünk. Sportnapunkat, melyre Pusztamérges, Ruzsa, Öttömös hittanosait és érdeklődőit várjuk, májusban tartjuk. Helyszín a középiskola lesz. A sporton kívül ügyességi és szellemi vetélkedőket is tervezünk.

forrás: pusztamerges.hu

*

A Kisteleki Kistérség kerékpárút-hálózatának fejlesztése

Kistelek Város Önkormányzata európai uniós támogatást nyert (DAOP-3.1.2/A-09) Kistelek belterületi kerékpárút építésére, amelyhez kapcsolódóan kiépítésre kerül a Kisteleket Balástyával összekötő kerékpárút is.

Ezzel és a 2008-ban elkészült Kistelek-Ópusztaszer szakasszal egy olyan összefüggő kerékpárút-hálózat jön létre, amely hosszú távon biztosítja a Kisteleki Kistérség kerékpárosainak biztonságos közlekedését, továbbá a Kistérség Ópusztaszernél kacsolódik az Euro Veló hálózathoz is.

*

Mórahalmon zárult a megyei hungarikum konferencia-sorozat

Szombaton a homokháti kistérség természeti, tárgyi és szellemi kincseivel ismerkedhettek meg az Aranyszöm Rendezvényház vendégei. A Csongrád Megyei Önkormányzat által indított sorozat Zakar Péter alelnök szerint annak az útnak a kezdetét jelenti, mely során települési szinten összegyűjtik, majd szélesebb körben is megismertetik és így elősegítik a helyi értékek megőrzését, tovább élését.

Az alelnök úgy üdvözölte a Homokhátság településeit és kiállítóit, mint akik már a „Helyi értékek, hungarikumok Csongrád megyében” című rendezvénysorozat elindulása előtt is komoly figyelmet fordítottak saját és egymás hagyományainak, kulturális és tárgyi kincseinek megismerésére.

Nógrádi Zoltán polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy a hungarikumok összegyűjtése nem feltétlenül nosztalgiát, sokkal inkább gazdasági tartalékokat jelent. „Nehéz helyzetben van a magyar gazdaság, a vidék ugyanis elveszítette alapvető funkcióit. A külföldi példák átvétele helyett azonban meg kell találnunk a sajátos magyar utat, a gazdaság talpra állításának hazai módját. Ehhez jelenthet segítséget gyökereink újrafelfedezése és a velünk élő hagyományok továbbvitele” – fogalmazott a városvezető.

A 2011. márciusára elkészülő Fenntartható Fejlődés Háza (FÉF) projektről Pancza-Kovács Eszter, a mórahalmi Polgármesteri Hivatal projektmenedzsere tartott beszámolót. Az előadásból kiderült, hogy a 210 millió forint értékű beruházás a tudatos vásárlói magatartás erősítésére, a helyi termékek megismertetésére és helyben történő értékesítésére, valamint a környezettudatos életmód és fogyasztás népszerűsítésére jön létre. A négyemeletes épület alsó szintjein tájjellegű élelmiszereket árusító üzletek kapnak helyet, míg feljebb konferenciaterem és zöld tetőterasz áll a szakmai programok rendelkezésére. A tervek között szerepel egy térségi minősítési kritériumrendszer kidolgozása és egy helyi termékeket illető védjegy bevezetése is.
Imre Károly, a Bács-Kiskun Megyei Közművelődési Intézet igazgatója „Helyi értékek, hungarikumok, helyi identitás” címmel általános helyzetképet mutatott fel a hungarikumok feltérképezésének pillanatnyi helyzetéről. Előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy napjainkra erősen megkopott identitásunk, elvesztek hagyományaink – ezért rendkívül fontos szerepe van a közösségszervező és egyéni felelősséget erősítő kezdeményezéseknek.
„Az Alföldet igen sokan nem tartják jó borvidéknek, mi mégis azért dolgozunk, hogy az általunk termelt borok által ez a kép megváltozzon” – mutatkozott be Tóth István ásotthalmi borász, aki a homoki borról és az ásotthalmi térségben folyó szőlőtermelésről beszélt a hallgatóságnak. A szakmai vonatkozások mellett faluját és környékét is részletesen megismertető borásznak ráadásul egy-egy jól sikerült rajnai rizlingjét és chardonnay-ját is megízlelhették a jelenlévők.
A konferencia zárásaként Balogh László, az MTV Közalapítvány kuratóriumának elnökhelyettese a hungarikumok minél szélesebb körű médianyilvánosságát szorgalmazta. „Minden helyi értéket fel kell kutatni és be kell mutatni – ebben a települési, körzeti televízióknak óriási szerepe van” – mondta.
Az előadásokat követően a homokháti településekről érkezett kiállítási tárgyakat szemlélhették meg a résztvevők, illetve kóstolót kaptak az egyes falvakra jellemző ételekből, italokból is. Asztalra kerültek az öttömösi spárgából készült finomságok és a homoki borkülönlegességek mellett zákányszéki alma- és őszibaracklé és gyümölcskészítmények is. A kiállításon megtekinthették többek között a pusztamérgesi Radics Bálint citerakészítő mester hangszereit, beleshettek a hordókészítés folyamatába vagy megcsodálhattak egy-egy szőttest, festett üveget vagy cseréptárgyat.

