A nyírbátori Oktatási Centrum I-II. ütemének átadása

2010. április 1-én nagyszabású program keretében átadásra került Nyírbátorban az Egyesített Oktatási-Nevelési Intézmény Zrínyi utcai telephelyének I-II. ütemének átadása.

A milliárdos beruházás a kor követelményeinek megfelelő oktatásnak ad helyet az átlag feletti berendezések, technikai eszközök segítségével.

*

Szakmai látogatás Encsencsen

A Hajdú-Bihar megye IKSZT címbirtokos szervezeteinek szakmai tanulmányutat szervezett a debreceni MEZON Szolgáltató Iroda, melynek egyik állomása Encsencs község volt. Betekintést kaptak a résztvevők a falu ifjúsági életébe, az önkormányzat, az ifjúsági civil szervezet és a helyi vállalkozók példaértékű összefogására.

Megismerhették az Ifjúsági Centrum Encsencs Egyesület 8 éves tevékenységét és az általuk tervezett többfunkciós ökoturisztikai ifjúsági központ és szállás kialakítására és működtetésére irányuló fejlesztési elképzeléseiket, melyre az ÚMVP III. és IV. tengelyében nyújtottak be pályázatot.

Cinka Panna Cigány Színház, Szécsi Magda: Csörgőkezű, Vödörjáró, Dobhasú című előadás Április 23-án, 16 óra 30 perckor az új Közösségi Ház udvarán mutatkozik be a budapesti Cinka Panna Cigány Színház, Szécsi Magda: Csörgőkezű, Vödörjáró, Dobhasú című előadásukkal. A színház vezetője Jónás Judit (Domján Edit-díjas) színésznő. A zenés mesejátékot 4-től 100 éves korig ajánlják az alkotók.

*

Hírességeink, Hétköznapi hőseink!

Az Iránytű Gazdaságfejlesztő Klub ötletgazdaként több hónapos munkával összegyűjtötte a Nyírség Fejlődéséért LEADER közösség településein az élő/élt hírességek mellett, a példaértékű tevékenységeket végző egyéneket is.

Tevékenységeiket egy könyv jellegű kiadványban foglalta össze, valamint egy innovatív kiállítás keretében mutatta be. Az eseményre 2010. április 16-án került sor a máriapócsi Hungaricum Vendégházban, ahol fellépett többek között Gerendás Péter, Liszt díjas előadóművész, a Nyírmihálydi Balkányi Szabó Lajos Asszonykórus és a Pócspetri Tengertánc Művészeti Iskola táncosai.

*

Városi Majális

Igazi nyári melegben és fantasztikus hangulatban telt a  Városi Majális. Az egész napos színpadi programokon kívül a IV. Nyírbátori Bográcsbajnokság és a III. Nyírbátori Kutya Szépségverseny vonzott eddig nem látott tömegeket a Termál Kempingbe…

A 18 főzőcsapat 350 fős összlétszámmal vette birtokba a fákkal ölelt területet, amely méltó hangulatot teremtett a majálishoz. A kutya szépségversenyen 30 kutya vett részt gazdijával, így nehéz döntést követően a zsűri 12 kutyust díjazott. A remek hangulatot a szórakoztató színpadi programokon kívül színes kísérő programok garantálták.

Többek között sakkverseny, íjászat, tűzoltószemle, szabadtéri fürdőzés, légvárak, játszótér, egészségsátor, játékos vetélkedők és kézműves foglalkozás. Hatalmas sikert aratott gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt a fizika csodái – interaktív kiállítás, mely megmutatta, hogy a fizika nemcsak képletekből,fogalmakból áll, hanem minden ami körülvesz bennünket az fizika. A nap meglepetése a „cukorkaágyú” volt, ami nem kevesebb, mint 4 kg cukorkát lőtt fel, ami a tömegre hullott a gyerekek nagy örömére.

A színpadi programok sorát a SIMPLE EFFECT és a Z.U.P. zárta. A programok vasárnap sem értek véget, ugyanis másnap anyák napi kézműves foglalkozás, íjászat, és a fizikai kiállítás várta a gyerekeket.

*

Nyírgyulaji Majális

Május 1-én rendezték meg két helyszínen a Nyírgyulaji Majálist. A Sportpályán már reggel 9 órakor elkezdődtek a sport-, gyermek- és ügyességi versenyek, valamint a családi sütés-főzések. A Főtéren késő délutántól léptek fel műsoraikkal az általános iskolások, majd Streeetfighter és Quad bemutatót tartott a népszerű motoros, Hidi Miki.

9 órától elkezdődött az utcabál, majd a tűzijáték és MC Hawer és a Tekknő szórakoztatta a jelenlévőket.

*

Sváb települések nemzetközi találkozója és Sváb Kulturális és Gasztronómiai Fesztivál

Két egymáshoz szorosan kapcsolódó rendezvényt bonyolított le a Pócsperti Nyugdíjas Egyesület és Pócspetri Község Önkormányzata. A két eseményen a németországi Eggstatt, a romániai Foieni (Mezőfény) települések és a Németországból betelepített hazai települések vezetői, lakói megismerkedhettek egymással, közelebbi kapcsolatba kerülhettek, hogy a jövőben szorosabbá fonják az egymás közötti együttműködést.

