Újjáéledt az idő

Közel 50 darab – fali-, stopper- és zsebbórákból, illetve óraszerszámokból, órákról és szerszámokról szóló könyvekből, valamint folyóiratokból nyílt kiállítás a napokban a Korányi Frigyes Emlékházban.

A kiállított darabok között vannak olyanok, amelyek 200 évesnél is öregebbek, de a legújabbak is több mint 100 évesek. A kiállítás dr. Elek Tamás (óra)gyűjtő és Harsányi Gézáné helytörténet kutató ötlete alapján született meg. A bemutatásra szánt időmérők között több nagykállói és megyében élő gyűjtő értékes, és nem utolsó sorban működő darabjai láthatók, melyek között igen ritka darabok is van, például repülőgép-fedélzeti óra.

Az óracsodák jelentős része azonban dr. Elek Tamás és a szintén nagykállói Uri Gábor (szobafestő) saját gyűjteményéből származik. Sok évvel ezelőtt, mikor az ember ráeszmélt arra, hogy állandó változások történnek körülötte, és felépítette magában az idő fogalmát, egyre jobban kívánt benne pontokat kijelölni, és valamilyen mértékkel mérni. Az ősidőkben az évszakok és a természet változásai jelentették a támpontot, de ahogyan fejlődött a civilizáció, úgy kellett egyre pontosítani az idő mérését, mely lehetővé teszi sok ember összehangolt életét. Éppen ezért alkották meg a mai modern órák őseit – mondta az órakiállítás megnyitóján Juhász Zoltán polgármester.

*

Textilművészeti fórum volt Nyíregyházán

A Vasutas Művelődési Házban tizenkét kézműves szakágban tartottak bemutatót és kiállítást azt érdeklődőknek.

Az Aranykapu Népművészeti Szabadiskola rendezvényén elsősorban a hölgyeknek kínáltak érdekes látnivalókat. A Toldi utcai Művelődési Házban a népi hímzéssel, vászonszövéssel, a csipkeveréssel, a viselet-varrással, a gyapjú- és a bőrfonással ismerkedhettek meg az érdeklődők. A fórum szervezője szerint azoknak a hölgyeknek jelenthetnek alternatív megoldást ezek az ágak, akik vagy munka nélkül maradtak, vagy nyugdíjasok, esetleg kisgyermeküket nevelik otthon.

Dr. Puskásné Oláh Julianna, népi iparművész azt mondja, a megélhetésnek is lehet egy alternatív formája, ha valaki az iparművészetet választja, igaz ehhez rengeteg kitartás és persze tehetség kell.A csipkeverés, a hímzés és a viselet-varrás mellett a férfiasabb ágak is megjelentek a Vasutas Művelődési Házban. A sallangkészítő mester mellett a például a vesszőfonás rejtelmeibe is beavatást nyertek az érdeklődők. Több népi iparművészeti ág kihalóban van, és egyre kevesebben választják ezt a pályát.

A szervezők szeretnék, ha minél többen választanák hivatásuknak ezt a tevékenységet, ezért az Aranykapu Népművészeti Egyesület is segíti azokat, akik komolyabban foglalkoznának ezzel.

*

Nyírségi Vágta

Nagy sikerrel rendezték meg az első Nyírségi Vágtát, a Nemzeti Vágta regionális elődöntőjét a Sóstóhegyen felavatott Alexander Lovaspályán.

Geszti Péter ötletgazda az elmúlt évek tapasztalatai alapján úgy gondolta, ne csak a fővárosban legyen futam, hanem a versenyt minél közelebb kell hozni a települések lakóihoz. A Nyírségi Vágtán 14 települést képviselő lovas ült nyeregbe, a három előfutamból ketten-ketten jutottak a vasárnapi döntőbe. A fináléban a harmadik helyet Magera Csaba, Nyíregyháza-Sóstóhegy versenyzője szerezte meg, második lett Bálint István Nyírbátor képviseletébe, és elsőként ért célba Gajdos Zsolt, Demecser lovasa. Ő a győzelemmel már biztosan ott lesz a Nemzeti Vágtán.