A konferenciához kapcsolódóan került sor a „Homokszemek – bemutatkozik a homokháti kistérség” című programra, melynek ezúttal Pusztamérges és Öttömös voltak a vendégei. A gasztronómiai csemegéken túl a két falu kulturális műsorral is készült: a pusztamérgesi nyugdíjasok kabaréjelenetekkel, a Happy Jumpers Ugrókötél Csoport akrobatikus bemutatóval érkezett, míg az öttömösiek a Pacsirták Énekegyüttest, a gyermek néptánccsoportot és zeneiskolás diákjaik tudását ismertették meg a vendégekkel.

forrás: szegedma.hu

*

Szociális központ épül az időseknek

Öttömös, Pusztamérges - Közel 77 millió forintos uniós támogatással épít szociális szolgáltató központot Öttömös és Pusztamérges a településeken élő idősek nappali ellátására.
Kártyacsatákkal, tévézéssel, olvasással, beszélgetéssel is tölthetik majd a napot Öttömösön és Pusztamérgesen az idősek, ha megvalósul a két település közös, mintegy 77 millió forintos beruházása, s mindkét községben megépül a szociális szolgáltató központ.

Bata Ferenc, Öttömös polgármestere elmondta: egy korábbi szolgálati lakást újítanak fel, átalakítják, akadálymentesítik. A nappali ellátást biztosító intézményt a településen és környékén élő 20–25 nyugdíjas használja majd: kocsival hozzák-viszik őket reggel és este, kapnak ebédet, különféle programokon vesznek részt.
– Öregedőben van a település lakossága, ennek a korosztálynak szeretnénk minél otthonosabb körülményeket teremteni – fogalmazott Bata Ferenc. Öttömös közel 41 millió forintot nyert a beruházásra, ezt további 5 százalék önerővel egészíti ki. A támogatási szerződést várhatóan júniusban írják alá, egy év alatt valósul meg a projekt.

– A település 1200 lakosának negyede 60 év feletti. Sokan magányosak közülük – indokolja a mintegy 36 milliós pályázatot Papp Sándor, Pusztamérges első embere. – A jelenlegi szociális központunk nem felel meg a kor követelményeinek, végre felújíthatjuk. Szeretnénk egy olyan helyiséget, ahol 8–10 fő el tudja tölteni a napot. A helyi nyugdíjasklub szervezi majd nekik a programokat – mondta a polgármester, aki nyáron kezdené az építkezést. Őszre el is készülhet a központ.

– Nyugodt, békés öregkorról szeretnék gondoskodni az egész életüket végigdolgozó idősek számára – szögezi le Nógrádi Zoltán, aki a térség országgyűlési képviselőjeként segítette a településeket a közös célok elérésében.

forrás: delmagyar.hu

*

Pályázaton nyert az ÁMK

Közel 36 millió Ft-ot nyert a Móra Ferenc ÁMK a TÁMOP támogatási rendszeréhez benyújtott „Program a közművelődési intézményrendszer felnőttképzési kapacitásának bővítésére” című pályázatával.

A figyelemre méltó szakmai program keretében kidolgoznak egy olyan célorientált felnőttképzési stratégiát, amely a kistérségi szintű együttműködés létrehozását célozza a közművelődési intézmények, a munkaadók és a Munkaügyi Központ között. Ennek érdekében folyamatosan monitorozzák a munkaerőpiac igényeit, és azokra kísérelnek meg gyors választ adni a helyi igényekhez igazodó felnőttképzési programok szervezésével.

forrás: morahalom.hu

*

Autóbusz-pályaudvar Kisteleken

Kistelek Város Önkormányzata európai uniós támogatást nyert (DAOP-3.2.1-2008-0027) a kisteleki autóbusz-pályaudvar megépítésére. A projekt kapcsán tervezett építési munkálatok sikeresen befejeződtek. Az autóbuszpályaudvar mellett kialakításra került az Árpád utcát határoló térfal, forgalomterelő sziget építése a forgalombiztonság növelése érdekében,
valamint a beruházás megközelíthetőségét szolgáló járdarendszer.

