III. tengelyes fejlesztés: újabb játszótér a Ráckevei kistérségben

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyének falumegújítás és fejlesztés jogcíme keretében Kiskunlacháza Nagyközség Önkormányzata a „Munkácsy park rekonstrukciója és játszótér építése Kiskunlacházán” című pályázatával 12 297 602 forint támogatásban részesült.

A fejlesztés összköltsége várhatóan 18 700 000 forint lesz, így az önkormányzatot terhelő rész 6 500 000 forint. A pályázat és a beruházás fő eleme a játszótér. Sajnálatos módon eddig a község gyermekei részére nem volt kialakított és szabványos játszótér. A játszótéren mind az óvodás, mind az iskoláskorú gyerekek megtalálják majd a koruknak megfelelő játszótéri elemeket, játszóvárat, hintát, rugós játékokat, csúszdát.

A beruházás során a parkban lévő aszfalt KRESZ-parki úthálózatot elbontják, helyette átlós közlekedést biztosító, új díszburkolatú úthálózatot építenek. A park közepén dísztó létesül, amely mellett padok várják majd a pihenni vágyókat. A játszótér és a park kialakítása során a meglévő fák megóvására, megtartására törekedett az önkormányzat.

Az építkezés április végén kezdődött, az átadásra a VI. László Napi Vigasságokon, 2010. június 25-én kerül sor.

Forrás: A Mi Újságunk

*

Megszépül a családsegítő központ

Több mint hatvanmillió forintot költöttek a Szigethalom és Környéke Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat épületének felújítására, bővítésére; a korszerűsítést a környék hat településének társulása által benyújtott uniós pályázat tette lehetővé – közölte Szigethalom polgármestere szerdán.

Fáki László elmondta, hogy Dunaharaszti, Taksony, Szigetújfalu, Szigetszentmárton, Szigetcsép és saját nevében Szigethalom önkormányzata nyert pályázaton 50 millió forintot a beruházásra. Az összeget több mint 11 millióval kiegészítették, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek és felnőttek ügyeinek intézésével foglalkozó szolgálat végre méltó körülmények között működhessen.

A 2008-ban vásárolt régi, 98 négyzetméteres épületet az elmúlt egy évben 180 négyzetméteresre bővítették. "Egyebek mellett három irodát, négy foglalkoztatót, akadálymentes vizesblokkokat alakítottak ki, kicserélték a tetőt és a nyílászárókat, s korszerűsítették a fűtést is" – tette hozzá a polgármester.

Több mint másfél millió forintért bútorokat, számítógépeket és játékokat vásároltak, így valóban minden igényt kielégít a most átadott és azonnal birtokba is vett kistérségi szociális központ. „A megújult épületben családsegítők és pszichológusok fogadják a környék hátrányos helyzetű gyermekeit, illetve hozzátartozóikat, akiknek szabadidős programokat is szerveznek” – közölte a polgármester.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) országszerte 14 milliárdos uniós forrással támogatja a nevelési, szociális és gyermekjóléti központok infrastrukturális fejlesztését és korszerűsítését. E program keretén belül teremtették meg az optimális feltételeket a szigethalmi intézményben is.

Forrás: MTI

*

Állami támogatás a Vörösmarty úti óvoda fejlesztésére

Ráckeve Város Önkormányzata eredményes pályázatot nyújtott be a Vörösmarty úti óvoda épület részleges korszerűsítésére. Az önkormányzati minisztérium 8 millió Ft vissza nem térítendő támogatást biztosít, melynek egy részéből a létesítmény kazánjait, másik részéből a homlokzati nyílászárókat cserélteti ki az önkormányzat. A beavatkozás után nagyban javul az épület hőháztartása, mely a jelentős fűtési költség megtakarításán túl a gyermekek közérzetét is nagyban javítja.

*

A Tököli Polgármesteri Hivatal is részese a szervezetfejlesztési programnak

A mintegy 20 millió Ft-os pályázat részét képezik ügyfél elégedettségi, szervezettségi, személyiségi vizsgálatok, képzések. Ennek keretében bonyolítják le a város problématérképét feltáró ötletbörzét, s konkrét fejlesztésként ebből a forrásból valósul meg a Képviselő-testületi ülések modernizálását jelentő informatikai fejlesztés is. A Globomax Kft által kiépített rendszer 3.163.580.- Ft-ba került, s a Képviselő-testületi ülések hozzászólási, szavazási, jegyzőkönyv készítési, archiválási feltételeit teszi korszerűvé, gyorsabbá.

*

Tűzoltó autó átadás Szigetújfalun

Waghäusel város tűzoltó parancsnokságának Wiesentali egysége tűzoltó autót ajándékozott községünknek.

