Füvesítették a felújított régi focipályát

Szakály - Társadalmi munkával füvesítették a szakályi focipályát, Törő Péter alpolgármester szervezésében. A pálya teljes felújítására nagyrészt pályázati pénzből hárommillió forintot fordítottak.

A tervek között szerepel, ha lesz pályázat, új öltöző létesítése.

*

24 térfigyelő kamera a LEADER programból

Szekszárdi kistérség | Összesen 24 térfigyelő kamerára nyújtott be pályázatot a LEADER-programhoz a szekszárdi kistérség nyolc települése.

Mint azt Berényi István, Kölesd polgármestere elmondta, a Kistormási Polgárőr Egyesület által beadott támogatási kérelem Murga, Felsőnána és Kistormás esetében kilenc kamerára vonatkozik, bruttó 3,5 millió forint értékben. A kölesdi polgárőrség pályázata pedig Sióagárdot, Medinát, Szedrest, Tengelicet és Kölesdet érinti, tizenöt kamera felszerelésére és a szekszárdi rendőrkapitánysággal való összeköttetés lehetőségének megteremtésére, 12,1 millióért.

*

Élményfürdő csúszdaparkkal: jövő nyáron már csobbanhatunk Szekszárdon

A víznyerő kút fúrásával csütörtökön elindult a szekszárdi élményfürdő-beruházás. Az építési munkák nyáron kezdődhetnek, így a 815 négyzetméternyi vízfelületet 2011-ben vehetik használatba a strandolni vágyók.

Mint arról Horváth István polgármester sajtótájékoztatón beszámolt, a három ütemben megvalósuló fürdő-fejlesztést már a tavalyi évben elkezdték volna, de a bizonytalan gazdasági környezet miatt – mint fogalmazott – „hazardírozás lett volna belevágni az építkezésbe. A teljes egészében a Szekszárdi Víz- és Csatornamű Kft. beruházásában megvalósuló fejlesztés első ütemében strand és nyári élményfürdő épül a hozzá tartozó központi fogadóépülettel és öltözőkkel a városi sportcsarnok melletti futballpálya helyén.

A beruházás összköltsége meghaladja a 750 millió forintot. Az elkészülő hat medence (termál és élmény) összesen 815 négyzetméter vízfelületet biztosít. Ezen felül csúszdaparkot, illetve strand kézi- és röplabda pályát is építenek. A kiviteli tervek engedélyezésre várnak, ezt és a közbeszerzést követően júniusban indulhat meg a munka. A termálvizet biztosító kút fúrása már tegnap megkezdődött, 24 óra alatt 50-60 métert haladnak a talaj keménysége függvényében. Katona Ferenc, a vízmű műszaki főmérnöke elmondta: 800 méteren 50-52 fokos vizet remélnek. Ez nem csak a medencékbe szolgáltathat melegvizet, de akár a sportcentrum létesítményeinek fűtését is megoldhatja.

*

Széchenyi Kártya: Hogyan? Tovább!

Szekszárd | A Széchenyi Kártya, mint a legsikeresebb hazai vállalkozásfejlesztési hitelprogram, illetve a mikro-, a kis- és a középvállalkozások (kkv-k) helyzete, lehetőségei volt a témája a szerdán a szekszárdi Vármegyeházán rendezett gazdasági fórumnak. A VOSZ Tolna Megyei Szervezete és a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (TMKIK) rendezvényén Horváth István, Szekszárd polgármesterének köszöntője után Perlusz László, a VOSZ ügyvezető igazgatója előadásában kiemelte: a Széchenyi Kártya sikerét a közreműködő szervezetek összefogása és a vállalkozó-közeliség alapozta meg, illetve, az, hogy a magyar kkv-szektorra lehet alapozni.

