Bakonybél második lett a Kisalföld Vágtán

A pünkösdi hétvégén rendezték meg a gyirmóti Rodeo Ranch-en a Nemzeti Vágta regionális elődöntőjét, a Kisalföld Vágtát. A neves eseményen egyedüli Veszprém megyei településként Bakonybél is részt vett.

A Kisalföld Vágta hivatalos előfutamait és döntőjét a szombati napon rendezték meg. A település színeiben a bakonyi lovas, Somogyi József indult Tasman nevű lova hátán. A versenyzőt az első előfutamba sorsolták be, ahol egy remek rajt után magabiztosan versenyezve, vezető helyét végig megőrizve elsőként futott át a célvonalon, hatalmas örömet szerezve ezzel a pálya mellett szép számban szurkoló bakonybélieknek és környékbelieknek.

Ezután a település még nagyobb lelkesedéssel készült az esti döntőre, ahol az előfutamok győztesei mérték össze tudásukat a Kisalföld Vágta győztese címért. A döntő óriási izgalmakat tartogatott: Somogyi József ismét remek rajtot követően az első helyen jött el, majd hatalmas harcot vívva a tényői lovassal végül másodikként ért célba. A verseny győztese a Tényő színeiben induló Hajba Krisztián lett, akinek az első helyezés mellett az a jutalma, hogy a júniusi Nemzeti Vágtán is képviselheti települését.

A vasárnapi napon a résztvevő települések több versenyszámban is szerepelhettek. Bakonybél színeiben a Falu traktorosa versenyben Réz Béla, valamint ifj. Gombás Ferenc vettek részt, hogy összemérjék erejüket a környék traktorosaival.

A kulturális programokon, a települések bemutatkozásán a bakonybéli All Stars Dance csoport öt táncosa dinamikus akrobatikus rock and roll fellépésével nyűgözte le a közönséget.

A két nap folyamán a bakonybéliek sátrukban egy színvonalas kiállítást berendezve mutatták be településüket, annak értékeit, látnivalóit, turisztikai kínálatát az érdeklődőknek.

A Nemzeti Vágta vidéki előfutamait az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) is támogatta.

A Kisalföld Vágtáról további fotókat alább, a Galériában tekinthetik meg.

*

Mégis október első hétvégéjén rendezik meg a Móri Bornapokat

Mór Város Önkormányzatának Képviselő Testülete 2010. április 28-i döntése alapján a 2010-es Móri Bornapok és Fúvószenei fesztivál mégis október első hétvégéjén, azaz szeptember 30. és október 3. között kerül megrendezésre. Mór egyik legrangosabb rendezvénye, nagy eseménye a szürethez kapcsolódó Móri Bornapok. A programsorozat ideje alatt a város egész területén, számos helyszínen több ezer látogató számára kínálnak rendkívül sokrétű hagyományőrző, kulturális, sport és szórakoztató lehetőséget, emellett az idelátogató hazai és külföldi vendégek megismerkedhetnek a város egyre gazdagodó kulturális értékeivel. Az idei fesztivál a fúvószene jegyében zajlik.

Tervezett programok:
Helytörténeti, művészeti és borászati kiállítások * Nyitott műhelyek képzőművészeti bemutatókkal * Népművészeti kirakodóvásár * Lovasparádé * Borutca * Nyitott borospincék * Zenés gyermekműsorok és játszóházak * Díszmadár kiállítás * Szüreti felvonulás * Borkirálynő-választás * Borlovag-avatás * Utcabál * Táncház * Fúvószenekarok bemutatója * Sportrendezvények * Civilprogramok * Disco

*

Irodalmi est Bodajkon

Baranyi Ferenc Kossuth-díjas költő és barátai vendégeskedtek Bodajkon.
Kortárs költők találkoztak a bodajki közönséggel május 15.-én a Polgármesteri Hivatal Dísztermében. Az irodalmi est idén már negyedik alkalommal jött létre Baranyi Ferenc Kossuth-díjas költő és barátai társaságában. A vendégeket Bodajky-Nagy István ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Az irodalmárok már szinte hazajárnak Bodajkra, olyannyira, hogy évről évre a városról is írnak verseket. Az esten ezeket a költeményeket is meghallgathatta a közönség.

