Főtéravató és Kórusfesztivál Nógrádsápon

Többszörösen is ünnep volt Nógrádsápon a május 16-i vasárnap. Az eseményekből mindenről be sem tudunk számolni, de a településfejlesztési tervek megvalósulása feletti örömet ünnepet és avatást mindenképpen olyannak véljük, amit érdemes megosztani az olvasókkal.

A történet elég régen kezdődött. Talán 2 esztendeje is amikor elkezdődött szerveződni a kistérségi településfejlesztési források felhasználására alkalmas és jogosult LEADER közösség. Ennek alapításában már akkor is konstruktív részvétellel kapcsolódott be Nógrádsáp. Az önkormányzat is és a helyi vállalkozások, civil szervezetek részéről is többen alapító tagjai lettek a DIPO Közhasznú Egyesületnek. De ez nem öncél volt, hanem az egyesület megalakulása után megalkotta a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiát, ami köznapiasan szólva a kistérség fejlesztésének Bibliájaként is tekinthető. Összefoglaló könyve a különféle fejlesztési irányoknak és a támogatandó helyi törekvéseknek. Ez meg azért volt fontos, hogy az időközben e célra megnyitott pályázati forrásokra a helyiek pályázhassanak és megfelelő szakmai segítséget kapjanak ahhoz, hogy elképzeléseik meg is valósuljanak. Nógrádsápon így történt. Jól átgondolt rendszerben pályáztak. Pályáztak, vártak és nyertek. (Mert zárójelben meg lehet említeni, hogy az előzetesen igért határidőt az irányító hatóság bizony jól kitolta.)

Ezen LEADER pályázat forrásaiból valósult meg Nógrádsápon a Főtér kialakítása. Szép, impozáns, tényleg büszke központja lehet a település egyik centrumában, a gyógyszertár, postahivatal, üzletek vendéglátóegységek közelségében. A képeken is láthatóan megépült egy tartós használatra leburkolt tér, szökőkúttal, pihenőpadokkal, friss virágokat tartalmazó virágedényekkel és egyéb utcabútorokkal. Ez már önmagában is szép, de a területhez kapcsolódik egy másik egység. Az út túloldalán egy régebbi telek megnyitásával kialakult egy tágasság. Ennek hátsó részében, a patak partján épült meg egy emelvény, és díszes háttér, ami szabadtéri színpadként ünnepélyek, rendezvények lebonyolítására is alkalmas. Az előtte lévő tér pedig akár vásárok, már típusú tömegrendezvények mellett akár 600 fő befogadására alkalmas nézőteret is jelent. Ez a fejlesztés fejeződött be a közelmúltban, és az avatást, a felszentelést tűzték ki május közepi vasárnapra.

Sajnos az időjárás nem volt oly kegyes, hogy "felhőtlen örömmel" szabadtéren lehessen megvalósítani minden programot. Egész egyszerűen gyalázatos eső esett, ami a földeknek kétségtelenül égi áldás, a rendezvényszervezőknek nem annyira. A programsorozatot így is - más helyszín választással - sikerült méltóságteljesen, nagy érdeklődés mellett megtartani.

Délután ünnepi istentisztelettel kezdődött a rendezvénysorozat. Nógrádsáp messze földön híres műemlék vártemploma valóban zsúfolásig megtelt. Aki pedig nem fért be - voltak bizony akik csak kívülről és lélekben vehettek részt az istentiszteleten - kihangosítva követhették a szertartást. A misét celebráló egyházi személyek bevonulását követően Pintér Bertalan polgármester kérte Beer Miklós püspök atyát, hogy áldja meg az új főteret. A szertartás ennek megfelelően, az összefogás jegyében, a tényleges emberi értékek hangsúlyozásával tartott. Az egyházi szertartást követően a résztvevők és az újonnan csatlakozók - dacolva a hol erősebben, hol enyhébben csapkodó esővel - a szabadtéri színpad elé vonultak. Itt Balla Mihály országgyűlési képviselő, Nacsa János a DIPO Khe elnöke, és Pintér Bertalan társaságában Beer Miklós püspök úr megáldotta a főteret. Majd Balla Mihály, az előbb már említettek közreműködésével jelképesen elvágta a nemzetiszínű szalagot ezzel megnyitva a teret a későbbi használók előtt.

