Jászapáti „Zöld hajtásai” ha csak tehetik, kerekeznek

A Jászapáti Általános és Alapfokú Művészeti Iskola az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus keretében támogatott Környezettudatos nevelés és a fenntarthatóság pedagógiája elnevezésű környezetvédelmi témában benyújtott Jászapáti „Zöld hajtásai” című pályázata sikeres volt.

Nyitrainé Gulyás Mária, Jászapátiból írt a Szoljon.hu-nak:
A projekt része ifjúsági, nem iskolarendszerű környezettudatos oktatás és szemléletformálás. Ezen belül valósul meg az erdei iskola, a vízi tábor, és a tájbejárási tevékenységek köre.

A kerékpáros közlekedés ösztönzésén belül kerékpáros túrák, kerékpáros versenyek és autómentes nap szervezése történik.
A programban szerepelnek környezetvédelmi témájú előadások, táj- és természetfotó-kiállítás és -verseny is. Ennek során témák sokszínűségét felvonultató előadásokat hallgatunk meg, valamint a természetfotókból kiállítást rendezünk az elkészült felvételeinkből. Április hónapban élménydús kerékpártúrákon vettünk részt a környező településeken, mely alkalmakkor sok fényképet készítettünk a természet — a növény- és állatvilág — tavaszi ébredéséről.

*

Háromszáz millió csatornázásra Jászladányban

A településen minden csapadékelvezetési problémája megoldódhat azt követően, hogy a nagyközség mintegy háromszáz millió forintot nyert a csatornarendszer rendbetételére.

Korábban két kisebb fejlesztéssel már megkezdődött a csatornarendszer rekonstrukciója, megépítése, de ahogy azt Dankó István polgármester elmondta a most elnyert 299,8 millió forinttal, illetve a települési önerővel együtt 333,2 milliót költhetnek a beruházás harmadik ütemére.
A közbeszerzési eljárást megindítják, ha minden rendben megy, a nyár közepére elkezdődhet a kivitelezés.

*

Három milliárdról döntenek

A Régiokom Társulás ismét benyújtotta az átdolgozott, a felhagyott illegális hulladéklerakók rekultivációjára irányuló pályázatát. A bíráló bizottság befogadta a pályázatot és jelenleg annak szakmai értékelése folyik. Így a felhagyott illegális hulladéklerakók felszámolására készülő 31 jászsági és hevesi település reménykedhet abban, hogy a három milliárd forintos beruházást az április végi döntés után belátható időn belül elkezdheti a társulás.

*

Zajlik a jászteleki beruházás közbeszerzése

Úgy tűnik egyenesbe kerül Jászteleken a szennyvízcsatorna beruházás finanszírozása. Legalábbis biztató tárgyalásokat folytat az önkormányzat egy kereskedelmi bankkal a hitelezésről. Mint emlékezetes a kistelepülés a gazdasági válság egyik negatív következményeként, hiába kilincselt hitelért a közműfejlesztés pénzügyi hátterének megteremtésére. A helyzet most annyiban változott, hogy találtak egy olyan bankot, amely a lakossági befizetések lehívhatóságáig finanszírozza a fejlesztést.

Kisbakonyi Zoltánné polgármester asszony elmondta, hogy a félmilliárdos beruházás előkészítése jól halad. Zajlik a kivitelezők kiválasztása. A közbeszerzés beadási határidejéig három cég jelezte szándékát a kivitelezés végrehajtására. A kivitelezők számos kérdést tettek fel amelyekre az önkormányzat a napokban megadta a válaszokat. A jelentkezett cégek április 7-ig döntenek arról, fenntartják-e ajánlataikat. Ezt követően indulhat el a jelentkezők közül a legalkalmasabb kiválasztása.
Közben pedig megindították a vízjogi létesítési engedély megújításának folyamatát is. A finanszírozási háttér biztosítása közben ugyanis annyi idő telt el, hogy az eredetileg kiadott létesítési engedély hatályát vesztette március 31-vel.

*

Nem akarják elkótyavetyélni az egykori hivatalt

A tavaly életveszélyessé vált régi polgármesteri hivatal épületéből ideiglenes megoldást keresve az egykori TSZ irodába költöztették a jászteleki polgármesteri hivatalt. Az új helyen a legszükségesebb felújítási munkálatokat elvégezték ugyan, de az irodaépület teljes felújítására egy jó ideig még várni kell.

Egyelőre nincs olyan pályázati lehetőség, amelye eséllyel nyújthatná be támogatási igényét a település önkormányzata. Kisbakonyi Zoltánné polgármester asszony elmondta, egyelőre ezért is kivárnak a felújítás indításával, mert nem tudnák kigazdálkodni a szükséges önerőt. Továbbra is szándékukban értékesíteni a régi hivatali épületet, de komoly jelentkező nem volt az ingatlanra, elkótyavetyélni pedig nem szeretnék azt.

*

Felújítják a művelődési házat

Jászboldogháza Önkormányzata támogatást nyert a helyi művelődési ház felújítására. Az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér kialakítása nevű pályázaton a mintegy 56 és fél millió Ft—os tervezett összegből többmint 45 millió forintot nyertek.

