Sikeresen pályázott a csepregi Művelődési Ház

A Vas megyei közkönyvtári tudásvagyon megosztását támogató, az Egyenlő esélyű hozzáférést segítő összehangolt infrastrukturális fejlesztés a megye keleti régiójában című projekt keretében 8 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a csepregi Petőfi Sándor Művelődési Ház.

A csepregi intézmény a celldömölki Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár, valamint a sárvári Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár konzorciumi partnereként pályázott sikerrel a támogatásra.

A projekt célja, hogy a tervezett technológiai fejlesztésekkel megvalósuljon a Vas megye keleti régiójában működő, a kistérségi információs központ szerepét is felvállaló városi könyvtárak informatikai felzárkóztatása. Erősödjön oktatási-képzési szerepük, fejleszthetővé váljanak online szolgáltatásaik, és ügyfélbarát könyvtártechnológia jöjjön létre. Az elektronikus akadálymentesítéssel hatékonyabbá válhat a fogyatékkal élők könyvtárhasználata. A Vas Megyei Könyvtári Portálhoz való kapcsolódással pedig lehetőség nyílik arra, hogy a konzorciumot alkotó könyvtárak egységes felületű portálon jelenjenek meg.

További fontos és részletes információk a projektről a Csatolmányokban.

*

Indul a Büki Gyógyfürdő felújításának második üteme

A Büki Gyógyfürtdő Zrt. Igazgató Tanácsa döntött arról, hogy rövidesen megindítják az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) kiemelt projektjeként támogatott büki gyógyfürdő fejlesztésének II. ütemét. Ennek keretén belül a mostani elavulttá és szükössé váló szauna részleget bővítik egy ún. szanunavilággá. A tervek szerint a kivitelezőnek 2010. júniusában adják át a munkaterületet, és az új létesítményt az év végére vehetik birtokukba a látogatók. A Büki Gyógyfürdő ÚMFT-s fejlesztése egyébként három ütemből áll. Az első egy 500 fő befogadására alkalmas pihenőtér építése volt, amelyet 2009. novemberében adtak át, míg a harmadik a fürdő régebbi egységeinek légtechnikai korszerűsítése lesz, és várhatóan 2011-ben indul.

*

Hivatalosan is nyert a csepregi Fő tér pályázat!

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács 2010. április 29-i döntése nyomán nyert Csepreg Város Önkormányzata által a NyDOP keretében benyújtott, Csepreg városközpont revitalizálása című pályázata.

A Nádasdy-kastély. Csepreg, Fő tér

A 495 millió forintos összköltségvetésből, 80 %-os támogatási intenzitás mellett megvalósuló beruházásnak köszönhetően az egykori oppidum központi tere, a Széchenyi tér funkcionálisan és esztétikailag egyaránt megújul. Kicserélik a teljes közműhálózatot és a buszállomás épített elemeit, tovább kialakítanak egy szökőkutat és zenepavilont. Vissza került egykori helyére a középkori pellengér.

A beruházáshoz szükséges önrészt a szintén a Fő téren álló Nádasdy-kastély eladásából fedezné az önkormányzat. Az épületre és ősparkjára van érdeklődő egy belföldi üzleti csoport személyében, aki turisztikai célzattal, de az eredeti, klasszicista jellegét megtartva szeretné átalakítani azt. A műemléki-turisztiikai fejlesztés tené igazán teljessé Csepreg városközpontjának megújulását.

*

Ad hoc bizottság alakult a fürdőkért

A Magyar Fürdőszövetség álláspontja szerint fontos a hazai fürdők helyzetének részletes vizsgálata, ezért ad hoc bizottságot állítottak fel, mely egyebek közt javaslatokat dolgoz ki a válságból való kilábalás érdekében – a többi közt ez derül ki a Magyar Fürdőszövetség elnöke, dr. Németh István közleményéből.

A Büki Gyógyfürdő Zrt. Elnök-vezérigazgatója beszámol arról, hogy a Magyar Fürdőszövetség áttekintette az Országos Egészségturizmus Stratégia megvalósítását, továbbá a hazai fürdők helyzetét és az OEP támogatás alakulásának hatását. Az elemzés eredményei alapján a Fürdőszövetség szükségesnek tartja az egészségturizmus és a fürdők helyzetének részletes vizsgálatát és javaslatok kidolgozását a kedvezőtlen trend megváltoztatása érdekében. Ennek érdekében ad hoc bizottság jött létre, amelynek tagjai a Magyar Fürdőszövetség elnöke, a zalakarosi, a hajdúszoboszlói és sárvári fürdők vezetői, a Danubius Hotels Zrt. vezérigazgatója, valamint az Aquaprofit Zrt. És az EconoConsult Kft. vezető szakértői.