Szép és alkalmas szabadtéri színpad létesült, ahol méltó módon meg lehet rendezni akár egy kórustalálkozót is. Mert éppen ilyen szerveződött a további ünneplésre. Csakhogy inkább a település tornacsarnokában tartották a műsort. Ez egy újabb ünnep, és újabb eredmény. Mert tudni lehet, hogy az Egyházzenei Kórustalálkozó megszervezésére is pályázott a település, és a megvalósítás forrásai nagy részét is ilyen támogatásból fedezték.

Az ugyancsak zsúfolásig megtelt teremben elsőként a Nógrádsápi Kórus énekelte el a nemzetiségek himnuszát, majd Vass Albert örökbecsű versét hallhattuk értő tolmácsolásban.

Balla Mihály országgyűlési képviselő köszöntőjét Nacsa János DIPO Khe elnök ünnepi beszéde követte. Mondandójában ismertette a szervezet céljait, a településfejlesztés lehetőségeit, a helyi cselekvés erejét, és üdvözölte, hogy Nógrádsápon mindez már konkrét eredményt is hozott. Talán elsőként átadva a térségben a LEADER források támogatásával induló beruházások között. Remélhetőleg a jövőben egyre többször lesz mód ünnepelni a pályázati lehetőségekkel megvalósult tereket, épületeket, rendezvényeket.

Pintér Bertalan polgármester beszédében elsősorban köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vállalt a megvalósításban, és kifejezte reményét - ismertetve a konkrét rendezvényterveket is - hogy a tér nem lesz üres a jövőben, hanem gazdag sorát segíti megvalósítani az eseményeknek. (Ezekről a község honlapjáról lehet majd folyamatosan tájékozódni.) Több hétvégén is benépesül majd a színpad és környéke. Mondandójához kapcsolódva Beer Miklós püspök úr elmondta, hogy szép hagyománya van a kórustalálkozóknak a községben, hiszen valamikor az első ilyen megyei eseményre is éppen Nógrádsápon került sor.

A köszöntők után pedig a kórusok műsorának bemutatása következett. Felléptek Vác, Balassagyarmat, Nézsa, Nagyoroszi, Keszeg, Salgótarján egyházi kórusai és természetesen a helyi Nógrádsápi Hagyományőrző Asszonykórus. Műsoruk valóban kiemelkedő színvonalat képviselt. Méltóságteljes, ünnepélyes megszólalásuk minden résztvevőnek igazi élményt, lelki feltöltődést jelentett.

Forrás: retsag.net

*

Bővülő nyitvatartás a Balassagyarmati Képtárban

2010. március 15-től már vasárnap is várja látogatóit a Képtár Balassagyarmaton. A kortárs képzőművészek állandó kiállítása mellett április 13-tól Ásványkiállítást is megtekinthetnek a látogatók.

A képtár hétfő kivételével naponta 9,00-17,00 óráig tart nyitva.

*

Művészetre hívás napja

A Sugárkankalin Turisztikai Egyesület négy települése rendezte idén a Művészetre Hívás Napja c. rendezvénysorozatot. Április 16-án, pénteken délután Drégelypalánk, Nagyoroszi és Dejtár községek művelődési házaiban kézművesdhettek, táncolhattak, vetélkedhettek, mondhattak verset, valamint nézhettek filmet az érdeklődők.

Szombaton délután Ipolyvecén rendeztek kézműves foglalkozást és táncházat. Hétfőn este még Drégelypalánkon kerül előadásra a Panni és az álommanók c. mesejáték.

