Az áru ne utazzon át a fél világon

A helyi értékek megőrzése, a helyben termelés, feldolgozás és értékesítés volt a témája a pénteken (május 14.) Karcagon tartott kistérségi konferenciának.

A megjelent magyar és francia szakembereket a karcagi önkormányzat nevében Lingné Orosz Hajnalka mezőgazdasági ügyintéző köszöntötte, majd bemutatta a 36 ezer hektáros határral rendelkező település főbb gazdasági jellemzőit. A konferenciát szervező Agraria Apure Egyesület nevében Bali István, az Európai Bizottság vidékfejlesztési tanácsadó testületének tagja szólt a vendégekhez.

A több mint tíz éve alakult Üllőparti Gazdaszövetkezetről Hubai Imre Csaba agrármérnök, a szövetkezet elnöke szólt. A biogazdaságban sertés, szarvasmarha, bivaly, ló, szamár, szürkemarha, törzsmangalica állomány, hortobágyi rackajuh is van szép számmal. Emellett bio növénytermeléssel, kertészettel és élelmiszeripari tevékenységgel is foglalkoznak. 2004-től a biodinamikus Demeter-gazdálkodással termelnek növényeket a búzától a gyógynövényekig.

A cégvezető kezdettől fogva nagy hangsúlyt fektet az egészséges termék előállítása mellett a minél magasabb feldolgozottsági szint elérésére, hogy ne kelljen a fél országon át utaztatni az árut. Saját pékség, örlő és olajütőüzem van az ökogazdaságban, már csak húsüzem és tejfeldogozó hiányzik.

Hubai Imre Csaba azt szeretné, ha a környék gazdái közül minél többen orientálódnának a biotermelés irányába, mert mint fogalmazott, ez azt is jelentené, hogy a jövő nemzedékek iránt is nagyobb elkötelezettséggel lennének a gazdák, hiszen a földet az unokáktól kaptuk kölcsön művelésre. A franciaországi gazdák értékesítési lehetőségeit Daniel La Maitre és Pascal Aubrée, az FN CIVAM Bretagne-i Egyesület munkatársai mutatták be. A termelők által létrehozott SAL - Helyi Élelmezési Rendszer jól bevált Rennesben, a 300 ezres városban a megtermelt biotermékeik 40 százalékát közvetlenül a farmokon értékesítik.

Emellett jelentős a kosaras vásárlás, amikor több termelő több terméket egy időben visz el a fogyasztóhoz, vagy közintézményhez. A francia vevő számára ugyanis fontos, hogy tudja ki termelte, s milyen körülmények között az adott árut, ezért alakulnak kollektív értékesítési áruházi rendszerek, ahol a minőségi áru mindig friss és megbízható helyről származik.

Azzal, hogy nem utaztatják több száz kilométerre az árut, hanem jó részét helyben értékesítik és dolgozzák fel, csökkennek a költségeik és a vásárló is mindig friss terméket kap - hangsúlyozták a francia az előadók.

(forrás: www.szoljon.hu)

*

Egy nyájra való birkát főzött már meg

A fesztivál tizenkét éves történetének talán legkiszámíthatatlanabb időjárására számíthattak a hétvégi túrkevei Juhászfesztivál szervezői és vendégei. A délelőtti jó idő ezreket csalt ki a programokra, késő délután azonban megeredtek az ég csatornái. (végeredmény itt)

A fesztivál kezdetekor kellemes idő várta mindazokat, akik ellátogattak az immár tizenkettedik évébe lépett Kevi Juhászfesztiválra. A főzőverseny első napján közel százötven bográcsnyi étel került zsűrizés alá, másnap valamivel kevesebb. Az idei megmérettetésen is résztvett a város egyik leghíresebb birkafőző mestere, Máté Imre, aki pörköltjeivel eddig hét első helyezést ért el. –Valóban, egy kivételével résztvevője voltam minden eddigi fesztiválnak, arról az egyről is csak azért hiányoztam, mert a lányomnál voltunk külföldön látogatóban — kezdte a főzőmester, majd így folytatta. –Az alapanyagnak valót magam választom ki, s megmondom, hogy csak a jófajta birkát teszem a bográcsba.

