Sikeres pályázat a Nemzeti Civil Alapprogramból

A Nemzeti Civil Alap Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiuma pályázatot írt ki „Civil szervezetek marketing, kommunikációs és PR tevékenységének támogatására”. Az Írottkő Natúrpark marketing kommunikációs kampányára az Írottkő Natúrparkért Egyesület pályázatot nyújtott be, mely tevékenységre támogatást nyert.

Az Írottkő Natúrpark nevével évek óta találkozhatunk környezeti nevelés programok, társadalmi akciók megrendezésénél, belföldi, vagy európai uniós pályázatoknál, kulturális–helyi termék rendezvények, túrák szervezésénél, önkéntes forrástakarítás, tisztasági akció vagy tanulmányutak lebonyolítása kapcsán.

A Tourinform iroda 2001-es megnyitásával sok plusz feladatot vállalt fel az egyesület, hiszen a térségbe érkező turisták programra, szórakozásra vágynak az Írottkő Natúrparkban, a Geschriebenstein Naturpark vagy Burgenland más területein is. Naprakészen kell gyűjteni és több nyelven továbbítani a programokat, a múzeumok, látnivalók, szolgáltató helyek friss információit, hogy a turisták, kirándulók mindent látnivalóhoz eljussanak, jól érezzék magukat, és kellemes élményekkel térhessenek haza, majd vissza. Ebben a „natúrparki” csapatmunkában igen sok feladatot vállal fel e kis létszámú egyesületi iroda. Hogy mindezt minél szélesebb körben még ismertebbé tegye, a kampány részeként a helyi kábeltelevízióban egyesületi hirdetést vetítenek tevékenységükről a lukácsháza és környéki térségben, heti 2-2 alkalommal a Kiváló Európai Desztináció címet nyert egyesületről készült film 1-3 perces változatát láthatjuk a szombathelyi televízióban. E mellett április hónapban a natúrpark minden településének több mint 7000 családja kap ingyenes képeslapot postaládájába, mely a pályázati támogatás segítségével készült tevékenységükről, munkájukról, programjaikról, a natúrparkról.

Reméljük ez által is ismertebbé válik a helyi lakosság részére a kőszegi székhellyel működő Írottkő Natúrparkért Egyesület!

Forrás: naturpark.hu

*

Foglalkoztatási paktum a Kőszegi és a Felső-Répcementi kistérségi társulások között

A Kőszegi és a Felső-Répcementi kistérségi társulások foglalkoztatási paktumának együttműködési megállapodást írtak alá ünnepélyes körülmények között.

Három város: Kőszeg, Csepreg és Bük, 15 kistelepülési önkormányzat, a Kőszegi Cigány Kisebbségi Önkormányzat, 16 kis- és középvállalkozó, két nagyvállalkozás, a területen működő összes képzőintézmény, négy társadalmi szervezet képviselői és támogatók voltak jelen a két kistérség foglalkoztatási paktumának aláírásakor. Huber László, Kőszeg polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd Rodler Tamás főigazgató-helyettes (Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ) és Básthy Béla, Kőszeg alpolgármestere tartott előadást. Elsőként Krizmanich István, Horvátzsidány alpolgármestere szólt hozzá a tanácskozáshoz. Elmondta azt, hogy a helyi termékeket kell előnyben részesíteni. Molnár László, Simaság polgármestere a kistelepülések érdekérvényesítésének ügyében kért szót. Az együttműködési megállapodást aláíró felek egyetértenek abban, hogy a térség alapvető érdeke a helyi munkaerőpiac és foglalkoztatás dinamikus, innovatív, növekvő pályára állítása, melynek érdekében szükséges, hogy a térség képes legyen megtartani és fejleszteni erősségeit, humánerőforrásait, és más régiókban élők számára is vonzó befektetési- és élettér legyen. Akarják azt is, hogy javuljon a helyi vállalkozások versenyképessége, termelékenysége, hatékonysága, bővüljön a foglalkoztatás és növekedjenek a helyi adóbevételek, valamint az itt élők képzettségi szintje.

A paktum ehhez párbeszédet, rendszeres információcserét kínál a különböző szektorokban tevékenykedő, de a foglalkoztatás kérdéseiben egyaránt érintett önkormányzatoknak, szervezeteknek, személyeknek, intézményeknek, a gazdasági szereplőinek.

