I. Vándorló Bográcsok Találkozója Tiszatenyőn

A Törökszentmiklós Térsége Többcélú Kistérségi Társulás első alkalommal rendezte meg 2010. május 08-án az I. Vándorló Bográcsok Találkozóját a hagyományteremtő szándékon kívül azzal a céllal, hogy a kistérséget alkotó települések jobban megismerjék egymást, közös élménnyel gyarapodjanak, a kistérségben élő emberek találkozzanak, ismerkedjenek egymással.

A rendezvény várhatóan minden évben más, a kistérséget alkotó településen kerül megrendezésre.

A települések lehetőséget kaptak a bemutatkozásra, melynek egyik formája a helyszínen felépített „udvarházaknak” az adott településre jellemző berendezése, a másik a településekről érkezett előadók (citerások, néptáncosok, modern táncosok, népdal körök, mesemondó iskolás gyerekek, stb.) nagyszínpadon történő fellépése volt. A találkozó egyben megmérettetés is volt, melyen elsősorban a települések által bográcsban készített ételek versengtek, de többek között díjazták a legfinomabb süteményt, a legszebb udvarházat és a legvidámabb csapatot is.

A Tisza-menti LEADER Közhasznú Egyesület részéről Ollé Orsolya és Tóth Ibolya vett részt az eseményen, Kuncsorba település csapatát erősítve. Lehetőség nyílt az érdeklődők számára a LEADER Egyesület bemutatására, tájékoztató szórólapok kiosztására, a gyermekeknek a vidéki élet bemutatására kifestőkön és a kiállított hagyományos népi használati eszközökön keresztül.

A kistérségi sátorban népi játékokat, vetélkedőket rendeztek, és kistérségi totó kitöltésére volt lehetőség.
Az ünnepélyes eredményhirdetést követően kisorsolták a jövő évi Vándorló bográcsok Találkozójának otthont adó települését – Tiszapüspökit. (további képek a cikk alatti galériában)

*

Fegyvernek Nagyközség Önkormányzatának Csorba Mikro-Térségi Szociális Alapszolgáltatási központ fegyverneki telephelyének I. számú Annaházi Idősek Klubja felújításának nyitó rendezvénye

Az Annaházi Idősek klubjának felújítása alkalmából Fegyvernek Nagyközség Önkormányzatának projektindító rendezvénye 2010. április 26-án, 10 órakor kerül megrendezésre, a Polgármesteri Hivatal tárgyalótermében. Az ÉAOP-4.1.3/A-2008-0039- es pályázaton az idősek klubjának felújítására az Európai Unió és a Magyar Állam 20.024.380 Ft támogatási összeget ítélt meg. A projekt az Európai Unió és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A rendezvényen Huber Ferenc Fegyvernek Nagyközség Polgármestere ismerteti a projektet, a projekt szakmai részét Barta Józsefné igazgató mutatja be. A rendezvényt sajtótájékoztató zárja.

*

Kuncsorba 950 méternyi szilárd útburkolattal gyarapszik

A település Önkormányzata 24 millió Ft-ot nyert pályázat útján, melyből a Felszabadulás és József Attila utca egy szakaszát látják el szilárd burkolatú úttal. A közel egy km-nyi új úttal az kuncsorbai aszfaltos utak aránya eléri a 40%-ot, amely előre láthatóan 2010 őszére valósul meg.

*

Csorba kupa 2010

Kuncsorbán 28. alkalommal rendezték meg idén május 1-én a Csorba kupát. A rendezvény költségeinek egy részét pályázat útján, EMVA – ÚMVP IV. tengely, „Település megújítása, civil társadalom megerősítése” célterület keretében kívánják finanszírozni. A pályázatot 2009 novemberében nyújtotta be a Kuncsorba Önkormányzata a Tisza-menti LEADER Közhasznú Egyesülethez.

Az esemény a Sportpályán került megrendezésre, ahol a megszokott módon Csorba-trapp futóverseny vette kezdetét, majd azt követően Rédai János Polgármester Úr köszöntője hangzott el. A megnyitót követően az iskolások és óvodások táncbemutatója következett, valamint bemutatkozott a Fegyverneki Zahira hastánccsoport is.

10 óta után megkezdődött a kispályás labdarúgó mérkőzés, melyre 9 csapat nevezett be a térség több településéről érkezők közül. A Teke-foci, valamint a rönkhajítás helyszíneit is szívesen látogatták az érdeklődők/versenyzők. A felnőttek mellett a fiatalabb korosztály is részt vehetett különböző ügyességi versenyeken, a „Kuncsorbarátok” Egyesület jóvoltából. Apró jutalmakat kaptak azok a gyerekek, akik részt vettek a kolompverésben, célba dobásban, pecázásban, zsákba futásban, és hasonló ügyességi játékokban.

Ez idő alatt a főzőversenyre jelentkezők forgatták a fakanalat, a nyolc nevező ételeit a három tagú zsűri értékelte, melyből az első három díjat kapott.
Az „Apáról Fiúra” Népművészeti és Kézműves Alapítvány 10 órától délután kettőig kézműves foglalkozást tartott, valamint kismesterség bemutató is zajlott, ahol a kosárfonást és szövést mutatták be.