Minél öregebb, annál jobb, és természetesen fontos, hogy egészséges legyen. A mostaninak már szinte foga sem volt, a korát tíz évnél is többre becsültem. Az én receptem a jó birkapörkölt esetében többek között az, hogy a hagymát jól lepirítom és a pörköltet lassú tűzön főzöm. Persze a perzselt lábakat, és a fejet együtt rotyogtatom a hússal. Emellett csak sót és saját készítésű színespaprikát teszek bele, s keviesen bográcsban főzöm készre — árulta el az ízletes birkapörkölt készítésének titkát Máté Imre. Sikerének titkát az említett aranyérmek mellett az is jelzi, hogy az általa megfőzött birkákat, ha élnének, egy juhász nem tudná egy nyájban őrizni.

A helyi főzőmesterek mellett többen érkeztek Karcagról is, ahol szintén ismerik e nemes hagyomány titkát. Közéjük tartozik a Csontos család, akik immár negyedik alkalommal látogattak el Túrkevére. –Nemzedékekre visszamenőleg juhász családnak számítunk, s nem csak tenyésztjük a juhokat, hanem főzzük is – mondta a családfő, Csontos György. — Mifelénk nem bográcsban, hanem öntöttvasból készült lábasban készítjük a birkapörköltet. Az elkészítés során a fejet mintegy félórán át előfőzzük, s utána helyezzük a lábasba. Ezért is mondják arra felé, hogy juhászosan készül a jó birkapörkölt. Az a jó, ha úgymond engedi magát főzni birka, hiszen így tökéletesen összeérnek az ízek. Az előző fesztiválokon szép eredményeket értünk el, mind jómagam, mind a fiaim is szereztünk már arany, ezüst és bronz fokozatot is. A mostani versenyen is reménykedünk a jó helyezésben, de nem leszünk csalódottak akkor sem, ha nem érünk el dobogó helyezést — zárta szavait Csontos György.

A birkapörkölt mellett a népi ételek kategóriában többek között volt pacal, csülök és marhapörkölt, de akadt, aki babgulyást készített. A finom ételek elfogyasztása után a szórakozásé volt a főszerep. Sajnos azonban három óra felé eleredt az eső, így a nagyszínpadon sorra kerülő programokat csak a legelszántabb vendégek tekintették meg. A szervezők mindent megtettek, hogy kivédjék a rossz idő, okozta kellemetlenségeket. – Folyamatosan kapcsolatban álltunk egy helyi viharvadásszal, aki nagy segítséget jelentett a szervezésben. Az ő információi alapján döntöttünk végül úgy, hogy a programokat nem visszük zárt térbe. Döntésünket igazolta az eső elállta után a nagy sikerű Resistan és a Best Of Zenekar koncertje is — mondta Tóth Lajos alpolgármester.

forrás: szoljon.hu

*

Nemzeti kincsek Mezőtúron

Nemrég adtunk hírt arról, hogy a Szolnoki Főiskola mezőtúri fakultásának tangazdaságában egyre erősödik a nemzeti kincsek listáján szereplő Furioso-North Star fajtából álló lótenyészet.

A Peres-parti gazdaságban hét tenyészkanca szolgálja a Magyarországon ritkának számító lófajta továbbélését, megőrzését. Hogy sikerrel, azt jól jelzi az is, hogy a „hetek” egyike, Catalin XII-48 Dalma, kiválóan szerepelt április végén Hódmezővásárhelyen, a Szent-György-napi ünnepeken tartott országos minősítő szemlén. A hároméves Dalma harmadik helyen végzett a három-ötéves kancák vetélkedésében.

A zsűri tagjai hosszas, aprólékos küllemvizsgálat alá vetették az elébük vitt lovakat, majd a mozgásukat is tüzetesen megszemlélték. A mezőtúriak Dalmája egyhelyben állva és mozgásban is elbűvölte a szakértő zsűri tagjait.

*

A könyvvel huszár nagyapjának is emléket állított

Az ünnepi könyvhét előrendezvényeként a Jászkun Redemptió 265. évfordulóján csütörtökön mutatták be a kisújszállási Galéria könyvtárban a Jászkun huszárok emlékezete című könyvet.
A bemutatón részt vett Illéssy Ádám jelenlegi nagykun kapitány és több a 13. Jászkun Huszárezred tagjainak kései leszármazottja.

Az ünnepi könyvhét történetéről, a redemptióról Ö. Tóth Lajosné nyugalmazott könyvtárvezető szólt, majd Kovács József mutatta be könyvét, melyet a Nagykunsági Szellemi Műhely adott ki. Mint megtudtuk, a szerzőnek a 13. Jászkun Huszárezredben szolgált anyai nagyapja Gellértfi János is.

A neve rajta van a református templom falán a hősöknek emléket állító márványtáblán, melyet most Illéssy Ádám felújíttat. A nagyapa és a csapategység tagjainak emlékére készült ez a sok fotóval, dokumentummal illusztrált könyv, benne az októberben Budapesten felállított Jászkun Huszárok emlékműve avatásán készült képekkel. A kötetben olvashatunk az Illéssy családról, a jász, kis és nagykun kapitányokról és napjaink hagyományőrzéséről is. A könyvbemutató után dr. Ducza Lajos alpolgármester ajánlotta a jelenlévők figyelmébe Kovács József és a kunhegyesi Oláh Lajos gyűjtő huszáremlékeket bemutató kiállítását.

*

Szükséges az ivóvízellátó bázis felújítása

Túrkevét hat darab fúrott kút látja el ivóvízzel, ez biztosítja a napi közel 1200-1300 köbméter vizet a település lakosai számára.

A kutak felváltva üzemelnek, átlagosan négy működik egyszerre folyamatosan. A kisebb vízhozamúak általában a nyári csúcsidőben segítenek rá a vízellátó rendszerre. Amint azt Kocsis Józseftől, a Vízművek vezetőjétől megtudtuk, a tél folyamán a legnagyobb vízhozamú kút behomokolt, hétköznapi szóval eltömődött. Kezdetben csak a vízhozam csökkent, de most tavaszra teljesen használhatatlanná vált. A városi Vízművek vezetői ezért úgy döntöttek, hogy a nyári időszak beköszönte előtt felújítják a kutat.

A kivitelező cég az elmúlt napokban hozzá is kezdett az eltömődött kút újra csövezéséhez, valamint az új szűrők beépítéséhez. A kút mélysége 320 méter, korábbi vízhozama ötszáz liter volt percenként. A mostani felújítás során azonban a keresztmetszet csökkenése miatt, a kút legjobb esetben is megközelítőleg háromszáz liter vizet tud szolgáltatni percenként. A felújítási munkálatokat a Vízmű saját erőből valósította meg, amelynek bekerülési értéke 4,5 millió forint volt. A tervek szerint a munkálatok ezen a héten be is fejeződnek.

Fontos esemény volt még a cég életében nemrégiben a piactéren megrendezett elektronikai hulladékgyűjtő nap. A veszélyes hulladéknak is minősülő elektronikai gépekből és eszközökből egy teherautónyi szállítmány gyűlt össze. Legtöbb hulladék a hűtőgépekből, televíziókból, számítógépekből került ki, de akadt, aki egy utánfutó neoncsövet adott le. A sikeres akció mellett, várhatóan május végén, ismét megrendezik a településen a lomtalanítási napokat.

*

Egy órára sötétség borul a városra

Kisújszálláson az elmúlt években az önkormányzat igyekezett sokat tenni a környezet megóvásáért, a kevesebb városi energiafelhasználásért.

A program része volt a városi közvilágítás korszerűsítés, az intézmények fűtéskorszerűsítése. Ennek keretében több intézményi épületben a strandon felszabaduló kísérőgáz hasznosításával oldják meg a fűtést és a melegvíz biztosítását. A lakosság is egyre aktívabban vesz részt a környezet megóvásában, népszerű a szelektív hulladékgyűjtés. A házhoz menő petpalack gyűjtés mellett a városi hulladékudvarban és a kihelyezett gyűjtőszigeteken sok tonna újrahasznosítható hulladékot gyűjtöttek össze tavaly is.

