Festetics Városok XII.találkozója

A három „Festetics Város": Hévíz, Keszthely és Csurgó tíz év óta minden évben – felváltva – megrendezi a Festetics Városok találkozóját.

A rendezvény jellegét, mindig a rendező város adja meg.

Általában vannak benne kiállítások, vetélkedők és a három város művészeinek, művészeti csoportjainak közös műsora. (a kép illusztráció, forrása: csurgo.hu)

*

Szűréssel az Életért Program Csurgón

A csurgói Eötvös József Általános Iskolában széleskörű szűrővizsgálatokon vehettek részt az érdeklődök. A rendezvény szív- és érrendszeri szűrések, kardiovaszkuláris rizikó-becslés, életmód és táplálkozási tanácsadás, dohányzás függőségi teszt, COPD-teszt, daganatos betegségek megelőzésére szolgáló tanácsadás és önvizsgálat oktatása, szemészeti vizsgálat, fogászati és szájüregi szűrővizsgálat, látásélesség és glaucoma vizsgálat, ortopédiai vizsgálat gyermekeknek, és melanóma (bőrrák). A szűrés szórakoztató programok kíséretében zajlott.

*

Hagyományőrző fesztivál

Negyedik alkalommal rendezi meg a Nosztalgia Hagyományőrző Egyesület hagyományőrző fesztiválját május 24-én az Iharosberényi Kultúrházban (8725. Iharosberény Mártírok.u.62.).

A házigazda énekkar és tánccsoport mellett idén három vendégcsoport szerepelt az érdeklődő közönség előtt dallal, verssel, nótákkal és népi tánccal. A Dombóvári Nyugdíjas Érdekvédelmi Egyesület „Gyöngykoszorú Kultúrcsoportja” tagjai már délelőtt érkeztek. Nekik az Inkey kastélyparkban tett séta után Varga Róbert mutatta be a település és környéke múltját és jelenét helytörténeti előadás keretében.

*

XI. Iharosi Szent László Napi Hagyományőrző Találkozó Történelmi- és várjáték

Minden évben Szent László király ünnepének hetében tartják a Somogy megyei Iharosban e jeles eseményt. A kezdeti évek falusi programját felváltotta egy országos jelentőségű esemény, hiszen évről-évre Magyarország több szegletéből érkeznek lovagrendek és katonai hagyományőrző egyesületek. Az idei évben 11. alkalommal rendezik meg az eseményt.

2003 óta folyamatosan jelen vannak a lovagrendek. Idén előreláthatólag 9-10 egyesület várható így összességében több száz fővel szaporítják majd a létszámot!

Jelen lesznek a rendezvényen Nagykanizsától Budapestig, Székesfehérvártól Kaposvárig az ország számos településén működő lovagrendek és középkori hagyományőrző egyesületek.

Rendezvény időpontja: 2010. július 3., szombat, Iharos Kis utca 2., Kastélypark és sportpálya

Forrás: Vidékünk a Jövőnk Szövetség

Cikk megosztása