11 órától a színpadon Nagy Bana Zsanett tánccsoportjának bemutatóját láthatta a közönség, amely igen nagy sikert aratott. Ebéd közben Nóta műsort tartott szintén a színpadon Farkas Rozika és Kolostyák Gyula. Délután két órától újabb táncbemutató vette kezdetét, a Dalma Dance tánccsoport Örményesi tagozatának összeállításában. A bemutatót követően a várva várt Crystal együttes lépett színpadra.

A délutáni órákban az autós szlalom verseny vette kezdetét, majd quad versenyre is sor került az erre az alkalomra elkészített akadálypályán. Közben a színpadon eredményhirdetés, valamint tombolahúzás zajlott.
Az utcabál este 8-kor kezdődött, a Dogs együttessel, akik hajnalig szórakoztatták a közönséget.

Közben 9 órakkor tűzijáték szakította meg az utcabált.
A rendezőség minden évben fontosnak tartja az eseményt megrendezni, mivel a településen ez az egyetlen egésznapos rendezvény, ahol a helyi- illetve környező településekről lakosok gyűlnek össze a közösségi és térségi összetartozás érdekében. A színpadon fellépők többsége szintén térségbeli, ezzel is erősítve az identitást.

A rendezvény lebonyolításában az Önkormányzat intézményeinek dolgozói, a település képviselő testületének tagjai, valamint civil szervezetek tagjai nyújtottak fizikai és szellemi segítséget.

*

Törökszentmiklóson mutatják be a Nagykörűi látképet

A Nagykörűi Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótáborok hét évi terméséből mutat be válogatást a Nagykörű Galéria Törökszentmiklóson.

A tárlatot március 10-én, szerdán délután öt órakor nyitották meg a Helytörténeti Múzeumben (Almási út 20.). A mintegy huszonöt festményből álló anyag látképeken, a falu, a cseresznye és a Tisza által ihletett motívumokon keresztül érzékelteti, hogyan látták Nagykörűt az alkotótáborok hazai és határon túli résztvevői.

*

Tiszator böllérfesztiválon szerepelt a Tisza-menti LEADER

A Tiszator Böllérfesztivál 2007-ben indult útjára. A szervezők elhatározták, hogy minden év február végén vagy március elején Tisza-tavi Böllérversenyt rendeznek Abádszalókon, ahol meghívott csapatok mérhetik össze tudásukat és ügyességüket, bemutatják településeik, családjaik hagyományait, jól érzik magukat, és megteremtik annak lehetőségét, hogy a versenyre látogatók is jól érezzék magukat.

2010-ben a Tisza-menti LEADER közhasznú Egyesület első alkalommal vett részt a rendezvényen, erősítve az Akciócsoport területén élő emberek identitás tudatát, valamint jelképezve a térségi összefogást.
Az Egyesület tagjai és munkaszervezete 13 fővel jelent meg a rendezvényen, azonban a akciócsoport által lefedett térségből nagy számmal érkeztek további segítők, valamint látogatók.

Az első napon (márc. 12 – péntek) a csapatok megérkezését követően kipakolás, Böllérfalva megépítése volt a feladat, azonban a rendezők már gondoskodtak aznapi programokról is. A nap folyamán húsipari termékek bemutatója és kóstolója, fűszerbemutató, borkóstoló sztárvendégek sokasága várta a vendégeket.Zenés műsor keretében lépett fel Kárpáti Péter és Kenéz Marianna, valamint MC DC és Jammal.

Szombaton (márc. 13-án) hajnal hatkor megkezdődött a csapatok sürgölődése, valamint a tor. A Tisza-menti LEADER KhE. sátrában is megkezdődtek a munkák. Elsőként a járó-kelők a sült vért kóstolhatták meg, illetve a sátorban forral bor, pálinka, ízletes házi sütemények és savanyúság várta a kóstolókat. A sertésfeldolgozás különböző fázisaiban más-más finomságot lehetett megízlelni. A resztelt májat a pecsenye követte, majd később kolbász, abált szalonna és tepertő került terítékre. Délután a látogatók az orja levest, hurkát, továbbá a töltött káposztát kóstolhatták meg.

A sátorban egész nap a jókedv uralkodott, a térség polgármesterei, egyesületi tagok és a munkaszervezet tagjai vidáman vendégelték a látogató közönséget. Napközben zenészek ütemére rugták a port a táncosok. A színpadon ez idő alatt „Kató néni” személyét jelenítette meg Ihos József. A néptáncosok színvonalas műsora mellett, megtekinthető volt még a „sztárfőzőcske”. A nap folyamán a 934 kóstoló jegyet gyűjtött a csapat, ami alig 30-al kevesebb, mint a győztes közönségdíjas csapat elért eredménye. Azonban a LEADER csapat így is több kategóriában kapott jutalmat. A „legszebb porta” nevet méltón viseltük, valamint különdíjas lett benevezett sütemény különlegességünk, a vízen kullogó. A sikeres napot az eredményhirdetés zárta.
A vasárnapi napot a csapatok pakolással töltötték. Pihenésként néptáncbemutatót és egyéb népzenei műsorokat tekinthettek meg a színpadon.

Forrás: Tisza-menti LEADER Közhasznú Egyesület, Törökszentmiklósi HVI

Cikk megosztása