A város csatlakozott a WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet világszerte megrendezendő a Föld Órája akcióhoz, melynek a globális felmelegedés elleni összefogás fontosságát hangsúlyozza. Az akcióhoz keretében március 27-én 20.30-kor lekapcsolták Kisújszállás díszkivilágításait.

*

Referencia intézmény Kisújszálláson

Egy pályázat segítségével a régió egyik referencia intézménye lett a kisújszállási Kossuth Lajos Általános Iskola a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók integrált oktatása terén - tudtuk meg Varga Vincéné igazgatótól.

Ez azt jelenti, hogy szeptembertől a debreceni Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző hallgatói itt töltik tanítási gyakorlatukat. A leendő pedagógusok azért jönnek, hogy megnézzék azokat a módszereket, tanulásszervezési módokat, melyekkel a hátrányos helyzetű gyereket úgy fel lehet készíteni, hogy szociális hátrányát leküzdve, nyolcadik után érettségit adó középiskolába mehessen tanulni. A Kossuthban a 2003-04-es tanév óta foglalkoznak szociálisan nehéz helyzetbe került gyerekek nevelésével, felzárkóztatásával.

Az eddigi jó gyakorlataikat szeretnék átadni a régió iskoláinak. A szakmai műhelyekben már folyik a munka jó gyakorlat összegyűjtésére az óvodai- iskolai átmenet segítésére és a tanulók alapkészségeinek biztos elsajátítására. Az iskolában működik a pedagógiai szakszolgálat, így tanárok, tanítók, gyógypedagógusok és pszichológusok is bekapcsolódnak a munkába. A főiskola az iskola hat pedagógusát mentortanárnak képzi ki, ők fogadják majd a hallgatókat.

*

Javításra van, felújításra tán lesz majd pénz

Részeredményeket hozott az a múlt pénteki helyszínbejárás, amelyen a Mezőtúrt és Tiszaföldvárt összekötő 4628-as út Mezőhék és Mezőtúr közötti szakaszát szemlézték az érintettek: a Közútkezelő Zrt., a mezőtúri polgármesteri hivatal és a Tiszaföldvári Coop Zrt. képviselői. Megállapították, hogy a szakasz valóban kritikán aluli állapotban van. A Közútkezelő képviselője ígéretet tett arra, hogy mihelyst az időjárás engedi, azonnal hozzáfognak az úgynevezett melegkátyúzáshoz.

*

Átadták a fogyasztók kiváló áruháza címeket

Fogyasztók kiváló áruháza. Ezzel a címmel tüntettek ki tizenöt megyebeli üzletet, boltot és azok kollektíváit a fogyasztóvédelmi világnap (március 15.) alkalmából. Az Országos Fogyaztóvédelmi Egyesület Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöksége, az országos elnök jelenlétében adta át a kitüntető címeket. Mint ahogy azt, Diezt Gusztávné dr., az Országos Fogyaztóvédelmi Egyesület elnöke kiemelte, ez a cím, nem elégséges, nem jó, hanem kiváló. — Ízlelgessék ezt a szép szót: kiváló. Ez fejezi ki, hogy a fogyasztók maximálisan elégedettek az önök üzletével, áruházával, annak termékeivel és kollektívájával.

A Fogyasztók kiváló áruháza címre 45 üzlet pályázott, idén közülük tizenöten — a Coop Szolnok Zrt., a Coop Zrt. Jászberény, valamint a Coop Star Zrt. Jászberény üzletei — részesültek az elismerésben. A megye több településén örülhettek a kiváló címnek, így Szolnokon, Jászberényben, Jászboldogházán, Kenderesen, Túrkevén, Jászjákóhalmán és Kisújszálláson működő áruházak kollektívái.

A fogyasztóvédelmi világnaphoz kapcsolódóan a napokban keződik el a fogyasztók hete, melynek idén a Cora áruház a házigazdája. Az hipermarketben számos fogyasztóvédelmi program várja az érdeklődőket.

Forrás: Nagykunságért Térségi Vidékfejlesztési Nonprofit Kft., Karcagi HVI, Mezőtúri HVI, szoljon.hu

Cikk megosztása