Vasárnap sztárfutamot is rendeztek, amelyet Suták Vanda, az első Nemzeti Vágta nyíregyházi győztese magabiztosan nyert. A Nemzeti Vágtát június ötödikén és hatodikán rendezik meg Budapesten a Hősök terén. A júniusi Nemzeti Vágtán a fővárosban Nyíregyházát a korábbi győztes Suták Vanda húga, Suták Csenge képviseli majd.

*

Nyíregyháza és Beregszász vendégeskedik a fővárosban

Nyíregyháza és Beregszász mutatkozik be szerdától a budapesti Közép- európai Kulturális Intézetben. Az intézmény első ízben ad lehetőséget magyar városoknak, hogy számot adjanak történelmi fejlődésükről. A határon átnyúló kapcsolatok jegyében a szabolcsi megyeszékhely úgy döntött, Beregszásszal közösen készíti el a kiállítás anyagát. Történelmi dokumentumok, a tirpák sarok és sok fotó – így lehet dióhéjban összefoglalni a budapesti kiállítás anyagát.

A Közép- európai intézet pincegalériájában hétfőn még a szakemberek az utolsó simításokat végezték, hogy a szerdai megnyitóra minden készen álljon. Nyíregyháza polgármestere sajtótájékoztatóval invitálta az érdeklődőket. Elmondta, az intézet első ízben ad lehetőséget magyar városoknak bemutatkozásra, ezért nagyon fontosnak tartja a kiállítást. Kifejtette, mivel az intézet nagy hangsúlyt fektet a határon átnyúló kapcsolatokra ezért az a döntés született, hogy Beregszásszal közösen   készüljön el a kiállítás anyaga, mert a kárpátaljai várossal a mai napig is élő és szoros a kapcsolatrendszer.

A kiállításon mindkét város történelmi fejlődése követhető nyomon. Nyíregyháza történetét a szakemberek 1711-től napjainkig dolgozzák fel. Közép-európai Kulturális Intézet három héten át ad otthont a Nyíregyházát, és a testvérvárosát, Beregszászt bemutató kiállításnak.

A tárlaton láthatóak lesznek a város régi-új nevezetességei képeken: a Sóstói Művésztelep, a Jósa András Múzeum. Megismertetik az évek óta egyre népszerűbb Krúdy-napokat, és a Vidor-fesztivált. Berendezésre kerül egy tirpák szoba, népviselettel valamint láthatóak lesznek Tóth Sándor Sebestyén, és Nagy Lajos kisplasztikái és érméi, továbbá Nyíregyháza partnervárosa, a Beregszászt bemutató városképek.

*

Harmadik Intersport Tour de Tisza-tó bringatúra és verseny

Harmadik alkalommal rendezte meg 2010. május 8-án, szombaton a Budapesti Sportiroda a Tisza-tó körüli kerékpáros versenyt és túrát. A túra útvonala Tiszafüred-Poroszló-Kisköre-Abádszalók-Tiszafüred volt, melyre 930 fő nevezett be. A versenyen nemcsak kerékpárosok, hanem görkorcsolya versenyzők is beneveztek. Az útvonal hossza a kerékpárosoknak 65 km és 15 km volt, míg a görkorcsolyázóknak 57 km volt.

A Tisza-tó körüli kerékpárút az NFT keretében 300 millió forintos uniós támogatással épült meg több lépcsőben. Az Intersport Tour de Tisza-tó rendezvény a sportoláson kívül természetjárást is jelent a résztvevőknek.

*

A 343 KFT Heves GOP pályázati pénzből valósította meg technológiai fejlesztését

A 343 KFT hevesi raktárbázisán komoly technológiai fejlesztést hajtott végre a GOP-2.1.1-09/A program segítségével.A projekt 24 415 530 forint támogatásssal valósult meg. A meglévő gabonatárolóját felsőpályás betároló rendszerrel látta el, a gabonák minőségi átvételét esésszámmérő megvásárlása segíti, a betárolt termény mozgatását a pályázati úton nyert 2 db elektromos targonca végezheti ezután.

