Kerékpárút építéséről döntött a veresegyházi Képviselő-testület

Veresegyház Önkormányzata a KMOP-2.1.2-09 jelű Európai Unios pályázaton Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztésére 78.044.391 Ft támogatást nyert.

A lefolytatott közbeszerzési eljárás eredményeként a nyáron elkezdődik a kerékpárutak építése.

A tervezett projekt a város egyik ütőerének számító út forgalmának részben történő kiváltása, valamint a leendő Vác- Gödöllő kerékpárforgalmi úthoz való kapcsolódás kiépítése. A projekt megvalósításával, a városon belüli kerékpárhálózat kiépítettsége nagymértékben növekszik, elérhetővé válik a nagy lakószámú övezetekből az Általános Iskola, Misszió Egészségügyi Központ, Óvoda, Bölcsőde, Városközpont, Bevásárlóközpont, Orvosi Rendelők, Polgármesteri Hivatal. Lehetővé válik a kistérségben élők számára, hogy nem motorizált közlekedéssel is elérhessenek kistérségi szolgáltatásokat városunkban. Jelenleg a Gyámhivatal, az Építésügyi Hatóság és az Okmányiroda kistérségi hatáskörrel működnek. Népszerű a gyerekek körében a kerékpáros iskolába járás, ezért a tárolók számát is növeljük az iskoláknál.

Megítélt összeg: 60 435 512 Ft

Az önkormányzat által biztosított önrész: 15 108 879 Ft

Támogatás aránya: 80 %

*

Csatlakoznak

A képviselő-testület úgy döntött, hogy Gödöllő alapító tagként csatlakozik a Garam–Ipoly–Gödöllő Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosuláshoz, amelynek működése elősegítheti a történeti kapcsolatok és együttműködések újraszervezését a térségben.

Az Európai Parlament és az Unió Tanácsa által létrehozott új jogintézmény bővíti az önkormányzatok határokon átnyúló együttműködéseinek lehetőségeit. Ennek révén az eddiginél jelentősebb európai uniós támogatás nyerhető el közös fejlesztési programok és projektek megvalósítására, kapcsolatépítésre, tapasztalatcserére, koordinációra, térségi lobbizásra és marketingre.

Magyar részről a csoportosuláshoz eddig Hollókő, Rétság, Szada, Szob, Sződliget, Nagymaros, Nagytarcsa, Mogyoród, Cserhátsurány, Balassagyarmat, Ipolyvece és Drégelypalánk jelezte csatlakozását. Szlovákiában Ipolyság és a környezetében lévő 31 település kapott felhívást a csatlakozásra. A tagok véglegesítése folyamatban van. Gödöllő önkormányzata éves tagdíjként lakosonként 10 eurocent megfizetését vállalja.

*

Barokk Év 2011: Mária Terézia ismét Gödöllőn

Magyarország legnagyobb barokk kastélyában állítják fel jövőre a magyar királynő szobrát. Az egykor a Millenniumi Emlékművet díszítő alkotást a Gödöllői Grassalkovich kastélyban állítják fel a barokk év keretén belül. 2011-ben kettős évfordulóra emlékeznek a városban: Mária Terézia 260 évvel ezelőtti látogatására és Grassalkovich I. Antal, a kastély építtetője halálának 240. évfordulójára.

Zala György 1907-ben készült alkotása – amely az egyetlen egész alakos Mária Terézia szobor hazánkban – jelenleg a Szépművészeti Múzeum aulájában látható. A szobor eredetileg a Millenniumi Emlékmű része volt, de a XX. század folyamán többször is kegyvesztetté vált a többi Habsburg uralkodóval együtt. 1919-ben a Tanácsköztársaság idején az emlékműről leemelték a Habsburg-család tagjait, Ferenc József szobrát teljes egészében megsemmisítették. A Horthy-korszakban a szobrokat visszaállították, Ferenc Józsefét újra öntötték.

A második világháború sem kegyelmezett az uralkodóknak. Mária Teréziát találat érte, a szobor alsó része megsemmisült. Az 1950-es években a Habsburgok teljes mértékben kegyvesztetté váltak és csak a szerencsének köszönhető, hogy nem lettek beolvasztva a Sztálin-szoborba, mint például gróf Andrássy Gyula lovas szobra. Az üres helyek megtöltésére a magyar függetlenségért küzdő vezetők kaptak helyet: Bocskai István, Bethlen Gábor, Thököly Imre, II. Rákóczi Ferenc és Kossuth Lajos. Mária Terézia egykori helyén ma Thököly Imre szobra látható. A lecserélt szobrok először a BTM Kiscelli Múzeumának raktárába, majd onnan Sülysápra költöztek. A rendszerváltás után elsőként Mária Terézia szobrát restaurálták 2002-ben, ekkor került a Szépművészeti Múzeum aulájába a főbejárat mellé.

