Helytörténeti vetélkedő Gyönkön

2010. március 27-én Marcsa Dávid és Majnay Klára szervezésében helytörténeti versenyre került sor a gyönki könyvtárban.

A versenyen a Gyönki Baráti Kör Egyesület tagjai és néhány helytörténetet érdeklő személy vett részt, összesen 16-an.

A 4 három fős, és 1 négy fős csapat mindegyike jó eredménnyel zárt, a 18 kérdés háromnegyed részét minden csapat helyesen megválaszolta. A versenyen helyezések nem voltak, minden résztvevő emléklapot kapott jutalmul.

*

Előzetes helyszíni szemlék

A 3-as Kézfogás NKft. Tervezési területén lezajlott a beadott kérelmek túlnyomó részénél az előzetes helyszíni szemle. A szemlék során az ellenőrök megállapították, hogy eltérés a beadott anyagok és az aktuális állapot között nincs, ill. bárminemű probléma a kérelmekkel kapcsolatban nem áll fenn.

*

A Föld Napja Tamásiban

A Föld Napja alkalmából több rendezvényt szerveztek Tamásiban. Ezek keretében április 16-án Molnár Zoltán gimnáziumi tanár " Tél a természetben" címmel diavetítést és előadást tartott a helybeli általános iskolások részére.

Az előadás célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a közvetlen környezetünk szépségeire és azok megóvására. A nagy érdeklődésre való tekintettel a közeljövőben még két hasonló előadást fognak tartani a Művelődési Központban.

*

Kistérségi szociális felzárkóztató programok értékelő műhelymunkája Gyönkön

2010. április 29-én a gyönki Hegyhát Integrált Szociális Intézményben került megrendezésre a Szociális és Munkaügyi Minisztérium által szervezett műhelymunka, mely a 3 éves kistérségi szociális felzárkóztató program továbbfejlesztésének lehetőségeit kereste.

*

Széchenyi István személyiségfejlődése címmel előadás a Tamási Művelődési Központban

2010. április 22-én Dr. Gesztesi Tamás a Széchenyi Kör megyei elnöke tartott előadást a Tamási Művelődési Központban gróf Széchenyi István halálának 150. évfordulója alkalmából. Az előadó megismertette a hallgatóságot a "legnagyobb magyar" életének eseményeivel, végig követte, hogy hogyan alakult a személyisége, miként vált a magyar polgári fejlődést meghatározó korszakos politikussá.

Az előadáson az érdeklődők köre általános- és középiskolai történelem tanárokból, középiskolai tanulókból és nyugdíjasokból tevődött össze.

*

Túra a Gyulaji erdőben

Május 8-ára a Tamási Művelődési Központ gyalogtúrát szervezett a Gyulaji erdőbe. A túrázók a Gyulaj Zrt. rácvölgyi műszaki bázisáról indultak Kisdádra, az oda és vissza megtett út hossza mintegy 14 kilométer volt.

A gyalogtúrán mintegy húsz érdeklődő vett részt, akik megismerték a Gyulaji erdő növényvilágát, természetes élőhelyükön láthatták az erdő jellegzetes állatait.

*

Német tájház avató Szakadáton

A hosszú évek óta folyó szorgos gyűjtőmunka és a közös akarat eredményeképpen Szakadáton elkészült a Német Tájház. Avató ünnepségét 2010. május 23-án tartotta a Szakadáti Német Kisebbségi Önkormányzat.

*

Kerékpáros emléktúra Újireg község megalapításának 80. évfordulója alkalmából

1930-ban jászárokszállási családok a jobb megélhetés reményében áttelepültek Tolna megyébe és megalapították Újireg községet. A letelepülés emlékére minden év pünkösdjén vállalkozó szellemű jászárokszállásiak kerékpáron megteszik a 240 kilométeres utat Újiregig. Így történt ebben az évben is kilenc vállalkozó kerékpáros hozta el a jászárokszállásiak üdvözletét és egy faragott emléktáblát az évforduló alkalmából.

A vendégek és a helybeliek megkoszorúzták a jász emlékművet, majd közös vacsora közben emlékeztek meg a régiekről. A kerékpárosok másnap - edzettségükről tanuságot téve - hazáig ismét megtették a nem csekély távolságot.

*

LEADER eredmények

Az ÚMVP IV-es tengelyében eredmények születtek a 3-as KÉZFOGÁS NKft. területén. A várrendezvények és a közbisztonság fejlesztése célprogramokban összesen 3 nyertes pályázati határozat született, melyeket a pályázó szervezetek május folyamán megkaptak.

*

Megvalósult közösségi célú fejlesztés Gyönkön

2010. június 26-án a "Múzeumok éjszakáján" lesz az ÚMVP III. tengely vidéki örökség jogcímének támogatásából felújított Gyönki Tájház ünnepélyes átadása.

*

Pünkösdi Fesztivál a Tolna megyei Páriban

Pári község Tamásitól nyolc kilométer távolságra található, 2006-óta ismét önálló település. Itt rendezte a Pári Német Kisebbségi Önkormányzat a hagyományos Pünkösdi Fesztivált 2010. május 22-én.

A nap folyamán kulturális bemutatókra került sor, ahol a legnagyobb sikert a helyi asszonykórus és a tánccsoport aratta. A II. világháború után Dél-Szlovákiából, Komáromszentpéterről magyar családokat telepítettek Páriba. Ezen családok többsége az évek folyamán elköltözött, a szülőföldhöz közelebb telepedett le, Szőny környékén. A pünkösdi ünnepek kapcsán az elköltözöttek emléktáblát állítottak - megható ünnepség keretében - a pári temetőben. Jelen volt Komáromszentpéter polgármestere, a két önkormányzat felvette egymással a kapcsolatot és kifejezték azon szándékukat, hogy a közeljövőben testvértelepülési megállapodást kötnek egymással.

Forrás: 3-as KÉZFOGÁS Nonprofit Kft.

Cikk megosztása