Államtitkár járt Boconádon

Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára 2010. március 18-án 14.00. órától az oktatásügyről szervezett szakmai fórumon vett részt Boconádon a Közösségi Házban.

Boconád Önkormányzata a rendezvényre meghívta a Tarna mente településeinek oktatási-nevelési szakembereit, akik szép számmal jelentek meg a fórumon.

Arató Gergely államtitkár szólt azokról a jelentős feladatokról, amelyeknek meg akar felelni az oktatás, így az átalakuló világról és társadalomról, az állam és az iskola változó szerepéről, a Nemzeti Iskolafelújítási Programról. A rendezvényen részt vett Godó Lajos országgyűlési képviselő is.

*

Szélerőmű épülhet Hevesen

A Magyar Energetikai Hivatal által szélerőmű kapacitás létesítésére 2009. évben kiírt pályázaton nyertes lett a Szélkerék 2006. Kft. A budapesti székhelyű KFT Heves város külterületén kíván megépíteni egy két megawattos áramtermelő szélerőművet.

*

A 343 KFT Heves GOP pályázati pénzből valósította meg technológiai fejlesztését

A 343 KFT hevesi raktárbázisán komoly technológiai fejlesztést hajtott végre a GOP-2.1.1-09/A program segítségével.A projekt 24 415 530 forint támogatással valósult meg.

A meglévő gabonatárolóját felsőpályás betároló rendszerrel látta el, a gabonák minőségi átvételét esésszámmérő megvásárlása segíti, a betárolt termény mozgatását a pályázati úton nyert 2 db elektromos targonca végezheti ezután. A projekt segítségével őszi búza, sörárpa, tavaszi árpa minőségi sortimentumainak elkülönítése oldható meg.

Őszi búzából a projekt segítségével malmi minőség, euró minőség, takarmány minőség választható szét a labor minőségvizsgálat és a betároló rendszer segítségével.A tavaszi árpa esetén rörárpa, takarmányárpa szétválasztására és külön tárolására nyílik lehetőség.

A minőségi szétválasztás jelentős előrelépést jelent az árbevétel tekintetében, ugyanakkor az integrált termelők termelők tevékenységének korrekt elszámolását is lehetővé teszi.

forrás: Hevesi HVI

*

Play and Stay

Kovács Zita és Simon Gréta Babett számára emiatt is emlékezetes marad a Play and Stay mini-tenisz sorozat Mesterversenyének döntője.

A világranglistán 34. helyen álló kiválóság a tarnamérai és a kiskörei lánynak azok után fejezte ki elismerését,hogy előbbi a 2001-es korosztályban a 2., utóbbi az 1999-es születésűeknél a 3.helyen végzett a budapesti oldalon.

A Marczibányi téri eseményen a körversenyeken elért eredmények alapján korosztályonként a legjobb nyolc játékos lépett pályára. A jelenlegi legjobb magyar női teniszező mellett Nagy Tünde ,az MTTSZ elnöke adta át a díjakat az arra érdemeseknek.

*

Közösségi Terek Heves megyéből

36 pályázó nyert a 20 és 55 millió forint közötti támogatást a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretén belül Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) kialakítására.

A nyertes települések között van többek között, Átány, Kápolna és Tarnaméra is. A szaktárca által meghírdetett pályázat célja az volt, hogy segítsék a vidéki lakosság megtartása érdekében a helyben elérhető alapszolgáltatások körének bővítését ,minőségének és hozzáférhetőségének javítását többfunkciós szolgáltató központok létrehozásával. A nyertesek ezt kulturális központok kialakításával valósíthatják meg, ahol lesznek többek között internethozzáférési pontok, közösségi rendezvények, valamint egyéb hasznos szolgáltatások.

Az elnyert pénzből az eszközök beszerzése mellett jut az épületek felújítására és műszaki korszerűsítésére is, valamint új munkahelyek megteremtésére.

*

Megalapításának 267 évfordulóját ünnepelték Aldebrőn

2670 méternyi kerékpározással, szombaton az ünnepséggel emlékeztek Aldebrő megalapítására. A megnyitón Farkas László Márton polgármester mondott beszédet. Köszöntőjében dr. Nemes Lajos, a megyei levéltár igazgatója elmondta: a település benépesítése Grassalkovich Antal nevéhez fűződik, aki miután a történelmi Magyarország területén nem talált embereket, a német-római területről hívott ide lakosokat. Bár az ittenieket svábnak mondják, valójában csak az első betelepülők voltak azok.

Az igazgató utalt 1743-ban kötettett betelepülési szerződésre, amelyből kiderül: főként a Rajna-vidékről jöttek bevándorlók Aldebrőre. A községben 1860-1870 között még németül beszéltek, az iskola is német volt. A környezeti adottságoknak megfelelően pedig a szőlő- és dohánytermesztés volt kiemelkedő, előbbi még ma is az, gondoljunk csak a Debrői Hárslevelűre.