*

Az első III. tengelyes beruházás a Csepregi kistérségben!

Régi kúria - új vendégház Chernelházadamonyán

2010. május 1-jén került átadásra az a vendégház Chernelházadamonyán, amely egyúttal az első III. tengelyes LEADER-szerű intézkedésből megvalósult beruházás a Csepregi kistérségben. Az épület alapját a Bükfürdőtől alig 5 km-nyire fekvő, kétszáz lelkes község központjában álló ún. Simon-kúria képezte, amely a közel 80 millió Ft értékű beruházásnak köszönhetően egy magas színvonalú, 4 napraforgós vendégházzá vált.

A vendégház felújított homlokzata

A 5 db, összesen 10 fő elhelyezésére alkalmas, igényesen kialakított szobákhoz saját fürdőszobák tartoznak. A konferenciák lebonyolítását a 70 fős, teljes audiovizuális technikai arzenállal felszerelt nagyterem, míg a résztvevők ellazulását a jakuzziból, szaunából és gőzkabinból álló kis wellness helyiség biztosítja. A borospince az épület igazi dísze, az arányosan tagolt terek, az ízléses berendezés kisebb csoportok, baráti társaságok kötetlen beszélgetéseihez kölcsönöz kellemes miliőt. Igény esetén a vendégek reggelit is rendelhetnek.
Az épület tökéletes harmóniában áll környezetével. Kertje valójában egy különleges, évszázados fákból álló őspark. Az energiaellátás pedig megújuló erőforrásra, energiafa-apríték tökéletes égését biztosító központi fűtésre támaszkodik.

A vendégház tehát amellett, hogy kitűnően alkalmas egy, vagy több napos szakmai összejövetelek lebonyolítására, egyénileg vagy csoportosan érkező vadász vendégek fogadására; egy olyan klasszikus falusi hangulatot áraszt, amiben talán elődeinknek talán csak a „boldog békeidők”-ben lehetett részük.

A letisztult klasszicista stílusjegyekkel bíró kúriát építtető Simon család a XIX. század elején szerzett birtokokat a településen, itteni rezidenciájuk 1858-ban már biztosan állt a kataszteri térkép, illetve egy, az épületről készült metszet tanúsága szerint. Az 1960-as években a Répcevölgye Termelőszövetkezet kezelésébe került a kúria, amely irodákat helyezett el falai között, illetve a korábbi tulajdonos özvegyének is itt volt egy lakrésze. Később a tanácsházát és a művelődési otthont is az épület egyik részében helyezték el, majd az 1980-as évek végétől ismét csak a TSZ használta a kúriát. A nem éppen rendeltetésszerű igénybevétel miatt a rendszerváltás idejére az épület állaga erősen leromlott, és az ezredforduló után a termelőszövetkezet átalakulásával létrejött Répcevölgye 2001 Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Kft. tulajdonába került. Az eredetileg is komplex mezőgazdaság tevékenységet "szántóföldi növénytermesztést és állattenyésztést egyaránt" folytató cég csakhamar a vadászattal bővítette profilját, és továbbá rendszeres házigazdája lett akár több napos szakmai összejöveteleknek, workshopoknak, így felmerült az a természetes igény, hogy egy másik ágazat,a turizmus irányába is nyisson. Ehhez kitűnő kiindulópontot jelentett a romjaiban is impozáns épület!

A Répcevölgye 2001 Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Kft. alapító tagja a Csepregi és a Kőszegi kistérséget magába foglaló UTIRO LEADER Egyesületnek, és annak munkaszervezetéhez mindjárt az első pályázati körben, 2008 őszén beadta a Simon-kúria négy napraforgós falusi szálláshellyé alakítására vonatkozó támogatási kérelmét. Az igényelt összeg 32 millió Ft, míg a tervezett összberuházás mintegy 50 millió Ft volt.

A vendégház konferencia-terme

A pályázat 2009 végén kapott pozitív elbírálást, és a támogatási határozat birtokában azonnal megkezdődött a munka. A kivitelezés során számos olyan rejtett hiba került elő, amellyel az eredeti költségszámítás nem kalkulált. A tulajdonos azonban vállalta az eredeti büdzsé jelentős túllépését annak érdekében, hogy ezen hiányosságok mindegyike kijavításra, megoldásra kerüljön. Az eredmény pedig egy olyan színvonalú épület lett, amely vendégházként immár nem csak gazdájának projektcélját valósította meg, hanem egy funkciójában szerencsésen megújított építészeti értékként az egész település, sőt kistérség történelmi örökségének egy fontos darabját őrizte meg az utókor számára.