A projet tartalmazza az épület tető-, illetve, teljes nyílászáró (88 db) cseréjét.
Megvalósul az épület akadálymentesítése és napkollektort is felszerelnek a tetőre. A kivitelezésre a közbeszerzési eljárás során keresik a kivitelezőt.

*

Új funkciót kap a hajdani étterem

Jánoshida önkormányzata az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér megvalósítására nyert pályázatot. A falu központjában, a hajdani étterem felújítása után kaphat helyet ott a teleház, a Biztos kezdet klub, valamint vállalkozók és civilszervezetek számára információs pontot, illetve egy kereskedelmi egységet is kialakítanak. A épületben olyan kulturális teret hoznak létre, ahol nagyobb csoportok rendezvényeit is megtarthatják.

A 63 millió forintos teljes beruházási költségből több mint 51 millió forintot nyertek a pályázaton. A fennmaradó részt pedig önerőből biztosítják, jelenleg már a kivitelező cég kiválasztása zajlik, a remények szerint év végére megvalósulhat a teljes felújítás.

*

Lassan megkezdődhet a felújítás

Egykoron is a szellemi élet és a közösség összetartója volt. Évekkel ezelőtt született az önkormányzatok által is támogatott civil összefogás a Pusztafogacsi Kápolna felújításáért. A XVIII. század utolsó harmadában, Tarnaméra és Jászszentandrás határán épült kápolna sokáig volt a tanyavilágban élők közösségi, szellemi, és természetesen hitéleti központja.

A kis kápolna megmentéséért közhasznú egyesületet is létrehoztak, amely komoly munkát végzett annak érdekében, hogy felújíthassák a régi épületet.
Mint azt Banka Ferenctől Jászszentandrás polgármesterétől megtudhattuk lassan eredményre vezet a települési közösségek összefogása. A kápolna rekonstrukciójára 17 millió forintot sikerült pályázati úton elnyerni, s nemrégiben már a műemlékvédelem szakemberei is rábólintottak az elkészült tervekre. Ez idő szerint a kivitelező kiválasztásának folyamata zajlik.

A megyehatárokon elhelyezkedő település összefogásának más jeleit is tapasztalhatjuk a környéken. A napokban búzaszentelés ünnepén, április 24-én Szent György napján szentelik fel a Heves és Szentandrás határában elhelyezkedő, felújított Tardai Keresztet. Az ünnepélyes eseményen előadást tartanak a kereszt történetéről is.

*

Civil szervezetekkel közösen spórolnak

Jászboldogházán ebben az évben is a civil szervezetekkel közösen készítik elő a település késő tavaszi, kora nyári helyi rendezvényeit. Hetente egy-egy nagyobb rendezvényt szerveznek a közeljövőben. A programsorban idén is szerepel a motoros találkozó, a hagyományőrző lovas nap, az autós rali verseny, valamint június 5-én a falunap.

Szűcs Lajos polgármester elmondta, hogy az elmúlt években is népszerűek voltak a megtartott események, az önkormányzat pedig megfelelő együttműködést tudott kialakítani az egyes civil közösségekkel. Így a szervezés terhe és a rendezvényekre fordított összegek is megoszlanak a szervezők között, ugyanakkor folyamatosan programot tudnak biztosítani a helybélieknek. Az idei falunap egyik jeles eseménye lesz, hogy átadják használóinak a felújított strandfürdőt.

*

Jászladányon a civileknek is jut pénz

Szinte teljes mértékben kiosztotta több mint 20 millió forintos, helyi nonprofit, civil szervezeteknek szóló pályázati keretét legutóbbi ülésén a jászladányi képviselő-testület. Mint Dankó István polgármester elmondta, nagy értéke a költségvetésnek, hogy ekkora összegben tudják támogatni a civileket. Tavaly például csak 14 millió forint volt ez az összeg. Amely szervezetek március 12-éig benyújtották a pályázatot, azokat elbírálták.

A megmaradt 1 millió 375 ezer forintra pedig továbbra is pályázhattak a civil szervezetek, amelyek munkája nagyon fontos Ladányon — mondta a polgármester.

*

Csaknem 50 millió Ft támogatás Falumegújításra

Jászalsószentgyörgy Község Önkormányzata 2009 év elején az „Élhetőbb Jászalsószentgyörgyért” gazdasági programtervezet egyes elemeinek megvalósíása céljából pályázatot nyújtott be Európai Uniós támogatás megszerzésére a településközpont további fejlesztésére, a piactér felújítá­sára, illetve az óvoda játszóteré­nek és kerítésének felújítására.
Az önkormányzat a napokban kapta meg az igen örvendetes végleges támogató döntést a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól arról, hogy a pályázat sikeres volt és ennek eredményeként 49.696.858.- Ft támogatást sikerült elnyerni.