Gödöllő város polgármestere Gémesi György és a kastély igazgatója, Révész T. Mihály a Budapest Galériától és fővárostól kért, s kapott engedélyt, hogy a szobrot a jövő évben megrendezendő Barokk Év keretén belül Gödöllői Királyi Kastélyban felállíthassák. A 2011. március 5-én, Grassalkovich I. Antal születésnapján kezdődő és halála napjáig, december 1-jéig tartó programsorozat előkészítése már hónapokkal ezelőtt megkezdődött. A szervezők nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy mind helytörténeti, mind idegenforgalmi szempontból színvonalas rendezvényeket kínáljanak az érdeklődőknek.

A "Barokk Év Gödöllőn 2011" programjaiba valamennyi kulturális intézmény bekapcsolódik a városban. A nyitóünnepség helyszíne természetesen Grassalkovich I. Antal egykori kastélya lesz, ahol egyházi kincseiből rendeznek kiállítást, s ekkor nyílik meg a Gödöllői Városi Múzeum "Élet a barokk korban" című tárlata is. A kettős évfordulóhoz a többi között két jelentős programsorozat kapcsolódik: júniusban az Antal-napi vigasságok, és augusztusban a Barokk hét a barokk évben. Mindkét alkalommal Grassalkovich Antal és Mária Terézia személye állnak majd a középpontban.

A tervek szerint az emlékév folyamán több, a kor hangulatát idéző zenei és színházi eseménynek ad otthont a kastély, s annak egyedül álló Barokk Színháza. A Városi Könyvtárban, a Gödöllői Művésztelepen és a Művészetek Házában kiállítással, míg a máriabesnyői bazilikában orgona- és kamarazenei koncertekkel, valamint nemzetközi kórusfesztivállal tisztelegnek az egykori kastély- és templomépítő birtokos, és a királynő emléke előtt.

Forrás: Tőzsdefórum

*

Fenntartható közösségek – az élhetőbb városokért, falvakért konferencia

A Gödöllői Királyi Kastélyban rendezték meg május 14-én a Fenntartható közösségek - az élhetőbb városokért, falvakért konferenciát. A tanácskozáson polgármesterek és az üzleti élet képviselői cserélték ki tapasztalataikat arról, mit tehetnek annak érdekében, hogy a gazdasági szereplők és a települések között harmonikus legyen a kapcsolat.

A konferenciát dr. Vízy E. Szilveszter akadémikus, a rendezvény fővédnöke, és dr. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gödöllő polgármestere nyitotta meg. Dr. Gémesi György előadásában szólt arról, hogyan alakította a város- és gazdaságfejlesztési stratégiáját Gödöllő az elmúlt húsz évben mind a fejlesztés, mind a fejlődés fenntarthatóságát szem előtt tartva. A MÖSZ elnökeként kitért az önkormányzatok problémáira, valamint arra a 12 pontra, amit április 30-án, Gödöllőn fogadott el a hét önkormányzati érdekszövetség.

*

Elindult a Főtér rehabilitáció

Veresegyház – A megvalósítás bontással kezdődik, ledózeroljuk többek közt az út és a házsor közti elaggott lapos épületeket. A legfőbb felépülő épület a kistérségi igazgatási és szolgáltatási központ lesz, ez egy "U" alakú ház a bankhoz kapcsolódva. Ide költözik a kistérségi adminisztráció, a gyámhivatal, az építési hatóság, és a beruházási iroda a polgármesteri hivatal.

Az új épület előtt díszburkolatos teret alakítanunk ki, vízijátékkal, fákkal, növénycsoportokkal és számos parkolóval, egészen a Kálvin utcáig. Ez a terület duplája az Innovációs Centrum előttinek, és térfigyelő kamerarendszerrel fogjuk a rendet őrizni.

Az új fejlesztési program a következő elemeket tartalmazza:
* Kistérségi Szolgáltatási Központ két szárnyának megépítése (a főépület, és a jobb oldali szárny a banképület folytatásaként)
* Új tér a városközpontban, a Fő tér II. ütem - megépítése
* Térfigyelő kamera rendszer kiépítése a Fő tér II. területén.
* Fő tér II. ütem díszvilágítása
* Római katolikus templom tető és homlokzat felújítása
* Hősök parkja felújítása és a hozzá tartozó járda és parkoló megépítése
* Gyógyszertár előtti park felújítása
* Templom mögötti utca díszburkolatának megépítése, ezzel sétáló utca kialakítása
* Fő út mentén járda építése, (az esküvői ruhakölcsönzőtől a gyógyszertárig)
* Fő út melletti szervizút aszfaltburkolatának felújítása az Andrássy úttól a Petőfi útig
* Szervezetfejlesztés, ennek keretén belül Városfejlesztő Kft. létrehozása

*

Kezdődik az új Világfa helyének kialakítása

Május közepén kezdetét vette a Világfa maradványainak elbontása, és a június 27-én, a Magyar Szabadság Napján felavatásra kerülő új Világfa alapjának elkészítése. Az elmúlt években Gödöllő jelképévé vált alkotás az EGT/Norvég Alaphoz benyújtott „Várostörténeti és kulturális szempontból jelentős helyszínek rehabilitációja, többcélú hasznosítása” című pályázatnak köszönhetően újulhat meg.