A Sugárkankalin Egyesület 10 települést (Ipolyvece, Drégelypalánk, Horpács, Pusztaberki, Nagyoroszi, Dejtár, Patak, Hont, Borsosberény, Érsekvadkert) foglal magába, részben a Balassagyarmati, részben a rétsági Kistérség területéről.

*

Fiatalok lendületben Hollókőn

2010. április 16. délután 6 órakor Hollókőn a Dr. Román András Látogató Házban került bemutatásra az az előadás, melyet az Európai Unió által meghirdetett Fiatalok Lendületben 2007-2013 Program keretin belül különböző országokból érkezett 18 és 25 év közötti fiatalok szerveztek.

Az előadás egy nemzetközi ifjúsági csere keretein belül valósult meg. Az este programját ők állították össze és ők voltak az előadóművészek is.
Az ifjúsági csere 12 napja alatt különböző műhelymunkákon vettek részt és vezettek a résztvevők valamint a trénerek által különféle munkafolyamatok részesei voltak, ahol lehetőségük volt kifejezni magukat a mozgással/tánccal.
Az előadás ennek a munkafolyamatnak az eredményét mutatta.

A résztvevők Európa legkülönbözőbb pontjairól érkeztek. Litvániából, Lettországból, Olaszországból, Romániából, Hollandiából, Görögországból, Horvátországból és természetesen Magyarországról. Mindenki hozott egy darabot a kultúrájából, szokásaiból, hogy itt megossza a többi résztvevőkkel és a közönséggel.

*

Ipoly-menti Palócok HACS a Kistérségi Kavalkádon

2010. április 24-én Balassagyarmaton a Megyeházán megrendezésre került nagyszabású térségi szintű programon az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesülete is képviseltette magát.

Az információs sátorban szórólapokkal, lufival, ÚMVP-s ajándékokkal, de legfőképpen pályázati tanácsadással, információkkal várták az érdeklődőket.

*

A Novohrad-Nógrád Geopark a Globális Geopark Hálózatban!

2010. április 14-én, a malaysiai Langkawi Geoparkban rendezett 4. Globális Geopark Konferencián - nagy érdeklődéssel kísért előadást követően - a magyar-szlovák Novohrad-Nógrád Geopark képviselői átvették a nemzetközi elismerést jelképező, a Globális Geopark Hálózat tagságát igazoló dokumentumot.

Magyarország és Szlovákia első Geoparkja, mely egyúttal a világ ténylegesen első, határon átnyúló geoparkja is, március 27-én vált az Európai Geopark Hálózat tagjává. A komoly sikert sokéves, szervezett és összehangolt szakmai előkészítő munka előzte meg.

A földrajzi-földtani adottságokra épülő, az értékvédelmet, a hagyományőrzést és a térségfejlesztést egyaránt szolgáló, az UNESCO által támogatott geoparki cím elnyerése iránt óriási az érdeklődés: pillanatnyilag 21 ország 66 geoparkja mondhatja magát a nemzetközi cím birtokosának, s további csaknem száz várja a bebocsáttatást a geoparkok világhálózatába.

A cím elnyerése szigorú nemzetközi követelmények teljesítéséhez kötött, melyet négy évente felülvizsgálnak.
A szécsényi kistérség mind a 13 települése tagja a Nógrádi Geopark Egyesületnek. A térség számára ez a cím óriási kitörési lehetőséget jelent a turizmus területén.

Forrás: nogradgeopark.eu

*

Az IKSZT címbirtokosok harmada kezdheti meg a beruházást

A Balassagyarmati Kistérségben 2009 áprilisában 9 település önkormányzata illetve civil szervezete nyerte el az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó, a vidéki gazdaság és lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások körében az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér kialakítására és működtetésére igénybe vehető támogatás címbirtokosságát.