A megvalósult beruházás összköltsége 95 387 775 Ft, melynek támogatás tartalma 85 848 997 Ft.

A projekt ünnepélyes átadására, 2010. május 26-án 10 órakor kerül sort.

Jelenleg folyamatban van a pályázat keretében elkészült létesítmények használatba vételének engedélyezési folyamata a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál és az illetékesség Építésügyi Hatóságnál. Az autóbusz-forgalom pályaudvarra történő terelése várhatóan ezen engedélyezési folyamat lezárultát követően lehetséges.

*

Alternatív-energia mintagazdaság épül Mórahalmon

Mintegy 567 millió forintnyi fejlesztéssel, alternatív energiaforrásokat bemutató mintagazdaság és a helyi gazdálkodást ábrázoló, valamint egy közösségi tanya épül az Európai Gazdasági Térség (EGT) és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus támogatásával Mórahalmon - közölte a VÁTI Magyar Regionális és Urbanisztikai Nonprofit Kft.
A nonprofit társaság által kezelt projekt várhatóan 2011 áprilisában fejeződik be.

A kezdeményezés célja az alternatív természeti erőforrások bemutatása a mórahalmi kistérségben élők számára. A három tanya közül az egyik lakófunkciójú lesz, ahol az alternatív energiaforrások - így passzívház, napelem - és egyéb háztartási rendszerek - például házi szennyvízkezelés - hasznosítását szemléltetik.

A másik tanya fő feladata a kistérségi körülményekre és a helyi hagyományokra koncentráló növénytermesztés és állattenyésztés bemutatása lesz.

A közösségi tanya konferenciáknak, népművelő és közösségi programoknak kínál majd helyet.

A három épületet egy ezer négyzetméteres üvegház és egy annak fűtésére szolgáló termálkút egészíti majd ki.

A VÁTI közleményében megjegyzi, hogy a Mórahalmi kistérségben a külterületi népesség aránya közel 43 százalék, ám a tanyák infrastruktúrája erősen hiányos. Csupán hét százalékukhoz jut el vezetékes ivóvíz, mindössze 21 százalékukhoz kapcsolódik gáz és négy százalékuknál még ma sincs vezetékes áram.

forrás: delmagyar.hu

*

Esélyegyenlőség az iskolákban, óvodákban

A Baks, Kistelek és Pusztaszer települések által fenntartott Térségi Intézményi Társulás sikerrel pályázott a Társadalmi Megújulás Operatív Program által 2008-ban kiírt 3.3.2. számú pályázati felhívására. Az elnyert támogatás 100.000.000.- azaz egyszázmillió forint, 100%-os, vissza nem térintendő támogatás.

A projekt 2009. december 1-én indult és 20 hónapon keresztül tart.

A pályázat alapvető célkitűzése, hogy a kistérség 3 települését összefogó Térségi Közös Igazgatású Közoktatási Intézmény összes tagintézményeiben az oktatási intézményekben folyó munka szakmai segítése szakemberek alkalmazásával, szakmai együttműködések kialakításával, hatékony fejlesztéssel, módszertani képzésekkel és szemléletformálással, továbbtanulást elősegítő programokkal, ugyanakkor a pályázat lehetőséget nyújt ahhoz is, hogy gyermekeink számára eszközöket, játékokat szerezzünk be és sok érdekes programot szervezzünk.

*

Szociális szakemberek fejlesztése

A Kistelek Környéki Települések Többcélú Társulása sikeres pályázatot nyújtott be a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében "Szociális szakemberek kompetenciáinak fejlesztése, megerősítése, a Kisteleki Kistérségben megújuló szolgáltatásfejlesztési koncepció tükrében" címmel.

A projekt keretében lehetőség nyílik 20 fő tereptanár képzésére valamint 70 fő szociális munkás hallgató terepgyakorlatának biztosítására is. Fontos cél továbbá a képzések és a napi gyakorlati munka követelményei közötti összhang megteremtése, javítása. A program várhatóan 2010. június 1.-én indulhat, a támogatási szerződés aláírásától függően.

Forrás: Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása