Épülhet a termálvizes élménymedence

Rendkívüli ülést tartott tegnap Bonyhád Város Önkormányzati Képviselő-testülete. Erre azért volt szükség, mert a legutóbbi testületi ülésen nem fogadta el a grémium a termálfürdő építésének tervét, a képviselők újabb ötleteket javasoltak, hogy mely medencék épüljenek meg.

(a fürdő látványtervei képben és videóval itt)

A termálfürdő-beruházás folytatása mellett döntött a grémium, az alábbi határozatot elfogadva: Bonyhád Város Önkormányzatának Képviselő-testülete támogatja, hogy a termálvizes élménymedence és a pancsolómedence megépítésével a termálfürdő-beruházás folytatódjon.

*

Nem akad konkurense az új magyar-kínai vegyes vállalatnak

Napelemek, szélkerekek összeszerelő üzeme kezdi meg működését az idén. Később gyártást is tervez Nagymányokon a magyar-kínai vegyes vállalat.

Magyar-kínai vegyes vállalat kezdi meg működését az ipari területen az év második felében. A cégalapítási szándékot mindkét fél kinyilvánította a közelmúltban egy egyeztető tárgyaláson; az önkormányzat pedig területet bocsát a rendelkezésükre. A vállalkozás környezetbarát energiahasznosítással foglalkozik majd.

Az 50 százalékos magyar tulajdonrész a Sun-Tao Kft-é lesz, melynek ügyvezetője Grócz Zsolt. A kínai fél 50 százalékának tulajdonosa a Hualong Group, melynek vezérigazgatója Wu Baosheng. A tárgyalásokon részt vett a magyarul kitűnően beszélő, húsz éve itt élő Zhou Yong Ping és a város polgármestere, Karl Béla is.

Grócz Zsolt reméli, hogy a cégalapítással kapcsolatos formaságok 1-2 hónapon belül lezajlanak. Azt mondja: először még nem akarnak nagy tőkét beletenni a vállalkozásba, nem egy gigaprojekttel indítanak, fokozatos fejlesztést terveznek, a piac igényei szerint. Nap- és szélenergia hasznosítására alkalmas eszközök, berendezések kerülnek majd ki a nagymányoki üzemből. S közben egy másik, egy észak-magyarországi telephelyet is létesítenek...

A piac, Grócz Zsolt véleménye szerint még eléggé nyitott, nemigen akad konkurens a környéken. Értékesítési területként az Európai Uniót célozzák meg, de mivel a tulajdonostárs ázsiai, természetesen más országok is szóba jöhetnek.
A kínai holding már tíz éve foglalkozik megújuló energia előállításával.

Magyarországi kapcsolatépítését Zhou Yong Ping szervezte, aki régóta itt él, és segíti hazája üzletembereit a partnerkeresésben. Nagymányokon már otthonosan mozog, az augusztusi városavatási ünnepségen is részt vett.
A tervek szerint az itt létesülő üzemből elektromos áram előállítására alkalmas napelemek, szélkerekek, és melegvizet adó napkollektorok kerülnek ki, remélhetőleg már ez év őszétől. A holding terjeszkedik, sokfelé van már összeszerelő üzemük, de Európában ez lesz az első.

Karl Béla polgármester is ismeri a részleteket.
Elmondja, hogy már készül a cégalapításhoz szükséges társasági szerződés az önkormányzat közvetítésével. S ha ez meglesz és a piackutatás is befejeződik, indulhat a termelés. Nagymányokon kezdetben csak összeszereléssel és kereskedelemmel akarnak foglalkozni, a gyártás még nem itt történne. Később azonban, ha az igények megkívánják, gyártó gépsorokat is telepíthetnek a város iparterületére. Hosszú távú működést, munkahelyteremtést és adóbevételt vár a polgármester a vegyes vállalattól.

A nagymányoki 21 hektáros iparterület egyébként lassacskán megtelik vállalkozásokkal. Egy asztalos üzem csarnoka már áll. További három vállalattal előzetes megállapodást kötöttek, s még három nemzetközi céggel tárgyalnak a betelepülésről.

Forrás: teol.hu

*

Újra lesz Virágos Bonyhádért akció

A COLÓNIA Alapítvány ismét meghirdeti a „Virágos Bonyhádért” akciót, amelyben részt vehet mindenki, aki a házát vagy a kertjét saját ízlése szerint virágossá teszi. A zsűri július 30-ig, egy városi bejárás során értékeli a jelentkezők virágosítását. Az eredményt az augusztus 20-i városi ünnepségen hirdetik ki, ekkor adják át a pénz- és tárgyjutalmakat.

*

Szeretnék, hogy városhoz méltón nézzen ki a város

Tavaly kapott városi címet Nagymányok, s szeretnék, ha városhoz méltó módon nézne ki. Felújították a településen átmenő főutat, s most a közterületek gondozására koncentrálnak.

Karl Béla polgármester tájékoztatása szerint mindenekelőtt az út megvilágítását kell megoldani. A lámpasort 27 kandelláberoszlop alkotja. Ha kész a világítás, felfesthető lesz a zebra is. Virágosítják a közterületeket, többek között negyven virágdézsát is kihelyeznek a városközpontban.
Gondolnak a középületek csinosítására is. A polgármester elmondta: májusban elkezdik az iskola homlokzatának felújítását. A nyolcmilliós beruházás nagyrészt pályázati pénzből valósul meg.
Körülbelül egy hónap alatt végezhető el a feladat. Kicserélik a kaput, rendbe teszik a díszpárkányokat és természetesen új festést is kap a homlokzat. E projekt része lesz az is, hogy a bejáratnál díszburkolatot helyeznek el.

Forrás: teol.hu

*

Régi nagy probléma oldódhat meg

MÓRÁGY | Egy nyertes pályázatnak köszönhetően összesen 92 millió forintból építik meg Mórágyon a belterületi csapadékvíz elvezetőket, amelyek hiánya régóta problémát jelent a településen.

Garay János polgármester elmondta, a vízelvezető árkokat meghosszabbítják és burkolják, valamint a záportározó felújítják. Néhány éve önerőből már hozzáláttak a munkálatokhoz, mintegy 40 millió forintot különítettek el a költségvetésükből a felújításra, azonban ez az összeg nem volt elegendő a teljes kiépítésre.

Tavaly novemberben tudtak először pályázni a belterületi csapadékvíz-elvezetés folytatására, amelyre februárban 80 millió forint támogatást nyertek, amelyhez 12 millió forint önrészt is biztosítottak. Garay János hozzátette, a fejlesztés egy sikeres közbeszerzés esetén már nyár közepén elindulhat, és várhatóan két év alatt valósul meg.

Forrás: teol.hu

*

A munkások is a vakációra várnak

KURD | Tovább korszerűsítik a kurdi általános iskolát. Az intézmény 7,2 millió forintot nyert az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium pályázatán.

A tíz százaléknyi saját forrással kiegészített összeget a fűtés korszerűsítésére, a régi, kiszolgált radiátorok lecserélésére és az épület hőszigetelésére fordítják. Farkas Sándor igazgató elmondta, a munkálatokat a vakáció kezdete után kezdik majd el.
Körülbelül két évvel ezelőtt, szintén egy pályázatnak köszönhetően, az önrésszel együtt több, mint húszmillió forintot fordíthattak az épület korszerűsítésére. Ebből valósult meg a bejárat akadálymentesítése, új vizesblokk is épült, amelyet mozgássérültek is könnyen használhatnak.
A mostani pályázatnak nagy előnye, hogy az önkormányzatnak nem kell megelőlegeznie a fejlesztésre szánt összeget, mert azt néhány héten belül már utalja a minisztérium.

Forrás: teol.hu

*

Az összefogás erejével épült a sportszentély

A Magyarországi Evangélikus Egyház még tavaly döntött arról, hogy megvásárolja a kétezer négyzetméteres egykori cipőgyári csarnokot a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium számára. A rekordidő alatt elkészült fedett atlétikai csarnokba tízszer férne bele a gimnázium jelenlegi tornaterme. Az avatóünnepség hálaadó istentisztelettel kezdődött, amelyen Gáncs Péter evangélikus püspök végezte a szolgálatot.

Ezt követően Ónodi Szabolcs, a gimnázium igazgatója tartott ünnepi köszöntőt. Mint elhangzott, Tolna megye első sportcsarnoka 1894-ben Bonyhádon épült fel, az evangélikus gimnáziumban. Most pedig, ugyanitt, elkészült a nem csak az iskola, a megye, hanem az egész Dél-Dunántúl fedettpályás atlétikai diáksport igényeit kiszolgálni kész csarnok.

Potápi Árpád János országgyűlési képviselő, a város polgármestere elmondta, hogy köszönet illeti mindazokat, akik közreműködtek abban, hogy az új létesítmény elkészüljön, elsősorban az iskola igazgatójának, aki 11 éves vezetői munkássága alatt kívül-belül megújult az iskola.
A meghívott rangos vendégek – Istvánfi Csaba professzor, a Semmelweis egyetem tanára, Szlatényi György, a Magyar Diáksport Szövetség főtitkára, dr. Szabó Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke, Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke – mindannyian elismerően nyilatkoztak az evangélikus gimnázium teljesítményéről, és hangsúlyozták a sport fontosságát, különösen a fiatalok életében.

*

Új aszfaltburkolatot kap a főutca és a buszmegálló

Minden bizonnyal tudja tartani a vállalt határidőket a szennyvíz-csatorna rendszert építő cég, mondta el kérdésünkre Szentpáli Áprádné, Kurd polgármestere.
– Körülbelül 75-80 százaléka kész a munkának, s bízom abban, hogy mintegy másfél hónap múlva el lehet kezdeni a próbaüzemet. Azt követően megkezdődhetnek a helyreállítási munkák is – húzta alá.
Mint megírtuk, közel 600 millió forint uniós pályázati forrást nyert a falu a csatorna- és szennyvíztisztító rendszer kiépítésére. A fejlesztés tavaly szeptemberben indultt. A pályázati pénzhez tíz százalékos önerőt adott a település.

Azóta kiderült az is, hogy a közeljövőben a Magyar Közút Nonprofit Kft. pályázati uniós forrásból felújíthatja a Dombóvár és Hőgyész közötti útszakaszt, így a falu főutcáját is. Annak elkezdéséig kellene végezni a faluban a csatornaépítéssel.

Forrás: teol.hu

Forrás: Tolnai Hármas Összefogás Nonprofit Kft., teol.hu

Cikk megosztása