2009 őszén közülük nyolcan adtak be kérelmet magára a beruházásra. 2010. áprilisában Érsekvadkert, Nógrádkövesd és Szanda község Önkormányzatainak nevét olvasshattunk a nyertesek névsorában. Ezúton is gratulálunk a nyerteseknek és jó munkát kívánunk az IKSZT megvalósításához és működtetéséhez.

*

Újabb Testvértelepülési megállapodás született

Ing. Dusan Malis Alsósztregova polgármestere és Dr. Serfőzőné dr. Fábián Erzsébet Szécsény polgármestere látta el kézjegyével az együttműködési megállapodást. A dokumentum aláírására a "III. Szlovák-Magyar Vasutas Napok" rendezvényen került sor.

*

RAJZPÁLYÁZAT - SZANDÁRÓL

Szanda Község Önkormányzata, a szandai Teleház, a helyi Hagyományőrző Csoport és a Szandavár Nyugdíjas Klub “Szandán láttam” címmel rajzpályázatot hirdet:

- 3 – 6 év közötti óvodások
- 7- 10 év közötti alsó tagozatos tanulók
- 11-14 év közötti felső tagozatos diákok
- 15-18 év közötti középiskolások
- valamint a 18 év fölötti helyi fiatalok részére

A pályaművek bármilyen technikával készülhetnek (gyermekeknél: festés, kréta, ceruzarajz, kollázs, montázs stb. – fiataloknál: grafika, pasztell, akvarell, olaj, akril, vegyes – és egyéb technika stb.)
A pályaművek mérete: A/4
Egy-egy fiatal alkotótól legfeljebb három pályaművet fogadunk el.
A rajzok hátoldalán (vagy egy jól rögzített külön lapon) kérjük feltüntetni a következő adatokat:
– a készítő neve,
- óvodásoknál csoportja, iskolásoknál osztálya (a 2009/2010-es tanévben)
- életkor
- lakcím
- az egyéni kép címe (esetleg külön információk arról, amit ábrázol)

Helyi vagy helyi kötődésű gyermekek, fiatalok alkotásait várjuk legkésőbb 2010. július 23-ig!

A rajzok, festmények személyesen átadhatóak:

Karl Gábor tanyagondnoknak
Vad József teleházvezetőnek
és Végváriné Pongrácz Ágnesnek
vagy postai úton eljuttathatóak a Szandavár Nyugdíjasklub címére:
2697 Szanda, Kossuth út 1.

Eredményhirdetésre és díjátadó ünnepségre előreláthatóan 2010. augusztus 29-én, vasárnap délután kerül sor.

*

Szécsény történelmi belvárosának rehabilitációja

800.000 millió forintos pályázati támogatással valósul meg Szécsény történelmi városmag rehabilitációjának II. üteme.

Az 1 milliárd forintos összköltségvetésű beruházás megkezdődött, és magába foglalja a város történelmi városfalának visszaépítését, a városkapu és 3 bástya rekonstrukcióját, az evangélikus templom, a művelődési ház és a polgármesteri hivatal felújítását, Pintér Sándor emlékház kialakítását, valamit a Rákóczi út egy szakaszának díszburkolattal való ellátását. Az építkezések várhatóan 2011 tavaszán fejeződnek be.

*

Szécsény Város Önkormányzata 2010. évben újra versenyt hirdet a "LEGSZEBB HÁZELEJE" cím elnyerésére

A verseny célja a kulturált, környezetbarát, vendégváró településkép kialakításának elősegítése, az életminőség javítása, a hagyományos virágkultúra felélesztése, fejlesztése és kiteljesítése.

A verseny elbírálására 2010. szeptember hónapban kerül sor, az eredményhirdetés pedig 2010. október 23-án történik.

Forrás: Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesülete, Balassagyarmati HVI, Szécsényi HVI, DIPO Duna-Ipoly Határmenti Együttműködés Helyi Közössége Közhasznú Egyesület (rétsági kistérség)

Cikk megosztása