Közcélú foglalkoztatás Jászkiséren

Az „Út a munkához” programban kiemelt célként fogalmazódott meg, hogy a munkára képes, tartósan munkanélküli személyek a korábbiaknál fokozottabb mértékben vegyenek részt valamely közfoglalkoztatási formában, ezáltal közelebb kerüljenek a munka világához, és rendszeres munkajövedelemhez jussanak.

A program megvalósítása érdekében ezen a területen kiemelt szerepet kapnak a települési önkormányzatok.

A közfoglalkoztatás hatékony megvalósítása érdekében a települési önkormányzatok évente közfoglalkoztatási tervet készítenek, melyet a Képviselő-testület 2010. január 28-i ülésén el is fogadott. A Közfoglalkoztatás-szervezők foglalkoztatásának támogatása c. pályázati konstrukció a 2010. évi közfoglalkoztatási terv megvalósításához szükséges emberi erőforrás alkalmazásához biztosít támogatást.

A program célja a közcélú foglalkoztatás szervezéséhez megfelelő képzettségű szakemberek biztosítása, legalább középfokú végzettségű álláskeresők közfoglalkoztatás-szervező munkakörben történő foglalkoztatása. Az önkormányzat 2010. évben a Közfoglalkoztatási terv alapján 152 fő foglalkoztatását tervezi.

A pályázat keretén belül 2 fő alkalmazását vállalta az önkormányzat, munkájukat április hónapban kezdték meg. Jelenleg 99 fő foglakoztatását látja el az önkormányzat. Az ebben a programban foglalkoztatottak a település intézményeiben végeznek munkát, ill. a közterületek, utcák, árkok tisztántartását, karbantartását végzik.

Forrás: www.jaszkiser.hu

*

Facsemete jelzi: újszülött jött világra

Jászszentandrás önkormányzata szándéka szerint egy-egy fiatal facsemete ültetésével üdvözli minden egyes helybéli újszülött érkezését. Mint azt Banka Ferenc polgármester elmondta, szándékuk szerint a falu biztosítja majd a facsemetéket, a családnak pedig lehetősége lesz arra, hogy a cseperedő fiatallal együtt gondozza a kis fát is, sőt akár nevet adhatnak annak.

Remélik a településen, hogy évek múltán egy egész kis erdőt tudnak majd telepíteni a Szentandráson született csecsemők üdvözlésére. Nem lehetetlen, hogy az első évben nem csak az idén születettek számára biztosítanak fát, hanem az elmúlt években érkezett apróságoknak is.

*

Rendőr-lakópark készül

Aláírták a megállapodást, heteken belül megkezdődhet a rendőr lakópark építése Jánoshidán. A település önkormányzata, a megyei rendfőkapitányság, illetve egy szolnoki székhelyű építőipari cég együttműködésében valósulhat meg a nagy jelentőségű terv.

Eszes Béla, Jánoshida polgármestere elmondta, hogy az aláírt szerződés szerint az építőipari cég nem csak kivitelezőként, hanem befektetőként is részt vesz a projekt megvalósításában.
Az eredeti terveknek megfelelően, összesen 24 új házat építenek Jánoshidán, amelyeket a megyében szolgálatot teljesítő rendőrök vásárolhatnak meg, kifejezetten számukra kidolgozott támogatási rendszer és kedvezményes hitel igénybevételével.

A polgármester várakozásai szerint a nyár végére már biztosan lehet azt látni, hogy a térségben mennyi házra lesz majd szükség, amelyeket megfelelő ütemezés után folyamatosan készítenek majd el.

Az építkezés június végén indult, a kivitelezést indító rendezvényre illusztris vendégeket invitál a megyei rendőrség, illetve a település önkormányzata.

Forrás: www.szoljon.hu

*

Megújul Jászboldogháza központja

Jászboldogházán a falufejlesztési programban szereplő négy ingatlan átalakítási munkái jól haladnak. Egy hónappal előbb, június végére megújultak az ingatlanok. A falu központjában a játszóteret gyermeknapon adták át.

