Laktanyából inkubátorházat építenek Nagykanizsán

A kivitelező már nekilátott a volt Kossuth-laktanya legénységi épületének átalakításához Nagykanizsán. Az ingatlanból a passzívházak elvén működő inkubátorházat varázsolnak.

Az egykori laktanyai területen lévő, földszint plusz háromemeletes legénységi épületből pályázati támogatással úgynevezett inkubátorház készülhet. A fejlesztés elsősorban az induló, vagy kis nyereséggel működő helyi vállalkozásoknak jelenthet majd segítséget, itt ugyanis pénztárcabarát körülmények között dolgozhatnak, bérelt helyiségekben, közös, ennél fogva költséghatékony infrastruktúrával. Extraként pedig adóügyi, jogi tanácsadást is kaphatnak majd a szolgáltatás keretében. A 400 millió forintos beruházás kivitelezése elkezdődött, a ZÁÉV Zrt. szakemberei jelenleg a bontással vannak elfoglalva.

Első lépésben teljesen, szerkezetig lecsupaszítjuk az épületet, beleértve a közműveket és a gépészetet is” – tudtuk meg Baksa Tímea projektvezetőtől. „Ezt követően a magasabb energiahatékonyság és az olcsóbb fenntarthatóság érdekében az úgynevezett passzívházak elvéhez igazodva alakítjuk át. A homlokzat 15, illetve 20 centiméter vastagságú hőszigetelést kap, továbbá a nyílászárókat is felújítjuk. A hő- és hűtési energiát hőszivattyú állítja elő földgázból, de a fűtéshez rendelkezésre áll majd pelletkazán is”.

Utóbbi megújuló energiaforrások használatával csökkenti az aktuális gázszolgáltatóval szembeni függést. Mindezen kívül az esővizet hasznosító berendezéssel is felszereljük az ingatlant, amelyhez külön csővezeték-hálózat tartozik majd – ez a toalettek vízellátásáért felel.

Baksa Tímea azt is hozzátette: szeptemberre befejezik a kivitelezést, melybe helyi alvállalkozókat is bevonnak.

*

Több száz milliós fejlesztés Murakeresztúron

Tavaly július 14-én alapkőletételre került sor a murakeresztúri Zrínyi Miklós ÁMK udvarán és elkezdődött a község legnagyobb beruházása. A NYDOP pályázati lehetőséggel 400 millió Ft támogatásból és közel 100 milliós önerőből valósul meg az építkezés.

A felújítások, bővítések által megszépült az iskola, jelenleg a tornaterem és a művelődési ház munkálatai folynak. A tornaterem szociális helyiségei a művelődési házban kapnak helyet, a tetőterében oktatási feladatok ellátására alkalmas terek lesznek. A beruházással együtt az iskola és óvoda eszközállomány fejlesztésére is sor kerül.

Hamarosan, a tervek szerint 2010 szeptemberében megújult formában vehetik birtokba a megújított intézményt a helyi és a térségben élő gyerekek, felnőttek.

*

Az idén már avatnak

Nagykanizsa - A városházán keret-megállapodást írtak alá a városközpont-rekonstrukció első ütemének kivitelezőjével. Május közepén indult a beruházás, amelynek egyes elemeit a tervek szerint már augusztusban avathatják.

A dokumentumot Marton István polgármester és a közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelező, az NK-VR Konzorciumot vezető Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt. igazgatója, Szabadics József látta el kézjegyével.

A polgármester hangsúlyozta: az 1,25 milliárd forintos beruházás, illetve azon belül a belső körgyűrű megépülése vélhetően hosszú időre meghatározza a város életét. A fejlesztés első ütemében a Huszti téri körforgalom, a Magyar és a Petőfi utca, a Zrínyi, illetve a Teleki utca összekötése, valamint az Erzsébet tér rekonstrukciója valósul meg. A konkrét munka május közepén kezdődik. Idén már átadásra is készülnek, reményeik szerint augusztusra elkészülhet a Huszti téri csomópont.

Az Erzsébet tér munkálatai várhatóan 2011 közepéig húzódnak, azokat ugyanis a szennyvízcsatorna-projekttel egybekötve valósíthatják csak meg.

*

EU konform játszótér épül Murakeresztúron

A Leader-program támogatásával, 15 millió forintos beruházással uniós előírásoknak megfelelő játszótér épül a kollátszegi településrészben. A beruházás kivitelezése május végén kezdődik.

*

Kistérségek egyesületeit segítő projekt

Az NCA 2009. évi pályázatán 1,1 millió forintos támogatást nyert a Vakok és Gyengénlátók Zala Megyei Egyesülete. Az „Egységben az erő című” pályázat keretén belül munkaügyi és rehabilitációs fórumra, a fogyatékosügyi és szociális törvénnyel kapcsolatos tájékoztatóra, valamint életvezetési és életvédelmi előadásra is sor került. Mint az a nagykanizsai zárókonferencián elhangzott: a rendezvényeken közel háromszáz zalai látásfogyatékos vett részt, s a megye négy kistérségében működő egyesületek együttműködése is erősödött. A szakmai programok a korábban megszokottnál is hatékonyabbá tették a zalai látásfogyatékosok érdekérvényesítését.

