Közterület-megújítási nívódíjat kapott Szombathely a Fő tér felújításáért

Közterület-megújítási nívódíjat kapott Szombathely önkormányzata a „Fő tér felújítása” című pályázatával, a díjat Németh Kálmán, a város szabaddemokrata alpolgármestere a Balatonfüreden megrendezett Hild János konferencián vette át.

Erről Pesthy Zsuzsa, az önkormányzat sajtóreferense tájékoztatta az MTI-t.

A díjat a Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság alapította és ítélte oda, a pályázatot a város a tervezővel, Mangliár László építésszel közösen nyújtotta be. A tervezésben alkotótársai voltak: Takács András okleveles építészmérnök és Pintér Gábor okleveles táj- és kertészmérnök.

Az indoklás szerint a szombathelyi Fő tér építészetileg és használhatóságát tekintve messze túlhaladja azt az elvárást amely egy térrel kapcsolatos. „A Fő tér igazi közösségi térré, agorává vált” – idézte az átadás után elhangzottakat Pesthy Zsuzsa.

Hozzátette: a díj mellé kapott emlékplakettet a városháza falán fogják elhelyezni a Magyar Urbanisztikai Társaság vezetőinek jelenlétében, ünnepélyes keretek között.

A sajtóreferens szólt arról is, hogy a konferencia részeként tartott kerekasztal-beszélgetésen Németh Kálmán elmondta: Magyarországon elsőként Szombathelyen, a Vas Megyei Levéltár közreműködésével készült el egy olyan DVD, amely az összes, helyileg védett épületeket tartalmazza.

*

Milliárdos fejlesztés

A Nyugat-magyarországi Egyetem Európa Uniós pályázaton közel 5 milliárd forintot nyert el. A kétéves projekt keretében négy városban összesen 8 ezer négyzetméteren újul meg a Nyugat-magyarországi Egyetem. Szombathelyen a Természettudományi és Műszaki Karhoz tartozó laboratóriumok újulnak meg. Az Egyetem a beruházással a régió kutatási és szolgáltatási potenciálját is növelni kívánja. A felújítások mellett új létesítmények épülnek. A közbeszerzési eljárás folyamatban van, ha beköszönt a jó idő, a kivitelezési munkálatok is elkezdődnek az egyetemen. Az intézmény célja, hogy nemzetközi kutatóegyetemmé váljon, növelje tudományos műhelyeinek hazai és nemzetközi elismertségét.

*

Osztrák Magyar Ösztöndíj pályázat

A Bécsi Egyetem és a szombathelyi Savaria Egyetemi Központ közös nyári egyetemet szervez osztrák, illetve magyar egyetemi és főiskolai hallgatók számára. A nyári egyetem idén július 4. és 23. között lesz, és olyan 35 év alatti diákoknak szól, akik magyar/német nyelvtudásukat szeretnék fejleszteni. A nyári egyetem közel 18 éves hagyományra tekint vissza: az első években Keszthely, majd Szeged, idén hetedik alkalommal pedig Szombathely ad otthont a kurzusnak. A résztvevők létszáma 24 osztrák és 24 magyar hallgató. Ösztöndíjra a magyar hallgatók közül a nem német szakos, első diplomájukat szerző hallgatók pályázhatnak.

*

Bővíti nemzetközi kapcsolatait a Nyugat-Dunántúli régió

Az Európai Unión belül ugyanis ez a régió határos a legtöbb országgal. A most kidolgozott külkapcsolati stratégiában az új kapcsolatok kialakítása és ápolása fontos szerepet kap és segíti összehangolni a 2010-2020 közötti időszakban a régióban működő szervezetek nemzetközi tevékenységeit. A fejlesztési ügynökség 2013-ig összesen 23 nemzetközi projektben vesz részt, elsősorban gazdaságfejlesztési és innovációs területeken, valamint energetikai, környezetvédelmi és oktatási programokban.

*

Elkészült Pornóapáti, Horvátlövő és Vaskeresztes közös projektje

Ünnepélyes rendezvénnyel zárult le a "Pinka-völgye települései belterületi vízrendezése" című projekt, melyet a Nyugat-dunántúli Operatív Program 224,4 millió forinttal támogatott.

A Pinka völgyében Pornóapáti, Horvátlövő és Vaskeresztes községek vízgyűjtője keleti dombvonulatra esik, a lehulló csapadék a településeken keresztül halad a síkvidék felé. Emiatt a belterületi csapadékvíz-elvezetési rendszer fejlesztésére (bővítésére) volt igény e három községben. A projekt részeként 11.375 méter kiépített vízelvezetési hálózat valósult meg.
Horvátlövő községben a vízrendezés során a hét fő vízelvezető rendszer rekonstrukciója, felújítása és a hiányzó szakaszok kiépítése történt meg.
Pornóapátiban a Fő utcában, a Körmendi utcába, a Temető utcában és a Tüskevár utcában változtatásra és átépítésre került a felszíni csapadékvizek elvezető rendszer. Egyes területeken zárt csapadékcsatorna épült, melynél a víz befogadója a Pornóapáti patak.
Vaskeresztes községben a tervezett csapadékcsatornák a Fő utcában meglévő burkolt árok és kapubejárók alatti áteresz elbontása után kerültek az árok helyére. A Rákóczi utcában pedig a burkolt felületre jutó csapadékvíz az elvezető árkon keresztül jut a Pinkába.
A 264 millió forint összköltségű projekt 2009 tavaszán kezdődött el.