Testvérvárosunk három településből áll Waghäusel, Wiesental és Kirlach közös közigazgatással. A testvérkapcsolat nagyon régi keletű, tulajdonképpen a nemzetközileg is elismert 58 év működő Német Nemzetiségi Táncegyüttesünk és a Wiesentali Harmónika zenekar között alakult ki barátság, kölcsönös látogatások, közös fellépések.
Hivatalosan a testvérváros kapcsolatról szóló szerződés még a Szigetszentmárton Nagyközségi Közös Tanács idején 1989-ben került aláírásra. 1991-ben Varga József polgármester és Robert Straub Waghäusel város akkori polgármestere megerősítette illetve aktualizálta a szerződést most már Szigetújfalu Község Önkormányzata és a német település között. Csaknem húsz év alatt a két település képviselő – testülete több ízben találkozott egymással. Német testvérvárosunk újította fel és alakította át Vendégházzá a régi óvoda épületét, és sok hasznos dolgot ajándékozott már községünknek, legutóbb 2007-ben az Önkéntes Tűzoltó Egyesület megalakulásának 120. évfordulójának alkalmából mentőmellényeket ajándékoztak a tűzoltóknak.

A most átadásra került „Mercedes” márkájú tűzoltó autó ugyan többéves, de szinte vadonatúj állapotban van és nemcsak tűzoltásra, de különböző vészhelyzetek, katasztrófák bekövetkezésekor is eredményesen használható, pl.: árvíz és belvíz elleni védekezésre, de a gépkocsi karambolok során az autósok mentéséhez szükséges eszközökkel (feszítővágók, roncsolók) is el van látva.

Átadására 2010. május 8-án került sor a Szigetújfalui Petőfi Sándor Művelődési Ház előtt. A 16 órakor kezdődő térzene az Ujflucher Buam fúvószenekar közreműködésével odavonzotta a község lakóit. A térzene alatt a Német Nemzetiségi Táncegyüttes táncolt.
Az ünnepélyes átadás hivatalos része a két tűzoltó parancsnok /német és magyar/ jelentésével kezdődött. A meghívottak és érdeklődők megilletődötten nézték a két ország zászlóit, majd vigyázba állva hallgatták a Himnuszokat.

Varga József polgármester beszédében köszöntötte a vendégeket. Hoffmann Pál országgyűlési képviselőt, Sinkovicz László urat a Pest megyei Közgyűlés alelnökét, polgármester kollégákat, a Kis-Duna – Menti Vidékfejlesztési Egyesület vezetőit, a Csepel-szigeti önkormányzati szövetség vezetőit és a Pest megyei Katasztrófavédelem igazgatóhelyettesét. Felsorolta azon tisztségviselők neveit német és osztrák részről, akik sokat tettek a kapcsolatok elmélyítéséért. Közéjük tartozott a jelenlévő Walter Heiler úr Waghäusel jelenlegi polgármestere. A polgármester úr kiemelését a zenekar részéről fanfár a közönség részéről taps kísérte. Walter Heiler polgármester úr megköszönte az elismerő szavakat, elmondta, hogy képviselőtestületük egyhangú szavazással döntött arról, hogy a tűzoltó autót Szigetújfalu község kapja.

Mivel Heiler úr a tettek embere mindjárt átadta az autó kulcsait Varga József polgármesternek azt kívánva, minél kevesebbet kelljen használni.

Varga József polgármester átadta a kulcsot a tűzoltóknak, akik boldogan tettek vele egy tiszteletkört a Művelődési Ház körül. Ezután Szigetújfalu Község Képviselő-testülete vendégül látta a meghívottakat a Művelődési Ház nagytermében. Berczi János tűzoltóparancsnok pohárköszöntője után elismerések átadására került sor. Szigetújfalu Község Képviselő-testülete és az Önkéntes Tűzoltó Egyesület elismerésben részesítette azokat a német vendégeket, akik a két település közötti kapcsolat elmélyítésén fáradoztak.
Vacsora után oldott, vidám hangulatban folytatódott az este, közös éneklésre és táncra is sor került.

Köszönjük minden támogatónknak és közreműködőnek ezt az élményekkel teli estét!

Horváth Franciska
Kis-Duna menti Vidékfejlesztési Egyesület

*

Országos nemzetiségi fesztivál Ráckevén

Nemzetiségek hagyományápoló találkozóját tartják Ráckevén szombaton és vasárnap. A kétnapos országos rendezvényen nyolc nemzetiség hatszáz fellépője várja azokat az érdeklődőket, akik fontosnak érzik a tradíciók megőrzését és ápolását. „A ráckevei az egyetlen nemzetiségi fesztivál, amelyen az ország valamennyi etnikuma rendszeresen fellép” – hívta fel a figyelmet Budai Gábor, a fesztivál igazgatója. Ebben az évben görög, horvát, szerb, német, román, szlovák, cigány és magyar együttesek vesznek részt a találkozón.