Fajszi Lajos, a VOSZ megyei elnöke többek között a VOSZ országos gazdaságpolitikai fórumán hat pontban megfogalmazott, a versenyképes adórendszer kialakítására, a társulásra és összefogásra, a termelés prioritására, a magyar vállalkozások piachoz juttatására, a kkv-k fellendítésére és a vállalkozások egyenes ági öröklésének illetékmentességére vonatkozó javaslatát ismertette. Dr. Fischer Sándor, a TMKIK elnöke egyebek mellett arról beszélt, hogy a megyébe később érkezett a válság, és várhatóan később is ér véget.

Az eleve kedvezőtlenebb gazdasági helyzet miatt Tolnában relatíve kisebb visszaesést okozott a krízis. Szép Zoltán, a KA-VOSZ Zrt. fejlesztési igazgatója kívánatosnak mondta, hogy a Széchenyi Kártya mintájára hasonló, azaz egyszerű, standardizált és bürokráciamentes hitelprogramok induljanak, mivel úgymond kétszer ad, ki gyorsan ad. Király Zsolt, a Garantiqua Pont Tanácsadó Zrt. vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a Széchenyi Kártya nyolc év tapasztalata alapján ez a program minden várakozást felülmúlt. Dr. Puskás Imre, a megyei közgyűlés elnöke úgy értékelt, hogy a résztvevők pozitív várakozásokat fogalmaztak meg, szerinte ez ma a legfontosabb.

*

Május végére készül el a főiskolai kar új épülete

Főként a kedvezőtlen időjárás miatt nem készült el az első határidőre a PTE Illyés Gyula Főiskolai Karának új épülete, de az új tanév kezdetekor már birtokba vehetik a hallgatók. Mint ismeretes, az épületben egy nagyelőadó és szemináriumi termek kapnak helyet.
– Abban állapodtunk meg, hogy az építők még inkább a minőségi munkára helyezik a hangsúlyt – mondta Fusz György főigazgató.

Kijelölték a Képzőművészeti Lektorátus közreműködésével a névadó szobrának új a helyét. Az Illyés szobor a főbejárathoz vezető út jobb oldalán áll majd. A paksi atomerőmű felajánlotta, hogy anyagi segítséget ad az új épület kertészeti környezetének kialakításához. A beruházás, az előkészítéssel együtt mintegy háromszázmillió forintba kerül.
A költségek fele-fele arányban oszlanak meg a főiskolai kar és az egyetem között. Ehhez jön még mintegy húszmillió forintos költséggel az üveglift, amellyel el lehet jutni a régi épület harmadik szintjére is. Azért van szükség liftre, mert más módon nem lehetett volna megoldani az akadálymentes közlekedést. Bútorokat már korábban is vásároltak, de ma még nem látszik, hogy miből tudják majd beszerezni a nagyelőadó székeit. A forrást még keresik.

Várhatóan az őszig befejeződik a belső udvar átalakítása is. Az oda tervezett szolgáltató központ is a hallgatók tanulását, mindennapi munkáját könnyíti meg. Megfelelő irodát kap a HÖK. Nyilván ennek köszönhető, hogy a beruházást az egyetemi hallgatói önkormányzat finanszírozza. Az elektronikai felszerelés beszerzésére már nyertes pályázatuk van.

*

Új ivóvíz kút fúrása kezdődik a napokban Szedresen

Mint arról már írtunk, a jelenlegi két szedresi ivóvízkút a nyári szezonban, a növekvő fogyasztói igényeket már nem tudja ellátni. Évről évre előfordult kisebb-nagyobb vízhiány és vízkorlátozást is be kellett vezetni.

Schmidt Zoltán, az üzemeltető cég ügyvezetője elmondta: a focipálya melletti 1. számú kút úgymond homokol, szűrőjét nem lehet rendbe hozni.
A víznyerő hozama jelenleg már csak percenként mintegy 250 liter, a másik kúté bő 50 liter. A nyári csúcsszezonban pedig 300-350 liter/perc vízmennyiség szükséges a faluban.