Forrás: westpa.hu

*

Megújul az oladi kilátó

A tervek szerint jövőre elkezdődhet az oladi kilátó felújítása. A rekonstrukció során az eredeti, 1934-es állapotoknak megfelelően állítják helyre a népszerű kirándulóhelyet. Az elképzelések szerint parkolókat, illetve egy tanösvényt is kialakítanak a kilátó körül.

Az oladi kilátót 1934-ben építették. Utoljára a 80-as években újították fel. Most nemcsak az épület elhanyagolt állapota zavarhatja a látogatókat, hanem a kilátás is. Merthogy az gyakorlatilag nincs: a fák az elmúlt évtizedekben annyira megnőttek, hogy alig lehet látni valamit a lombok között.

Pap Hunor, a Savaria Városfejlesztési Kft. vezetője már az új terveket mutatja. A levéltárban megtalálták az eredeti tervrajzokat és az elképzelések szerint ezek alapján állítják helyre a kilátót. A jelenlegi fém, orsósteres lépcső helyett falépcsőt építenek, és az épület teteje is nyitott lesz. A felújításra 40 millió forintot költhetnek. Pap Hunor azt reméli, hogy más beruházásoknál, például a Csónakázó-tó fejlesztésénél sikerül megtakarításokat elérni és akkor talán több pénz is jut a kilátóra.

"Nemcsak a kilátó tud megszépülni, hanem parkolókat, családok számára kis rekreációs övezet létesülne és sikerül azt a tanösvényt is megvalósítani, amelyik a facsárdához vezet le a kilátótól." - mondta Dr. Pap Hunor, a Savaria Várofejlesztési Kft. igazgatója.

Ha minden jól alakul, akkor akár már jövőre elkezdődhet a kilátó és a környék felújítása. Addig is májustól októberig délelőtt 10-től délután 6 óráig várja a látogatókat a népszerű kirándulóhely.

Forrás: TV Szombathely

*

Gőzerővel épül a szombathelyi színház

Van ugyan némi lemaradása az eredeti ütemtervhez képest a Weöres Sándor Színház átépítését végző kivitelezőnek, a Zalai Állami Építőipari Vállalatnak, de ígéretük szerint nem lesz annak akadálya, hogy a tervezett időben átadják az épületet a színészeknek.

Már csak egy rövid épületrész emlékeztet az egykori Helyőrségi Művelődési Otthonra, a régi homlokzat eltűnt, sőt már az új stúdió színház szerkezete is kezd kialakulni. A kivitelezők munkáját némileg akadályozta az időjárás is, sőt az alapokat is mélyebbre kellett ásniuk a tervezettnél. Az eredeti ütemtervhez képest körülbelül egy hónapos csúszásban vannak, de vannak olyan munkák is, amelyekkel előbbre tartanak a tervezettnél.

A lemaradást elsősorban nyújtott műszakokkal és a hétvégi munkavégzéssel próbálják behozni. Jelenleg 50-60 fő, főleg szerkezetépítő dolgozik az építkezésen, de a szakipari munkák elkezdésekor az a létszám a duplájára, 120 főre fog növekedni. A kivitelezés hajrájában együtt dolgoznak majd a színházi technikát beszerelő másik vállalkozással, hogy tartani tudják az eredeti átadási határidőt.

Forrás: TV Szombathely

*

Két vasi város is a hazai fürdők top 10–es listáján

A turisták által látogatott hazai települések tavalyi listájának első tíz helyezettjében két Vas megyei fürdőváros is szerepel. Az összesített lista kilencedik helyén Sárvár, ötödik helyén Bük szerepel. A külföldiek által leginkább látogatott települések között mindkét város ennél is jobb eredményt ért el, Sárvár a hetedik, Bük pedig a harmadik helyen végzett. A Magyar Turizmus Zrt. jelentése kiemeli, az országban csupán Bükön és a hatodik helyen álló Balatonfüreden nőtt a vendégéjszakák száma 2009-ben

*

Regionális Informatikai Központ Szombathelyen

Szombathelyen és Vas megye kilenc kistérségének önkormányzatainál szinte már teljesen kiépült a közigazgatási informatikai rendszer, az úgynevezett önkormányzati alkalmazásszolgáltató központok működtetésére pedig mostanában lehet pályázni. Keringer Zsolt a szombathelyi önkormányzat informatikai vezetője a Piac és Profitnak elmondta: olyan térségi központokat hoznának létre, amelyek mind a belső rendszerek, mind a lakossági szolgáltatások közötti összhang kialakítását előmozdítják. A cél egységes szintek kialakítása, így idővel „fölfelé" is illeszkedni tudnak az ország közigazgatási rendszeréhez. A szombathelyi önkormányzat a pályázat és a megvalósítás sikere érdekében a kistérségek mellett együttműködést kötött Zalaegerszeggel és Győrrel is.