Németh Sándor
irodavezető, Csepregi Helyi Vidékfejlesztési Iroda

*

Sport mindenütt a Kihívás napja alkalmából

Tizenegyedik alkalommal vett részt Csepreg a Kihívás napja akcióban. Az egyik legkitartóbb vasi résztvevőként ezúttal is sikerült egy napra szinte az egész várost megmozgatniuk.

"Úgy látszik, lustulunk, mert a Kihívás napja iránt országosan csökken az érdeklődés. Csepregen sem olyan könnyű már megmozgatni az embereket, mint néhány évvel ezelőtt" - tudtuk meg Király Árpád helyi szervezőtől. Ennek ellenére a Répce-partiak hozták az évek alatt megszokott formájukat. A 4620 teljesítéssel - azaz tizenöt perc folyamatos mozgással - több mint ezerrel meghaladták a lakosság létszámát. Természetesen ez csak úgy lehetséges, hogy voltak olyanok, akik magasan az átlag fölött teljesítettek. Akadt diák, aki egy nap alatt több mint hetven kilométert kerékpározott, s olyan is, aki 15-16 egységet teljesített egymaga.

Május 19-én tehát korán keltek a csepregiek, már akik egyáltalán lefeküdtek. A kollektív mozgás már éjfélkor megkezdődött zsámolyfocival, illetve locsmándi kerékpártúrával. A Dr. Csepregi Horváth János KIKI tornatermében fél négyig pattogott a labda. A programok délelőtt a Malomkertben folytatódtak. Az iskola minden évben sportnapot szervez erre a napra, így aztán minden gyereknek jutott valami mozgásos tevékenység. Kispályás labdarúgó és kézilabda mérkőzések követték egymást, volt kötélhúzás, kötélhajtás, karikahajtás, kerékpáros ügyességi feladatok. Az idén az óvodások is csatlakoztak a játékhoz. Voltak, akik távolabbra is merészkedtek, és kocogva, vagy görkorcsolyával rótták a várost. Tizenegy órakor az országos felhíváshoz csatlakozva 350 gyerek és tanár perdült táncra: kacsatáncot, tvisztet lejtettek a gyepen. Nem maradhattak el a tanár-diák foci és kosárlabda meccsek sem: nagy büszkeségükre mindenhol a felnőttek győztek.

Délután az össznépi focizásba már a képviselő-testületi tagok is bekapcsolódtak. Újabb kerékpártúra indult, ezúttal egy közeli tóhoz, lehetett aerobikozni, gimnasztikázni is. A nap fénypontja ezúttal is a traktorhúzás volt. Magukat hámba fogva lelkes csoportok húzogatták a nehéz traktort fel s alá a Promenádon, ékes bizonyítékát adva annak, hogy összefogásban az erő.

A csepregiek a tavalyi formájukat hozva kategóriájukban a középmezőnyben végeztek. Az iskola diákjai valamennyien részt vettek az akcióban.

*

Sport és jókedv a csepregi gyermeknapon

Jókedv, vidám programok, és gyönyörű, ragyogó napsütéses idő - ez az, ami a látogatókat fogadta május 28-án a III. Városi Gyermeknapon, Csepregen.

A programsorozatot Vlasich Krisztián, Csepreg Város Önkormányzata Kulturális, Oktatási, Ifjúsági és Sport Bizottságának elnöke nyitotta meg, majd a helyi általános iskola diákjainak fergeteges színjátszó előadása követett. A megnyitót követően a celldömölki Soltis Lajos színház Botrány az állatkertben című darabja ragadta magával a népes apróhadat. Aztán a Szamóca színház következett zenés mesejátékkal. A hangulatot a helyi Flamingó Rock and Roll Klub fergeteges, pergős produkciója emelte a tetőfokára. A színpadi produkciók után a sport és a mozgás került előtérbe: a Csepregi Sportegyesület ügyességet próbára tevő játékokkal és értékes nyereményekkel várta a gyerekeket. A színvonalas programok mellett játszóház, óriáscsúszda, légvár, kézműves foglalkozások, arcfestés és a Tűzoltó Egyesület bemutatója várta a szórakozni vágyó kicsiket és nagyokat egyaránt.

Csepregen idén, már harmadik alkalommal szervezték meg a városi gyermeknapot. A munkában segített a Petőfi Sándor Művelődési Sportház és Könyvtár, a Dr. Csepregi Horváth János KIKI, a Területgondozási Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat, a Csin-Talan Ifjúsági és Turisztikai Egyesület, Csepregi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Csepregi Sport Egyesület valamint számos magánszemély is hozzájárult céljaik sikeres megvalósításához. A rendezvényt a Vas Megyei Közgyűlés Oktatási, Kulturális és Ifjúsági Bizottsága is támogatta.

Forrás: Csepregi HVI

Cikk megosztása