*

Ruttkay-, Latinovits-emlékkiállítás Herenden

Tündérkirálynő és Színészkirály címmel Ruttkay Éva- és Latinovits Zoltán-emlékkiállítás nyílt a Herendi Porcelánmúzeumban. Egy legenda megidézése: szövegek, képek, kritikák, újságcikkek, levelek, kéziratok, ruhák, tárgyak, bútorok által életre kel Ruttkay Éva és Latinovits Zoltán. "Olyan, mintha itt lennének közöttünk", mondta Piros Ildikó színművész a kiállítás megnyitóján, aki felidézte Ruttkay Évával kapcsolatos élményeit.
Bár ő maga a Madách Színház vezető művésze volt, szíve a Vígszínházért dobogott, Ruttkayt áhítattal nézte, szerette volna ellesni titkait. Ízig-vérig nő volt, csábító, rafinált, esendő, boldog, gyönyörű párt alkottak Latinovits Zoltánnal. Szigethy Gábor író, rendező elmondta: ez nem hagyományos színháztörténeti kiállítás, feleségével, Ruttkay Éva lányával, Gábor Júliával egy olyan atmoszférát, légkört szerettek volna teremteni, melyben a látogatók megérezhetik, milyen volt a két színész magánemberként, milyen szemmel nézték a világot.
A tárgyak, relikviák az ő otthonukból valók; az impozáns, különleges kiállításon Ruttkay Éva egykori öltözőjét is berendezték, öltözőasztalával, jelmezeivel. A tárlaton látható a Latinovits Zoltán által készített díszletelem a Kispolgárok című veszprémi előadáshoz, valamint a Napló 1991. szeptember 7-én megjelent Latinovits-melléklete.
A kiállítást dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója így ajánlotta a vendégek figyelmébe: "A művészeket ünnepeljük, akik mosolyt csalnak az arcunkra, könnycseppet a szemünkbe. Ebben a két művészben az egész színjátszás benne van."

*

Kórusminősítő verseny

A bakonynánai EDELWEIß dalkör harmadik alkalommal mérettette meg magát megyei minősítő versenyen. Az elmúlt években két alkalommal ezüst minősítést kapott a csapat, a 2010-es minősítőn, „a népdalt éneklő kórus” kategóriában, a német nemzetiségi dalkör ARANY minősítéssel büszkélkedhet. Az értékelési szempontok a következők voltak:
* Az előadott művek nehézségi foka, zenei értéke
* A műsor változatossága, szerkesztettsége
* Hangzás (intonálás, tisztaság, szépség)
* Ritmus (tempó, pontosság)
* Dinamika (változatosság, színesség)
* Összhatás (megjelenés, kíséret)

*

Móri kistérség az ezerarcú vidék

Bakonycsernye – A Föld napja alkalmából, "Móri kistérség az ezerarcú vidék" című vándorkiállítást tekinthettek meg a látogatók a Művelődési Házban.

A kiállítás anyagát a Móri-árok Természeti Öröksége Alapítvány állította össze, abból a célból, hogy elsősorban az ifjúság, valamint a természeti környezettől egyre jobban eltávolodott ember számára bemutassák a Móri-árok környezeti élőhelyeinek elővilágát.
Az alapítvány tagjai a kiállítás tervezésekor törekedtek arra, hogy a fotók által és a terepasztalokon elhelyezett leírások révén az élőhelyek magukért beszéljenek, értékeik megcsillantása felkeltse az érdeklődést. A gombákat és a növényeket bemutató képeket Koszka Attila móri gombaszakértő készítette a Vértesben és a Móri-árokban. A kiállítás tervezésében, szervezésében és a terepasztalok kialakításában jelentős munkát végzett Sós Viktória móri lakos, a Móri-árok Természeti Öröksége Alapítvány önkéntese. A kiállítás sikerességére való tekintettel köszönet jár a Móri Kistérségi Közkincs Kulturális Kerekasztal tagjainak, akik lehetővé tették Bakonycsernye lakói számára, hogy egy teljes héten keresztül csodálhassák a kiállítás tárlatán keresztül a még élő, védelemre szoruló természeti kincseinket.

A rendezvényt nagy érdeklődés kísérte, a település oktatási intézményei, civil szervezetei, klubjai és a civil lakosság is megtekintette az „Ezerarcú vidék” növény- és állatvilágát bemutató gyűjteményt.

*

Országos Íjászverseny a „Bakony kapujában”

Az Idegfeszítők Társasága országos 3D íjászversenyt rendezett május elsején Bodajkon, a Sípályánál.

Több mint száz íjász érkezett a megmérettetésre, melyen a terepen kihelyezett 24 cél állatot kellett eltalálni. A gyerekektől a felnőttekig több kategóriában indultak a versenyzők a különböző íjakkal. A verseny ideje alatt pedig a közönség is megismerkedhetett ezzel a gyönyörű sporttal, hiszen a belövő pályán a hozzáértők segítségével bárki kipróbálhatta tehetségét. A megmérettetés délelőtt háromnegyed tízkor megnyitóval kezdődött, melyen Oszlánszki Zsolt polgármester köszöntötte a városba érkezett íjászokat. A sportág nagy nevei is megfordultak a hétvégi versenyen, itt voltak például a diákolimpiai bajnok Posta fivérek, vagy a dél-koreai világbajnokság győztese, Dombóvári Lajos. A szervezők és a versenyzők is elégedetten nyilatkoztak a délután négy óráig tartó rendezvényről, mely akár újabb hagyományt is teremthet Bodajkon.

*

Hungarikum könyv bemutató az Apiciusban

Meghívott vendégek és a sajtó érdeklődése mellett zajlott április 29-én kora este Herenden az Apicius Kávéházban a „Hagyományok, Értékek és Hungarikumok Veszprém Megyében” című kötet bemutatója.