A projekt segítségével őszi búza, sörárpa, tavaszi árpa minőségi sortimentumainak elkülönítése oldható meg. Őszi búzából a projekt segítségével malmi minőség, euró minőség, takarmány minőség választható szét a labor minőségvizsgálat és a betároló rendszer segítségével.A tavaszi árpa esetén rörárpa, takarmányárpa szétválasztására és külön tárolására nyílik lehetőség. A minőségi szétválasztás jelentős előrelépést jelent az árbevétel tekintetében, ugyanakkor az integrált termelők termelők tevékenységének korrekt elszámolását is lehetővé teszi.

*

Óvodások az uszodában

A nyíradonyi uszodába látogattak el a nagykállói óvodások, amelyen úszásoktatás-vízhezszoktatás program keretén belül vettek részt a gyerekek. Az utazás és belépőjegy költségeit a TÁMOP-3.3.2.-08/2-2008-0080 „Give a chance!”- „Adj esélyt!” projekt finanszírozta. A projektben részt vesznek a Nevelési és Oktatási Intézmények.

A pályázatra összesen 97.333.280 Ft európai uniós támogatást kaptak. Nagykálló Város Önkormányzata a pályázatot konzorciumi együttműködésben adta be Balkány városával és Geszteréd községgel együtt. Ezen települések óvodái fognak járni úszásra, de egyelőre csak a nagykállói és a balkányi óvodások, ősztől viszont a geszterédiek.

A projekt időtartama 2009. július 1.-től 2011. június 30.-ig zajlik.

A pályázatban lehetőség van rá, hogy az Óvodai programkínálat bővítése keretében a Nagykállói Egyesített Óvodában és a Balkányi Barackvirág Óvodában az óvodások délelőtti úszásoktatásra járjanak. A gyerekek hetente járnak úszni, mind a két óvodában 10-10 alkalommal – 60 perces időtartammal. Óvónőink kíséretében külön busz szállítja őket a nyíradonyi uszodába, ahol megismerkednek a vízzel, szakképzett, gyermekszerető oktatók vezetésével. Az úszás javítja az egészséget, ez a legegészségesebb sport, hiszen a test minden részét, izomzatát átmozgatja, erősíti. A gyerekek nagyon ügyesek voltak, élvezték az úszni tanulást.

*

Múzeumi Világnap

Rendhagyó tárlatvezetést tartottak a Sóstói Múzeumfaluban a Múzeumi Világnapon, ahol az érdeklődők megismerhették a múzeum rejtett kincseit, és kipróbálhattak számos  kézműves mesterséget, a sípfaragást, a gyöngyfűzést, vagy például a gyertyamártást.

A Sóstói Múzeumfalura a tavalyi évben 76 ezren voltak kíváncsiak, amely már évek óta változatlan létszám, de ahhoz képest, hogy az ezredforduló évében például 100 ezer látogatója volt a skanzennak, jelentős visszaesés tapasztalható. Az idei évben források hiányában sok újdonságot nem terveznek a múzeumfaluban, a már megszokott és népszerű programokat azonban idén is megrendezik, de lesznek olyan rendezvények is, melyek azonban elmaradnak.A Múzeumi Világnapot 1977 óta rendezik meg minden év május 18-án, amikor különös figyelem fordul a múzeumok felé.

Az idei év kiemelt témája a „Múzeumok a társadalmi harmóniáért” , mely jól tükrözi ennek az intézményfajtának emberek életében betöltött szerepét. A Sóstói Múzeumfalu fontosnak tartja, hogy a pedagógusok jobban megismerjék az intézmény sokszínű tevékenységét, s ennek birtokában nagyobb számban kísérjék el hozzájuk a gyerekeket. Bíznak benne, hogy akik így megismerkednek a múzeumban őrzött népi kultúra emlékeivel, felnőttként máshogyan tekintenek majd a tárgyakra, a népszokásokra vagy a folklóralkotásokra.

Forrás: Nyírség Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület, Nyíregyházi HVI, Nagykállói HVI

Cikk megosztása