Az új kutat az 1. számú mellett, ugyanabban a mélységben fúrják, tizenhatmilliós, saját beruházással. Június közepére készül el, percenként négyszáz liter vizet ad majd. A mennyiséggel tehát nem lesz baj, ám ezen kút vizének ammóniatartalma az ez év elején bevezetett új szabványok szerint valószínűleg meghaladja a határértéket.
Emiatt szükség lesz ammóniamentesítő berendezésre, illetve vastalanító üzembeállítása is tervben van. A vízminőség javító beruházásokra pályázni fog az önkormányzat – mondta Koleszár Mihály.

*

Sok az igénylő, kevés az otthon

Igény lenne rá, de kialakításukra alig van pénz – mondta dr. Kiss Gyula, Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. ügyvezetője a szociális bérlakásokról. Szekszárdon nagyjából 300 szociális bérlakás van. Dr. Kiss Gyula elmondta, üzleti alapon nem is lehet újabbakon gondolkodni, hiszen az ár nem térülne meg.

Egy összkomfortos otthon díja jelenleg 200 forint/négyzetméter, vagyis átlagosan 10 ezer forint a bérleti költség. Ezen felül kell még a rezsit fizetnie a lakóknak. Arról nincs pontos adat, hogy hány igénylő van, de egy-egy újonnan meghirdetett ingatlanra körülbelül 20-30 pályázat érkezik. Dr. Főfai Klára, a szekszárdi szociális- és gyámhivatal-vezetője szerint azért nehéz döntést hozniuk, mert többnyire ismerik a kérvényezőket, a rászorulók helyzete pedig közel azonos.

Tolnán valamivel jobb a helyzet, mint Szekszárdon. Jelenleg harmincegy önkormányzati bérlakás van a városban. Ezek közül egy üres, ezt értékesíteni szeretné a város, meghirdették, de még nincs rá vevő.

Ugyanakkor már folyik a helyi rendőrőrs épületének alagsorában egy régóta üresen álló helyiség szociális bérlakássá alakítása, amelyre 2,5 millió forintot szán az önkormányzat. A mözsi településrészen is javulhat a bérlakás-helyzet, ha sikeres lesz az önkormányzat ún. szociális város-rehabilitációs pályázata. Az elnyerhető támogatás révén a Gyöngyvirág utcában két bérlakást újítanának fel, illetve egy másik helyen egy újat alakítanának ki. Tolnán egyébként négyzetméterenként 345 és 125 forint között mozog a bérleti díj komfort fokozattól függően.

Pakson négyzetméterenként 218 és 70 forint között változik a szociális bérlakások díja. Hajdú János polgármester elmondta, néhány éve átdolgozták a bérleti szerződéseket, és szakítottak azzal a gyakorlattal, hogy az önkormányzat fizeti a közüzemi díjakat és számlázza tovább a lakóknak. A bérlők a szolgáltatóknak fizetnek, a városnak csak a bérleti díjat kell fizetniük. E téren pedig – egy-két kivételtől eltekintve – jók a tapasztalatok, összegezte Hajdú János. Elmondta, hogy egy-két olyan ingatlantulajdonos jelentkezett, aki eladná és visszabérelné házát, mert nem tudja fizetni a kölcsönt. A városvezetés azonban nem tervezi, hogy ilyen „kétes üzletekbe” belemegy.

*

Tágabb tér a közösségeknek

Összesen közel négyszázmillió forintot nyert az IKSZT-pályázaton a szekszárdi kistérség nyolc települése. A pénzt jellemzően a művelődési házaik felújítására, átalakítására fordítják. Az elnyert támogatás egy részét eszközbeszerzésre, illetve három évig működtetési költségekre is felhasználhatják az önkormányzatok, amelyeknek önrészként az áfa-t kell állniuk.

A nyertes települések között Tengelic, Őcsény, Alsónyék, Várdomb, Alsónána, Báta, Fadd és Harc szerepel. A kistérségben első körben valamennyi pályázó (összesen 14 pályázatot adtak be) címbirtokos lett, így közülök, akik most nem nyertek, két éven belül ismét beadhatják igényüket a felújításra, ha a keretet újból megnyitják.

Forrás: Sárköz-Dunavölgye-Siómente Helyi Akciócsoport, Tolnai Népújság

Cikk megosztása