A program hagyományosan két részből áll. Szombaton a hagyományőrző együttesek minősítő versenyére kerül sor, ahol zenei és táncegyüttesek, illetve a néphagyomány egyéb ágát művelő csoportok vesznek részt. A minősítő verseny helyszíne Kiskunlacháza, az előadásokat a Petőfi Művelődési Központ fogadja be. Este a ráckevei Savoyai-kastély várja a vendégeket, ahol vérpezsdítő délszláv muzsikára járhatják a kólót a nemzetiségi bál keretében.

A vasárnap a szabadtéri programok jegyében telik, ahol a főszerep a táncé, a zenéé és a látványé. A résztvevő együttesek közreműködésével zenés-táncos felvonulás lesz Ráckeve történelmi városközpontjában, a délutáni Nemzetiségi Gálaműsoron pedig 17 táncegyüttes előadásával várják az érdeklődőket.

Lesz kirakodóvásár, és a látogatók megkóstolhatják a káposztás és túrós sztrapacskát. A szlovákok nemzeti ételét ezúttal a Nógrád megyei Vanyarcról érkező szlovák asszonyok ajánlják.

*

I. Szigethalmi Baráti Fogathajtó Show és Főzőverseny

Egész napos szabadtéri rendezvényre várták az érdeklődőket Szigethalmon. A programban – egyebek mellett – szerepeltek fogathajtó versenyek sztárokkal, show műsorok, táncos előadások, és természetesen a főző verseny is. A gyermekek számára is számos meglepetéssel készültek a szervezők, volt ugrálóvár, körhinta, s nem utolsó sorban a főbejárat mellett állat simogatósarok is kialakításra került.

*

Kiskunlacháza Nagyközség Önkormányzatának komplex szervezetfejlesztése

Kiskunlacháza Nagyközség Önkormányzata az Államreform Operatív Program ÁROP 3.A.1/A. „A Polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése” című pályázati felhívására benyújtott pályázatában sokoldalú tanácsadási, képzési programot valósít meg.

Projekt címe:
Kiskunlacháza Nagyközség Önkormányzatának komplex szervezetfejlesztése (3.A.1/A-2008-0012)

Támogató alap:
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg

Projekt leírás:
A program a következő fő területekre terjed ki:
• A döntési mechanizmusok korszerűsítése
• A költségvetési gazdálkodás eredményességének javítása
• A partnerség erősítése

A program célja, hogy Kiskunlacháza Önkormányzatának szervezeti működése hatákonyabbá váljék, a tervezési és döntési folyamatok tovább javuljanak, az önkormányzati vezető tisztviselők vezetői kompetenciái fejlődjenek, valamint erősödjék az Önkormányzat, a gazdasági szféra és a civilek partneri együttműködése.

Kedvezményezett:

Kiskunlacháza Nagyközség Önkormányzata
2340 Kiskunlacháza, Kossuth Lajos tér 1.

Közreműködő szervezet:

VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft.
1016 Budapest, Gellérthegy utca 30-32.
www.vati.hu

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

*

Kompetencia alapú nevelés és oktatás bevezetése Kiskunlacházán
TÁMOP-3.1.4/09/1-2009-0017

A „Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” nevű projekt keretében megkezdődött a kompetencia alapú óvodai program bevezetése a Kiskunlacháza– Áporka Óvodai Társulás Búzavirág Óvodájában a Maci, illetve a Kiskacsa csoportokban. Az óvodások a három héten át tartó „Víz-projekt” keretében a Duna-partra kirándultak. Megfigyelték a víz és környezete állatvilágát, a víz minőségét. Vízmintát vettek, „kincseket” gyűjtöttek.

*

Mexikóba utazik a Tököli Délszláv Nemzetiségi Táncegyüttes

Az együttes 2010. szeptember 15. és október 5. között az "Ünnepségek a függetlenség kétszáz éves és a mexikói forradalom százéves évfordulójára" keretében utazik Mexikó városába.
A tököli önkormányzat 1.750 e Ft többlettámogatást biztosított a mexikói meghívás elfogadására, ezen kívül az együttes bevételei és a táncosok hozzájárulásai fedezik az utat.

Forrás: Kis-Duna Menti Vidékfejlesztési Egyesület, Ráckevei HVI

Cikk megosztása