A könyv elkészülte döntő részben dr. Horváth Zsolt, a térség országgyűlési képviselőjének az érdeme, aki az elmúlt hónapokban számos helyszínen – többek között Herenden is – gyűjtötte az anyagot, szervezte a munkát, és szervezett konferenciákat, kiállításokat Veszprém megye értékei, hungarikumai kapcsán.
A szerzett tapasztalatok összessége a most bemutatott nívós kiadvány. A kötet bemutatójára az abban szerteplők, közreműködők - Veszprém megyei helyiségek polgármesterei, mecénás cégek képviselői, művészek és népművészek, a mesterségek képviselői – jelenlétében került sor. A vendégeket dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. Vezérigazgatója köszöntötte, aki elmondta, hogy Herend a kezdetektől fogva támogatta a törekvéseket, s kiemelte Herend, mint valós Hungarikum fontosságát. Dr. Horváth Zsolt szavai a köszönetről szóltak, mindazoknak köszönetét fejezte ki, akik bármilyen apró módon is, de segítették e nemes cél megvalósulását. A most bemutatott kötetből a meghívott vendégek tiszteletpéldányt és emléklapot kaptak. A zárszót Talabér Mártától, a megyei közgyűlés alelnökétől hallgatták a vendégek, aki a Hungarikumok, a művészi, kulturális értékek fontosságáról, azok megóvásáról beszélt.
A tájékoztatót kötetlen beszélgetés követte, melynek során a vendégek Csalló Jenő vörösberényi pálinka manufaktúrájának remek párlatait és a Sövényházi Balázs vezette nemesvámosi csapat ízletes, házi „disznóságait” kóstolhatta.
A rendezvényen közreműködött Kovács Ágnes Magdolna, a Pannon Várszínház művésze és a litéri Zöldág Tánccsoport.

*

Szent György nap

Április 24-én Márkón, az Új Iskolánál Szent György napot tartottak. A rendezvény célja a György naphoz kötődő népi hagyomány felelevenítése, valamint a két nappal korábbi Föld napja megünneplése volt. Ennek érdekében a délután folyamán háromféle program közül választhattak az érdeklődők.
A kicsik 14 órától az Iskola előtti füves területen a veszprémi Csalán Egyesülettől kölcsönkapott játékok segítségével bővíthették a természet- és környezetvédelemmel kapcsolatos ismereteiket, mások eközben virágokat, facsemetéket és cserjéket ültettek az épület körül, megszépítve ezáltal a falu kulturális központjának környékét.
16 órára megérkeztek a szentgáli vendégek is, a Pávakör és Tamás Károlyné Kiss-Tóth Vilma néni, valamint Ács Anna irodalmi muzeológus Balatonfüredről. A könyvbemutatón Vilma néni „Juhászok a Bakonyban” címmel tavaly megjelent könyvét ismerhették meg a jelenlévők, de emellett betekintést nyerhettek Vilma néni több évtizedes néprajzi örökségmegőrző tevékenységének történetébe, s a Szent György nap eredetéhez kapcsolódó történeteket is hallhattak. A beszélgetést a Pávakör hangulatos előadása követte, vidám kedvet teremtve a nap lezárásaként.

*

Bővül a támogatók sora

2009-ben kezdődött az a jótékonysági rendezvény sorozat, melyet a Borostyán-kúti kápolna felújítási munkálatainak támogatása céljából hívtak életre Bakonybélben. A jótékonysággal egyúttal tisztelegnek településünk díszpolgára, a tavaly elhunyt Cseh Tamás emléke előtt is, aki szívügyének tekintette a kis kápolna felújítását.

A Szent Mauríciusz Monostor szerzetesei Vásárhelyi Anzelm testvér irányításával 2009. októberében szervezték meg az első jótékonysági rendezvényt, a neves előadóművész Hobo (Földes László) irodalmi estjét, amelyet azóta újabb két hasonló esemény követett. Az irodalmi esteken a népszerű művész ingyen vállalta a fellépést, az önkormányzat pedig rendelkezésre bocsátotta a település Faluházának nagytermét, így a teljes bevételt a Borostyán-kút kápolnájának felújítására fordíthatják majd. A program sikerét mi sem jelzi jobban, mint a minden alkalommal több száz nézővel zsúfolásig megtelt nézőtér, akik egy-egy előadás végén többször is visszatapsolták Hobot. A jótékonysági rendezvények sorát ez év februárjában Balatoni Péter zongoraestjével is bővítették. Közben bemutatták a kápolna felújítási terveit is, melyet Szécsi Zoltán pécsi főépítész és kollégái ingyenesen készítettek el, ezzel járulva hozzá a felújításhoz. A következő lehetőség a jótékonykodásra a húsvétvasárnapi „Borostyán-kút, Kálvária” nordic walking körtúra alkalmával nyílik. A mintegy négy órás élménytúra idején ugyanis nem csak egy felejthetetlen programon vehetnek részt az érdeklődők.

A túra teljes bevételét ugyanis szintén a kápolna felújítására ajánlják fel a szervezők. A szervezők és a fellépők mellett az egyes programok résztvevői is nagyban hozzájárulnak a kegyhely kápolnájának felújításához. Köszönet érte!

Forrás:"A BAKONYÉRT" Vidékfejlesztési Akciócsoport Egyesület

Cikk megosztása