*

Járdát újítottak Felsőszentgyörgyön

Jászfelsőszentgyörgyön átadták a település főutcájának térkövezett járdaszakaszát. A pályázaton nyert 4,5 millió forintból felújított járda mentén elhelyezkedő önkormányzati ingatlanokon pedig a település saját forrásból az állagmegóvó homlokzati felújításokat végzett. Többek között a általános iskola, orvosi rendelő és óvoda épületének rendbetétele zajlott az elmúlt hetekben.

*

Ez a nap a kikapcsolódásról is szólt

Tizennegyedik alkalommal szervezte meg — hagyományosan május első hétvégéjén — Jászsági Gazdanapok rendezvényét a Jászapátiak Baráti Egyesülete, illetve a Jászapáti 2000. Mezőgazdasági Zrt.

"Május eleje rendre egy olyan nyugalmasabb időszak a gazdálkodók életében, hogy ilyenkor még van alkalom az aktuális szakmai kérdések megbeszélésére" — mondta Lóczi Miklós vezérigazgató. "Ugyanakkor kifejezetten csak szakmai összejövetelt tartani nem volna szerencsés. Ezért szervezünk a családok számára élményt jelentő eseménysort".

A vezérigazgató hozzátette, hogy nem titkolt szándéka a rendezvénynek, hogy a mezőgazdaság szereplőinek lehetőséget teremtsenek a párbeszédre, amelynek mindenképp meg kell maradnia az ágazat szereplői között — "Egymásra vagyunk utalva" — tette hozzá a vezérigazgató —, hiszen vannak olyan feladatok, amelyeket csak a nagy mezőgazdasági vállalkozások képesek megoldani, és vannak olyan tevékenységi körök, amelyeket pedig a családi gazdaságok számára sikeresek. A közel másfél évtizedes múltra visszatekintő rendezvényt továbbra is szeretnék megtartani a szervezők, hiszen a hétvégén lezajlott eseménysor is bizonyította, hogy a helybélieknek és a környékről városba érkezőknek egyaránt igénye van a színvonalas kikapcsolódást jelentő programokra.

*

Újabb térfigyelők Jászfelsőszentgyörgyön

Jászfelsőszentgyörgyön befejeződött a térfigyelő rendszer bővítése.Egy pályázaton négy millió forintot nyert a település, így tucatnyi újabb kamerát tudtak felszerelni.

Figyelni tudják nemcsak a falu központjában az intézmények környékét, hanem a bevezető utak forgalmát, illetve a helyi temetőt is.

*

Ötleteket várnak az új parkolókhoz

A Jászfényszaru önkormányzatának Településfejlesztési Bizottsága szükségesnek tartja, hogy a Szabadság úton kívül, a település főbb intézményei közelében újabb autóparkoló helyeket alakítsanak ki. Így a Hunyadi János úton az óvoda előtt, a rendőrség épületénél, a gondozási központnál, a sportpálya főbejáratánál és a játszótérnél, az orvosi Rendelőnél is. A Bizottság kikéri a lakók véleményét és javaslatait, hogy egységes, sokak számára megfelelő parkolási koncepciót tudjanak kialakítani.

*

Elkészült a tájház felújítása

Az eredetileg tervezett időpontnál egy hónappal előbb készült el a jászkiséri tájház felújítása. A tájház rekonstrukciójához, pályázaton nyertek pénzt a településen. Jelenleg a műszaki átadás időpontjára várnak, s csak azután tervezhetik a tájház közönség előtti megnyitását, tudtuk meg Balogh Györgytől, a jászkíséri művelődési ház vezetőjétől.

*

Új funkciót kap a hajdani étterem

Jánoshida önkormányzata az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér (IKSZT) megvalósítására nyert pályázatot. A falu központjában, a hajdani étterem felújítása után kaphat helyet ott a teleház, a Biztos kezdet klub, valamint vállalkozók és civilszervezetek számára információs pontot, illetve egy kereskedelmi egységet is kialakítanak.

A épületben olyan kulturális teret hoznak létre, ahol nagyobb csoportok rendezvényeit is megtarthatják. A 63 millió forintos teljes beruházási költségből több mint 51 millió forintot nyertek a pályázaton. A fennmaradó részt pedig önerőből biztosítják, jelenleg már a kivitelező cég kiválasztása zajlik, a remények szerint év végére megvalósulhat a teljes felújítás.

Forrás: www.szoljon.hu

Forrás: Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete, Jászberényi HVI, szoljon.hu

Cikk megosztása