A képviselő-testület május 13-i, rendkívüli ülésén döntött arról, hogy megbízza a VÜSZI Kft-t a Világfa helyének kialakításával és az ehhez kapcsolódó munkák elvégzésével. Ennek keretében a régi Világfát elszállítják, elvégzik a szükséges bontási munkákat, elkészítik az új alkotás fogadásához szükséges posztamenst, amit a helyszínre szállítanak, valamint térkialakítást és környezetrendezést végeznek.

A munkákat a VÜSZI Kft. a parkfenntartási tevékenység folyamatos ellátására kötött szerződés keretében végzi el, s az ehhez szükséges többlet költségek fedezésére a testület bruttó 6 millió Ft összeget biztosít. Emellett a képviselők döntöttek arról is, hogy a szobrot készítő Velekei József Lajos szobrászművészt a szobor elkészítéséért szerzői kiviteli díj címén 7.870.000 Ft tiszteletdíj illeti meg.

*

Sikeresen zárult két közbeszerzési eljárás

A képviselő-testület május 13-i rendkívüli ülésén két megismételt közbeszerzési eljárás lezárásáról is döntött. Mindkettő a több mint 900 millió forint európai uniós támogatást elnyert „Főtér program” megvalósításához kapcsolódik.

Elsőként a Szabadság tér és környezete közműkiváltásaira és felszíni megújítására beadott pályázatokról foglalt állást a testület. Az ajánlattételi dokumentációt öt ajánlattevő vásárolta meg. A határidő lejártáig három ajánlat érkezett be. A képviselő-testület a bíráló bizottság javaslatával megegyezően úgy döntött, hogy a közbeszerzési eljárás nyerteseként a Penta Kft-t hirdetik ki. Második helyezettet nem hirdetnek, mert a másik érvényes ajánlat ajánlati ára meghaladta a pályázatban elfogadott költségkeretet.

A Művészetek Háza – a korábbi Petőfi Sándor Művelődési Központ – épületének energiahatékony és funkcióbővítő átalakítására meghirdetett közbeszerzési eljárás ajánlattételi dokumentációit négy társaság vásárolta meg és négy ajánlat is érkezett a határidő végéig. A közbeszerzési eljárás nyertese a HUNÉP-GÉV Művészetek Háza Gödöllő Konzorcium, mert az érvényes ajánlatok közül összességében a legelőnyösebb ajánlatot tette. Második helyezett az IGN Befektetési Zrt., mely társaság az érvényes ajánlatok közül a második legelőnyösebbet tette.

*

17 éves a Gödöllő Táncegyüttes

Az egyetemi sportcsarnok hatalmas színpadát is betöltötte a Gödöllő Táncegyüttes Óvodás, Ficánkoló, Kiskamasz, Kisdruzsba, Nagykamasz csoportja és felnőtt együttese, amikor a közel két órás, fergeteges előadás végén valamennyi szereplő elbúcsúzott a közönségtől.

Az est több volt műsornál: a táncosok olyan önfeledten ünnepelték alapításuk 17. évfordulóját Pál István ”Szalonna” és bandája zenéjére, mintha valamelyikük lakodalmán vettek volna részt. Igazolták a bölcsességet: egy jó táncos sosem fárad el. Márpedig a Gödöllő Táncegyüttes tele van jó táncosokkal, akik országos versenyeken is kitűntek, s az idők folyamán többen közülük a különböző csoportok vezetőivé és koreográfusokká váltak.
Erről is beszélt Iglói Éva, aki a közelmúltban Széphalmi Zoltánnak adta át az együttes vezetését. Ő most, talán először, nem a színpad mögül, hanem a nézőtérről lépett a reflektorok elé Gémesi György polgármesterrel együtt. A város vezetője köszöntötte az együttest, s megköszönte, hogy évről-évre bemutatják a gödöllőieknek, amit tanultak. Mint mondta, generációk nőttek fel a Gödöllő Táncegyüttesben. Felidézte, hogy 1991-ben, Galgahévízen beszélgettek el hosszabban Iglói Évával arról, hogy ha Gödöllő kezdeményezni fogja egy együttes alapítását, akkor az országosan elismert táncpedagógus- koreográfus szívesen segíti a törekvés megvalósítását. Egy évvel később megalakult a város egyik legsikeresebb, legvirulensebb művészeti együttese.
A polgármester az alapító vezetőnek nyugállományba vonulása alkalmából is köszönetet mondott és sok erőt, hitet kívánt a folytatáshoz Széphalmi Zoltánnak. Iglói Éva pedig a városnak mondott köszönetet. Hozzátette: Gödöllőn addig lesz népi tánc, ameddig élet lesz! Az est folyamán az emberi élet különböző szakaszait villantották fel a gödöllői táncosok, akik archív filmbejátszásokkal illusztrálták produkciójukat. A gyermekkortól a párválasztáson át a felnőttkorig kísérhették figyelemmel a korabeli falusi élet eseményeit.

Forrás: Észak-Kelet Pest megyei LEADER Egyesület, Veresegyházi HVI, Gödöllői HVI, godollo.hu

Cikk megosztása