*

Majális 2010. Nyírbátor Városi Kemping

Igazi nyári melegben és fantasztikus hangulatban telt a Városi Majális. Az egész napos színpadi programokon kívül a IV. Nyírbátori Bográcsbajnokság és a III. Nyírbátori Kutya Szépségverseny vonzott eddig nem látott tömegeket a Termál Kempingbe…

A 18 főzőcsapat 350 fős összlétszámmal vette birtokba a fákkal ölelt területet, amely méltó hangulatot teremtett a majálishoz. A kutya szépségversenyen 30 kutya vett részt gazdijával, így nehéz döntést követően a zsűri 12 kutyust díjazott. A remek hangulatot a szórakoztató színpadi programokon kívül színes kísérő programok garantálták.

Többek között sakkverseny, íjászat, tűzoltószemle, szabadtéri fürdőzés, légvárak, játszótér, egészségsátor, játékos vetélkedők és kézműves foglalkozás. Hatalmas sikert aratott gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt a fizika csodái – interaktív kiállítás, mely megmutatta, hogy a fizika nemcsak képletekből,fogalmakból áll, hanem minden ami körülvesz bennünket az fizika. A nap meglepetése a „cukorkaágyú” volt, ami nem kevesebb, mint 4 kg cukorkát lőtt fel, ami a tömegre hullott a gyerekek nagy örömére.

*

Nyírgyulaji Sokadalom

A Nyírgyulaji Jövő Generációjáért Alapítvány a LEADER Rendezvény jogcím befogadó nyilatkozatának kézhez vételét követően rendezte meg a Nyírgyulaji Sokadalom c. rendezvényt.

Az esemény célja: egyrészt a régi hagyományok továbbvitele, egyben új tartalommal való megtöltése, s ez által életre keltése, másrészt új hagyományok kialakítása a közösség mára eltűnőben lévő funkcióinak pótlására. A rendezvény fő vonalát a hagyományos mesterségek bemutatása alkotta, így találkozhattunk többek között kováccsal, csipkeverővel, fazekassal és solymászokkal.

A jó hangulatról a táncház, a gyermek játszóház (benne Paprika Jancsi Csúzlizdája) és a népszerű lövészbemutató gondoskodott.

*

Nyírbátori Közkincs Kerekasztal Bizottság

A bizottságot a Nyírbátori Kistérség közművelődési intézményei, önkormányzatai, civil szervezetei, és a kultúrát támogató vállalkozók együttműködési szándéka hozta létre. A Nyírbátori Közkincs Kerekasztal Bizottság működésének várható eredményei:

• Kialakul és „bejáratódik” a kistérségi kulturális élet gondozását ellátó elméleti és gyakorlati team, illetve operatív csoport;
• Erősödik a kistérségben való gondolkodás;
• Fejlődik az együttműködési készség;
• Szorosabbá válik a formális kapcsolat a helyi és térségi kultúrában közvetlenül és közvetve szerepet vállaló szervezetek között;
• A kistérség kulturális intézményei között kialakul a szakmai-módszertani kapcsolat, a kölcsönös segítségnyújtás;
• Kistérségi nagyrendezvények közös megvalósítása;
• Pályázatfigyelés, közös pályázatok, új támogatási források közös felkutatása;
• A helyzetfelmérés eredményeként egzakt kép alakul ki a kistérségi kulturális tevékenységekről és feltételrendszerről, melyre támaszkodva racionális fejlesztési programok készülhetnek. Elkészül egy információs bázisanyag, melynek karbantartása folyamatossá válik (kiadvány, közös honlap, hírlevél);
• Javul a kistérségi kultúrákat népszerűsítő PR tevékenység. Új kulturális-idegenforgalmi kezdeményezések születnek;
• Legitimmé és elismertté válik a települési kulturális intézmények szakembereinek kistérségre kiterjedő szakmai munkája. Bővülnek szakmai érdekérvényesítő lehetőségeik.

*

Kistérségi látogatás

2010. március 18-án a szolnoki kistérség térségi vezetői, munkaszervezete hivatalos látogatást tett a nyírbátori kistérségben. Ez az esemény a kistérség munkaszervezetének meglátogatásán túl többet jelentett, hiszen tájékoztatást kaptak a kistérségünk által fenntartott intézményekről, feladatokról, valamint személyesen részt vettek a kistérség nevezetésségeinek meglátogatásán is.

*

Polgári védelmi gyakorlat Nyírvasváriban

Polgári védelmi gyakorlatot tartottak Nyírvasváriban március 26-án. A gyakorlat a Megyei Polgárvédelmi Szövetség által az Országos Polgárvédelmi Szövetségtől elnyert pályázatának köszönhetően valósult meg. A gyakorlatnak két célja is volt, egyrészt azt kívánta bemutatni, hogy milyen a helyes magatartásforma és honnan kaphatunk segítséget egy esetleges természeti katasztrófa során.

Másrészt ennek köszönhetően valósult meg a Teleház melletti ingatlan lebontása is, ezzel előkészítve a Vasvári Pál Emlékház építési munkálatait, mely a tervek szerint a LEADER forrásból fog megvalósulni.

*

Szelektív Hulladékgyűjtés Nyírvasváriban

Nyírvasvári község 2010. minden hónapjában szelektív hulladékgyűjtést szervez a településen. A papír és műanyag hulladékot szállító cég szolgáltatása a lakosság számára ingyenes, és biztosítja a hulladék gyűjtéséhez szükséges tárolózsákokat is.

Az időpontokról és a gyűjtés szabályairól a község honlapján, a www.nyirvasvari.hu oldalon olvashatunk bővebben.

*

Online újság a Nyírségből csatolva a cikk alatt!
(A NYÍRSÉG FEJLŐDÉSÉÉRT LEADER EGYESÜLET online kiadványa)

Forrás: Nyírség Fejlődéséért LEADER Közhasznú Egyesület, Nyírbátori HVI

Cikk megosztása