*

Környezetvédelmeről színházi eszközökkel

”Mi van?” Környezetvédelemről fiataloknak, színházi eszközökkel címmel került sor az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. szervezésében arra a drámajátékra a Bolyai János Általános Iskolában, melyben a Kacskaringók Virtustársulat tagjai mellett a nyolcadikos diákoké volt a főszerep. Az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. a szelektív hulladékgyűjtés országos szintű koordinációjáért felel. A hulladékhasznosítás megszervezése mellett kiemelt feladata a szelektív hulladékgyűjtés elterjesztése és oktatása a lehető legszélesebb körben. Ehhez hívták segítségül a Virtustársulat drámapedagógusait, akik gyermek- és diákszínjátszással, színházzal foglalkozó, országosan elismert szakemberek. Céljuk, hogy értő és érző, felelős fiatalokat neveljenek, illetve, hogy a színházi nevelés módszerét minél több formában, minél több fiatalhoz, pedagógushoz és színházi szakemberhez juttassák el az országban.

*

Új tagok erősítik a kamarát

Tizennyolc vállalkozó lépett be a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamarába. Az új tagok a szervezet érdekérvényesítő képességét kívánják erősíteni.

Az újonnan belépőket dr. Polay József elnök köszöntötte, aki áttekintést adott a 225 taggal rendelkező szervezet történetéről, tevékenységéről, eredményeiről. Kijelentette, országosan is egyedülálló, hogy 18 vállalkozó egyszerre kéri felvételét a kamarába, miközben tárgyalások folynak 5-10 újabb tag belépéséről. A vállalkozócsoport alkalmi szóvivőjeként Szántó Miklós elmondta, a rendszerváltáskor csak álmodoztak a nyugat-európai modellben jól prosperáló kamarákhoz hasonló magyarországi gazdasági szerveződésekről. Aztán lehetősége nyílt idehaza is részt venni a kamaraalapításban - az azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért többekkel együtt kilépett. Most viszont vállalkozótársaival együtt úgy látja, a kanizsai érdekképviselet a 2008-as tisztújítást követően jó irányba indult, s méltó arra, hogy a vállalkozói réteg támogassa.

*

Falunapi vigalom

Nagyrécse - A hét végén huszadik alkalommal tartottak falunapot a dél-zalai településen. A jubileum jól sikerült, szombaton s vasárnap is több százan gyűltek össze a programokon.

Nagyrécsén nem aprózták el az ünneplést, a kistelepülésről köztudott, hogy a falunapi programok felölelik az egész hét végét. Szombaton ezúttal is a sporté és a kulináris élvezeteké volt a főszerep, míg vasárnap kulturális programok várták a vendégeket. Az idén egyébként a település vezetője, Hegedűs György is jubilál, aki 20 esztendeje látja el a polgármesteri feladatokat.

Nagyrécsén az elmúlt 20 évben tudatos és folyamatos fejlesztés zajlott, mely az önkormányzat anyagi lehetőségeihez igazodott” – szögezte le Hegedűs György polgármester. „A nehéz gazdasági körülmények ellenére az idén is sikerült kisebb beruházásokat lebonyolítani, így például 21 millió forintból új aszfaltfelületet kapott a Petőfi utca, illetve napokon belül elkezdődik az iskola nyílászáróinak cseréje is, melyre 12 millió forintunk van”.

A nagyrécseieket szombaton persze nem a közelmúlt fejlesztései, inkább a főzőverseny kötötte le, a sportpálya melletti területen 33 kondérban készültek az ízletes ételek. A hangulatot és a jókedvet tűzoltó-bemutató fokozta, majd este a vállalkozó kedvűek igazi kalandtúrán vehettek részt.

Vasárnap nemcsak Nagyrécsén folytatódtak a falunapi programok, hanem Szepetneken is. Utóbbi településen egy napba sűrítették a programokat, a kulturális műsorok mellett, íjászat, hastáncbemutató színesítette a programot.

*

IX. Kárpát-medencei Csengey Dénes Vers- és Prózamondó Verseny Nagykanizsán

A nagykanizsai Honvéd Kaszinóban rendezték meg a IX. Kárpát-medencei Csengey Dénes Vers- és Prózamondó Versenyt, melyre most is a legjobb szavalókat hívták meg.

A kanizsai döntőt megelőzően a verseny szervezői nemcsak az ország több pontján, de a határon túli magyarlakta településeken is előselejtezőket tartottak, így erdélyi, felvidéki és vajdasági szavalók is részt vettek a szombati megmérettetésen. A zsűri ezúttal is neves színészekből és rendezőkből állt, Vándorfi László, a Veszprémi Pannon Várszínház igazgatója mellett Kálloy Molnár Péter színművész és Schmidt István Radnóti-díjas rendező hallgatta a szavalókat.

Két évvel ezelőtt szerepeltem először ezen a versenyen, akkor különdíjjal jutalmaztak” – emlékezett vissza a 18 éves Kovács Andor, aki Erdélyből, Sepsiszentgyörgyről érkezett. „Sok szavalóversenyen jártam az elmúlt években, ám bizton állíthatom, hogy itt valóban a Kárpát-medence legjobb versmondói mérik össze tudásukat. Ráadásul a hangulat is sokkal családiasabb és barátibb, mint másutt”.

Az idei versenyt az ifjúsági kategóriában a barcsi Tadai Gergő nyerte. A felnőttek között két első helyezett is lett, a szolnoki Sághiné Nagy Tímea és a Felvidékről érkezett Habodász István. A szépkorúak kategóriájában a budapesti Mach András végzett az élen.

Forrás: Nagykanizsai HVI, zalaihirlap.hu

Cikk megosztása