Ezt felismerve a kőszegi és a felső-répcementi kistérség gazdaságának és munkaerőpiacának fejlesztésében érdekelt aláíró felek az Európai Unióban és Magyarországon is sikerrel alkalmazott, a helyi szereplők integrált, szektorokon átívelő partnerségét, kölcsönös bizalmi viszonyát igénylő foglalkoztatási paktum létrehozását kezdeményezik. A megfogalmazott célok között első helyen szerepel a munkahelyek megtartása, helyi és térségi munkahelyek teremtése, a foglalkoztatási ráta növelése, minél több ember bekapcsolása a munka világába. A paktum nyitott együttműködési szerveződés. A szerződők és támogatók köréhez bármikor lehet csatlakozni, és indoklással ki is lehet lépni. A foglalkoztatási paktumot egy irányító csoport működteti folyamatosan. Ebben szerepet kapnak a szerződő partnerek képviselői. Tagjai tehát a városok egy-egy képviselője, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Kőszegi Kirendeltségének, a kistérségi társulások, községek, helyi kis- és középvállalkozások, nagyfoglalkoztatók, turisztikai ágazat, civil szervezetek, kisebbségi önkormányzatok és a területen működő képzőintézmények képviselői.

*

Várvidéki históriák Kőszegen

Útjára indult egy kulturális projekt, amely a nyugat-pannon zóna és a Várvidék (Burgenland) közös történelmére, táji összetartozására épül.

Reneszánsz hangulat uralta a Jurisics-vár udvarát, majd lovagtermét. Hölgyek és urak korabeli ruhákban lejtettek reneszánsz táncokat, a zenekar tagjai is annak a csodás, élet-örömtől zajos kornak a zenéjét dobolták, fújták ugyancsak a kor díszes ruháiban, de voltak bajvívók és a középkort felidéző játékok is. Táncoltak például magyar hajdútáncot, francia füzértáncot, itáliai, spanyol és francia pavane-t, angol countryt.
Egyszerre szórakoztunk és tanultunk is. Merthogy idő-utazás és ismeretterjesztő előadás elegye a Várvidéki históriák elnevezésű program. Egyúttal lehetőséget kínál arra, hogy tartsuk a határ túloldalán élő magyarokkal a kapcsolatot. Ezt emelte ki megnyitójában Majthényi László, a megyei közgyűlés alelnöke, aki elmondta: Őriszigeten (Siget in der Wart) április 11-én volt a program bemutatója, s legközelebb Németújváron (Güssing), a várjátékok nyitányaként lesz majd látható júniusban.

A Savaria Karnevál hívta életre a történelmi korok megelevenítését, azóta már Kőszegen van Félhold és telihold , azaz Ostromnapok, Sárváron Nádasdy-fesztivál, s most elkezdődtek a Várvidéki históriák, amelyek a határ két oldalán lévő várak korabeli életét elevenítik fel” – hallottuk az alelnöktől. A kőszegiek nevében a várkapitánynak beöltözött Pócza Zoltán, a művelődési központ igazgatója fontosnak tartotta kiemelni: „Öröm lenne, ha minél több gyermek megismerkedne a történelmi múlttal, így az közelebb kerülne hozzájuk”.

Vasárnap ez sikerült is, hiszen – bár nem volt sok érdeklődő – a nézők soraiból Csanád és Máté vitéz , valamint Angelika udvarhölgy igencsak nagy kedvvel vettek részt az apródi, illetve udvarhölgyi próbatételen, többen pedig szívesen lejtettek körtáncokat a szervező-műsorközlő Parais István kérésére.

A Várvidéki históriák című, a határ menti régiók művelődési intézményeinek együttműködésében megvalósuló művészeti, közművelődési projektet az Oktatási és Kulturális Minisztérium az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek című program keretében támogatja. Elsősorban a határ menti magyar és osztrák települések diákjainak, az ott élőknek, a burgenlandi magyar lakosságnak szánják, hiszen őseik ott éltek a Batthyányak, a Kanizsaiak, a Nádasdyak udvarában, birtokain.

*

Majd újra vár a vár

Kőszeg Város Önkormányzata a Nyugat-dunántúli Operatív Program A régió történelmi és kulturális örökségének fenntartható hasznosítása és természeti értékeken alapuló aktív turisztikai programok fejlesztése című pályázatán 790 850 959 Ft uniós támogatásban részesült. A nyertes pályázat lehetőséget teremt a Jurisics-vár fejlesztésének (I. ütem) megvalósítására. Ujhelyi István államtitkár, a Nemzeti Turisztikai Bizottság elnöke, Rába László és Huber László társaságában április 6-án tekintette meg a megkezdődő munkálatok helyszínét.