Az önkormányzat az említett fejlesztéseket két ütemben kívánja megvalósítani: 2010-ben a faluközpont felújítását megújuló, térburkolattal rendelkező sétányokkal, a 32-es út me­lett új virágágyásokkal, illetve a parkoló újraaszaltozásával, használati térelemek: padok, asztalok és hirdetőtáblák kihelyezésével, fák ültetésével melyre összesen 13.629.741.- Ft fordítható, melynek 80%-a támogatás. Ugyancsak 2010-ben kerülhet sor az óvoda udvarának új korszerűbb játékokkal történő felszerelésére, illetve új kerítés építésére 18.288.717.- Ft összegben, melynek ugyancsak 80%-a támogatás.

A második ütemben, 2011 tavaszán következhet a piactér fejlesztése: zöldségüzlet, illetve szociális helyiség építése, új fedett és fedetlen elárusítóhelyek létesítése, valamint a tér teljes felületének térburkolása. A piactéri beruházás tervezett költsége 29.682.486.- Ft, mely­nek 68 %-a Euró­pai Uniós forrás. Így összesen a falumegújítási célokra a következő két évben építési beruházással és az egyéb költségekkel együtt (tervezés, bonyolítás, műszaki ellenőrzés) több mint bruttó 67 millió Ft fordítható.

A kivitelező kiválasztása közbeszerzési eljárás keretében hirdetmény útján történik, mely a következő hetekben kerül kiírása, a tervek szerint a kivitelezés július közepén megkezdődhet és szeptember közepére befejeződhet a központ és az óvoda vonatkozásában, a piactér pedig jövőre újulhat meg.

Az igen hasznos és jelentős fejlesztések által minden bizonnyal még komfortosabbá és élhetőbbé válhat településünk.

forrás: www.jaszalsoszentgyorgy.hu

*

Fél évig újabb 62 főnek biztosítanak munkát

Az idegenforgalmi és vasút tisztasági közmunkaprogramra pályázott Jászapáti és 46,8 millió forintot el is nyert. Ehhez az összeghez a település további három millió forint önrészt biztosít. Így 62 főnek tudnak közmunkát adni május 1—jétől október 31—ig.

Munkára azok számíthatnak, akik a munkaerőpiacon is hátrányos helyzetben vannak, tehát a rendelkezésre állási támogatásban részesülők és a roma munkanélküliek. A program egy szakaszában 10 főt park gondozónak és kisgépkezelőnek képeznek.

Számukra elsősorban a vasútmentén, láncfűrésszel, magas vágóval, bozótvágóval végezhető munkát biztosítanak, ezért szükséges az eszközök helyes használatának begyakorlása. A közmunkások a megye vasútvonalainak rendben tartását végzik, lakóhelyükről akár több mint száz kilométernél távolabb is.

Ezért a pályázati összegből több mint tizenegymillió forintot a munkaeszközök, a védőfelszerelések és a munkába járásra költenek. A közmunkások attól függően, hogy segéd- vagy szakmunkát végeznek havi 73.500. — 82.000.- forint fizetést vihetnek haza.

*

Folytatódnak a járdafelújítások már a Tavaszmező utcának egy részén is megújult járdán lehet közlekedni

Jászalsószentgyörgy Község Önkormányzata tavalyi évben indította el járdafelújítási programját. Ennek eredményeként már 2009-ben több száz méter járda újult meg a lakosság részvételével. A program lényege, hogy az önkormányzat elsősorban az anyagot biztosítja, a lakosság pedig a kivitelezési munkákat vállalja. A jelenlegi felújítások helyszíneit és a támogatások mértékét pályázat útján 2009 tavaszán választotta ki a képviselő-testület, s ennek eredményeként a program első ütemében akár már 1,5–2 km járdaszakasz újulhat meg a településen, mely programra ebben az évben a képviselő-testület 1,5 millió Ft-ot különített el költségvetésében.

Azoknak akik nem pályáztak jó esély van arra, hogy ezt később megtegyék, hiszen a program sikeres és érdeklődnek az emberek a folytatás iránt. Szarvák Imre polgármester tájékoztatása szerint 2010 telén ismét ki lehet írni a pályázatot, amennyiben az új képviselő-testület választások után úgy dönt akár már 2011-ben indulhat a második ütem azok részére, akik szeretnének jobb járdákon közlekedni.

forrás: jaszalsoszentgyorgy.hu

*

Csupán öt százaléknyi önerő kell

Jászkisér pályázaton nyert több mint két millió forintot, hogy a településen fellelhető illegális hulladéklerakókat felszámolja. A városnak alig öt százaléknyi önerőt kell biztosítania az elvégzendő munkához, amelyet még idén szeretnének befejezni.

*

Megújul a pusztamonostori lovagkastély

Negyven millió forintot nyertek pályázaton a pusztamonostoriak a helyi művelődési ház komplett felújítására — tudtuk meg Sári Ferenc polgármestertől. Nemes Dedinai Zsuffa Balázsovich Oszkár máltai lovag, egykori kastélyában a második világháború befejezéséig kisded óvoda működött, majd a helyi művelődési ház talált benne otthonra.

Mindig csak a legszükségesebb átalakításokat végezték el a házban, így most a teljes tető, a nyilászárók cseréje, a homlokzat és teljes belsőtér felújítása, a teakonyha és a vizesblokk kialakítása igen aktuálissá vált.

Forrás: Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete, Jászberényi HVI, szoljon.hu

Cikk megosztása