Az ünnepségen fellépett a két csoportból most már eggyé vált Szélkiáltó-Kisgöncöl Néptáncegyüttes, akik 20 éves évfordulójuk alkalmából díszoklevelet is átvehettek.

*

Határtalanul Erdélyben

Az Eötvös József Középiskola (Heves) szakközépiskolai tanulói közül 35 fő 4 tanár kísérete mellett szakmai tanulmányúton vesz részt Erdélyben – Gyergyószentmiklóson az intézmény testvériskolájánál a Batthyány Ignác Középiskolánál– május 27-30. közöttA programot az Apáczai Közalapítvány támogatja mintegy 988 ezer forintos pályázati forrással, a HATÁRTALANUL! pályázati projekt keretében.

A pályázat célja, hogy a szakközépiskolai tanulók a szakmai programok mellett személyes tapasztalatokat és élményeket szerezzenek a határon túli magyar kortársaik hétköznapjairól, továbbá személyes kapcsolatok kialakításával tovább mélyítsék az intézmények közötti több mint tíz éves kapcsolatot, amely mindezidáig jobbára a gimnáziumi tagozatra korlátozódott.A programban a kolozsvári és marosvásárhelyi megállók és városnézések mellett,

Gyergyószentmiklóson szakmai programként az iskola gyakorlati képzésének a bemutatása, gyár-, múzeumlátogatás valamint Békás-szorosbeli túra is szerepel.Az utazást hat órás felkészítő foglalkozás vezeti be, mely során a tanulók megismerkedhetnek a kirándulás helyéül szolgáló vidék földrajzi, történelmi, etnikai, nyelvi viszonyaival.

A felkészítő foglalkozás anyagára épül a kirándulás gyakorlati programja, a pályázat címének választott „székely mindennapok” megtapasztalása és megismerése. A kirándulás után szintén hat órásra tervezett programértékelő beszélgetés került a pályázat anyagába, amelyet a következő tanév elején a kiránduláson készült fotókból álló kiállítás követ az intézmény aulájában.

Az Apáczai Közalapítvány segítségével ebben a formában olyan diákok is eljuthatnak a határon túli magyarlakta területekre, akik mindeddig vagy anyagi, vagy akár motivációs okok hiánya miatt ezt nem tehették meg. Az iskola célja, hogy a jövőben is minden adódó lehetőséget megragadva, lehetőség szerint minél több tanulót utaztasson határon túli magyar lakta vidékekre személyes tapasztalatszerzés céljából, hiszen az iskola alapvető feladatának tartja a tanulók identitáserősítését, melyet az ilyen fajta kirándulások nagyban elősegítenek. Ebben a nemes feladatban most az Apáczai Közalapítvány volt az intézmény segítségére, az intézmény vezetőségének reményei szerint nem utolsó alkalommal.

*

Kiskörei sikerek

A Természetvédő Diákok Nemzetközi Találkozóját rendezik május 25-30 között Berekfürdőn. A találkozón azok a tanulók vehetnek részt, akik a kétfordulós angol nyelvű feladatsorokat a legjobban töltötték ki.A tesztlapok fő témája a Tisza és Jász-Nagykun -Szolnok megye élővilága, környezeti és kulturális értékei. A Vásárhelyi Pál Általános Iskola két csapattal nevezett az online vetélkedőre, és mindkét együttes részt vehet a berekfürdői találkozón.

*

Filmbázis épülhet Erdőtelken

Az erdőtelki önkormányzat tulajdonát képező Buttler Kastély, amely az Arborétum területén áll, évek óta befektetőre vár. A jelenleg elhanyagolt állapotban lévő, lakatlan kastélyt kínálták befektetők számára, hogy a műemléki előírásokat betartva, rendezvények helyszíne vagy vendéglátásra alkalmas hely legyen.

A vállalkozások közül a Hollywood Rentals, az Egyesült Államok egyik legnagyobb filmes kiszolgáló cége jelentkezett. Bázist építenének ki az önkormányzattól megvásárolva a település más részén kialakítandó területen, de "díszletként" akár az arborétumot és a kastélyt is igénybe vennék. Az M3-as autópálya közelsége miatt esett a választás Erdőtelekre. 1.1 milliárd forintos fejlesztésből 500 milliót az Európai Unió biztosít.

Az uniós pályázat elnyerését segítette az is, hogy Erdőtelek hátrányos helyzetű térségben helyezkedik el, így a fejlesztés, a munkahely teremtés különösen indokolt. Az erdőtelki logisztikai bázis az indulás pillanatában 11 helybeli vagy környékbeli szakembernek ad majd munkát. Főleg a technikai eszközökhöz értő szakemberek munkájára számítanak.

Forrás: Tisza-Tarna-Rima Mente LEADER Akciócsoport, Hevesi HVI, Füzesabonyi HVI

Cikk megosztása