Mintegy 358 projekt szerepel sikerrel az ország területén, amelyekből valamilyen turisztikai attrakció, vagy éppen szállásférőhely fejlesztés valósulhat meg. Ennek az összértéke már több mint 170 milliárd forint” – mondta az államtitkár.

Számos komoly épített örökségünk, kulturális, történelmi emlékhelyünk is látogatóbarát fejlesztésben részesülhet. Ezek közül az egyik legfontosabb lesz a kőszegi vár fejlesztése. A Támogatási Szerződés ünnepélyes aláírására 2010. április 8-án 10 órakor került sor a polgármesteri hivatal tanácskozótermében, ahol Huber László polgármester mellett jelen volt Balogh József a Nyugat - dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, Kovács Ferenc Vas Megye Közgyűlésének elnöke, a Területfejlesztési Tanács elnöke, a Regionális Fejlesztési Tanács tagja, Horváth Jácint a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója és dr. Tóth László jegyző. Huber László üdvözölte a megjelenteket és a többi között kiemelte: Az utóbbi 20 év legnagyobb beruházásáról van szó. A Jurisics-vár, mint „zászlóshajó” jelentőségét már 2007-ben felismerte a képviselő- testület és döntött a pályázat elkészítése mellett. Az első elképzelés szerint a kiemelt projektek körében kívánták megvalósítani a fejlesztést, ez azonban a támogatás hiányában meghiúsult.

A jelenleg futó „A kőszegi Jurisics-vár turisztikai fejlesztése I. ütem” című projekt pályázata a megvalósíthatósági tanulmány, az építészeti tervek elkészültével azonban magas pontszámot kapott. A második fordulóban 2009 nyarán némiképp módosult a támogatás. A városi önerő 158 007 032 Ft-ra nőtt. Balogh József hangsúlyozta, hogy ebben a térségben erős a konkurencia, de „igen tiszteletreméltó helyet ért el Kőszeg városa”. Kőszeg mindig is a történelmi turizmus egyik bázisa volt, de most lényegesen meg fog növekedni az ide irányuló turistaforgalom. A 25 régiós kistérség közül, az EU-s támogatások vonatkozásában a Kőszegi Kistérség az első helyen van az egy főre jutó uniós támogatások vonatkozásában. Rimányi Krisztina a városfejlesztési osztály vezetője tájékoztatójában a felújítás szükségéről szólt. Interaktív kiállítások, előadótermek, klubhelyiségek, akadálymentesített terek stb. várják majd a látogatókat. A közművelődést szolgáló helyiségek elválnak az irodahelyiségektől. Lehetőség nyílik maximum 500 főt befogadó konferenciák megrendezésére is. „A projekt 2011 novemberében befejeződik reményeink szerint” – mondta Rimányi Krisztina. Kovács Ferenc hangsúlyozta: „a város mert nagyot álmodni, és ez a nagy álom, reméljük, hogy meg is fog valósulni!” Kiemelte, „megérdemli ez a város, hogy a vár megújuljon”! Az ünnepi esemény csúcspontjaként Horváth Jácint, Huber László és dr. Tóth László kézjegyével látta el a szerződési okmányt.

Forrás: Kőszeg és Vidéke

*

Megyei borverseny Kőszegen: a hosszú tél miatt kicsit nyersek még a nedűk

Borok voltak a főszereplők a Jurisics-várban. A Vas megyei borverseny után este zártkörű megyei borbemutatót rendeztek. A nedűk testessége, színe, zamata várakozáson felüli.

Az utóbbi években folyamatosan emelkedett a Kőszegen megrendezett Vas megyei borversenyen résztvevők száma. Az idei versenyre azonban kevesebb mintával neveztek a gazdák. Pénteken a Jurisics-várban 60 vörösbort, 8 rozét, 56 fehérbort pontoztak a borbíráló bizottság tagjai. Pénteken 17 borbíráló - túlnyomó többségük okleveles borminősítéssel rendelkezik - szemlélte, rázogatta, szagolta és ízlelte a borokat a Jurisics-várban. A bizottság elnöke most is a kőszegi születésű neves borász szakember, Szövényi Ernő volt. Tőle rövid értékelő összegzést kértünk. „A fehér boroknál széles fajtaszélességet tapasztaltunk, kizárni egyetlen bort sem kellett a versenyből. A vörös borok között két nagyaranyérem is született. Voltak világfajták, s helyi borok is mindkét kategóriában a Sághegyről, Sárvárról, Kőszegről, a megye más részeiből egyaránt. Alapvetően jól kezeltek a borok, csak néhány esetben fordult elő kénezési probléma, ám a pincék hidege miatt kissé nyersek még. Testességük, színük, zamatuk várakozáson felüli szépséget mutattak”.