*

XV. Waldorf olimpia Vasszécsenyben

Vasszécsenyben az Új-Ebergényi kastélyszállóban és parkjában tartották a XV. Waldorf Olimpiát igazi görög mintára. Ezekben az osztályokban az ókori Görögországgal hosszabb ideig foglalkoznak. Történelmi, földrajzi, művészeti szempontból járják körül a kort. Megismerkednek az ókori görögök gondolkodásával, vallásával, életével. Így jelenik meg a tananyagban az „Olimpiai játékok" szelleme, mikéntje, lebonyolításának céljai, az ott résztvevők eszményei is. Az ötödikes kor - aranykor. Már nem kisgyerekek, még nem kamaszok: épp oda érkeztek, amely kort a történelemben leginkább az ókori görögök kultúrája, életfelfogása és életvitele jellemez. Az akkori olimpiai játékokat idézi fel mindaz, amit itt átélnek. A figyelők/edzők (tanárok), akik a felkészülésben és a sportszerű viselkedés szabályaira ügyelve segítik őket, az eskü, melyet minden résztvevőnek le kell tennie, a máglya, mely az olimpiai lángot őrzi, a fáklyák melyet minden városállam egy kiválasztottja gyújt meg, hogy hírét vigye ezzel a játékok kezdetének.

*

Lovas polgárőrök járőröznek Szombathelyen és környékén

Tucatnyi lovas polgárőr és a városi rendőrség közös járőrszolgálaton vett részt a szombathelyi Lovarda környékén. A Klapka György hagyományőrző egyesület egyeztette a tevékenységét a felelős hatóságok vezetőivel.

Iluska 13 éves, és születésétől kezdve családtag a nardai Tompa famíliában. A harci játékokra idomított kanca - a lovas íjászatból ízelítőt is kaptak szombaton a Középhegyi úti Lovardában összegyűltek - is egyike annak a több mint tucatnyi lónak, amelyik a gazdájával együtt a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület tagjaként részt vesz a civil szervezet közrendvédelmi, bűnmegelőzési, illetve természet- és környezetvédelmi tevékenységében.

A paripák fontos szereplői a történetnek: amellett, hogy a társaság a nemzeti hagyományok elkötelezett őrzőjeként különféle lovas népszokásokat elevenít fel, tart lovasbemutatókat, lovas polgárőr járőrszolgálatot szervez a megye különböző részein, elsősorban Szombathely nyugati zöldterületein, illetve a környékbeli falvakban. Szombaton azért gyűltek össze a nemrég alapított egyesület tagjai, hogy egyfelől bemutatkozzanak, másrészt egyeztessék a tevékenységüket a felelős hatóságok, szervezetek vezetőivel a kölcsönös együttműködés jegyében.

Meg is jelent a pikniken Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke, dr. Halmosi Zsolt, vasi rendőr-főkapitány, dr. Hollósi Gábor szombathelyi rendőrkapitány, Krug Gusztáv, a Vas Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke, Gagyi István, a Magyar Vadászkamara Vas Megyei Területi Szervezetének elnöke, Papp Győző, a Szombathelyi Közterület-felügyelet helyettes vezetője, Horváth Vince, a Vas Megyei Vadgazdálkodók Védegyletének alelnöke, továbbá hagyományőrző egyesületek, kertbarát körök képviselői.

Sátory Károly elnök úgy fogalmazott: az egyesülete baráti jobbot nyújt a felsoroltaknak, azaz önkéntes társadalmi tevékenységükkel szeretnének hozzájárulni a biztonságos környezet megteremtéséhez, a személyi és közjavak védelméhez, a természet megóvásához. A lovas polgárőrök elsősorban a Parkerdő környékén járőröznek heti rendszerességgel, s igyekeznek hozzájárulni egyebek mellett az illegális kereskedelem visszaszorításához, különös tekintettel az engedély nélküli fakivágásokra, illetve felderítik az illegális szemétlerakókat.

Figyelnek a kiskertekre, a környék ingatlanjaira, és minden olyan eseményre, amely veszélyeztetheti a közrendet, a közbiztonságot. Tevékenységük kiterjed mindazon falvakra - például Dozmat, Narda, Nárai, Egyházasrádóc, Horvátzsidány -, ahol az egyesületnek lovas tagjai élnek. A jelenleg mintegy kéttucat tagot számláló civil szervezet nyitott, csatlakozhatnak hozzájuk magánemberek, lovasok és lovardák, egyszóval mindazok, akik egyetértenek a céljaikkal, a lovas hagyományok ápolásával.

Sátory Károly örömét fejezte ki, amiért a felelős hatóságok képviselői nagy számban részt vettek az eredményes együttműködést megalapozó beszélgetésen, s támogatják is a törekvéseiket, ugyanakkor megjegyezte: hiányolta a szombathelyi erdészet képviselőjét, hiszen legelébb abban kellene egyezségre jutni, hogy a Parkerdőt miként használhatják a lovasok.

Forrás: Szombathelyi HVI, vasnepe.hu, MTI

Cikk megosztása