Európa idei legnagyobb élelmiszeripari esemény-sorozatának ad otthont hazánk a fenntartható élelmiszerlánc gondolatának jegyében. Az I. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozó augusztus 20-i rendezvények egyik kiemelkedő eseménye lesz a X. Húshigiéniai és Húsvizsgálati Világkongresszus, a Budai Várban.
Ezen kívül számos vidéki városban megrendezik az adott vidékre jellemző húsételek bemutatóit, versenyét is.
A fenntartható élelmiszerlánc alapgondolata, hogy a „talajművelés − növénytermesztés − állattenyésztés − húsfeldolgozás − ételkészítés − hulladékkezelés lánc” akkor biztonságos a jövő számára is, ha minden elemét környezettudatosan, a többi elemmel harmonikusan összehangolva működtetik. Ennek jegyében indít világtalálkozó-sorozatot Magyarországon a Foodlawment Egyesület. Hazánk a gondolat egyik úttörője: itt hozták meg az első olyan európai élelmiszerlánc-törvényt, amely már a fenntartható élelmiszerlánc szempontjait is tartalmazza. A hazai jogi szabályozás mintáját azóta világszerte több mint 30 ország vette át.
Az augusztus 17-től 22-ig tartó eseménysorozat központja a Budai Várban lesz. Itt kerül sor a X. Húshigiéniai és Húsvizsgálati Világkongresszusra, mely a döntéshozók, az illetékes hatóságok, az oktatás, tudomány, az élelmiszeripar vállalkozóinak és a fogyasztóknak közös fóruma. A konferencián a szakma legkiválóbb, világhírű kutatói és szakemberi prezentálják majd előadásaikat. Az egyetem, kutató műhelyek és hatóságok számára 64 országra kiterjedő videó-konferencia hálózatot szerveznek, így az érdeklődők világszerte „élőben” is nyomon követhetik az eseményeket, és akár a vitákba is bekapcsolódhatnak.
Több vidéki városban helyi élelmiszer-bemutatók teszik színesebbé az ünnep programját: 12 helyszínen mutatkoznak be a legjobb húsok és húskészítmények. A Budai Vár ad otthont a rendezvényhez kapcsolódó, és a korábbi években is nagy sikert arató Ludas Napoknak. Békéscsabán kolbász és szalámi világbajnokság várja az érdeklődőket, Bábolnán a sonka, Szegeden a vadételek, Lillafüreden a hal, Mezőkövesden a szalonna, tepertő, Alsózsolcán a felvágottak, Hortobágyon a szarvasmarha húsok, Kecskeméten baromfi húsok, Szigetváron a disznósajt, kenőmájas, Abaújszántón a füstölt, pácolt termékek kelnek versenyre, Ajak a sertéshúsok világversenyének ad otthont, míg Ónodon böllér világbajnokság lesz.
A 2008-ban alapított Foodlawment Egyesület célja, hogy segítse és támogassa az élelmiszerlánc minden pontját: a termelőt, a feldolgozót, az áru terítésével, értékesítésével és megsemmisítésével foglalkozó összes vállalkozást, magánszemélyt, hivatalt, kutatót, oktatót és nem utolsósorban a fogyasztót, akiért a lánc összes résztvevője dolgozik. „A fenntartható élelmiszerlánc a legfontosabb emberi szükséglet kielégítésének környezettudatos, a jövő tekintetében is elfogadható szemlélete. Azon dolgozunk, hogy mindenki megismerje ezt a szemléletet és a maga területén átültesse a gyakorlatba is” − jelentette ki dr. Búza László, az Egyesület elnöke.
További információk a http://www.foodlawment.hu és a http://events.foodlawment.com weboldalon találhatók.
További szakmai információk:
M. Schill Judit, tel.: +36 30 241 0938 e-mail: [email protected]
A vidéki helyszínek időpontjai, témáit a Csatolmányokban tekinthetik át. (A vidéki helyszínekre Budapestről különbuszok indulnak.)
Forrás: AgrárUnió