*

Városrehabilitációs kölcsönt igényelhetnek Kőszegen

A képviselő-testület határozatára a Kőszegen található ingatlanok közterületről látható részének felújítására városrehabilitációs kölcsön kapható. Ehhez rendeletben meghatározott szabályok szerint, pályázat útján lehet hozzájutni.

A város éves költségvetésében meghatározott keretösszeget különítettek el a képviselők arra, hogy a kőszegiek újra igényelhessenek városrehabilitációs támogatást. Erre – az önkormányzat rossz anyagi helyzete miatt – 2006 óta nem volt lehetőségük. A kölcsön összege a felújítási költség anyagköltségének 70 százalékáig, de legfeljebb 3 millió forintig terjedhet. A keretösszeget évente két alkalommal, pályázati eljárás során, a beérkező kérelmek alapján utalják. A pályázatot február 15-i és július 30-i beadási határidővel hirdeti meg a városfejlesztési, vagyonügyi és környezetvédelmi bizottság. A kölcsön kérelmének elbírálását is ez a bizottság végzi.

Városrehabilitációs kölcsön iránti pályázatot azok a magánszemélyek, jogi személyek, vagy jogi személyiség nélküli szervezetek nyújthatnak be, amelyeknek Kőszeg közigazgatási területén műemlék, műemlék jellegű, vagy helyi rendeletben védetté nyilvánított lakó-, lakással vegyes, vagy egyéb rendeltetésű ingatlan áll a tulajdonukban. A kölcsön kizárólag az épület közterületről látható részének felújításához vehető igénybe, azon belül különösen: homlokzatfelújítás, tetőfedés, bádogozás, kémény felújítása, lábazatképzés, csapadékcsatorna bekötés, nyílászárók felújítása érdekében.
A városfejlesztési bizottság a költségvetés szakmai megalapozottságának, az elvégzendő felújítási munkák bonyolultságának, esetleges művészi kivitelének, valamint a műemlékvédelmi hatóság műemlékvédelmi előírásainak figyelembe vételével dönt az adható kölcsön nagyságáról.

Pályázatot – a felújítás megkezdése előtt – a polgármesteri hivatalban igényelhető nyomtatványon kell benyújtani, ehhez a kötelező mellékleteket is becsatolni. Ilyen például a jogerős építési engedély, vagy ha ez nem szükséges, a tervezett munka leírása. A pályázat elbírálása előtt a városfejlesztési, vagyonügyi és környezetvédelmi bizottság két kijelölt tagjából és a polgármesteri hivatal ügyintézőjéből álló csoport – azaz ellenőrző csoport – a helyszínen ellenőrzi, és megfelelő dokumentációval rögzíti az ingatlan tényleges állapotát, meggyőződik a kérelem megalapozottságáról. A döntést követően a kedvezményezettel szerződést kötnek. A kölcsönösszeg felét a szerződéskötést követő 15 napon belül folyósítják. A másik felét a felújítási munkák félideje után kapják.

2010-ben a városrehabilitációs kölcsön iránti pályázat benyújtási határideje: július 31-e. A kölcsönt legfeljebb 48 havi kamatmentes részletben kell visszafizetni. A kölcsön visszatörlesztett összege a következő évi keret alapját képezi, amely az ingatlanok hasznosításából, valamint a bérlakások értékesítéséből származó bevételből kiegészíthető.

*

Programakkreditációs tanúsítványt szerzett a Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár a "Répcementi kistérség felnőttképzési lehetőségeinek továbbfejlesztése" c. projekt keretében

A Felnőttképzési Akkreditáló Testület a felnőttképzést folytató intézmények és a felnőttképzési programok akkreditációjának szabályairól szóló 22/2004. (II.16.) Kormányrendelet alapján lefolytatott programakkreditációs eljárás eredményeként tanúsítja, hogy a felnőttképzést folytató intézmények nyilvántartásában 00864-2009 szám alatt bejegyzett Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár által folytatott 90 órás Díszítőmunkás elnevezésű képzési programja, megfelel a 24/2004. (VI.22.) FMM rendeletben előírt akkreditációs követelményeknek. Az akkreditáció 2014. május 17. napjáig érvényes. Ezen tanúsítvány birtokában az intézmény egy kibővült képzési palettával várja az érdeklődőket.

Forrás: UTIRO LEADER Egyesület, vasnepe.hu

Cikk megosztása